Marokon muuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marokon muurijärjestelmä Länsi-Saharassa (keltainen on ulkopuoli).

Marokon muuri on noin 2 700 kilometriä pitkä puolustusrakennelma Länsi-Saharassa. Se on hiekasta tehty seinämä, joka jatkuu halki Länsi-Saharan Kaakkois-Marokkoon. Se erottaa Marokon hallitsemat alueet itä- ja kaakkoispuolella olevista Polisarion hallitsemista alueista.

MINURSO:n[1] kartan ja UNHCR:n[2] karttojen mukaan muuri käy useita kilometrejä Mauritanian puolella.

Sanamuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelmasta käytetään useita nimiä, joista Marokon muuri, The Berm – lainasana hollannista, joka tarkoittaa rantavallia tai piennarta – tai Häpeämuuri ovat käytetyimpiä.lähde?

Rakennelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnoitus sijaitsee keskellä asuttamatonta tai hyvin harvaan asutettua seutua. Se koostuu hiekasta ja kiviseinästä ja noin kolmimetrisestä vallista bunkkereineen, aitoineen ja maamiinoineen. Sisäpuolelta löytyy säännöllisin välimatkoin sotilastukikohtia, tykistöasemia ja lentokenttiä. Tutkat ja muu elektroninen valvonta tarkkailevat muurin etupuolta.

»Fyysisesti muuri on noin kaksi metriä korkea kuivahaudalla varustettu seinämä, joka kulkee maaston korkeimpien kohtien ylitse. Aina viiden kilometrin välein on suuri, pieni tai keskisuuri noin 35–40 sotilaan tukikohta sekä välissä kymmenkunta sotilasta. Noin neljä kilometriä jokaisesta isommasta tukikohdasta on nopean vasteen asema jossa on liikuteltavia yksikköjä, kuten tankkeja. Muurin alueelle on asennettu myös kiinteitä ja siirrettäviä tutkia koko matkalle. Tutkien säteeksi on arvioitu kuudestakymmenestä kahdeksaankymmeneen kilometriä Polisarion puolelle aluetta, ja niitä käytetään tykistötulituksen kohdistamiseen. Tutkia johtaa rintamalla oleva johtaja, joka tarvittaessa ottaa yhteyttä taustalla sijaitsevaan tykistöyksikköön.»
(ARSO-sivusto)

Muureja on rakennettu yhteensä kuusi[3]. Uloin muuri on noin 2 500 km pitkä. Se kulkee itään Guergueratista rannikolle Länsi-Saharan eteläisimmässä osassa lähellä Mauritanian kaupunkia Nouadhibou, ja noudattaa melko tarkkaan Mauritanian rajaa noin 200 km ennen kuin kääntyy pohjoiseen kohti Techlaa. Se jatkaa sitten yleisesti koilliseen jättäen Guelta Zemmurin, Smaran ja Hamzan kaupungit Marokon puolelle rajaa. Sieltä muuri jatkaa kohti itää ja lähestyessään Marokkoa seuraa jälleen tarkkaan Algerian rajaa. Osa muurista yltää noin 200 km Kaakkois-Marokkoon[4][5]

Merkittävä osa linnoituksista on myös syvällä Marokon puoleisella alueellalähde?. Niiden tarkka sijainti ja lukumäärä on pienoinen sekaannuksen aihe ulkomaisille toimittajille[6][7].

Kaikki suurimmat asutuskeskukset, pääkaupunki El Aaiún sekä Bou Craan fosfattikaivos ovat kaukana Marokon puolella.

Linnoitukset rakensi Marokon asevoimat vuodesta 1981 alkaen, ja työ valmistui virallisesti 16. kesäkuuta 1987[3]. Sen pääasiallinen tarkoitus oli sulkea ulos Polisarion sissit, jotka ovat pyrkineet Länsi-Saharan itsenäistämistä Marokon alueesta jo ennen kuin Espanja poistui alueelta 1975.

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muurin valmistumisen jälkeen Marokko on tehokkaasti hallinnut suurinta osaa Länsi-Saharan aluetta muurista pohjoiseen ja länteen. Polisarion perustama Saharan demokraattinen arabitasavalta hallitsee lähinnä asumatonta "vapaa-aluetta", jota on kaikki alue muurista itään. Yhdistyneiden Kansakuntien MINURSOn joukot erottavat puolet toisistaan ja vahtivat aselepoa.

Iso osa Länsi-Saharan alkuperäisistä Sahrawi heimosta elää pakolaisina Tindoufin maakunnassa Algeriassa Polisarion kotikaupungissa.

Kansainvälinen reaktio ja välikohtaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisia protestoimassa muuria.

Länsimaiden huomio rajamuuriin ja yleensä Länsi-Saharan liittämiseen Marokkoon on ollut hyvin pientä, lukuun ottamatta Espanjaa. Kerran vuodessa pidetään muurin luona pieni mielenosoitus, johon osallistuu mielenosoittajia lähinnä Italiasta.

Kesällä 2005 Marokon armeija nopeutti laittomien maahanmuuttajien karkotusta Pohjois-Marokosta muurin itäpuolelle. Polisario ja MINURSO pelastivat kymmeniä harhailemasta erämaassa ilman vettä. Toiset kuolivat janoon[8]. Lokakuuhun mennessä Polisario oli vastaanottanut 22 maahanmuuttajaa Mehairesiin, 46 Tifaritiin ja 97 Bir Lehluun. He olivat kotoisin Afrikan maista (Gambia, Kamerun, Nigeria, Ghana…) pois lukien 48 jotka tulivat Bangladeshista[9][10].

Elokuussa 2010 kolme Afrikan maahanmuuttajaa kuoli ylittäessään vapaa-aluetta Marokkoon matkalla Eurooppaan. Sahrawin viranomaiset pelastivat seitsemäntoista muuta (Norsunluurannikosta, Gambiasta, Senegalista ja Malista)[11].

Afrikassa Länsi-Saharan liittäminen Marokkoon on herättänyt hieman enemmän huomiota: Algeria tukee Polisariota "sen pitkään jatkuneessa aavikkosodassa vastustaa Marokon hallintaa kiistanalaisesta alueesta;"[12][13] Afrikan unioni ja Yhdistyneet Kansakunnat ovat ehdottaneet rauhanomaista ratkaisua, vaikkakin Afrikan unionin kanta Länsi-Saharan tilanteesta johti Marokon poistumiseen organisaatiosta.

Muurin rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuri rakennettiin kuudessa osassa, ja muurin takana oleva alue laajennettiin pienestä Marokon vieressä olevasta alueesta pohjoisessa suurimpaan osaan keski- ja länsiosaa maata. Rakennetut muurit:

Satelliittinäkymiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Google Maps)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. [1]
 2. Länsi-Saharan kartta – Kesäkuu 2006
 3. a b Milestones of the conflict, sivu 2. Yhdistyneiden Kansakuntien MINURSO-sivusto.
 4. United Nations Map No. 3691 Rev. 53 United Nations, lokakuu 2006 Department of Peacekeeping Operations, Cartographic Section. Depicts the deployment of the MINURSO mission, as well as the Wall location.
 5. See also e.g. this satellite montage at Google Maps for a section of the wall in Moroccan territory. The northernmost fort that is clearly distinguishable can be seen here. (Google Maps, 30.11.2006)
 6. Western Sahara Online, Moroccan Wall of Shame
 7. Marokkaanse veiligheidsmuur al twee decennia onomstreden, CIDI Israel website, Nieuwsbrief (2004)(hollanniksi)
 8. "Patada al desierto", Diario de Córdoba, 2005-10-17. Luettu 2010-05-28. 
 9. "El Polisario busca desaparecidos", El País, 2005-10-18. Luettu 2010-05-28. 
 10. "De Bangladesh al desierto del Sáhara", El País, 2005-10-19. 
 11. "Three African immigrants die while crossing Western Sahara to Morocco", SPS, 19-08-2010. Luettu 25-08-2010. 
 12. "Security Problems with Neighboring States", Country Studies/Area Handbook Series, Library of Congress Federal Research Division (retrieved May 1, 2006).
 13. Williams, Ian and Zunes, Stephen, "Self Determination Struggle in the Western Sahara Continues to Challenge the UN", Foreign Policy in Focus Policy Report, September 2003).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Marokon muuri.