William Ruto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Ruto
Kenian 5. presidentti
Varapresidentti Rigathi Gachagua
Edeltäjä Uhuru Kenyatta
Henkilötiedot
Syntynyt21. joulukuuta 1966 (ikä 57)

William Samoei Arap Ruto (s. 21. joulukuuta 1966) on kenialainen poliitikko. Hän toimi Uhuru Kenyattan varapresidenttinä vuodesta 2013. Ruto oli kansanedustajana vuodesta 1998 ja Daniel arap Moin hallinnon sisäministerinä ja Mwai Kibakin hallinnossa maatalousministerinä ja opetusministerinä.

Kenyattan ja Ruton presidentinvaaleja varten perustamasta allianssista Jubilee Alliance tuli myöhemmin Jubilee Party -puolue, johon yhdistyi 11 puoluetta.

Elokuun 2022 presidentinvaaleissa Ruto voitti niukasti kilpailijansa Raila Odingan, joka pyrki jo viidettä kertaa presidentiksi. Vaalien tulos jäi kiistellyksi, kun neljä seitsemästä vaalikomission jäsenestä sanoi ettei hyväksy vaalin tulosta. Vaalit olivat jo 2007 ja 2017 johtaneet verenvuodatukseen. Toisaalta väitteitä arveltiin poliittisesti motivoituneiksi, koska neljä erimielistä kommissaaria olivat Kenyattan nimittämiä, ennen kuin hän ajautui erimielisyyksiin Rutoa vastaan ja alkoi tukea Odingaa.[1]

Ruto on vedonnut äänestäjiin populistisilla kannoillaan ja arvostellut maan taloudellista pysähtyneisyyttä, eikä niinkään etnisten rajojen mukaan (Odinga edustaa luo-kansaa ja Kenyatta kikujuja). Ruto on korostanut aloittaneensa pikkukauppiaana myymällä kanoja tienvierellä, ja nousseensa omin avuin maan korkeimpaan virkaan.

  1. William Ruto declared winner of Kenya presidential election amid dispute the Guardian. 15.8.2022. Viitattu 15.8.2022. (englanniksi)