Mokgweetsi Masisi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mokgweetsi Eric Keabetswe Masisi
Mokgweetsi Masisi vuonna 2023.
Mokgweetsi Masisi vuonna 2023.
Botswanan presidentti
Edeltäjä Ian Khama
Kansanedustaja
2009–2018
Henkilötiedot
Syntynyt21. heinäkuuta 1961 (ikä 62)
Moshupa
Ammatti Opettaja
Tiedot
Puolue Botswana Democratic Party
Tutkinnot Botswanan yliopisto
Florida State University

Mokgweetsi Eric Keabetswe Masisi (s. 21. heinäkuuta 1961) on Botswanan tasavallan viides presidentti. Hänen virkakautensa alkoi 1. huhtikuuta 2018. Aiemmin Masisi on toiminut maansa opetusministerinä, vuonna 2014, parlamenttiin hänet valittiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. [1]

Elämänvaiheita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mokgweetsi Masisin isä Edison Masisi teki elämäntyönsä politiikassa ja hänet valittiin moneksi kaudeksi parlamenttiin. Hän toimi myös ministerinä.

Nuori Masisi kasvoi ja kävi koulunsa Botswanan pääkaupungissa Gaboronessa. Hän oli kiinnostunut urheilusta, erityisesti tenniksestä ja jalkapallosta. Urheiluharrastukset saivat jäädä kun hän päätti ryhtyä näyttelijäksi. Vuonna 1984 hän näytteli pääroolin Gaboronessa tehdyssä produktiossa "Cry, the Beloved Country" ja sai siitä hyvät arvostelut. Hän jatkoi teatteriuraansa 1980-luvulla ja näytteli myös eteläafrikkalaisissa b-luokan elokuvissa.

1980-luku kului Masisilla paitsi näyttelemisen, myös opiskelun parissa. Hän valmistui vuonna 1984 Botswanan yliopistosta, missä oli opiskellut englannin kieltä ja historiaa. Sen jälkeen hän työskenteli opettajana. Vuonna 1987 hän siirtyi Botswanan yliopistoon opetussuunnitelma-asiantuntijaksi. Sieltä hän siirtyi Yhdysvaltoihin Florida State Universityyn tekemään kasvatustietieteiden maisterin tutkintoa vuonna 1987. Palattuaan kotimaahansa hän työskenteli Unicefin palveluksessa.

Poliittista uraansa Masisi aloitteli 2000-luvun alussa. Hän liittyi Botswana Democratic Partyyn ja hänet valittiin kansanedustajaksi vuonna 2009. Pian sen jälkeen hän pääsi hallintoasian ministeriöön apulaisministeriksi.

Tammikuussa 2011 Masisi nousi hallintoasiain varaministeristä varsinaiseksi ministeriksi. Opetusministeriksi hänet nimitettiin vuonna 2014. Samana vuonna hän uusi parlamenttipaikkansa ja sai jatkaa opetusministerinä. Botswanan presidentti Ian Khama nimitti Masisisin varapresidentiksi 12. lokakuuta 2014.

Masisi on myös Botswanan yliopiston kansleri. Presidentti Ian Khama nimitti hänet tehtävään viisivuotiskaudeksi 5. heinäkuuta vuonna 2017. [2]

Masisi on naimisissa.[3]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]