Saharan demokraattinen arabitasavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saharan demokraattinen arabitasavalta
الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية
Al-Jumhūrīyya Al-`Arabīyya Aṣ-Ṣaḥrāwīyya Ad-Dīmuqrāṭīyya
República Árabe Saharaui Democrática
Saharan demokraattisen arabitasavallan lippu Saharan demokraattisen arabitasavallan vaakuna

Tummanvihreät alueet Saharan demokraattisen arabitasavallan hallussa, aluevaatimukset vaaleanvihreällä.   Saharan demokraattisen arabitasavallan hallussaan pitämä alue   Marokon hallussaan pitämä alue
Tummanvihreät alueet Saharan demokraattisen arabitasavallan hallussa, aluevaatimukset vaaleanvihreällä.

  Saharan demokraattisen arabitasavallan hallussaan pitämä alue
  Marokon hallussaan pitämä alue
Valtiomuoto demokraattinen arabitasavalta
Presidentti
Pääministeri
Brahim Ghali
Abdelkader Taleb Oumar
Pääkaupunki El Aaiún
Bir Lehlou (pakolaishallitus)
Muita kaupunkeja Smara (50 000 as.),
Dakhla (30 000 as.)
Pinta-ala
– yhteensä 226 000 km² (sijalla 83)
– josta sisävesiä
Väkiluku (2009) 513 000 (sijalla 168)
– väestötiheys 1,9 as. / km²
– väestönkasvu ? (–)
Viralliset kielet arabia² ja espanja
Valuutta Algerian dinaari (de facto)
Saharan peseta (-)
BKT (?)
– yhteensä ?  (sijalla ?)
– per asukas ?
HDI (?) ? (sijalla ?)
Elinkeinorakenne (BKT:sta)
– palvelut 40 %
Aikavyöhyke UTC+1
Itsenäisyys
 – julistautui
 – aluevaatimus

1976
Marokko (ei tunnustettu)
Lyhenne EH
– ajoneuvot: DARS
– lentokoneet:
Kansainvälinen
suuntanumero
+212
Tunnuslause حرية ديمقراطية وحدة (”Vapaus, demokratia, yhtenäisyys”)
Kansallislaulu ”Yā Banīy As-Saharā”

¹Maanpaossa.
²Marokon ja Saharan demokraattisen arabitasavallan kummankin virallinen kieli on arabia.

Saharan demokraattinen arabitasavalta (arab. الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية‎, al-Jumhūriyya al-ʿarabiyya as-sahrāwiyya ad-dīmuqrātiyya, esp. República Árabe Saharaui Democrática) on osittain tunnustettu valtio, jonka Polisario-organisaatio julisti itsenäiseksi Länsi-Saharan konfliktin aikana vuonna 1976. Saharan demokraattinen arabitasavalta kontrolloi vaatimastaan alueesta noin 20–25 %. Tätä aluetta kutsutaan SDA:ssa Vapaaksi alueeksi. Virallisesti SDA on osa Länsi-Saharaa, entistä Espanjan siirtokuntaa, joka ei myöskään ole täysin tunnustettu, vaan Marokon vaatimaa aluetta.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio vaatii itselleen koko Länsi-Saharan aluetta, jolta Espanja vetäytyi vuonna 1975. Sitä hallitsee suurimmaksi osaksi Marokko, joka pitää koko Länsi-Saharaa itselleen kuuluvana. Koska tasavallan väliaikaisessa perustuslaissa osoitettu pääkaupunki El Aaiún sijaitsee Marokon hallitsemalla alueella, maan koillisosassa sijaitseva Bir Lehlu toimii väliaikaisena pääkaupunkina. Hallitus toimii Algerian Tindoufissa olevalta pakolaisleiriltä käsin. Yhdistyneet kansakunnat on ehdottanut, että alueen tulevaisuudesta järjestettäisiin kansanäänestys. Kiistan osapuolet eivät kuitenkaan ole päässeet äänestyksen toteuttamisesta yksimielisyyteen.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Marokon muuri
Vain Marokon muurista itään sijaitseva "vapaa-alue" on Saharan demokraattisen arabitasavallan hallussa.

Saharan demokraattinen arabitasavalta vaatii itselleen koko Länsi-Saharan aluetta. Tällä hetkellä sen hallinnassa on noin kolmannes Länsi-Saharasta sekä neljä pakolaisleiriä Tindoufin läheisyydessä. Alueen itäosassa sijaitseva harvaan asuttu, lähinnä aavikosta koostuva alue on erotettu sen länsiosasta Marokon rakentamalla 2700 kilometriä pitkällä hiekkavallilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polisario julisti Länsi-Saharan itsenäiseksi 27. helmikuuta 1976.

Marokko ei tunnustanut tasavaltaa ja liitti samana vuonna kaksi kolmannesta alueen pinta-alasta itseensä, ja Mauritania vaati itselleen alueen eteläistä osaa. Mauritanian vetäydyttyä Länsi-Saharasta vuonna 1976 Marokko liitti itseensä myös alueen eteläisen osan.

Vuonna 1991 Marokko ja Polisario solmivat tulitauon, mutta edelleen noin 100 000 länsisaharalaista elää neljällä Tindoufissa sijaitsevalla pakolaisleirillä.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saharan demokraattisen arabitasavallan diplomaattiset suhteet

Länsi-Saharan lopullinen kohtalo on yhä epävarma, koska konfliktin osapuolten välille ei ole vielä saatu yksimielisyyttä eikä Marokko ole suostunut järjestämään asiasta kansanäänestystä. Länsi-Saharan itsenäisyydelle Marokko tarjoaa vaihtoehtona rajattua itsehallintoa. Sekä Yhdistyneet kansakunnat (YK) että Saharan demokraattisen arabitasavallan edustajat pitävät kiinni alkuperäisestä suunnitelmasta.

Afrikan unioni tunnustaa Saharan demokraattisen arabitasavallan. Suurin osa Afrikan unionin ja YK:n jäsenvaltioista ei tunnusta sitä. Tiedot tasavallan tunnustaneista valtioista vaihtelevat lähdekohtaisesti. Vuoden 2010 joulukuussa näistä 46 oli afrikkalaisia ja eteläamerikkalaisia valtioita. Tämän lisäksi 37 valtiota on tunnustanut Länsi-Saharan aiemmin, mutta on joko vetänyt tunnustuksensa takaisin tai keskeyttänyt sen toimeenpanon ennen kansanäänestystä.[1] Useimmat valtiot pitävät kuitenkin Polisariota neuvottelukumppanina ja Länsi-Saharan kansan edustajana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SADR relations World Statesmen. Joulukuu 2010. Viitattu 29.12.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]