Luettelo valtioista inhimillisen kehityksen indeksin mukaan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valtioiden inhimillisen kehityksen indeksi vuodelle 2013 (julkaistu 7/2014).
  > 0,800 (Hyvin korkea)
  0,700–0,800 (Korkea)
  0,550–0,699 (Keskitasoa)
  <0,550 (Matala)
  Ei tietoa

Tämä on luettelo valtioista inhimillisen kehityksen indeksin mukaan. Indeksi on hyvin korkea, jos se on yli 0,800, korkea, jos arvo on 0,700–0,800, keskitasoa, jos se on 0,550–0,699 ja matala, jos se on korkeintaan 0,549. Vuonna 2014 julkaistut inhimillisen kehityksen (HDI) arvot pohjautuvat vuosien 2012–2013 tietoihin eli niiden katsotaan kuvaavan vuotta 2013.[1] Edeltävä, maaliskuussa 2013 julkaistu raportti edusti vuoden 2012 tilannetta.[2]

On huomattava, ettei artikkelin lähdeaineistona käytetyssä YK:n kehitysjärjestön tilastossa ole esitetty vuoden 2013 inhimillisen kehityksen indeksiä kaikille valtioille eikä monille kiistanalaisille alueille. Joukosta uupuu alhaisen tai keskitason indeksin maista esimerkiksi Etelä-Sudan, Pohjois-Korea ja Somalia. Lisäksi puuttuu tieto useista väestöltään pienemmistä valtioista (Marshallinsaaret, Monaco, Nauru, San Marino, Tuvalu).[1] On syytä tietää, että myös YK:hon kuulumattomien valtioiden tai itsehallintoalueiden (kuten Taiwan, Grönlanti ja suuri joukko pikkuvaltioita) ja usean kiistanalaisen alueen (kuten Länsi-Sahara) tiedot puuttuvat ajantasaisesta YK:n kehitysjärjestön laatimasta HDI-tilastosta.

Luettelo valtioista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyvin korkea HDI-indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI-indeksi
Arvio vuodelle 2013
[1]
Sijamuutos 2012–2013
[1]
Arvio vuodelle 2013
[1]
Muutos 2012–2013
[1]
1 Muuttumaton Norjan lippu Norja 0,944 Nousua 0,001
2 Muuttumaton Australian lippu Australia 0,933 Nousua 0,002
3 Muuttumaton Sveitsin lippu Sveitsi 0,917 Nousua 0,001
4 Muuttumaton Alankomaiden lippu Alankomaat 0,915 Muuttumaton
5 Muuttumaton Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 0,914 Nousua 0,002
6 Muuttumaton Saksan lippu Saksa 0,911 Muuttumaton
7 Muuttumaton Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 0,910 Nousua 0,002
8 Muuttumaton Kanada 0,902 Nousua 0,001
9 Nousua (3) Singaporen lippu Singapore 0,901 Nousua 0,002
10 Muuttumaton Tanskan lippu Tanska 0,900 Muuttumaton
11 Laskua (3) Irlanti 0,899 Laskua 0,002
12 Laskua (1) Ruotsin lippu Ruotsi 0,898 Nousua 0,001
13 Muuttumaton Islannin lippu Islanti 0,895 Nousua 0,002
14 Muuttumaton Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 0,892 Nousua 0,002
15 Nousua (1) Etelä-Korea 0,891 Nousua 0,003
15 Muuttumaton Hongkong 0,891 Nousua 0,002
17 Laskua (1) Japani 0,890 Nousua 0,002
18 Laskua (2) Liechtenstein 0,889 Nousua 0,001
19 Muuttumaton Israelin lippu Israel 0,888 Nousua 0,002
20 Muuttumaton Ranskan lippu Ranska 0,884 Muuttumaton
21 Muuttumaton Belgian lippu Belgia 0,881 Nousua 0,001
21 Muuttumaton Itävalta 0,881 Nousua 0,001
21 Muuttumaton Luxemburg 0,881 Nousua 0,001
24 Muuttumaton Suomen lippu Suomi 0,879 Muuttumaton
25 Muuttumaton Slovenian lippu Slovenia 0,874 Muuttumaton
26 Muuttumaton Italia 0,872 Muuttumaton
27 Muuttumaton Espanjan lippu Espanja 0,869 Muuttumaton
28 Muuttumaton Tšekin lippu Tšekki 0,861 Muuttumaton
29 Muuttumaton Kreikka 0,853 Laskua 0,001
30 Muuttumaton Brunein lippu Brunei 0,852 Muuttumaton
31 Muuttumaton Qatarin lippu Qatar 0,851 Nousua 0,001
32 Muuttumaton Kypros 0,845 Laskua 0,003
33 Muuttumaton Viron lippu Viro 0,840 Nousua 0,001
34 Muuttumaton Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0,836 Nousua 0,003
35 Nousua (1) Liettua 0,834 Nousua 0,002
35 Laskua (1) Puolan lippu Puola 0,834 Nousua 0,001
37 Muuttumaton Andorran lippu Andorra 0,830 Muuttumaton
37 Nousua (1) Slovakian lippu Slovakia 0,830 Nousua 0,001
39 Muuttumaton Maltan lippu. Malta 0,829 Nousua 0,002
40 Muuttumaton Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 0,827 Nousua 0,002
41 Nousua (1) Chilen lippu Chile 0,822 Nousua 0,003
41 Muuttumaton Portugalin lippu Portugali 0,822 Muuttumaton
43 Muuttumaton Unkarin lippu Unkari 0,818 Nousua 0,001
44 Muuttumaton Bahrainin lippu Bahrain 0,815 Nousua 0,002
44 Muuttumaton Kuuba 0,815 Nousua 0,002
46 Laskua (2) Kuwait 0,814 Nousua 0,001
47 Muuttumaton Kroatia 0,812 Muuttumaton
48 Muuttumaton Latvia 0,810 Nousua 0,002
49 Muuttumaton Argentiinan lippu Argentiina 0,808 Nousua 0,002

Korkea HDI-indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI-indeksi
Arvio vuodelle 2013
[1]
Sijamuutos 2012–2013
[1]
Arvio vuodelle 2013
[1]
Muutos 2012–2013
[1]
50 Nousua (2) Uruguayn lippu Uruguay 0,790 Nousua 0,003
51 Muuttumaton Bahaman lippu Bahama 0,789 Muuttumaton
51 Nousua (1) Montenegron lippu Montenegro 0,789 Nousua 0,002
53 Nousua (1) Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä 0,786 Nousua 0,001
54 Nousua (1) Romanian lippu Romania 0,785 Nousua 0,003
55 Laskua (5) Libya 0,784 Laskua 0,005
56 Muuttumaton Omanin lippu Oman 0,783 Nousua 0,002
57 Muuttumaton Venäjän lippu Venäjä 0,778 Nousua 0,001
58 Muuttumaton Bulgarian lippu Bulgaria 0,777 Nousua 0,001
59 Laskua (1) Barbadoksen lippu Barbados 0,776 Muuttumaton
60 Muuttumaton Palaun lippu Palau 0,775 Nousua 0,002
61 Laskua (1) Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda 0,774 Nousua 0,001
62 Muuttumaton Malesian lippu Malesia 0,773 Nousua 0,003
63 Muuttumaton Mauritiuksen lippu Mauritius 0,771 Nousua 0,002
64 Muuttumaton Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago 0,766 Nousua 0,001
65 Muuttumaton Libanon 0,765 Nousua 0,001
65 Nousua (2) Panaman lippu Panama 0,765 Nousua 0,004
67 Laskua (1) Venezuelan lippu Venezuela 0,764 Nousua 0,001
68 Laskua (1) Costa Rican lippu Costa Rica 0,763 Nousua 0,002
69 Muuttumaton Turkin lippu Turkki 0,759 Nousua 0,0073
70 Muuttumaton Kazakstan 0,757 Nousua 0,002
71 Laskua (1) Meksikon lippu Meksiko 0,756 Nousua 0,001
71 Laskua (1) Seychellien lippu Seychellit 0,756 Nousua 0,001
73 Muuttumaton Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis 0,750 Nousua 0,001
73 Nousua (2) Sri Lankan lippu Sri Lanka 0,750 Nousua 0,005
75 Laskua (2) Iran 0,749 Muuttumaton
76 Laskua (1) Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan 0,747 Nousua 0,002
77 Muuttumaton Jordania 0,745 Nousua 0,001
77 Nousua (1) Serbian lippu Serbia 0,745 Nousua 0,002
79 Nousua (1) Brasilian lippu Brasilia 0,744 Nousua 0,002
79 Nousua (2) Georgia 0,744 Nousua 0,003
79 Laskua (1) Grenada 0,744 Nousua 0,001
82 Muuttumaton Perun lippu Peru 0,737 Nousua 0,003
83 Muuttumaton Ukrainan lippu Ukraina 0,734 Nousua 0,001
84 Muuttumaton Belizen lippu Belize 0,732 Nousua 0,001
84 Nousua (1) Makedonian lippu. Makedonia 0,732 Nousua 0,002
86 Muuttumaton Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina 0,731 Nousua 0,002
87 Muuttumaton Armenian lippu Armenia 0,730 Nousua 0,002
88 Muuttumaton Fidži 0,724 Nousua 0,002
89 Muuttumaton Thaimaan lippu Thaimaa 0,722 Nousua 0,004
90 Muuttumaton Tunisian lippu Tunisia 0,721 Nousua 0,002
91 Nousua (2) Kiina 0,719 Nousua 0,004
91 Muuttumaton Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit 0,719 Nousua 0,002
93 Muuttumaton Algerian lippu Algeria 0,717 Nousua 0,002
93 Laskua (1) Dominican lippu Dominica 0,717 Nousua 0,001
95 Nousua (2) Albanian lippu Albania 0,716 Nousua 0,002
96 Laskua (3) Jamaika 0,715 Muuttumaton
97 Laskua (4) Saint Lucian lippu Saint Lucia 0,714 Laskua 0,001
98 Muuttumaton Kolumbia 0,711 Nousua 0,003
98 Muuttumaton Ecuadorin lippu Ecuador 0,711 Nousua 0,003
100 Nousua (1) Surinamen lippu Suriname 0,705 Nousua 0,003
100 Muuttumaton Tongan lippu Tonga 0,705 Nousua 0,001
102 Muuttumaton Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta 0,702 Nousua 0,002
Nousua Maailma 0,702 Nousua 0,002

Keskitason HDI-indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI-indeksi
Arvio vuodelle 2013
[1]
Sijamuutos 2012–2013
[1]
Arvio vuodelle 2013
[1]
Muutos 2013–2013
[1]
103 Muuttumaton Malediivien lippu Malediivit 0,698 Nousua 0,003
103 Nousua (3) Mongolian lippu Mongolia 0,698 Nousua 0,006
103 Nousua (1) Turkmenistanin lippu Turkmenistan 0,698 Nousua 0,005
106 Laskua (2) Samoan lippu Samoa 0,694 Nousua 0,001
107 Muuttumaton Palestiinan lippu Palestiina 0,686 Nousua 0,003
108 Muuttumaton Indonesia 0,684 Nousua 0,003
109 Laskua (1) Botswanan lippu Botswana 0,683 Nousua 0,002
110 Laskua (2) Egyptin lippu Egypti 0,682 Nousua 0,001
111 Muuttumaton Paraguayn lippu Paraguay 0,676 Nousua 0,006
112 Laskua (1) Gabon 0,674 Nousua 0,004
113 Muuttumaton Bolivian lippu Bolivia 0,667 Nousua 0,004
114 Laskua (2) Moldovan lippu Moldova 0,663 Nousua 0,006
115 Muuttumaton El Salvadorin lippu El Salvador 0,662 Nousua 0,002
116 Muuttumaton Uzbekistanin lippu Uzbekistan 0,661 Nousua 0,004
117 Nousua (1) Filippiinit 0,660 Nousua 0,004
118 Nousua (1) Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 0,658 Nousua 0,004
119 Laskua (3) Syyrian lippu Syyria 0,658 Nousua 0,004
120 Muuttumaton Irak 0,642 Nousua 0,001
121 Muuttumaton Guyana 0,638 Nousua 0,003
121 Muuttumaton Vietnamin lippu Vietnam 0,638 Nousua 0,003
123 Laskua (2) Kap Verde 0,636 Nousua 0,001
124 Muuttumaton Mikronesian lippu Mikronesia 0,630 Nousua 0,001
125 Muuttumaton Guatemala 0,628 Nousua 0,002
125 Nousua (1) Kirgisia 0,628 Nousua 0,007
127 Muuttumaton Namibian lippu Namibia 0,624 Nousua 0,004
128 Nousua (1) Itä-Timor 0,620 Nousua 0,004
129 Muuttumaton Honduras 0,617 Nousua 0,001
129 Nousua (2) Marokon lippu. Marokko 0,617 Nousua 0,003
131 Laskua (3) Vanuatun lippu Vanuatu 0,616 Laskua 0,001
132 Muuttumaton Nicaraguan lippu Nicaragua 0,614 Nousua 0,003
133 Muuttumaton Kiribati 0,607 Nousua 0,001
133 Nousua (1) Tadžikistanin lippu Tadžikistan 0,607 Nousua 0,004
135 Muuttumaton Intia 0,586 Nousua 0,003
136 Muuttumaton Bhutanin lippu Bhutan 0,584 Nousua 0,004
136 Nousua (1) Kambodža 0,584 Nousua 0,005
138 Muuttumaton Ghana 0,573 Nousua 0,002
139 Muuttumaton Laos 0,569 Nousua 0,004
140 Muuttumaton Kongon tasavalta 0,564 Nousua 0,003
141 Nousua (2) Sambian lippu Sambia 0,561 Nousua 0,007
142 Nousua (1) Bangladeshin lippu Bangladesh 0,558 Nousua 0,004
142 Laskua (1) São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe 0,558 Nousua 0,002
144 Laskua (3) Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea 0,556 Muuttumaton

Alhainen HDI-indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI-indeksi
Arvio vuodelle 2013
[1]
Sijamuutos 2012–2013
[1]
Arvio vuodelle 2013
[1]
Muutos 2012–2013
[1]
145 Muuttumaton Nepalin lippu Nepal 0,540 Nousua 0,003
146 Muuttumaton Pakistanin lippu Pakistan 0,537 Nousua 0,002
147 Muuttumaton Kenia 0,535 Nousua 0,004
148 Muuttumaton Swazimaan lippu Swazimaa 0,530 Nousua 0,001
149 Muuttumaton Angolan lippu Angola 0,526 Nousua 0,002
150 Muuttumaton Myanmarin lippu Myanmar 0,524 Nousua 0,004
151 Muuttumaton Ruandan lippu Ruanda 0,506 Nousua 0,004
152 Muuttumaton Kamerun 0,504 Nousua 0,003
152 Nousua (1) Nigerian lippu Nigeria 0,504 Nousua 0,004
154 Muuttumaton Jemen 0,500 Nousua 0,001
155 Muuttumaton Madagaskarin lippu Madagaskar 0,498 Nousua 0,002
156 Nousua (4) Zimbabwen lippu Zimbabwe 0,492 Nousua 0,008
157 Laskua (1) Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 0,491 Nousua 0,001
157 Muuttumaton Salomonsaarten lippu Salomonsaaret 0,491 Nousua 0,002
159 Laskua (1) Komorit 0,488 Nousua 0,002
159 Nousua (1) Tansanian lippu Tansania 0,488 Nousua 0,004
161 Laskua (2) Mauritanian lippu. Mauritania 0,487 Nousua 0,002
162 Nousua (1) Lesotho 0,486 Nousua 0,005
163 Laskua (3) Senegalin lippu Senegal 0,485 Nousua 0,001
164 Muuttumaton Ugandan lippu Uganda 0,484 Nousua 0,004
165 Muuttumaton Beninin lippu Benin 0,476 Nousua 0,003
166 Muuttumaton Sudanin lippu Sudan 0,473 Nousua 0,001
166 Nousua (1) Togon lippu Togo 0,473 Nousua 0,003
168 Muuttumaton Haiti 0,471 Nousua 0,002
169 Muuttumaton Afganistanin lippu Afganistan 0,468 Nousua 0,002
170 Muuttumaton Djiboutin lippu Djibouti 0,467 Nousua 0,002
171 Muuttumaton Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko 0,452 Nousua 0,004
172 Muuttumaton Gambia 0,441 Nousua 0,003
173 Muuttumaton Etiopia 0,435 Nousua 0,006
174 Muuttumaton Malawin lippu. Malawi 0,414 Nousua 0,003
175 Muuttumaton Liberia 0,412 Nousua 0,005
176 Muuttumaton Malin lippu. Mali 0,407 Nousua 0,001
177 Muuttumaton Guinea-Bissau 0,396 Muuttumaton
178 Nousua (1) Mosambikin lippu Mosambik 0,393 Nousua 0,004
179 Laskua (1) Guinea 0,392 Nousua 0,001
180 Muuttumaton Burundin lippu Burundi 0,389 Nousua 0,003
181 Muuttumaton Burkina Fason lippu Burkina Faso 0,388 Nousua 0,003
182 Muuttumaton Eritrean lippu Eritrea 0,381 Nousua 0,001
183 Nousua (1) Sierra Leonen lippu Sierra Leone 0,374 Nousua 0,006
184 Laskua (1) Tšadin lippu Tšad 0,372 Nousua 0,002
185 Muuttumaton Keski-Afrikan tasavalta 0,341 Laskua 0,024
186 Nousua (1) Kongon demokraattinen tasavalta 0,338 Nousua 0,005
187 Laskua (1) Nigerin lippu Niger 0,337 Nousua 0,002

Luettelo maanosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI[3]
Vuoden 2012 arvio
Erttiäin korkea HDI-indeksi
1 Seychellien lippu Seychellit 0,806
Korkea HDI-indeksi
2 Libya 0,769
3 Mauritiuksen lippu Mauritius 0,737
4 Algerian lippu Algeria 0,713
5 Tunisian lippu Tunisia 0,712
Keskitason HDI-indeksi
6 Gabon 0,683
7 Egyptin lippu Egypti 0,662
8 Botswanan lippu Botswana 0,634
9 Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 0,629
10 Namibian lippu Namibia 0,608

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Alhainen HDI-indeksi
1 Kongon demokraattinen tasavalta 0,304
2 Nigerin lippu Niger 0,304
3 Mosambikin lippu Mosambik 0,327
4 Tšadin lippu Tšad 0,340
5 Burkina Fason lippu Burkina Faso 0,343
6 Malin lippu. Mali 0,344
7 Eritrean lippu Eritrea 0,351
8 Keski-Afrikan tasavalta 0,352
9 Guinea 0,355
10 Burundin lippu Burundi 0,355

Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäinen korkea HDI-indeksi
1 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 0,937
2 Kanada 0,911
3 Barbadoksen lippu Barbados 0,825
4 Chilen lippu Chile 0,819
5 Argentiinan lippu Argentiina 0,811
Korkea HDI-indeksi
6 Bahaman lippu Bahama 0,794
7 Uruguayn lippu Uruguay 0,792
8 Kuuba 0,780
8 Panaman lippu Panama 0,780
10 Meksikon lippu Meksiko 0,775

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Alhainen HDI-indeksi
1 Haiti 0,456
Keskitason HDI-indeksi
2 Guatemala 0,581
3 Nicaraguan lippu Nicaragua 0,599
4 Honduras 0,632
5 Guyana 0,636
6 Paraguayn lippu Paraguay 0,669
7 Bolivian lippu Bolivia 0,675
8 El Salvadorin lippu El Salvador 0,680
9 Surinamen lippu Suriname 0,684
10 Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta 0,702
10 Belizen lippu Belize 0,702

Aasia ja Oseania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Ertittäin korkea HDI-indeksi
1 Australian lippu Australia 0,938
2 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 0,919
3 Japani 0,912
4 Etelä-Korea 0,909
5 Hongkong 0,906
6 Israelin lippu Israel 0,900
7 Singaporen lippu Singapore 0,895
8 Brunein lippu Brunei 0,855
9 Kypros 0,848
10 Qatarin lippu Qatar 0,834

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Alhainen HDI-indeksi
1 Afganistanin lippu Afganistan 0,374
2 Jemen 0,458
3 Nepalin lippu Nepal 0,463
4 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 0,466
5 Myanmarin lippu Myanmar 0,498
6 Pakistanin lippu Pakistan 0,515
7 Salomonsaarten lippu Salomonsaaret 0,530
Keskitason HDI-indeksi
8 Bhutanin lippu Bhutan 0,538
9 Laos 0,543
9 Kambodža 0,543

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Norjan lippu Norja 0,955
2 Alankomaiden lippu Alankomaat 0,921
3 Saksan lippu Saksa 0,920
4 Irlanti 0,916
4 Ruotsin lippu Ruotsi 0,916
6 Sveitsin lippu Sveitsi 0,913
7 Islannin lippu Islanti 0,906
8 Tanskan lippu Tanska 0,901
9 Belgian lippu Belgia 0,897
10 Itävalta 0,895

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Keskitason HDI-indeksi
1 Moldovan lippu Moldova 0,660
Korkea HDI-indeksi
2 Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina 0,735
3 Makedonian lippu. Makedonia 0,740
3 Ukrainan lippu Ukraina 0,740
5 Albanian lippu Albania 0,749
6 Serbian lippu Serbia 0,769
7 Bulgarian lippu Bulgaria 0,782
8 Romanian lippu Romania 0,786
9 Venäjän lippu Venäjä 0,788
10 Montenegron lippu Montenegro 0,791

Kansainvälisten järjestöjen jäsenvaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabiliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Qatarin lippu Qatar 0,834
2 Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 0,818
Korkea HDI-indeksi
3 Bahrainin lippu Bahrain 0,796
4 Kuwait 0,790
5 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0,782
6 Libya 0,769
7 Libanon 0,745
8 Omanin lippu Oman 0,731
9 Algerian lippu Algeria 0,713
10 Tunisian lippu Tunisia 0,712

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Alhainen HDI-indeksi
1 Sudanin lippu Sudan 0,414
2 Komorit 0,429
3 Djiboutin lippu Djibouti 0,445
4 Jemen 0,458
5 Mauritanian lippu. Mauritania 0,467
Keskitason HDI-indeksi
6 Irak 0,590
7 Marokon lippu. Marokko 0,591
8 Egyptin lippu Egypti 0,662
9 Palestiinan lippu Palestiina 0,670
10 Jordania 0,700

Euroopan neuvosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Norjan lippu Norja 0,955
2 Alankomaiden lippu Alankomaat 0,921
3 Saksan lippu Saksa 0,920
4 Irlanti 0,916
5 Ruotsin lippu Ruotsi 0,916
6 Sveitsin lippu Sveitsi 0,913
7 Islannin lippu Islanti 0,906
8 Tanskan lippu Tanska 0,901
9 Belgian lippu Belgia 0,897
10 Itävalta 0,895

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Keskitason HDI-indeksi
1 Moldovan lippu Moldova 0,660
Korkeatason HDI-indeksi
2 Turkin lippu Turkki 0,722
3 Armenian lippu Armenia 0,729
4 Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan 0,734
5 Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina 0,735
6 Ukrainan lippu Ukraina 0,740
7 Makedonian lippu. Makedonia 0,740
8 Georgia 0,745
9 Albanian lippu Albania 0,749
10 Serbian lippu Serbia 0,769

Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Australian lippu Australia 0,938
2 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 0,919
3 Japani 0,912
4 Etelä-Korea 0,909
5 Hongkong 0,906
6 Singaporen lippu Singapore 0,895
7 Brunein lippu Brunei 0,855
Korkea HDI-indeksi
8 Palaun lippu Palau 0,791
9 Malesian lippu Malesia 0,769
10 Tongan lippu Tonga 0,710

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Alhainen HDI-indeksi
1 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 0,466
2 Myanmarin lippu Myanmar 0,498
3 Salomonsaarten lippu Salomonsaaret 0,530
Keskitason HDI-indeksi
4 Laos 0,543
5 Kambodža 0,543
6 Itä-Timor 0,576
7 Vietnamin lippu Vietnam 0,617
8 Vanuatun lippu Vanuatu 0,626
9 Indonesia 0,629
10 Kiribati 0,629

Euroopan unioni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Alankomaiden lippu Alankomaat 0,921
2 Saksan lippu Saksa 0,920
3 Irlanti 0,916
4 Ruotsin lippu Ruotsi 0,916
5 Tanskan lippu Tanska 0,901
6 Belgian lippu Belgia 0,897
7 Itävalta 0,895
8 Ranskan lippu Ranska 0,893
9 Suomen lippu Suomi 0,892
10 Slovenian lippu Slovenia 0,892

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Korkea HDI-indeksi
1 Bulgarian lippu Bulgaria 0,782
2 Romanian lippu Romania 0,786
Erittäin korkea HDI-indeksi
3 Latvia 0,814
4 Portugalin lippu Portugali 0,816
5 Liettua 0,818
6 Puolan lippu Puola 0,821
7 Unkarin lippu Unkari 0,831
8 Slovakian lippu Slovakia 0,840
9 Viron lippu Viro 0,846
10 Maltan lippu. Malta 0,847

Latinalaisen Amerikan yhdentymisliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Chilen lippu Chile 0,819
2 Argentiinan lippu Argentiina 0,811
Korkea HDI-indeksi
3 Uruguayn lippu Uruguay 0,792
4 Kuuba 0,780
5 Panaman lippu Panama 0,780
6 Meksikon lippu Meksiko 0,775
7 Costa Rican lippu Costa Rica 0,773
8 Venezuelan lippu Venezuela 0,748
9 Perun lippu Peru 0,741
10 Brasilian lippu Brasilia 0,730

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Keskitason HDI-indeksi
1 Guatemala 0,581
2 Nicaraguan lippu Nicaragua 0,599
3 Honduras 0,632
4 Paraguayn lippu Paraguay 0,669
5 Bolivian lippu Bolivia 0,680
6 El Salvadorin lippu El Salvador 0,680
7 Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta 0,702
Korkea HDI-indeksi
8 Kolumbia 0,719
9 Ecuadorin lippu Ecuador 0,724
10 Brasilian lippu Brasilia 0,730

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan valtioiden talousalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Israelin lippu Israel 0,900
2 Kypros 0,848
3 Qatarin lippu Qatar 0,834
4 Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 0,818
Korkea HDI-indeksi
5 Bahrainin lippu Bahrain 0,796
6 Kuwait 0,790
7 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0,782
8 Libya 0,769
9 Georgia 0,745
10 Libanon 0,745

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Alhainen HDI-indeksi
1 Sudanin lippu Sudan 0,414
2 Jemen 0,458
Keskitason HDI-indeksi
3 Irak 0,590
4 Marokon lippu. Marokko 0,591
5 Syyrian lippu Syyria 0,648
6 Egyptin lippu Egypti 0,662
7 Palestiinan lippu Palestiina 0,670
8 Jordania 0,700
Korkea HDI-indeksi
9 Tunisian lippu Tunisia 0,712
10 Algerian lippu Algeria 0,713

OECD-maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Norjan lippu Norja 0,955
2 Australian lippu Australia 0,938
3 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 0,937
4 Alankomaiden lippu Alankomaat 0,921
5 Saksan lippu Saksa 0,920
6 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 0,919
7 Irlanti 0,916
8 Ruotsin lippu Ruotsi 0,916
9 Sveitsin lippu Sveitsi 0,913
10 Japani 0,912

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Korkea HDI-indeksi
1 Turkin lippu Turkki 0,722
2 Meksikon lippu Meksiko 0,775
Erittäin korkea HDI-indeksi
3 Portugalin lippu Portugali 0,816
4 Chilen lippu Chile 0,819
5 Puolan lippu Puola 0,821
6 Unkarin lippu Unkari 0,831
7 Slovakian lippu Slovakia 0,840
8 Viron lippu Viro 0,846
9 Kreikka 0,860
10 Tšekin lippu Tšekki 0,873

Öljynviejämaiden järjestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Qatarin lippu Qatar 0,834
2 Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 0,818
Korkea HDI-indeksi
3 Kuwait 0,790
4 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0,782
5 Libya 0,769
6 Venezuelan lippu Venezuela 0,748

6 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Alhainen HDI-indeksi
1 Nigerian lippu Nigeria 0,471
2 Angolan lippu Angola 0,508
Keskitason HDI-indeksi
3 Irak 0,590
Korkea HDI-indeksi
4 Algerian lippu Algeria 0,713
5 Ecuadorin lippu Ecuador 0,724
6 Iran 0,742

Muut valtiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YK:n jäsenvaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Valtio HDI Sija Lähde
Julkaisu Data
Erittäin korkea HDI-indeksi
2009 2008 San Marinon lippu San Marino 0,961 21 [4]
2009 2008 Monacon lippu Monaco 0,956 25 [4]
Keskitason HDI-indeksi
2009 2008 Marshallinsaarten lippu. Marshallinsaaret 0,738 155 [4]
2009 2008 Pohjois-Korean lippu Pohjois-Korea 0,733 156 [4]
2009 2008 Naurun lippu Nauru 0,721 164 [4]
2009 2008 Tuvalun lippu Tuvalu 0,711 168 [4]
Alhainen HDI-indeksi
2009 2008 Somalian lippu Somalia 0,364 229 [4]
Muut
Ei tietoa Ei tietoa Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan Ei tietoa Ei tietoa

Ei-YK:n jäsenvaltiot (UNDP:n arvion ulkopuolella)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Valtio tai territorio HDI Sija Lähde
Julkaisu Data
Erittäin korkea HDI-indeksi
2011 2011 Taiwanin lippu Taiwan 0,882 22 [5]
2012 2011 Macaon lippu. Macao 0,868 25 [6]
2009 2008 Jersey 0,985 2 [4]
2009 2008 Caymansaarten lippu Caymansaaret 0,983 4 [4]
2009 2008 Bermudan lippu Bermuda 0,981 7 [4]
2009 2008 Guernsey 0,975 9 [4]
2009 2008 Gibraltarin lippu Gibraltar 0,961 20 [4]
2009 2008 Norfolkinsaaren lippu Norfolkinsaari 0,958 23 [4]
2009 2008 Färsaaret 0,950 33 [4]
2009 2008 Mansaaren lippu Mansaari 0,950 34 [4]
2009 2008 Brittiläisten Neitsytsaarten lippu Brittiläiset Neitsytsaaret 0,945 35 [4]
2009 2008 Falklandinsaaret 0,933 43 [4]
2009 2008 Aruban lippu Aruba 0,908 49 [4]
2009 2008 Puerto Ricon lippu Puerto Rico 0,905 52 [4]
2009 2008 Ranskan lippu Martinique 0,904 53 [4]
2009 2008 Guam 0,901 54 [4]
Korkea HDI-indeksi
2012 2012 Kosovon lippu Kosovo 0,714 87
2009 2008 Ranskan Polynesia 0,895 58 [4]
2009 2008 Yhdysvaltain Neitsytsaarten lippu Yhdysvaltain Neitsytsaaret 0,894 59 [4]
2009 2008 Pohjois-Mariaanien lippu Pohjois-Mariaanit 0,875 71 [4]
2009 2008 Turks- ja Caicossaaret Turks- ja Caicossaaret 0,873 72 [4]
2009 2008 Grönlannin lippu Grönlanti 0,869 76 [4]
2009 2008 Uusi-Kaledonia Uusi-Kaledonia 0,869 77 [4]
2009 2008 Saint-Pierre ja Miquelonin lippu Saint-Pierre ja Miquelon 0,865 78 [4]
2009 2008 Anguillan lippu Anguilla 0,865 79 [4]
2009 2008 Guadeloupen lippu Guadeloupe 0,839 91 [4]
2009 2008 Cookinsaarten lippu Cookinsaaret 0,829 101 [4]
2009 2008 Amerikan Samoan lippu Amerikan Samoa 0,827 103 [4]
2009 2008 Montserratin lippu Montserrat 0,821 106 [4]
2009 2008 Ranskan lippu Ranskan Guayana 0,811 116 [4]
Keskitason HDI-indeksi
2009 2008 Réunion Réunion 0,799 123 [4]
2009 2008 Saint Helenan lippu Saint Helena 0,797 125 [4]
2009 2008 Niuen lippu Niue 0,794 129 [4]
2009 2008 Wallis  ja Futunan lippu Wallis ja Futuna 0,793 132 [4]
2009 2008 Tokelaun lippu Tokelau 0,750 149 [4]
2009 2008 Mayotten lippu Mayotte 0,616 184 [4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r HDI Indicators By Country 2014 (Vuosia 2012–2013 kuvaava tilanne.) Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelma, undp.org. Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  2. Human Development Report 2013 (Vuoden 2012 tilanne) United Nations. Viitattu 18.7.2013. (englanniksi)
  3. The 2013 Human Development Report – "The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World" Human Development Report United Nations Development Programme. Viitattu 2 March 2013.
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an Filling Gaps in the Human Development Index, United Nations ESCAP, February 2009
  5. 2011中華民國人類發展指數 (HDI) (PDF) Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C.. Viitattu 2011-11-21. Chinese
  6. The UN does not calculate the HDI of Macau. The government of Macau calculates its own HDI.Macau in Figures, 2013

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]