Luettelo valtioista inhimillisen kehityksen indeksin mukaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtioiden inhimillisen kehityksen indeksi vuodelle 2013 (julkaistu 7/2014).
  > 0,800 (Hyvin korkea)
  0,700–0,800 (Korkea)
  0,550–0,699 (Keskitasoa)
  <0,550 (Matala)
  Ei tietoa

Tämä on luettelo valtioista inhimillisen kehityksen indeksin mukaan. Indeksi on hyvin korkea, jos se on yli 0,800, korkea, jos arvo on 0,700–0,800, keskitasoa, jos se on 0,550–0,699 ja matala, jos se on korkeintaan 0,549. Vuonna 2014 julkaistut inhimillisen kehityksen (HDI) arvot pohjautuvat vuosien 2012–2013 tietoihin eli niiden katsotaan kuvaavan vuotta 2013.[1] Edeltävä, maaliskuussa 2013 julkaistu raportti edusti vuoden 2012 tilannetta.[2]

On huomattava, ettei artikkelin lähdeaineistona käytetyssä YK:n kehitysjärjestön tilastossa ole esitetty vuoden 2013 inhimillisen kehityksen indeksiä kaikille valtioille eikä monille kiistanalaisille alueille. Joukosta uupuu alhaisen tai keskitason indeksin maista esimerkiksi Etelä-Sudan, Pohjois-Korea ja Somalia. Lisäksi puuttuu tieto useista väestöltään pienemmistä valtioista (Marshallinsaaret, Monaco, Nauru, San Marino, Tuvalu).[1] On syytä tietää, että myös YK:hon kuulumattomien valtioiden tai itsehallintoalueiden (kuten Taiwan, Grönlanti ja suuri joukko pikkuvaltioita) ja usean kiistanalaisen alueen (kuten Länsi-Sahara) tiedot puuttuvat ajantasaisesta YK:n kehitysjärjestön laatimasta HDI-tilastosta.

Maille esitetään taulukossa myös niiden epätasa-arvoon suhtautettu HDI-indeksi, mikäli UNDP on kertonut sen tilastossaan.[1] Mikäli inhimillisen kehityksen indeksi (HDI) ja sen epätasa-arvon huomioima vertailuluku IHDI ovat lähellä toisiaan, maa on varsin tasa-arvoinen. Jos taas UNDP:n HDI- ja IHDI-indeksi poikkeavat toisistaan paljon, on epätasa-arvo suurta (esimerkki Angola, Sierra Leone, Nigeria, Keski-Afrikan tasavalta; melko suuri esimerkiksi Bangladesh ja Intiassa). On huomattavaa ettei tilastossa ole vielä esitetty IHDI-indeksiarvoa useille arabimaille eikä Kiinalle.[1]

Luettelo valtioista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyvin korkea HDI-indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio/Alue HDI
Arvio 2016-2015
[3]
Muutos[3] Arvio 2016-2015
[3]
Muutos edellisestä vuodesta
[3]
1 Muuttumaton  Norja 0,949 Nousua 0,001
2 Nousua (1)  Australia 0,939 Nousua 0,002
2 Muuttumaton  Sveitsi 0,939 Nousua 0,001
4 Muuttumaton  Saksa 0,926 Nousua 0,002
5 Nousua (1)  Tanska 0,925 Nousua 0,002
5 Laskua (1)  Singapore 0,925 Nousua 0,001
7 Laskua (1)  Alankomaat 0,924 Nousua 0,001
8 Muuttumaton  Irlanti 0,923 Nousua 0,003
9 Muuttumaton  Islanti 0,921 Nousua 0,002
10 Laskua (1)  Kanada 0,920 Nousua 0,001
10 Nousua (1)  Yhdysvallat 0,920 Nousua 0,002
12 Muuttumaton  Hongkong 0,917 Nousua 0,001
13 Muuttumaton  Uusi-Seelanti 0,915 Nousua 0,002
14 Nousua (1)  Ruotsi 0,913 Nousua 0,004
15 Laskua (1)  Liechtenstein 0,912 Nousua 0,001
16 Muuttumaton Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 0,909 Nousua 0,001
17 Muuttumaton  Japani 0,903 Nousua 0,001
18 Muuttumaton  Etelä-Korea 0,901 Nousua 0,002
19 Muuttumaton  Israel 0,899 Nousua 0,001
20 Muuttumaton  Luxemburg 0,898 Nousua 0,002
21 Nousua (1)  Ranska 0,897 Nousua 0,003
22 Laskua (1)  Belgia 0,896 Nousua 0,001
23 Muuttumaton  Suomi 0,895 Nousua 0,002
24 Muuttumaton  Itävalta 0,893 Nousua 0,001
25 Muuttumaton  Slovenia 0,890 Nousua 0,002
26 Nousua (1)  Italia 0,887 Nousua 0,006
27 Laskua (1)  Espanja 0,884 Nousua 0,002
28 Muuttumaton  Tšekki 0,878 Nousua 0,003
29 Muuttumaton  Kreikka 0,866 Nousua 0,001
30 Muuttumaton  Brunei 0,865 Nousua 0,001
30 Nousua (1)  Viro 0,865 Nousua 0,002
32 Muuttumaton  Andorra 0,858 Nousua 0,001
33 Nousua (1)  Kypros 0,856 Nousua 0,002
33 Nousua (2)  Malta 0,856 Nousua 0,003
33 Muuttumaton  Qatar 0,856 Nousua 0,001
36 Muuttumaton  Puola 0,855 Nousua 0,003
37 Muuttumaton  Liettua 0,848 Nousua 0,002
38 Muuttumaton  Chile 0,847 Nousua 0,002
38 Muuttumaton  Saudi-Arabia 0,847 Nousua 0,002
40 Muuttumaton  Slovakia 0,845 Nousua 0,003
41 Muuttumaton  Portugali 0,843 Nousua 0,002
42 Muuttumaton  Yhdistyneet arabiemiirikunnat 0,840 Nousua 0,004
43 Muuttumaton  Unkari 0,836 Nousua 0,002
44 Muuttumaton  Latvia 0,830 Nousua 0,002
45 Muuttumaton  Argentiina 0,827 Nousua 0,001
45 Nousua (1)  Kroatia 0,827 Nousua 0,004
47 Laskua (1)  Bahrain 0,824 Nousua 0,001
48 Laskua (1)  Montenegro 0,807 Nousua 0,003
49 Laskua (1)  Venäjä 0,804 Laskua 0,001
50 Nousua (1)  Romania 0,802 Nousua 0,004
51 Laskua (1)  Kuwait 0,800 Nousua 0,001

Korkea HDI-indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio/Alue HDI
Arvio 2016-2015
Muutos[3] Arvio 2016-2015
[3]
Muutos edellisestä vuodesta
[3]
52 Laskua (1)  Valko-Venäjä 0,796 Laskua 0,002
52 Nousua (1)  Oman 0,796 Nousua 0,001
54 Muuttumaton  Barbados 0,795 Nousua 0,001
54 Muuttumaton  Uruguay 0,795 Nousua 0,001
56 Nousua (1)  Bulgaria 0,794 Nousua 0,002
56 Muuttumaton  Kazakstan 0,794 Nousua 0,001
58 Muuttumaton  Bahama 0,792 Nousua 0,002
59 Muuttumaton  Malesia 0,789 Nousua 0,010
60 Nousua (2)  Palau 0,788 Nousua 0,005
60 Muuttumaton  Panama 0,788 Nousua 0,003
62 Laskua (1)  Antigua ja Barbuda 0,786 Nousua 0,002
63 Muuttumaton  Seychellit 0,782 Nousua 0,001
64 Muuttumaton  Mauritius 0,781 Nousua 0,002
65 Laskua (1)  Trinidad ja Tobago 0,780 Nousua 0,001
66 Muuttumaton  Costa Rica 0,776 Nousua 0,001
66 Muuttumaton  Serbia 0,776 Nousua 0,001
68 Nousua (1)  Kuuba 0,775 Nousua 0,003
69 Laskua (1)  Iran 0,774 Muuttumaton
70 Nousua (1)  Georgia 0,769 Nousua 0,001
71 Nousua (1)  Turkki 0,767 Nousua 0,003
71 Laskua (1)  Venezuela 0,767 Laskua 0,002
73 Nousua (1)  Sri Lanka 0,766 Nousua 0,002
74 Nousua (1)  Saint Kitts ja Nevis 0,765 Nousua 0,003
75 Muuttumaton  Albania 0,764 Nousua 0,002
76 Laskua (2)  Libanon 0,763 Muuttumaton
77 Muuttumaton  Meksiko 0,762 Nousua 0,004
78 Laskua (1)  Azerbaidžan 0,759 Nousua 0,001
79 Muuttumaton  Brasilia 0,754 Muuttumaton
79 Nousua (1) Grenada 0,754 Nousua 0,003
81 Nousua (1)  Bosnia ja Hertsegovina 0,750 Nousua 0,003
82 Muuttumaton  Pohjois-Makedonia 0,748 Nousua 0,002
83 Nousua (1)  Algeria 0,745 Nousua 0,002
84 Nousua (1)  Armenia 0,743 Nousua 0,002
84 Laskua (3)  Ukraina 0,743 Laskua 0,005
86 Laskua (1)  Jordania 0,741 Muuttumaton
87 Nousua (2)  Peru 0,740 Nousua 0,003
87 Nousua (1)  Thaimaa 0,740 Nousua 0,003
89 Laskua (2)  Ecuador 0,739 Muuttumaton
90 Nousua (1)  Kiina 0,738 Nousua 0,010
91 Muuttumaton  Fidži 0,736 Nousua 0,002
92 Nousua (1)  Mongolia 0,735 Nousua 0,002
92 Laskua (2)  Saint Lucia 0,735 Muuttumaton
94 Muuttumaton  Jamaika 0,730 Nousua 0,001
95 Muuttumaton  Kolumbia 0,727 Nousua 0,003
96 Laskua (1)  Dominica 0,726 Nousua 0,002
97 Muuttumaton  Suriname 0,725 Laskua 0,002
97 Muuttumaton  Tunisia 0,725 Nousua 0,002
99 Nousua (2)  Dominikaaninen tasavalta 0,722 Nousua 0,004
99 Muuttumaton  Saint Vincent ja Grenadiinit 0,722 Nousua 0,002
101 Muuttumaton  Tonga 0,721 Nousua 0,003
Maailma 0,717
102 Laskua (2)  Libya 0,716 Laskua 0,003
103 Muuttumaton  Belize 0,706 Muuttumaton
104 Muuttumaton  Samoa 0,704 Nousua 0,002
105 Muuttumaton  Malediivit 0,701 Muuttumaton
105 Nousua (3)  Uzbekistan 0,701 Nousua 0,004

Keskitason HDI-indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio/Alue HDI
Arvio 2016-2015
Muutos[3] Arvio 2016-2015
[3]
Muutos edellisestä vuodesta
[3]
107 Laskua (2)  Moldova 0,699 Laskua 0,002
108 Laskua (1)  Botswana 0,698 Muuttumaton
109 Muuttumaton  Gabon 0,697 Nousua 0,003
110 Muuttumaton  Paraguay 0,693 Nousua 0,001
111 Muuttumaton  Egypti 0,691 Nousua 0,003
111 Muuttumaton  Turkmenistan 0,691 Nousua 0,003
113 Muuttumaton  Indonesia 0,689 Nousua 0,003
114 Nousua (1) Palestiinan lippu Palestiina 0,684 Nousua 0,006
115 Muuttumaton  Vietnam 0,683 Nousua 0,005
116 Laskua (2)  Filippiinit 0,682 Nousua 0,003
117 Laskua (2)  El Salvador 0,680 Nousua 0,002
118 Muuttumaton  Bolivia 0,674 Nousua 0,003
119 Muuttumaton  Etelä-Afrikka 0,666 Nousua 0,001
120 Muuttumaton  Kirgisia 0,664 Nousua 0,002
121 Muuttumaton  Irak 0,649 Muuttumaton
122 Muuttumaton  Kap Verde 0,648 Nousua 0,002
123 Muuttumaton  Marokko 0,647 Nousua 0,002
124 Muuttumaton  Nicaragua 0,645 Nousua 0,003
125 Nousua (1)  Guatemala 0,640 Nousua 0,003
125 Nousua (1)  Namibia 0,640 Nousua 0,003
127 Laskua (2)  Guyana 0,638 Muuttumaton
127 Laskua (1)  Mikronesia 0,638 Nousua 0,001
129 Muuttumaton  Tadžikistan 0,627 Nousua 0,002
130 Muuttumaton  Honduras 0,625 Nousua 0,002
131 Muuttumaton  Intia 0,624 Nousua 0,009
132 Muuttumaton  Bhutan 0,607 Nousua 0,003
133 Muuttumaton  Itä-Timor 0,605 Nousua 0,002
134 Muuttumaton  Vanuatu 0,597 Laskua 0,001
135 Muuttumaton  Kongon demokraattinen tasavalta 0,592 Nousua 0,003
135 Nousua (2)  Päiväntasaajan Guinea 0,592 Nousua 0,010
137 Laskua (1)  Kiribati 0,588 Nousua 0,002
138 Laskua (1)  Laos 0,586 Nousua 0,004
139 Nousua (1)  Bangladesh 0,579 Nousua 0,004
139 Nousua (1)  Ghana 0,579 Nousua 0,004
139 Muuttumaton  Sambia 0,579 Nousua 0,003
142 Muuttumaton  São Tomé ja Príncipe 0,574 Nousua 0,009
143 Muuttumaton  Kambodža 0,563 Nousua 0,005
144 Muuttumaton    Nepal 0,558 Nousua 0,003
145 Nousua (1)  Myanmar 0,556 Nousua 0,004
146 Nousua (1)  Kenia 0,555 Nousua 0,005
147 Nousua (1)  Pakistan 0,550 Nousua 0,002

Alhainen HDI-indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio/Alue HDI
Arvio 2016-2015
Muutos[3] Arvio 2016-2015
[3]
Muutos edellisestä vuodesta
[3]
148 Nousua (1)  Swazimaa 0,541 Muuttumaton
149 Laskua (4)  Syyria 0,536 Laskua 0,017
150 Muuttumaton  Angola 0,533 Nousua 0,002
151 Nousua (1)  Tansania 0,531 Nousua 0,012
152 Laskua (1)  Nigeria 0,527 Nousua 0,002
153 Nousua (1)  Kamerun 0,518 Nousua 0,004
154 Laskua (1)  Papua-Uusi-Guinea 0,516 Nousua 0,001
154 Nousua (4)  Zimbabwe 0,516 Nousua 0,009
156 Laskua (1)  Salomonsaaret 0,515 Nousua 0,002
157 Laskua (2)  Mauritania 0,513 Muuttumaton
158 Laskua (1)  Madagaskar 0,512 Nousua 0,001
159 Nousua (3)  Ruanda 0,498 Nousua 0,005
160 Muuttumaton  Komorit 0,497 Laskua 0,001
160 Nousua (1)  Lesotho 0,497 Nousua 0,002
162 Nousua (1)  Senegal 0,494 Nousua 0,003
163 Nousua (1)  Haiti 0,493 Nousua 0,003
163 Nousua (2)  Uganda 0,493 Nousua 0,005
165 Muuttumaton  Sudan 0,490 Nousua 0,002
166 Nousua (1)  Togo 0,487 Nousua 0,003
167 Nousua (1)  Benin 0,485 Nousua 0,004
168 Laskua (9)  Jemen 0,482 Laskua 0,017
169 Muuttumaton  Afganistan 0,479 Muuttumaton
170 Muuttumaton  Malawi 0,476 Nousua 0,003
171 Nousua (1)  Norsunluurannikko 0,474 Nousua 0,008
172 Laskua (1)  Djibouti 0,473 Nousua 0,003
173 Muuttumaton  Gambia 0,452 Nousua 0,002
174 Muuttumaton  Etiopia 0,448 Nousua 0,007
175 Muuttumaton  Mali 0,442 Nousua 0,004
176 Nousua (2)  Kongon demokraattinen tasavalta 0,435 Nousua 0,010
177 Muuttumaton  Liberia 0,427 Muuttumaton
178 Nousua (1)  Guinea-Bissau 0,424 Nousua 0,003
179 Nousua (2)  Eritrea 0,420 Nousua 0,002
179 Laskua (3)  Sierra Leone 0,420 Laskua 0,011
181 Nousua (1)  Mosambik 0,418 Nousua 0,004
181 Laskua (2)  Etelä-Sudan 0,418 Laskua 0,003
183 Laskua (1)  Guinea 0,414 Muuttumaton
184 Muuttumaton  Burundi 0,404 Laskua 0,002
185 Muuttumaton  Burkina Faso 0,402 Nousua 0,003
186 Muuttumaton  Tšad 0,396 Nousua 0,002
187 Muuttumaton  Niger 0,353 Nousua 0,002
188 Muuttumaton  Keski-Afrikan tasavalta 0,352 Nousua 0,005

Luettelo maista maanosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Korkea HDI-indeksi
1  Mauritius 0,777
2  Seychellit 0,772
3  Algeria 0,736
4  Libya 0,724
5  Tunisia 0,721
Keskitason HDI-indeksi
6  Botswana 0,698
7  Egypti 0,690
8  Gabon 0,684
9  Etelä-Afrikka 0,666
10  Kap Verde 0,648

10 alhaista HDI:itä

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Alhainen HDI-indeksi
1  Keski-Afrikan tasavalta 0,352
2  Niger 0,353
3  Tšad 0,396
4  Burkina Faso 0,402
5  Burundi 0,404
6  Guinea 0,411
7  Etelä-Sudan 0,418
7  Mosambik 0,418
9  Sierra Leone 0,420
9  Eritrea 0,420

Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Hyvin Korkea HDI-indeksi
1  Singapore 0,925
2  Hongkong 0,917
3  Japani 0,903
4  Etelä-Korea 0,901
5  Israel 0,899
6  Brunei 0,865
7  Kypros 0,856
7  Qatar 0,856
9  Saudi-Arabia 0,847
10  Yhdistyneet arabiemiirikunnat 0,840

10 alhaisinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Alhainen HDI-indeksi
1  Afganistan 0,479
2  Jemen 0,482
3  Syyria 0,536
Keskitason HDI-indeksi
4  Pakistan 0,550
5  Myanmar 0,556
6    Nepal 0,558
7  Kambodža 0,563
8  Bangladesh 0,579
9  Laos 0,586
10  Itä-Timor 0,605

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:itä

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Hyvin Korkea HDI-indeksi
1  Norja 0,949
2  Sveitsi 0,939
3  Saksa 0,926
4  Tanska 0,925
5  Alankomaat 0,924
6  Irlanti 0,923
7  Islanti 0,921
8  Ruotsi 0,913
9  Liechtenstein 0,912
10 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 0,909

10 alhaisinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Keskitason HDI-indeksi
1  Moldova 0,699
Korkea HDI-indeksi
2  Ukraina 0,743
2  Armenia 0,743
3  Pohjois-Makedonia 0,748
4  Bosnia ja Hertsegovina 0,750
5  Azerbaidžan 0,759
6  Albania 0,764
7  Turkki 0,767
8  Georgia 0,769
9  Serbia 0,776
10  Kazakstan 0,794

Pohjois-Amerikka ja Karibia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Hyvin Korkea HDI-indeksi
1  Kanada 0,920
1  Yhdysvallat 0,920
Korkea HDI-indeksi
3  Barbados 0,795
4  Bahama 0,792
5  Antigua ja Barbuda 0,786
6  Panama 0,788
7  Trinidad ja Tobago 0,780
8  Costa Rica 0,776
9  Kuuba 0,775
10  Meksiko 0,762

10 alhaisinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Alhainen HDI-indeksi
1  Haiti 0,493
Keskitason HDI-indeksi
2  Honduras 0,625
3  Guatemala 0,640
4  Nicaragua 0,645
5  El Salvador 0,680
Korkea HDI-indeksi
6  Belize 0,706
7  Saint Vincent ja Grenadiinit 0,722
7  Dominikaaninen tasavalta 0,722
9  Dominica 0,726
10  Jamaika 0,730

Etelä-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Hyvin Korkea HDI-indeksi
1  Chile 0,847
2  Argentiina 0,827
Korkea HDI-indeksi
3  Uruguay 0,795
4  Venezuela 0,767
5  Brasilia 0,754
6  Peru 0,740
7  Ecuador 0,739
8  Kolumbia 0,727
9  Suriname 0,725
Keskitason HDI-indeksi
10  Paraguay 0,693

10 alhaisinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Keskitason HDI-indeksi
1  Guyana 0,638
2  Bolivia 0,674
3  Paraguay 0,693
Korkea HDI-indeksi
4  Suriname 0,725
5  Kolumbia 0,727
6  Ecuador 0,739
7  Peru 0,740
8  Brasilia 0,754
9  Venezuela 0,767
10  Uruguay 0,795

Oseania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Hyvin Korkea HDI-indeksi
1  Australia 0,939
2  Uusi-Seelanti 0,915
Korkea HDI-indeksi
3  Palau 0,788
4  Fidži 0,736
5  Tonga 0,721
6  Samoa 0,704
Keskitason HDI-indeksi
7  Mikronesia 0,638
8  Vanuatu 0,597
9  Kiribati 0,588
Alhainen HDI-indeksi
10  Papua-Uusi-Guinea 0,516

10 alhaisinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
New 2015 estimates for 2014
Alhainen HDI-indeksi
1  Salomonsaaret 0,515
2  Papua-Uusi-Guinea 0,516
Keskitason HDI-indeksi
3  Kiribati 0,588
4  Vanuatu 0,597
5  Mikronesia 0,638
Korkea HDI-indeksi
6  Samoa 0,704
7  Tonga 0,721
8  Fidži 0,736
9  Palau 0,788
Hyvin Korkea HDI-indeksi
10  Uusi-Seelanti 0,915

Ei-valtiolliset toimijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabiliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ta

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016-2015
Hyvin korkea HDI
1  Qatar 0,856
2  Saudi-Arabia 0,847
3  Yhdistyneet arabiemiirikunnat 0,840
4  Bahrain 0,824
5  Kuwait 0,800
Korkea HDI
6  Oman 0,796
7  Libanon 0,763
8  Algeria 0,745
9  Jordania 0,741
10  Tunisia 0,725

10 alhaisinta HDI:ta

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016-2015
Alhainen HDI
1  Somalia 0,285
(2012 arvio)
2  Djibouti 0,473
3  Jemen 0,482
4  Sudan 0,490
5  Komorit 0,497
6  Mauritania 0,513
7  Syyria 0,536
Keskitason HDI
8  Marokko 0,647
9  Irak 0,649
10 Palestiinan lippu Palestiina 0,684


Kansainyhteisö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ta

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016-2015
Erittäin korkea HDI
1  Australia 0,939
2  Singapore 0,925
3  Kanada 0,920
4  Uusi-Seelanti 0,915
5 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 0,909
6  Brunei 0,865
7  Kypros 0,856
7  Malta 0,856
Korkea HDI
9  Bahama 0,795
10  Barbados 0,792

10 alhaisinta HDI:ta

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016-2015
Alhainen HDI
1  Mosambik 0,418
2  Sierra Leone 0,420
3  Gambia 0,452
4  Malawi 0,476
5  Uganda 0,493
6  Lesotho 0,497
7  Ruanda 0,498
8  Salomonsaaret 0,515
9  Papua-Uusi-Guinea 0,516
10  Kamerun 0,518

Itä-Aasia- ja Tyynenmeren alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ta

Sija Valtio HDI
New 2015 estimates for 2014
Erittäin korkea HDI
1  Australia 0,939
2  Singapore 0,925
3  Hongkong 0,917
4  Uusi-Seelanti 0,915
5  Japani 0,903
6  Etelä-Korea 0,901
7  Brunei 0,865
Korkea HDI
8  Malesia 0,789
9  Palau 0,788
10  Thaimaa 0,740

10 alhaisinta HDI:ta


Sija Valtio HDI
New 2015 estimates for 2014
Alhainen HDI
1  Salomonsaaret 0,515
2  Papua-Uusi-Guinea 0,516
Keskitason HDI
3  Myanmar 0,556
4  Kambodža 0,563
5  Laos 0,586
6  Kiribati 0,588
7  Vanuatu 0,597
8  Itä-Timor 0,605
9  Mikronesia 0,638
10  Filippiinit 0,682

Euroopan unioni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ta

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016-2015
Erittäin korkea HDI
1  Saksa 0,926
2  Tanska 0,925
3  Alankomaat 0,924
4  Irlanti 0,923
5  Ruotsi 0,913
6 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 0,909
7  Luxemburg 0,898
8  Ranska 0,897
9  Belgia 0,896
10  Suomi 0,895

10 alhaisinta HDI:ta

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016-2015
Korkea HDI
1  Bulgaria 0,794
Erittäin korkea HDI
2  Romania 0,802
3  Kroatia 0,827
4  Latvia 0,830
5  Unkari 0,836
6  Portugali 0,843
7  Slovakia 0,845
8  Liettua 0,848
9  Puola 0,855
10  Malta 0,856

HDI alueittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alue 2011
Arvio
HDI[4]
2013
Arvio
HDI[5]
2014
Arvio
HDI[6]
2015
Arvio
HDI
Erittäin korkea HDI
Erittäin korkea HDI 0,889 0,905 0,890 0,892
OECD 0,873 0,887 0,874 0,887
Korkea HDI
Eurooppa ja Keski-Aasia 0,751 0,771 0,738 0,756
Latinalainen Amerikka ja Karibia 0,731 0,741 0,740 0,751
Korkea HDI 0,741 0,758 0,735 0,746
Aasia-Tyynimeri 0,671 Nousua 0,683 0,703 0,720
Maailma 0,682 Nousua 0,694 0,702 0,717
Keskitason HDI
Arabimaat 0,641 Nousua 0,652 0,682 0,687
Pienet kehittyneet saarivaltiot 0,640 Nousua 0,648 0,665 0,667
Keskitason HDI 0,630 Nousua 0,640 0,614 0,631
Etelä-Aasia 0,548 Nousua 0,558 0,588 0,621
Alhainen HDI
Saharan eteläpuolinen Afrikka 0,463 Nousua 0,475 0,502 0,523
Vähiten kehittyneet maat 0,439 Nousua 0,449 0,487 0,508
Alhainen HDI 0,456 Nousua 0,466 0,493 0,497

Valtio jotka eivät ole edellisessä raportissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YK:n jäsenvaltiot (edellinen UNDP tieto )[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Valtio HDI Sija Lähde
Julkaisu Lähde
Erittäin korkea HDI
2009 2008  San Marino 0,961 21 [7]
2009 2008  Monaco 0,956 25 [7]
Korkea HDI
2009 2008  Marshallinsaaret 0,738 155 [7]
2009 2008  Pohjois-Korea 0,733 156 [7]
2009 2008  Nauru 0,721 164 [7]
2009 2008  Tuvalu 0,711 168 [7]
Alhainen HDI
2009 2008  Somalia 0,364 229 [7]

Note: 2009 publication uses old HDI formula

Ei-YK:n jäsenvaltiot (edellinen UNDP tieto )[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Valtio HDI Sija Lähde
Publication Data
Korkea HDI
Ei tietoa 2016  Kosovo 0,739 Ei tietoa [8]


Ei YK:n jäsenvaltio (UNDP:n ulkopuolella)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Valtio HDI Sija Lähde
Julkaisu Päiväys
Erittäin korkea HDI
2017 2015  Macao 0,905 17 [9]
2017 2015  Taiwan 0,885 27 [10][11]
2017 2015  Puerto Rico 0,845 40 [12]
2012 2010 Guadeloupen lippu Guadeloupe 0,822 39 [13]
2012 2010  Martinique 0,813 41 [13]
2009 2008  Jersey 0,985 2 [7]
2009 2008  Caymansaaret 0,983 4 [7]
2009 2008  Bermuda 0,981 7 [7]
2009 2008  Guernsey 0,975 9 [7]
2009 2008  Gibraltar 0,961 20 [7]
2009 2008  Norfolkinsaari 0,958 23 [7]
2009 2008  Färsaaret 0,950 33 [7]
2009 2008  Mansaari 0,950 34 [7]
2009 2008  Brittiläiset Neitsytsaaret 0,945 35 [7]
2009 2008  Falklandinsaaret 0,933 43 [7]
2009 2008  Aruba 0,908 49 [7]
2009 2008  Guam 0,901 54 [7]
Korkea HDI
2012 2010 Uuden-Kaledonian lippu Uusi-Kaledonia 0,789 51 [13]
2012 2010 Wallis ja Futunan lippu Wallis ja Futuna 0,763 65 [13]
2012 2010 Saint Pierre ja Miquelon Saint Pierre ja Miquelon 0,762 66 [13]
2012 2010  Réunion 0,750 72 [13]
2012 2010 Ranskan Guiana Ranskan Guiana 0,739 76 [13]
2012 2010  Ranskan Polynesia 0,737 77 [13]
2012 2010 Saint Martinin lippu Saint-Martin 0,702 n/a [13]
2009 2008  Yhdysvaltain Neitsytsaaret 0,894 59 [7]
2009 2008  Pohjois-Mariaanit 0,875 71 [7]
2009 2008  Turks- ja Caicossaaret 0,873 72 [7]
2009 2008  Grönlanti 0,869 76 [7]
2009 2008  Anguilla 0,865 79 [7]
2009 2008  Cookinsaaret 0,829 101 [7]
2009 2008  Amerikan Samoa 0,827 103 [7]
2009 2008  Montserrat 0,821 106 [7]
Keskitason HDI
2012 2010 Saint Barthélemyn lippu Saint Barthélemy 0,688 n/a [13]
2012 2010  Mayotte 0,653 104 [13]
2009 2008 Saint Helenan lippu Saint Helena 0,797 125 [7]
2009 2008  Niue 0,794 129 [7]
2009 2008  Tokelau 0,750 149 [7]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d HDI Indicators By Country 2014 (Vuosia 2012–2013 kuvaava tilanne.) Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelma, undp.org. Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  2. Human Development Report 2013 (Vuoden 2012 tilanne) United Nations. Viitattu 18.7.2013. (englanniksi)
  3. a b c d e f g h i j k l m Human Development Report 2016 – "Human Development for Everyone" Human Development Report HDRO Human Development Report Office United Nations Development Programme. Viitattu 2 September 2017.
  4. 2011 Human Development Report United Nations Development Programme. Viitattu 2 November 2011.
  5. The 2013 Human Development Report – "The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World" Human Development Report. Viitattu 2 March 2013.
  6. Human Development Report 2014 – "Sustaining Human Progress: Reducing Vulnerabilities and Building Resilience" Human Development Report. Viitattu 25 July 2014.
  7. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Filling Gaps in the Human Development Index United Nations ESCAP, February 2009
  8. About Kosovo UNDP. Viitattu 19 February 2017.
  9. DSEC - 統計資料 dsec.gov.mo.
  10. - Human Development Reports hdr.undp.org.
  11. 2017中華民國人類發展指數(HDI) (Excel) Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C.. Viitattu 21.4.2017. Chinese
  12. Fuentes-Ramírez, Ricardo R. (2017). "Human Development Index Trends and Inequality in Puerto Rico 2010-2015" (PDF). Ceteris Paribus: Journal of Socio-Economic Research 7. Viitattu May 15, 2017. 
  13. a b c d e f g h i j k Quel niveau de développement humain dans les outre-mer?, Agence Française de Developpment, 2012 (in French)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]