Luettelo valtioista inhimillisen kehityksen indeksin mukaan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valtiot inhimillisen kehityksen indeksillä mitattuna vuonna 2012 (vuoden 2013 raportti).
  > 0,850 (Hyvin korkea)
  0,700–0,850 (Korkea)
  0,550–0,700 (Keskinkertainen)
  0,400–0,550 (Matala)
  < 0,400 (Hyvin matala)
  Ei tietoa

Tämä on luettelo valtioista inhimillisen kehityksen indeksin mukaan. Indeksi on korkea, jos se on vähintään 0,800, keskitasoa, jos se on 0,500–0,799 ja matala, jos se on korkeintaan 0,499. Maaliskuussa 2013 julkaistiin vuoden 2013 raportti, joka kuvaa vuoden 2012 tilannetta.[1]

Luettelo valtioista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erittäin korkea HDI indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI indeksi
Arvio vuodelle 2012[2] Muutos vuosina 2013-2011 [2] Arvio vuodelle 2012
[2]
Muutos vuosina 2010-2012
[3]
1 Muuttumaton Norjan lippu Norja 0,955 Nousua 0,003
2 Muuttumaton Australian lippu Australia 0,938 Nousua 0,003
3 Nousua (1) Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 0,937 Nousua 0,003
4 Laskua (1) Alankomaiden lippu Alankomaat 0,921 Nousua 0,002
5 Nousua (3) Saksan lippu Saksa 0,920 Nousua 0,004
6 Laskua (1) Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 0,919 Nousua 0,002
7 Laskua (2) Irlanti 0,916 Muuttumaton
7 Nousua (3) Ruotsin lippu Ruotsi 0,916 Nousua 0,003
9 Nousua (2) Flag of Switzerland.svg Sveitsi 0,913 Nousua 0,001
10 Nousua (2) Japani 0,912 Nousua 0,003
11 Laskua (6) Kanada 0,911 Nousua 0,002
12 Nousua (3) Etelä-Korea 0,909 Nousua 0,004
13 Muuttumaton Hongkong 0,906 Nousua 0,006
13 Muuttumaton Islannin lippu Islanti 0,906 Nousua 0,005
15 Nousua (1) Tanskan lippu Tanska 0,901 Nousua 0,002
16 Nousua (1) Israelin lippu Israel 0,900 Nousua 0,004
17 Nousua (1) Belgian lippu Belgia 0,897 Nousua 0,001
18 Nousua (1) Itävalta 0,895 Nousua 0,003
18 Nousua (8) Singaporen lippu Singapore 0,895 Nousua 0,003
20 Muuttumaton Ranskan lippu Ranska 0,893 Nousua 0,002
21 Nousua (1) Suomen lippu Suomi 0,892 Nousua 0,002
21 Laskua (1) Slovenian lippu Slovenia 0,892 Muuttumaton
23 Muuttumaton Espanjan lippu Espanja 0,885 Nousua 0,001
24 Laskua (16) Liechtenstein 0,883 Nousua 0,001
25 Laskua (1) Italia 0,881 Muuttumaton
26 Laskua (1) Luxemburg 0,875 Muuttumaton
26 Nousua (2) Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 0,875 Nousua 0,001
28 Laskua (1) Tšekin lippu Tšekki 0,873 Nousua 0,002
29 Muuttumaton Kreikka 0,860 Laskua 0,006
30 Nousua (2) Brunein lippu Brunei 0,855 Nousua 0,001
31 Muuttumaton Kypros 0,848 Laskua 0,001
32 Nousua (4) Maltan lippu. Malta 0,847 Nousua 0,003
33 Laskua (1) Andorran lippu Andorra 0,846 Muuttumaton
33 Nousua (1) Viron lippu Viro 0,846 Nousua 0,007
35 Muuttumaton Slovakian lippu Slovakia 0,840 Nousua 0,004
36 Nousua (1) Qatarin lippu Qatar 0,834 Nousua 0,007
37 Nousua (1) Unkarin lippu Unkari 0,831 Nousua 0,002
38 Nousua (9) Barbadoksen lippu Barbados 0,825 Nousua 0,002
39 Muuttumaton Puolan lippu Puola 0,821 Nousua 0,004
40 Nousua (3) Chilen lippu Chile 0,819 Nousua 0,006
41 Laskua (1) Liettua 0,818 Nousua 0,008
41 Laskua (11) Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 0,818 Nousua 0,002
43 Laskua (2) Portugalin lippu Portugali 0,816 Laskua 0,001
44 Laskua (1) Latvia 0,814 Nousua 0,009
45 Muuttumaton Argentiinan lippu Argentiina 0,811 Nousua 0,006
46 Nousua (6) Seychellien lippu Seychellit 0,806 Nousua 0,007
47 Laskua (1) Kroatia 0,805 Nousua 0,001

Korkea HDI indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI indeksi
Arvio vuodelle 2012
[2]
Muutos vuosina 2013-2011 [2] Arvio vuodelle 2012
[2]
Muutos vuosina 2010-2012
[3]
48 Laskua (6) Bahrainin lippu Bahrain 0,796 Nousua 0,002
49 Nousua (4) Bahaman lippu Bahama 0,794 Nousua 0,003
50 Nousua (15) Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä 0,793 Nousua 0,008
51 Laskua (3) Uruguayn lippu Uruguay 0,792 Nousua 0,007
52 Nousua (1) Montenegron lippu Montenegro 0,791 Nousua 0,004
52 Laskua (3) Palaun lippu Palau 0,791 Nousua 0,012
54 Nousua (8) Kuwait 0,790 Nousua 0,004
55 Nousua (11) Venäjän lippu Venäjä 0,788 Nousua 0,006
56 Laskua (6) Romanian lippu Romania 0,786 Nousua 0,003
57 Laskua (4) Bulgarian lippu Bulgaria 0,782 Nousua 0,004
57 Laskua (1) Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0,782 Nousua 0,005
59 Laskua (8) Kuuba 0,780 Nousua 0,005
59 Nousua (1) Panaman lippu Panama 0,780 Nousua 0,010
61 Laskua (5) Meksikon lippu Meksiko 0,775 Nousua 0,005
62 Nousua (7) Costa Rican lippu Costa Rica 0,773 Nousua 0,005
63 Nousua (4) Grenada 0,770 Nousua 0,002
64 Laskua (2) Libya 0,769 Laskua 0,004
64 Laskua (3) Malesian lippu Malesia 0,769 Nousua 0,006
64 Laskua (5) Serbian lippu Serbia 0,769 Nousua 0,002
67 Laskua (7) Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda 0,760 Laskua 0,001
67 Laskua (5) Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago 0,760 Nousua 0,002
69 Laskua (1) Kazakstan 0,754 Nousua 0,010
70 Muuttumaton Albanian lippu Albania 0,749 Nousua 0,003
71 Nousua (1) Venezuelan lippu Venezuela 0,748 Nousua 0,004
72 Nousua (10) Dominican lippu Dominica 0,745 Nousua 0,002
72 Nousua (2) Georgia 0,745 Nousua 0,010
72 Laskua (2) Libanon 0,745 Nousua 0,002
72 Muuttumaton Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis 0,745 Muuttumaton
76 Nousua (13) Iran 0,742 Nousua 0,002
77 Nousua (4) Perun lippu Peru 0,741 Nousua 0,008
78 Muuttumaton Makedonian lippu. Makedonia 0,740 Nousua 0,004
78 Laskua (1) Ukrainan lippu Ukraina 0,740 Nousua 0,007
80 Laskua (2) Mauritiuksen lippu Mauritius 0,737 Nousua 0,005
81 Laskua (7) Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina 0,735 Nousua 0,002
82 Laskua (6) Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan 0,734 Muuttumaton
83 Nousua (3) Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit 0,733 Nousua 0,002
84 Nousua (6) Omanin lippu Oman 0,731 Nousua 0,003
85 Muuttumaton Brasilian lippu Brasilia 0,730 Nousua 0,004
86 Laskua (6) Jamaika 0,730 Nousua 0,003
87 Muuttumaton Armenian lippu Armenia 0,729 Nousua 0,007
88 Laskua (5) Saint Lucian lippu Saint Lucia 0,725 Nousua 0,002
89 Laskua (5) Ecuadorin lippu Ecuador 0,724 Nousua 0,005
90 Nousua (2) Turkin lippu Turkki 0,722 Nousua 0,007
91 Laskua (3) Kolumbia 0,719 Nousua 0,005
92 Nousua (5) Sri Lankan lippu Sri Lanka 0,715 Nousua 0,010
93 Nousua (1) Algerian lippu Algeria 0,713 Nousua 0,003
94 Muuttumaton Tunisian lippu Tunisia 0,712 Nousua 0,002

Keskitason HDI indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI indeksi
Arvio vuodelle 2012
[2]
Muutos vuosina 2013-2011 [2] Arvio vuodelle 2012
[2]
Muutos vuosina 2010-2012
[3]
95 Laskua (4) Tongan lippu Tonga 0,710 Nousua 0,001
96 Laskua (4) Belizen lippu Belize 0,702 Nousua 0,002
96 Nousua (2) Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta 0,702 Nousua 0,005
96 Nousua (3) Fidži 0,702 Nousua 0,003
96 Nousua (3) Samoan lippu Samoa 0,702 Nousua 0,003
100 Laskua (6) Jordania 0,700 Nousua 0,001
101 Muuttumaton Kiina 0,699 Nousua 0,010
102 Muuttumaton Turkmenistanin lippu Turkmenistan 0,698 Nousua 0,010
Nousua (1) Maailma 0,694 Nousua
103 Muuttumaton Thaimaan lippu Thaimaa 0,690 Nousua 0,004
104 Nousua (5) Malediivien lippu Malediivit 0,688 Nousua 0,005
105 Laskua (1) Surinamen lippu Suriname 0,684 Nousua 0,005
106 Laskua (1) Gabon 0,683 Nousua 0,007
107 Laskua (2) El Salvadorin lippu El Salvador 0,680 Nousua 0,002
108 Muuttumaton Bolivian lippu Bolivia 0,675 Nousua 0,007
108 Nousua (2) Mongolian lippu Mongolia 0,675 Nousua 0,018
110 Nousua (4) Palestiinan lippu Palestiina 0,670 Nousua 0,008
111 Laskua (4) Paraguayn lippu Paraguay 0,669 Nousua 0,001
112 Muuttumaton Egyptin lippu Egypti 0,662 Nousua 0,001
113 Laskua (2) Moldovan lippu Moldova 0,660 Nousua 0,008
114 Laskua (2) Filippiinit 0,654 Nousua 0,005
114 Muuttumaton Uzbekistanin lippu Uzbekistan 0,654 Nousua 0,010
116 Nousua (3) Syyrian lippu Syyria 0,648 Nousua 0,002
117 Laskua (1) Mikronesian lippu Mikronesia 0,645 Nousua 0,006
118 Laskua (1) Guyana 0,636 Nousua 0,008
119 Laskua (1) Botswanan lippu Botswana 0,634 Nousua 0,001
120 Muuttumaton Honduras 0,632 Nousua 0,003
121 Nousua (3) Indonesia 0,629 Nousua 0,009
121 Nousua (1) Kiribati 0,629 Nousua 0,001
121 Nousua (2) Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 0,629 Nousua 0,008
124 Muuttumaton Vanuatun lippu Vanuatu 0,626 Nousua 0,003
125 Nousua (1) Kirgisia 0,622 Nousua 0,007
125 Nousua (2) Tadžikistanin lippu Tadžikistan 0,622 Nousua 0,010
127 Nousua (1) Vietnamin lippu Vietnam 0,617 ei tietoa
128 Laskua (8) Namibian lippu Namibia 0,608 Nousua 0,004
129 Muuttumaton Nicaraguan lippu Nicaragua 0,599 Nousua 0,006
130 Muuttumaton Marokon lippu. Marokko 0,591 Nousua 0,005
131 Nousua (1) Irak 0,590 Nousua 0,012
132 Nousua (1) Kap Verde 0,586 Nousua 0,005
133 Laskua (2) Guatemala 0,581 Nousua 0,002
134 Nousua (13) Itä-Timor 0,576 Nousua 0,011
135 Muuttumaton Ghana 0,558 Nousua 0,018
136 Muuttumaton Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea 0,554 Nousua 0,007
136 Laskua (2) Intia 0,554 Nousua 0,007
138 Nousua (1) Kambodža 0,543 Nousua 0,011
138 Muuttumaton Laos 0,543 Nousua 0,009
140 Muuttumaton Bhutanin lippu Bhutan 0,538 Nousua 0,013
141 Laskua (1) Swazimaan lippu Swazimaa 0,536 Nousua 0,004

Alhainen HDI indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI indeksi
Arvio vuodelle 2012
[2]
Muutos vuosina 2013-2011 [2] Arvio vuodelle 2012
[2]
Muutos vuosina 2010-2012
[3]
142 Laskua (5) Kongon tasavalta 0,534 Nousua 0,005
143 Laskua (1) Salomonsaarten lippu Salomonsaaret 0,530 Nousua 0,008
144 Laskua (1) São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe 0,525 Nousua 0,005
145 Laskua (2) Kenia 0,519 Nousua 0,008
146 Muuttumaton Bangladeshin lippu Bangladesh 0,515 Nousua 0,007
146 Laskua (1) Pakistanin lippu Pakistan 0,515 Nousua 0,003
148 Muuttumaton Angolan lippu Angola 0,508 Nousua 0,006
149 Muuttumaton Myanmarin lippu Myanmar 0,498 Nousua 0,008
150 Muuttumaton Kamerun 0,495 Nousua 0,007
151 Muuttumaton Madagaskarin lippu Madagaskar 0,483 Laskua 0,001
152 Muuttumaton Tansanian lippu Tansania 0,476 Nousua 0,010
153 Nousua (2) Nigerian lippu Nigeria 0,471 Nousua 0,009
154 Nousua (1) Senegalin lippu Senegal 0,470 Muuttumaton
155 Nousua (4) Mauritanian lippu. Mauritania 0,467 Nousua 0,003
156 Laskua (4) Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 0,466 Nousua 0,008
157 Muuttumaton Nepalin lippu Nepal 0,463 Nousua 0,005
158 Nousua (2) Lesotho 0,461 Nousua 0,009
159 Nousua (3) Togon lippu Togo 0,459 Nousua 0,007
160 Laskua (6) Jemen 0,458 Ei tietoa
161 Laskua (3) Haiti 0,456 Nousua 0,006
161 Muuttumaton Ugandan lippu Uganda 0,456 Nousua 0,006
163 Nousua (1) Sambian lippu Sambia 0,448 Ei tietoa
164 Muuttumaton Djiboutin lippu Djibouti 0,445 Nousua 0,014
165 Nousua (3) Gambia 0,439 Nousua 0,002
166 Nousua (1) Beninin lippu Benin 0,436 Nousua 0,004
167 Laskua (1) Ruandan lippu Ruanda 0,434 Nousua 0,009
168 Nousua (2) Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko 0,432 Nousua 0,005
169 Laskua (6) Komorit 0,429 Nousua 0,003
170 Muuttumaton Malawin lippu. Malawi 0,418 Nousua 0,005
171 Laskua (2) Sudanin lippu Sudan 0,414 Nousua 0,003
172 Nousua (1) Zimbabwen lippu Zimbabwe 0,397 Laskua 0,001
173 Nousua (1) Etiopia 0,396 Nousua 0,009
174 Nousua (8) Liberia 0,388 Nousua 0,021
175 Laskua (3) Afganistanin lippu Afganistan 0,374 Nousua 0,006
176 Muuttumaton Guinea-Bissau 0,364 Nousua 0,003
177 Nousua (3) Sierra Leonen lippu Sierra Leone 0,359 Nousua 0,013
178 Nousua (7) Burundin lippu Burundi 0,355 Nousua 0,007
178 Muuttumaton Guinea 0,355 Nousua 0,006
180 Laskua (1) Keski-Afrikan tasavalta 0,352 Nousua 0,008
181 Laskua (4) Eritrean lippu Eritrea 0,351 Nousua 0,009
182 Laskua (7) Malin lippu. Mali 0,344 Muuttumaton
183 Laskua (2) Burkina Fason lippu Burkina Faso 0,343 Nousua 0,009
184 Laskua (1) Tšadin lippu Tšad 0,340 Nousua 0,004
185 Laskua (1) Mosambikin lippu Mosambik 0,327 Nousua 0,009
186 Nousua (1) Kongon demokraattinen tasavalta 0,304 Nousua 0,009
187 Muuttumaton Nigerin lippu Niger 0,304 Nousua 0,006

Luettelo maanosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erttiäin korkea HDI indeksi
1 Seychellien lippu Seychellit 0,806
Korkea HDI indeksi
2 Libya 0,769
3 Mauritiuksen lippu Mauritius 0,737
4 Algerian lippu Algeria 0,713
5 Tunisian lippu Tunisia 0,712
Keskitason HDI indeksi
6 Gabon 0,683
7 Egyptin lippu Egypti 0,662
8 Botswanan lippu Botswana 0,634
9 Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 0,629
10 Namibian lippu Namibia 0,608

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Alhainen HDI indeksi
1 Kongon demokraattinen tasavalta 0,304
2 Nigerin lippu Niger 0,304
3 Mosambikin lippu Mosambik 0,327
4 Tšadin lippu Tšad 0,340
5 Burkina Fason lippu Burkina Faso 0,343
6 Malin lippu. Mali 0,344
7 Eritrean lippu Eritrea 0,351
8 Keski-Afrikan tasavalta 0,352
9 Guinea 0,355
10 Burundin lippu Burundi 0,355

Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäinen korkea HDI indeksi
1 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 0,937
2 Kanada 0,911
3 Barbadoksen lippu Barbados 0,825
4 Chilen lippu Chile 0,819
5 Argentiinan lippu Argentiina 0,811
Korkea HDI-indeksi
6 Bahaman lippu Bahama 0,794
7 Uruguayn lippu Uruguay 0,792
8 Kuuba 0,780
8 Panaman lippu Panama 0,780
10 Meksikon lippu Meksiko 0,775

10 alhaisempaa HDI -indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Alhainen HDI-arvio
1 Haiti 0,456
Keskitason HDI-arvio
2 Guatemala 0,581
3 Nicaraguan lippu Nicaragua 0,599
4 Honduras 0,632
5 Guyana 0,636
6 Paraguayn lippu Paraguay 0,669
7 Bolivian lippu Bolivia 0,675
8 El Salvadorin lippu El Salvador 0,680
9 Surinamen lippu Suriname 0,684
10 Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta 0,702
10 Belizen lippu Belize 0,702

Aasia ja Oseania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI -indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Ertittäin korkea HDI-indeksi
1 Australian lippu Australia 0,938
2 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 0,919
3 Japani 0,912
4 Etelä-Korea 0,909
5 Hongkong 0,906
6 Israelin lippu Israel 0,900
7 Singaporen lippu Singapore 0,895
8 Brunein lippu Brunei 0,855
9 Kypros 0,848
10 Qatarin lippu Qatar 0,834

10 alhaisempaa HDI -indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Alhainen HDI-indeksi
1 Afganistanin lippu Afganistan 0,374
2 Jemen 0,458
3 Nepalin lippu Nepal 0,463
4 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 0,466
5 Myanmarin lippu Myanmar 0,498
6 Pakistanin lippu Pakistan 0,515
7 Salomonsaarten lippu Salomonsaaret 0,530
Keskitason HDI-indeksi
8 Bhutanin lippu Bhutan 0,538
9 Laos 0,543
9 Kambodža 0,543

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI -indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Norjan lippu Norja 0,955
2 Alankomaiden lippu Alankomaat 0,921
3 Saksan lippu Saksa 0,920
4 Irlanti 0,916
4 Ruotsin lippu Ruotsi 0,916
6 Flag of Switzerland.svg Sveitsi 0,913
7 Islannin lippu Islanti 0,906
8 Tanskan lippu Tanska 0,901
9 Belgian lippu Belgia 0,897
10 Itävalta 0,895

10 alhaisempaa HDI -indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Keskitason HDI-indeksi
1 Moldovan lippu Moldova 0,660
Korkea HDI-indeksi
2 Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina 0,735
3 Makedonian lippu. Makedonia 0,740
3 Ukrainan lippu Ukraina 0,740
5 Albanian lippu Albania 0,749
6 Serbian lippu Serbia 0,769
7 Bulgarian lippu Bulgaria 0,782
8 Romanian lippu Romania 0,786
9 Venäjän lippu Venäjä 0,788
10 Montenegron lippu Montenegro 0,791

Kansainvälisten järjestöjen jäsenvaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabiliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indekis
1 Qatarin lippu Qatar 0,834
2 Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 0,818
Korkea HDI-indeksi
3 Bahrainin lippu Bahrain 0,796
4 Kuwait 0,790
5 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0,782
6 Libya 0,769
7 Libanon 0,745
8 Omanin lippu Oman 0,731
9 Algerian lippu Algeria 0,713
10 Tunisian lippu Tunisia 0,712

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Alhainen HDI-indeksi
1 Sudanin lippu Sudan 0,414
2 Komorit 0,429
3 Djiboutin lippu Djibouti 0,445
4 Jemen 0,458
5 Mauritanian lippu. Mauritania 0,467
Keskitason HDI-indeksi
6 Irak 0,590
7 Marokon lippu. Marokko 0,591
8 Egyptin lippu Egypti 0,662
9 Palestiinan lippu Palestiina 0,670
10 Jordania 0,700

Euroopan neuvosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Norjan lippu Norja 0,955
2 Alankomaiden lippu Alankomaat 0,921
3 Saksan lippu Saksa 0,920
4 Irlanti 0,916
5 Ruotsin lippu Ruotsi 0,916
6 Flag of Switzerland.svg Sveitsi 0,913
7 Islannin lippu Islanti 0,906
8 Tanskan lippu Tanska 0,901
9 Belgian lippu Belgia 0,897
10 Itävalta 0,895

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Keskitason HDI-indeksi
1 Moldovan lippu Moldova 0,660
Korkeatason HDI-indeksi
2 Turkin lippu Turkki 0,722
3 Armenian lippu Armenia 0,729
4 Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan 0,734
5 Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina 0,735
6 Ukrainan lippu Ukraina 0,740
7 Makedonian lippu. Makedonia 0,740
8 Georgia 0,745
9 Albanian lippu Albania 0,749
10 Serbian lippu Serbia 0,769

Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Australian lippu Australia 0,938
2 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 0,919
3 Japani 0,912
4 Etelä-Korea 0,909
5 Hongkong 0,906
6 Singaporen lippu Singapore 0,895
7 Brunein lippu Brunei 0,855
Korkea HDI-indeksi
8 Palaun lippu Palau 0,791
9 Malesian lippu Malesia 0,769
10 Tongan lippu Tonga 0,710

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Alhainen HDI-indeksi
1 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 0,466
2 Myanmarin lippu Myanmar 0,498
3 Salomonsaarten lippu Salomonsaaret 0,530
Keskitason HDI-indeksi
4 Laos 0,543
5 Kambodža 0,543
6 Itä-Timor 0,576
7 Vietnamin lippu Vietnam 0,617
8 Vanuatun lippu Vanuatu 0,626
9 Indonesia 0,629
10 Kiribati 0,629

Euroopan unioni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Alankomaiden lippu Alankomaat 0,921
2 Saksan lippu Saksa 0,920
3 Irlanti 0,916
4 Ruotsin lippu Ruotsi 0,916
5 Tanskan lippu Tanska 0,901
6 Belgian lippu Belgia 0,897
7 Itävalta 0,895
8 Ranskan lippu Ranska 0,893
9 Suomen lippu Suomi 0,892
10 Slovenian lippu Slovenia 0,892

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Korkea HDI-indeksi
1 Bulgarian lippu Bulgaria 0,782
2 Romanian lippu Romania 0,786
Erittäin korkea HDI-indeksi
3 Latvia 0,814
4 Portugalin lippu Portugali 0,816
5 Liettua 0,818
6 Puolan lippu Puola 0,821
7 Unkarin lippu Unkari 0,831
8 Slovakian lippu Slovakia 0,840
9 Viron lippu Viro 0,846
10 Maltan lippu. Malta 0,847

Latinalaisen Amerikan yhdentymisliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Chilen lippu Chile 0,819
2 Argentiinan lippu Argentiina 0,811
Korkea HDI-indeksi
3 Uruguayn lippu Uruguay 0,792
4 Kuuba 0,780
5 Panaman lippu Panama 0,780
6 Meksikon lippu Meksiko 0,775
7 Costa Rican lippu Costa Rica 0,773
8 Venezuelan lippu Venezuela 0,748
9 Perun lippu Peru 0,741
10 Brasilian lippu Brasilia 0,730

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Keskitason HDI-indeksi
1 Guatemala 0,581
2 Nicaraguan lippu Nicaragua 0,599
3 Honduras 0,632
4 Paraguayn lippu Paraguay 0,669
5 Bolivian lippu Bolivia 0,680
6 El Salvadorin lippu El Salvador 0,680
7 Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta 0,702
Korkea HDI-indeksi
8 Kolumbia 0,719
9 Ecuadorin lippu Ecuador 0,724
10 Brasilian lippu Brasilia 0,730

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan valtioiden talousalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Israelin lippu Israel 0,900
2 Kypros 0,848
3 Qatarin lippu Qatar 0,834
4 Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 0,818
Korkea HDI-indeksi
5 Bahrainin lippu Bahrain 0,796
6 Kuwait 0,790
7 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0,782
8 Libya 0,769
9 Georgia 0,745
10 Libanon 0,745

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Alhainen HDI-indeksi
1 Sudanin lippu Sudan 0,414
2 Jemen 0,458
Keskitason HDI-indeksi
3 Irak 0,590
4 Marokon lippu. Marokko 0,591
5 Syyrian lippu Syyria 0,648
6 Egyptin lippu Egypti 0,662
7 Palestiinan lippu Palestiina 0,670
8 Jordania 0,700
Korkea HDI-indeksi
9 Tunisian lippu Tunisia 0,712
10 Algerian lippu Algeria 0,713

OECD-maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Norjan lippu Norja 0,955
2 Australian lippu Australia 0,938
3 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 0,937
4 Alankomaiden lippu Alankomaat 0,921
5 Saksan lippu Saksa 0,920
6 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 0,919
7 Irlanti 0,916
8 Ruotsin lippu Ruotsi 0,916
9 Flag of Switzerland.svg Sveitsi 0,913
10 Japani 0,912

10 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Korkea HDI-indeksi
1 Turkin lippu Turkki 0,722
2 Meksikon lippu Meksiko 0,775
Erittäin korkea HDI-indeksi
3 Portugalin lippu Portugali 0,816
4 Chilen lippu Chile 0,819
5 Puolan lippu Puola 0,821
6 Unkarin lippu Unkari 0,831
7 Slovakian lippu Slovakia 0,840
8 Viron lippu Viro 0,846
9 Kreikka 0,860
10 Tšekin lippu Tšekki 0,873

Öljynviejämaiden järjestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6 korkeimpaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Erittäin korkea HDI-indeksi
1 Qatarin lippu Qatar 0,834
2 Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 0,818
Korkea HDI-indeksi
3 Kuwait 0,790
4 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0,782
5 Libya 0,769
6 Venezuelan lippu Venezuela 0,748

6 alhaisempaa HDI-indeksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio HDI
Vuoden 2012 arvio
Alhainen HDI-indeksi
1 Nigerian lippu Nigeria 0,471
2 Angolan lippu Angola 0,508
Keskitason HDI-indeksi
3 Irak 0,590
Korkea HDI-indeksi
4 Algerian lippu Algeria 0,713
5 Ecuadorin lippu Ecuador 0,724
6 Iran 0,742

Muut valtiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YK:n jäsenvaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Valtio HDI Sija Lähde
Julkaisu Data
Erittäin korkea HDI-indeksi
2009 2008 San Marinon lippu San Marino 0,961 21 [4]
2009 2008 Monacon lippu Monaco 0,956 25 [4]
Keskitason HDI-indeksi
2009 2008 Marshallinsaarten lippu. Marshallinsaaret 0,738 155 [4]
2009 2008 Pohjois-Korean lippu Pohjois-Korea 0,733 156 [4]
2009 2008 Naurun lippu Nauru 0,721 164 [4]
2009 2008 Tuvalun lippu Tuvalu 0,711 168 [4]
Alhainen HDI-indeksi
2009 2008 Somalian lippu Somalia 0,364 229 [4]
Muut
Ei tietoa Ei tietoa Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan Ei tietoa Ei tietoa

Ei-YK:n jäsenvaltiot (UNDP:n arvion ulkopuolella)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Valtio tai territorio HDI Sija Lähde
Julkaisu Data
Erittäin korkea HDI-indeksi
2011 2011 Taiwanin lippu Taiwan 0,882 22 [5]
2012 2011 Macaon lippu. Macao 0,868 25 [6]
2009 2008 Jersey 0,985 2 [4]
2009 2008 Caymansaarten lippu Caymansaaret 0,983 4 [4]
2009 2008 Bermudan lippu Bermuda 0,981 7 [4]
2009 2008 Guernsey 0,975 9 [4]
2009 2008 Gibraltarin lippu Gibraltar 0,961 20 [4]
2009 2008 Norfolkinsaaren lippu Norfolkinsaari 0,958 23 [4]
2009 2008 Färsaaret 0,950 33 [4]
2009 2008 Mansaaren lippu Mansaari 0,950 34 [4]
2009 2008 Brittiläisten Neitsytsaarten lippu Brittiläiset Neitsytsaaret 0,945 35 [4]
2009 2008 Falklandinsaaret 0,933 43 [4]
2009 2008 Aruban lippu Aruba 0,908 49 [4]
2009 2008 Puerto Ricon lippu Puerto Rico 0,905 52 [4]
2009 2008 Ranskan lippu Martinique 0,904 53 [4]
2009 2008 Guam 0,901 54 [4]
Korkea HDI-indeksi
2012 2012 Kosovon lippu Kosovo 0,714 87
2009 2008 Ranskan Polynesia 0,895 58 [4]
2009 2008 Yhdysvaltain Neitsytsaarten lippu Yhdysvaltain Neitsytsaaret 0,894 59 [4]
2009 2008 Pohjois-Mariaanien lippu Pohjois-Mariaanit 0,875 71 [4]
2009 2008 Turks- ja Caicossaaret Turks- ja Caicossaaret 0,873 72 [4]
2009 2008 Grönlannin lippu Grönlanti 0,869 76 [4]
2009 2008 Uusi-Kaledonia Uusi-Kaledonia 0,869 77 [4]
2009 2008 Saint-Pierre ja Miquelonin lippu Saint-Pierre ja Miquelon 0,865 78 [4]
2009 2008 Anguillan lippu Anguilla 0,865 79 [4]
2009 2008 Guadeloupen lippu Guadeloupe 0,839 91 [4]
2009 2008 Cookinsaarten lippu Cookinsaaret 0,829 101 [4]
2009 2008 Amerikan Samoan lippu Amerikan Samoa 0,827 103 [4]
2009 2008 Montserratin lippu Montserrat 0,821 106 [4]
2009 2008 Ranskan lippu Ranskan Guayana 0,811 116 [4]
Keskitason HDI-indeksi
2009 2008 Réunion Réunion 0,799 123 [4]
2009 2008 Saint Helenan lippu Saint Helena 0,797 125 [4]
2009 2008 Niuen lippu Niue 0,794 129 [4]
2009 2008 Wallis  ja Futunan lippu Wallis ja Futuna 0,793 132 [4]
2009 2008 Tokelaun lippu Tokelau 0,750 149 [4]
2009 2008 Mayotten lippu Mayotte 0,616 184 [4]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Human Development Report 2013 (Vuoden 2012 tilanne) United Nations. Viitattu 18.7.2013. (englanniksi)
  2. a b c d e f g h i j k l The 2013 Human Development Report – "The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World" Human Development Report United Nations Development Programme. Viitattu 2 March 2013.
  3. a b c d International Human Development Indicators Human Development Report 2013, The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World. United Nations Development Programme. Viitattu 23 March 2013.
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an Filling Gaps in the Human Development Index, United Nations ESCAP, February 2009
  5. 2011中華民國人類發展指數 (HDI) (PDF) Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C.. Viitattu 2011-11-21. Chinese
  6. The UN does not calculate the HDI of Macau. The government of Macau calculates its own HDI.Macau in Figures, 2013

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]