Abdullah II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abdullah II
Abdullah II 2017.jpg
Jordanian kuningas
Valtakausi 7. helmikuuta 1999
Kruunajaiset 9. heinäkuuta 1999
Edeltäjä Hussein
Perijä Hussein
Pääministeri Omar Razzaz
Syntynyt 30. tammikuuta 1962 (ikä 60)
Amman, Jordania
Puoliso Rania al-Abdullah
Lapset
 • Kruunuprinssi Hussein
 • Prinsessa Iman
 • Prinsessa Salma
 • Prinssi Hashem
Koko nimi
Abdullah bin Hussein bin Talal bin Abdullah
Suku Banū Hāshim
Isä Hussein
Äiti Muna al-Hussein
Uskonto sunnalaisuus
Nimikirjoitus King Abdullah II of Jordan's signature.png

Abdullah II ibn al-Hussein (arab. عبد الله الثاني بن الحسين‎, ʿAbd Allāh aṯ-ṯānī ibn al-Ḥusay; s. 30. tammikuuta 1962) on ollut Jordanian kuningas vuodesta 1999.[1]

Abdullah ibn al-Hussein syntyi Ammanissa kuningas Husseinin ja tämän englantilaissyntyisen vaimon poikana. Hän kävi pääkaupungin islamilaista koulua ja myöhemmin Pyhän Edmundin koulua Surreyssa, Englannissa. Lisäksi hän opiskeli Yhdysvalloissa Eaglebrookissa ja Deerfieldin akatemiassa. Vuonna 1980 hän meni opiskelemaan Sandhurstin kuninkaalliseen sotilasakatemiaan Britanniassa. Hän liittyi 13./18. kuninkaallisiin husaareihin vänrikkinä. Kuningas Abdullah pitää yllä välejä brittiarmeijaan ja on kevyen rakuunarykmentin eversti. Hän kävi myös Oxfordin yliopistoa.

Abdullah nousi valtaistuimelle 7. helmikuuta 1999 isänsä kuningas Husseinin kuoltua. Hussein oli nimittänyt hänet kruununprinssiksi 24. tammikuuta korvaten veljensä, Hassanin. Päätös ei ollut välttämättä suosittu, koska Abdullahin äiti, Antoinette Avril Gardiner (Muna al-Hussein), oli englantilaissyntyinen. Monet pitivät ihmisläheisen naisen poikaa sopimattomana Hašimidien valtaistuimelle, jonka lasketaan periytyvän suoraan Muhammadista. (Kuningas Abdullah on väitteiden mukaan hänen jälkeläisensä 43. polvessa.)

Abdullah nai palestiinalaisjordanialaisen, Kuwaitissa syntyneen Rania Al-Yassinin (nyt kuningatar Rania al-Abdullah) 10. kesäkuuta 1993. Heillä on neljä lasta:

 • Prinssi Hussein (s. 1994)
 • Prinsessa Iman (s. 1996)
 • Prinsessa Salma (s. 2000)
 • Prinssi Hashem (s. 2005)

28. marraskuuta 2004 Abdullah veti veljeltään, Hamzahilta, kruununprinssin aseman.[2] Perijää ei ole määrätty, mutta se on luultavasti prinssi Hussein.

Koska Abdullahin äiti oli englantilaissyntyinen puhuu Abdullah äidinkielenään englantia ja arabiaa. Abdullah II on ollut hyvin aktiivinen Israelin ja Arabian väliessä konfliktissa rauhan rakentamisessa. Hän on tavannut sekä PLO:n johtajan Mahmud Abbasin että Israelin pääministerin Ehud Olmertin ja on vieraillut Jerusalemissa. Myös Ammanissa on järjestetty konferenssejä rauhan saamiseksi.

Kuningas Abdullah II on tunnettu Star Trek -fani. Hän esiintyi 1995 Star Trek Voyagerin jaksossa 36, "Investigations".[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Profile King Abdullah King Abdullah. Viitattu 25.5.2015.
 2. Jordan crown prince loses title BBC. Viitattu 25.5.2015.
 3. The King Who Had a Role in Star Trek is Now Going to War for Real 6.2.2015. Time. Viitattu 25.5.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Edeltäjä:
Hussein
Jordanian kuningas
1999–
Seuraaja: