Salome Zurabišvili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salome Zurabišvili
Salome Zourabichvili and Antonio Tajani (cropped).jpg
Georgian 5. presidentti
16. joulukuuta 2018–
Edeltäjä Giorgi Margvelašvili
Henkilötiedot
Syntynyt18. maaliskuuta 1952 (ikä 69)
Pariisi, Ranska
Kansalaisuus  Georgia/ Ranska
Puoliso Nicolas Gorjestani (vih. 1981; ero. 1992)
Janri Kashia (vih. 1993; k. 2012)
Lapset 2
Tiedot
Puolue sitoutumaton
Koulutus Institut d’études politiques de Paris
Columbian yliopisto
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
salome.ge

Salome Zurabišvili (ransk. Salomé Zourabichvili, georg. სალომე ზურაბიშვილი, s. 18. maaliskuuta 1952, Pariisi, Ranska) on ranskalais-georgialainen poliitikko ja entinen diplomaatti ja Georgian nykyinen presidentti vuodesta 2018. Hän oli Georgian ulkoministeri 2004–2005.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zurabišvili syntyi Pariisissa georgialaisten emigranttien perheeseen[1]. Hänen äitinsä Zeinab Kedia oli avioliiton kautta sukua Georgian demokraattisen tasavallan ensimmäiselle pääministerille Noe Ramishvilille[2]. Hän kävi parhaita ranskalaisia kouluja, kuten Sciences Pota ja aloitti maisterin tutkinnon opiskelun Columbian yliopistossa New Yorkissa vuosina 1972–1973 jossa samalla kursilla oli myös Zbigniew Brzezinski[3].

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zurabišvili jätti opiskelun kesken ja meni Ranskan ulkoministeriön palvelukseen. Hän oli lähettiläänä Roomassa, New Yorkissa YK:ssa, ETYJissa Wienissä, Tšadissa ja NATO:ssa sekä WEU:ssa Brysselissä. Hän vieraili Georgiassa ensimmäisen kerran 1986.

Zurabišvili oli Ranskan Kansallisen puolustuksen direktoraatin kansainvälisten ja strategisten asioiden osaston johdossa 2001–2003, kunnes hänet nimitettiin lähettilääksi Georgiaan 2003. Zurabišvili ilmoitti erostaan Ranskan palveluksesta ja jäi Georgian politiikkaan.

Georgiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentti Mikheil Saakašvili nimitti hänet ulkoministeriksi maaliskuussa 2004. Hänet kuitenkin erotettiin 19. lokakuuta 2005 parlamentin kanssa syntyneiden erimielisyyksien vuoksi. Zurabišvili arvosteli Saakašvilia myös nepotismista.

Sittemmin Zurabišvilista on tullut Saakašvilin vastaisen liikkeen johtohahmo. Marraskuussa 2005 hän perusti Salome Zurabišvilin liikkeen ja tammikuussa 2006 Georgian tie -puolueen (georg. საქართველოს გზა, Sakartvelos gza).

Zurabišvili on vastustanut suoria neuvotteluja Venäjän johdon kanssa, toisin kuin muut oppositiojohtajat Nino Burdžanadze ja Zurab Nogaideli.[4]Zurabišvili ja muut oppositiopolitiikot ovat kannattaaneet Georgian valtiomuodon muuttamiseksi perustuslailliseksi monarkiaksi Bagrationi-dynastian alaisuuteen, jota myös Georgian ortodoksisen kirkon patriarkka Ilia II, on kannattanut.[5]

Hänet valittiin Georgian presidentiksi marraskuussa 2018. Hänen ääniosuutensa oli 59,52 prosenttia, ja hän astui virkaan 16. joulukuuta 2018. Tämä oli viimeinen kerta kun Georgian presidentti valittiin suoralla kansanvaalilla.[1][6][7] Zurabišvili oli ehdolla riippumattomana ehdokkaana, mutta Georgialainen unelma -puolue antoi hänelle tukensa vaaleissa.[8]

Yksityinen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zurabišvilin serkku Hélène Carrère d'Encausse on arvostettu ranskalais-georgialainen historioitsija, joka toimii Ranskan akatemian johtajana[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]