Raman Haloutšanka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raman Haloutšanka
Раман Галоўчанка
Roman Golovtšenko
Роман Головченко
Valko-Venäjän 10. pääministeri
Presidentti Aljaksandr Lukašenka
Edeltäjä Sjarhei Rumas
Henkilötiedot
Syntynyt10. elokuuta 1973 (ikä 50)
Žodino, Neuvostoliitto (nykyään Žodzina, Valko-Venäjä)
Tiedot
Puolue sitoutumaton

Raman Aljaksandravitš Haloutšanka (valkoven. Рама́н Алякса́ндравіч Гало́ўчанка, łacinkaksi Raman Alaksandravič Hałoŭčanka, ven. Рома́н Алекса́ндрович Голо́вченко, Roman Aleksandrovitš Golovtšenko[a][b][c], s. 10. elokuuta 1973 Žodino, Minsk (alue), Valko-Venäjän SNT, Neuvostoliitto, nykyinen Žodzina, Valko-Venäjä) on valkovenäläinen poliitikko. Hän on Valko-Venäjän pääministeri 4. kesäkuuta 2020 lähtien[1][2].

Haloutšanka Aljaksandr Lukašenkan ja Mihail Mišustinin kanssa.

Vuonna 2009 hänet nimitettiin ensimmäiseksi varapääministeriksi ja vuonna 2013 hänestä tuli Valko-Venäjän Arabiemiirikuntien-suurlähettiläs. Vuonna 2018 hänet nimitettiin Qatariin, Kuwaitiin ja Saudi-Arabiaan-suurlähettilääksi. Presidentti Aljaksandr Lukašenka nimitti hänet nykyiseen tehtäväänsä kaksi kuukautta ennen Valko-Venäjän presidentinvaaleja 2020[3]. Ennen nimittämistään hän toimi valtion sotilaallisen ja teollisen komitean puheenjohtajana. Hän erosi pääministeristä 17. elokuuta 2020, Valko-Venäjän mielenosoitusten 2020 aikana[4]. Eroaminen ei kuitenkaan tule valtaan heti, koska sama media, joka on ilmoittanut eroavansa, kuvasi häntä vielä päivää myöhemmin "pääministeriksi"[5]. Myöhemmin (19. elokuuta) hänet nimitettiin uuden hallituksen pääministeriksi[6].

  1. Ramanavitš (valkoven. Рама́навіч, łacinkaksi Ramanavič, ven. Рома́нович, Romanovitš), naisellinen Ramanauna (Рама́наўна, Ramanaŭna, Рома́новна, Romanovna) on valkovenäläinen patronyymi, jonka isän etunimi oli Raman (valkoven. Рама́н, łacinkaksi Raman, ven. Рома́н, Roman).
  2. Aljaksandravitš (valkoven. Алякса́ндравіч, łacinkaksi Alaksandravič, ven. Алекса́ндрович, Aleksandrovitš), naisellinen Aljaksandrauna (Алякса́ндраўна, Alaksandraŭna, Алекса́ндровна, Aleksandrovna) on valkovenäläinen patronyymi, jonka isän etunimi oli Aljaksandr ja Aljaksandar (valkoven. Алякса́ндр ja Алякса́ндар, łacinkaksi Alaksandr ja Alaksandar, ven. Алекса́ндр, Aleksandr).
  3. Holovtšenko (ukr. Голо́вченко, valkoven. Гало́ўчанка, Haloutšanka, łacinkaksi Hałoŭčanka, ven. Голо́вченко, Golovtšenko) on sukunimi, jolla on ukrainalainen alkuperä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Valko-Venäjän vaakuna Edeltäjä:
Sjarhei Rumas
Valko-Venäjän pääministeri
2020 alkaen