Freedom House

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
  Vapaa
(90 maata)
  Osittain vapaa
(60 maata)
  Ei-vapaa
(43 maata)
Kartta vuoden 2010 raportista, sinisellä merkityt maat ovat Freedom Housen mukaan edustuksellisia demokratioita eli niihin on valittu poliittiset päättäjät demokratian arvojen mukaan.

Freedom House on yhdysvaltalainen instituutti, joka sanoo työskentelevänsä demokratian ja vapauden puolesta. Järjestön perustivat lukuisat henkilöt vuonna 1941, perustajien joukossa oli muun muassa Eleanor Roosevelt.

Freedom House listaa joka vuosi julkaistavassa raportissaan maailman maat vapaiksi, osittain vapaiksi ja ei-vapaiksi maiksi. Luokittelussa otetaan huomioon niin poliittinen kuin ihmistenkin vapaus. Freedom House on muun muassa pudottanut Vladimir Putinin aikana Venäjän osittain vapaasta ei-vapaaksi maaksi. Esimerkiksi Kuuba on mainittu koko sosialistisen historiansa ajan ei-vapaaksi huonoimmilla mahdollisilla arvosanoilla. Samaan arvosanaan pääsevät Pohjois-Korea, Sudan, Turkmenistan, Uzbekistan, Libya, Syyria ja Tiibet[1].

Freedom House ei anna objektiivisia perusteluja luokitteluilleen, vaan pisteyttää maita erilaisten kysymysten kuten: ”Kohdellaanko väestöä yhdenvertaisesti lain edessä?” pistein 1–7.[2]

Freedom Housea rahoittavat lukuiset säätiöt, kuten Lynde and Harry Bradley Foundation, Sarah Scaife Foundation ja Soros Foundation. Se saa 2/3 tuloistaan Yhdysvaltain hallitukselta, National Endowment for Democracyn, USAID:n ja sisäministeriön kautta.[3] Läheisistä yhteyksistä Yhdysvaltain hallintoon johtuen muun muassa Noam Chomsky ja Edward S. Herman kritisoivat kirjassaan Manufacturing Consent Freedom Housen suhtautuvan arvioitaviin maihin sen perusteella ovatko ne hyödyksi Yhdysvaltain intresseille. Räikeimpänä esimerkkinä Chomsky ja Herman pitävät sitä, kun Freedom House kuvaili San Salvadoria 1980-luvulla hallinneen ja omia kansalaisiaan murhanneen hallinnon järjestämiä vaaleja ”ihailtavaksi”.[4]

The Financial Timesin mukaan Freedom House on yksi järjestöistä, jotka Yhdysvaltain hallinto on valinnut samaan rahoitusta ”salaisiin tehtäviin” (’clandestine activities’) Iranissa.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tibet Freedom House. Viitattu 29.9.2012.
  2. http://web.archive.org/web/20060418053909/http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=35&year=2005
  3. http://web.archive.org/web/20060218022454/http://www.freedomhouse.org/uploads/special_report/23.pdf
  4. Chomsky and Herman: Manufacturing Consent, Vintage 1994, p28

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]