Luettelo valtioista inhimillisen kehityksen indeksin mukaan

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtioiden inhimillisen kehityksen indeksi vuodelle 2013 (julkaistu 7/2014).
  > 0,800 (Hyvin korkea)
  0,700–0,800 (Korkea)
  0,550–0,699 (Keskitasoa)
  <0,550 (Matala)
  Ei tietoa

Tämä on luettelo valtioista inhimillisen kehityksen indeksin mukaan. Indeksi on hyvin korkea, jos se on yli 0,800, korkea, jos arvo on 0,700–0,800, keskitasoa, jos se on 0,550–0,699 ja matala, jos se on korkeintaan 0,549. Vuonna 2014 julkaistut inhimillisen kehityksen (HDI) arvot pohjautuvat vuosien 2012–2013 tietoihin eli niiden katsotaan kuvaavan vuotta 2013.[1] Edeltävä, maaliskuussa 2013 julkaistu raportti edusti vuoden 2012 tilannetta.[2]

On huomattava, ettei artikkelin lähdeaineistona käytetyssä YK:n kehitysjärjestön tilastossa ole esitetty vuoden 2013 inhimillisen kehityksen indeksiä kaikille valtioille eikä monille kiistanalaisille alueille. Joukosta uupuu alhaisen tai keskitason indeksin maista esimerkiksi Etelä-Sudan, Pohjois-Korea ja Somalia. Lisäksi puuttuu tieto useista väestöltään pienemmistä valtioista (Marshallinsaaret, Monaco, Nauru, San Marino, Tuvalu).[1] On syytä tietää, että myös YK:hon kuulumattomien valtioiden tai itsehallintoalueiden (kuten Taiwan, Grönlanti ja suuri joukko pikkuvaltioita) ja usean kiistanalaisen alueen (kuten Länsi-Sahara) tiedot puuttuvat ajantasaisesta YK:n kehitysjärjestön laatimasta HDI-tilastosta.

Maille esitetään taulukossa myös niiden epätasa-arvoon suhtautettu HDI-indeksi, mikäli UNDP on kertonut sen tilastossaan.[1] Mikäli inhimillisen kehityksen indeksi (HDI) ja sen epätasa-arvon huomioima vertailuluku IHDI ovat lähellä toisiaan, maa on varsin tasa-arvoinen. Jos taas UNDP:n HDI- ja IHDI-indeksi poikkeavat toisistaan paljon, on epätasa-arvo suurta (esimerkki Angola, Sierra Leone, Nigeria, Keski-Afrikan tasavalta; melko suuri esimerkiksi Bangladesh ja Intiassa). On huomattavaa ettei tilastossa ole vielä esitetty IHDI-indeksiarvoa useille arabimaille eikä Kiinalle.[1]

Luettelo valtioista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyvin korkea HDI-indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio/Alue HDI
Arvio 2016-2015
[3]
Muutos[3] Arvio 2016-2015
[3]
Muutos edellisestä vuodesta
[3]
1 Muuttumaton Norjan lippu Norja 0,949 Nousua 0,001
2 Nousua (1) Australian lippu Australia 0,939 Nousua 0,002
2 Muuttumaton Sveitsin lippu Sveitsi 0,939 Nousua 0,001
4 Muuttumaton Saksan lippu Saksa 0,926 Nousua 0,002
5 Nousua (1) Tanskan lippu Tanska 0,925 Nousua 0,002
5 Laskua (1) Singaporen lippu Singapore 0,925 Nousua 0,001
7 Laskua (1) Alankomaiden lippu Alankomaat 0,924 Nousua 0,001
8 Muuttumaton Irlanti 0,923 Nousua 0,003
9 Muuttumaton Islannin lippu Islanti 0,921 Nousua 0,002
10 Laskua (1) Kanada 0,920 Nousua 0,001
10 Nousua (1) Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 0,920 Nousua 0,002
12 Muuttumaton Hongkong 0,917 Nousua 0,001
13 Muuttumaton Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 0,915 Nousua 0,002
14 Nousua (1) Ruotsin lippu Ruotsi 0,913 Nousua 0,004
15 Laskua (1) Liechtenstein 0,912 Nousua 0,001
16 Muuttumaton Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 0,909 Nousua 0,001
17 Muuttumaton Japani 0,903 Nousua 0,001
18 Muuttumaton Etelä-Korea 0,901 Nousua 0,002
19 Muuttumaton Israelin lippu Israel 0,899 Nousua 0,001
20 Muuttumaton Luxemburg 0,898 Nousua 0,002
21 Nousua (1) Ranskan lippu Ranska 0,897 Nousua 0,003
22 Laskua (1) Belgian lippu Belgia 0,896 Nousua 0,001
23 Muuttumaton Suomen lippu Suomi 0,895 Nousua 0,002
24 Muuttumaton Itävalta 0,893 Nousua 0,001
25 Muuttumaton Slovenian lippu Slovenia 0,890 Nousua 0,002
26 Nousua (1) Italia 0,887 Nousua 0,006
27 Laskua (1) Espanjan lippu Espanja 0,884 Nousua 0,002
28 Muuttumaton Tšekin lippu Tšekki 0,878 Nousua 0,003
29 Muuttumaton Kreikka 0,866 Nousua 0,001
30 Muuttumaton Brunein lippu Brunei 0,865 Nousua 0,001
30 Nousua (1) Viron lippu Viro 0,865 Nousua 0,002
32 Muuttumaton Andorran lippu Andorra 0,858 Nousua 0,001
33 Nousua (1) Kypros 0,856 Nousua 0,002
33 Nousua (2) Maltan lippu Malta 0,856 Nousua 0,003
33 Muuttumaton Qatarin lippu Qatar 0,856 Nousua 0,001
36 Muuttumaton Puolan lippu Puola 0,855 Nousua 0,003
37 Muuttumaton Liettua 0,848 Nousua 0,002
38 Muuttumaton Chilen lippu Chile 0,847 Nousua 0,002
38 Muuttumaton Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0,847 Nousua 0,002
40 Muuttumaton Slovakian lippu Slovakia 0,845 Nousua 0,003
41 Muuttumaton Portugalin lippu Portugali 0,843 Nousua 0,002
42 Muuttumaton Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 0,840 Nousua 0,004
43 Muuttumaton Unkarin lippu Unkari 0,836 Nousua 0,002
44 Muuttumaton Latvia 0,830 Nousua 0,002
45 Muuttumaton Argentiinan lippu Argentiina 0,827 Nousua 0,001
45 Nousua (1) Kroatia 0,827 Nousua 0,004
47 Laskua (1) Bahrainin lippu Bahrain 0,824 Nousua 0,001
48 Laskua (1) Montenegron lippu Montenegro 0,807 Nousua 0,003
49 Laskua (1) Venäjän lippu Venäjä 0,804 Laskua 0,001
50 Nousua (1) Romanian lippu Romania 0,802 Nousua 0,004
51 Laskua (1) Kuwait 0,800 Nousua 0,001

Korkea HDI-indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio/Alue HDI
Arvio 2016-2015
Muutos[3] Arvio 2016-2015
[3]
Muutos edellisestä vuodesta
[3]
52 Laskua (1) Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä 0,796 Laskua 0,002
52 Nousua (1) Omanin lippu Oman 0,796 Nousua 0,001
54 Muuttumaton Barbadoksen lippu Barbados 0,795 Nousua 0,001
54 Muuttumaton Uruguayn lippu Uruguay 0,795 Nousua 0,001
56 Nousua (1) Bulgarian lippu Bulgaria 0,794 Nousua 0,002
56 Muuttumaton Kazakstan 0,794 Nousua 0,001
58 Muuttumaton Bahaman lippu Bahama 0,792 Nousua 0,002
59 Muuttumaton Malesian lippu Malesia 0,789 Nousua 0,010
60 Nousua (2) Palaun lippu Palau 0,788 Nousua 0,005
60 Muuttumaton Panaman lippu Panama 0,788 Nousua 0,003
62 Laskua (1) Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda 0,786 Nousua 0,002
63 Muuttumaton Seychellien lippu Seychellit 0,782 Nousua 0,001
64 Muuttumaton Mauritiuksen lippu Mauritius 0,781 Nousua 0,002
65 Laskua (1) Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago 0,780 Nousua 0,001
66 Muuttumaton Costa Rican lippu Costa Rica 0,776 Nousua 0,001
66 Muuttumaton Serbian lippu Serbia 0,776 Nousua 0,001
68 Nousua (1) Kuuba 0,775 Nousua 0,003
69 Laskua (1) Iran 0,774 Muuttumaton
70 Nousua (1) Georgia 0,769 Nousua 0,001
71 Nousua (1) Turkin lippu Turkki 0,767 Nousua 0,003
71 Laskua (1) Venezuelan lippu Venezuela 0,767 Laskua 0,002
73 Nousua (1) Sri Lankan lippu Sri Lanka 0,766 Nousua 0,002
74 Nousua (1) Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis 0,765 Nousua 0,003
75 Muuttumaton Albanian lippu Albania 0,764 Nousua 0,002
76 Laskua (2) Libanon 0,763 Muuttumaton
77 Muuttumaton Meksikon lippu Meksiko 0,762 Nousua 0,004
78 Laskua (1) Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan 0,759 Nousua 0,001
79 Muuttumaton Brasilian lippu Brasilia 0,754 Muuttumaton
79 Nousua (1) Grenada 0,754 Nousua 0,003
81 Nousua (1) Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina 0,750 Nousua 0,003
82 Muuttumaton Makedonian lippu. Makedonia 0,748 Nousua 0,002
83 Nousua (1) Algerian lippu Algeria 0,745 Nousua 0,002
84 Nousua (1) Armenian lippu Armenia 0,743 Nousua 0,002
84 Laskua (3) Ukrainan lippu Ukraina 0,743 Laskua 0,005
86 Laskua (1) Jordania 0,741 Muuttumaton
87 Nousua (2) Perun lippu Peru 0,740 Nousua 0,003
87 Nousua (1) Thaimaan lippu Thaimaa 0,740 Nousua 0,003
89 Laskua (2) Ecuadorin lippu Ecuador 0,739 Muuttumaton
90 Nousua (1) Kiina 0,738 Nousua 0,010
91 Muuttumaton Fidži 0,736 Nousua 0,002
92 Nousua (1) Mongolian lippu Mongolia 0,735 Nousua 0,002
92 Laskua (2) Saint Lucian lippu Saint Lucia 0,735 Muuttumaton
94 Muuttumaton Jamaika 0,730 Nousua 0,001
95 Muuttumaton Kolumbia 0,727 Nousua 0,003
96 Laskua (1) Dominican lippu Dominica 0,726 Nousua 0,002
97 Muuttumaton Surinamen lippu Suriname 0,725 Laskua 0,002
97 Muuttumaton Tunisian lippu Tunisia 0,725 Nousua 0,002
99 Nousua (2) Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta 0,722 Nousua 0,004
99 Muuttumaton Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit 0,722 Nousua 0,002
101 Muuttumaton Tongan lippu Tonga 0,721 Nousua 0,003
Maailma 0,717
102 Laskua (2) Libya 0,716 Laskua 0,003
103 Muuttumaton Belizen lippu Belize 0,706 Muuttumaton
104 Muuttumaton Samoan lippu Samoa 0,704 Nousua 0,002
105 Muuttumaton Malediivien lippu Malediivit 0,701 Muuttumaton
105 Nousua (3) Uzbekistanin lippu Uzbekistan 0,701 Nousua 0,004

Keskitason HDI-indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio/Alue HDI
Arvio 2016-2015
Muutos[3] Arvio 2016-2015
[3]
Muutos edellisestä vuodesta
[3]
107 Laskua (2) Moldovan lippu Moldova 0,699 Laskua 0,002
108 Laskua (1) Botswanan lippu Botswana 0,698 Muuttumaton
109 Muuttumaton Gabon 0,697 Nousua 0,003
110 Muuttumaton Paraguayn lippu Paraguay 0,693 Nousua 0,001
111 Muuttumaton Egyptin lippu Egypti 0,691 Nousua 0,003
111 Muuttumaton Turkmenistanin lippu Turkmenistan 0,691 Nousua 0,003
113 Muuttumaton Indonesia 0,689 Nousua 0,003
114 Nousua (1) Palestiinan lippu Palestiina 0,684 Nousua 0,006
115 Muuttumaton Vietnamin lippu Vietnam 0,683 Nousua 0,005
116 Laskua (2) Filippiinit 0,682 Nousua 0,003
117 Laskua (2) El Salvadorin lippu El Salvador 0,680 Nousua 0,002
118 Muuttumaton Bolivian lippu Bolivia 0,674 Nousua 0,003
119 Muuttumaton Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 0,666 Nousua 0,001
120 Muuttumaton Kirgisia 0,664 Nousua 0,002
121 Muuttumaton Irak 0,649 Muuttumaton
122 Muuttumaton Kap Verde 0,648 Nousua 0,002
123 Muuttumaton Marokon lippu Marokko 0,647 Nousua 0,002
124 Muuttumaton Nicaraguan lippu Nicaragua 0,645 Nousua 0,003
125 Nousua (1) Guatemala 0,640 Nousua 0,003
125 Nousua (1) Namibian lippu Namibia 0,640 Nousua 0,003
127 Laskua (2) Guyana 0,638 Muuttumaton
127 Laskua (1) Mikronesian lippu Mikronesian liittovaltio 0,638 Nousua 0,001
129 Muuttumaton Tadžikistanin lippu Tadžikistan 0,627 Nousua 0,002
130 Muuttumaton Honduras 0,625 Nousua 0,002
131 Muuttumaton Intia 0,624 Nousua 0,009
132 Muuttumaton Bhutanin lippu Bhutan 0,607 Nousua 0,003
133 Muuttumaton Itä-Timor 0,605 Nousua 0,002
134 Muuttumaton Vanuatun lippu Vanuatu 0,597 Laskua 0,001
135 Muuttumaton Kongon demokraattinen tasavalta 0,592 Nousua 0,003
135 Nousua (2) Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea 0,592 Nousua 0,010
137 Laskua (1) Kiribati 0,588 Nousua 0,002
138 Laskua (1) Laos 0,586 Nousua 0,004
139 Nousua (1) Bangladeshin lippu Bangladesh 0,579 Nousua 0,004
139 Nousua (1) Ghana 0,579 Nousua 0,004
139 Muuttumaton Sambian lippu Sambia 0,579 Nousua 0,003
142 Muuttumaton São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe 0,574 Nousua 0,009
143 Muuttumaton Kambodža 0,563 Nousua 0,005
144 Muuttumaton Nepalin lippu Nepal 0,558 Nousua 0,003
145 Nousua (1) Myanmarin lippu Myanmar 0,556 Nousua 0,004
146 Nousua (1) Kenia 0,555 Nousua 0,005
147 Nousua (1) Pakistanin lippu Pakistan 0,550 Nousua 0,002

Alhainen HDI-indeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio/Alue HDI
Arvio 2016-2015
Muutos[3] Arvio 2016-2015
[3]
Muutos edellisestä vuodesta
[3]
148 Nousua (1) Swazimaan lippu Swazimaa 0,541 Muuttumaton
149 Laskua (4) Syyrian lippu Syyria 0,536 Laskua 0,017
150 Muuttumaton Angolan lippu Angola 0,533 Nousua 0,002
151 Nousua (1) Tansanian lippu Tansania 0,531 Nousua 0,012
152 Laskua (1) Nigerian lippu Nigeria 0,527 Nousua 0,002
153 Nousua (1) Kamerun 0,518 Nousua 0,004
154 Laskua (1) Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 0,516 Nousua 0,001
154 Nousua (4) Zimbabwen lippu Zimbabwe 0,516 Nousua 0,009
156 Laskua (1) Salomonsaarten lippu Salomonsaaret 0,515 Nousua 0,002
157 Laskua (2) Mauritanian lippu Mauritania 0,513 Muuttumaton
158 Laskua (1) Madagaskarin lippu Madagaskar 0,512 Nousua 0,001
159 Nousua (3) Ruandan lippu Ruanda 0,498 Nousua 0,005
160 Muuttumaton Komorit 0,497 Laskua 0,001
160 Nousua (1) Lesotho 0,497 Nousua 0,002
162 Nousua (1) Senegalin lippu Senegal 0,494 Nousua 0,003
163 Nousua (1) Haiti 0,493 Nousua 0,003
163 Nousua (2) Ugandan lippu Uganda 0,493 Nousua 0,005
165 Muuttumaton Sudanin lippu Sudan 0,490 Nousua 0,002
166 Nousua (1) Togon lippu Togo 0,487 Nousua 0,003
167 Nousua (1) Beninin lippu Benin 0,485 Nousua 0,004
168 Laskua (9) Jemen 0,482 Laskua 0,017
169 Muuttumaton Afganistanin lippu Afganistan 0,479 Muuttumaton
170 Muuttumaton Malawin lippu Malawi 0,476 Nousua 0,003
171 Nousua (1) Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko 0,474 Nousua 0,008
172 Laskua (1) Djiboutin lippu Djibouti 0,473 Nousua 0,003
173 Muuttumaton Gambia 0,452 Nousua 0,002
174 Muuttumaton Etiopia 0,448 Nousua 0,007
175 Muuttumaton Malin lippu. Mali 0,442 Nousua 0,004
176 Nousua (2) Kongon demokraattinen tasavalta 0,435 Nousua 0,010
177 Muuttumaton Liberia 0,427 Muuttumaton
178 Nousua (1) Guinea-Bissau 0,424 Nousua 0,003
179 Nousua (2) Eritrean lippu Eritrea 0,420 Nousua 0,002
179 Laskua (3) Sierra Leonen lippu Sierra Leone 0,420 Laskua 0,011
181 Nousua (1) Mosambikin lippu Mosambik 0,418 Nousua 0,004
181 Laskua (2) Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan 0,418 Laskua 0,003
183 Laskua (1) Guinea 0,414 Muuttumaton
184 Muuttumaton Burundin lippu Burundi 0,404 Laskua 0,002
185 Muuttumaton Burkina Fason lippu Burkina Faso 0,402 Nousua 0,003
186 Muuttumaton Tšadin lippu Tšad 0,396 Nousua 0,002
187 Muuttumaton Nigerin lippu Niger 0,353 Nousua 0,002
188 Muuttumaton Keski-Afrikan tasavalta 0,352 Nousua 0,005

Luettelo maista maanosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Korkea HDI-indeksi
1 Mauritiuksen lippu Mauritius 0,777
2 Seychellien lippu Seychellit 0,772
3 Algerian lippu Algeria 0,736
4 Libya 0,724
5 Tunisian lippu Tunisia 0,721
Keskitason HDI-indeksi
6 Botswanan lippu Botswana 0,698
7 Egyptin lippu Egypti 0,690
8 Gabon 0,684
9 Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 0,666
10 Kap Verde 0,648

10 alhaista HDI:itä

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Alhainen HDI-indeksi
1 Keski-Afrikan tasavalta 0,352
2 Nigerin lippu Niger 0,353
3 Tšadin lippu Tšad 0,396
4 Burkina Fason lippu Burkina Faso 0,402
5 Burundin lippu Burundi 0,404
6 Guinea 0,411
7 Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan 0,418
7 Mosambikin lippu Mosambik 0,418
9 Sierra Leonen lippu Sierra Leone 0,420
9 Eritrean lippu Eritrea 0,420

Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Hyvin Korkea HDI-indeksi
1 Singaporen lippu Singapore 0,925
2 Hongkong 0,917
3 Japani 0,903
4 Etelä-Korea 0,901
5 Israelin lippu Israel 0,899
6 Brunein lippu Brunei 0,865
7 Kypros 0,856
7 Qatarin lippu Qatar 0,856
9 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0,847
10 Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 0,840

10 alhaisinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Alhainen HDI-indeksi
1 Afganistanin lippu Afganistan 0,479
2 Jemen 0,482
3 Syyrian lippu Syyria 0,536
Keskitason HDI-indeksi
4 Pakistanin lippu Pakistan 0,550
5 Myanmarin lippu Myanmar 0,556
6 Nepalin lippu Nepal 0,558
7 Kambodža 0,563
8 Bangladeshin lippu Bangladesh 0,579
9 Laos 0,586
10 Itä-Timor 0,605

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:itä

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Hyvin Korkea HDI-indeksi
1 Norjan lippu Norja 0,949
2 Sveitsin lippu Sveitsi 0,939
3 Saksan lippu Saksa 0,926
4 Tanskan lippu Tanska 0,925
5 Alankomaiden lippu Alankomaat 0,924
6 Irlanti 0,923
7 Islannin lippu Islanti 0,921
8 Ruotsin lippu Ruotsi 0,913
9 Liechtenstein 0,912
10 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 0,909

10 alhaisinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Keskitason HDI-indeksi
1 Moldovan lippu Moldova 0,699
Korkea HDI-indeksi
2 Ukrainan lippu Ukraina 0,743
2 Armenian lippu Armenia 0,743
3 Makedonian lippu. Makedonia 0,748
4 Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina 0,750
5 Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan 0,759
6 Albanian lippu Albania 0,764
7 Turkin lippu Turkki 0,767
8 Georgia 0,769
9 Serbian lippu Serbia 0,776
10 Kazakstan 0,794

Pohjois-Amerikka ja Karibia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Hyvin Korkea HDI-indeksi
1 Kanada 0,920
1 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 0,920
Korkea HDI-indeksi
3 Barbadoksen lippu Barbados 0,795
4 Bahaman lippu Bahama 0,792
5 Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda 0,786
6 Panaman lippu Panama 0,788
7 Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago 0,780
8 Costa Rican lippu Costa Rica 0,776
9 Kuuba 0,775
10 Meksikon lippu Meksiko 0,762

10 alhaisinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Alhainen HDI-indeksi
1 Haiti 0,493
Keskitason HDI-indeksi
2 Honduras 0,625
3 Guatemala 0,640
4 Nicaraguan lippu Nicaragua 0,645
5 El Salvadorin lippu El Salvador 0,680
Korkea HDI-indeksi
6 Belizen lippu Belize 0,706
7 Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit 0,722
7 Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta 0,722
9 Dominican lippu Dominica 0,726
10 Jamaika 0,730

Etelä-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Hyvin Korkea HDI-indeksi
1 Chilen lippu Chile 0,847
2 Argentiinan lippu Argentiina 0,827
Korkea HDI-indeksi
3 Uruguayn lippu Uruguay 0,795
4 Venezuelan lippu Venezuela 0,767
5 Brasilian lippu Brasilia 0,754
6 Perun lippu Peru 0,740
7 Ecuadorin lippu Ecuador 0,739
8 Kolumbia 0,727
9 Surinamen lippu Suriname 0,725
Keskitason HDI-indeksi
10 Paraguayn lippu Paraguay 0,693

10 alhaisinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Keskitason HDI-indeksi
1 Guyana 0,638
2 Bolivian lippu Bolivia 0,674
3 Paraguayn lippu Paraguay 0,693
Korkea HDI-indeksi
4 Surinamen lippu Suriname 0,725
5 Kolumbia 0,727
6 Ecuadorin lippu Ecuador 0,739
7 Perun lippu Peru 0,740
8 Brasilian lippu Brasilia 0,754
9 Venezuelan lippu Venezuela 0,767
10 Uruguayn lippu Uruguay 0,795

Oseania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016- 2015
Hyvin Korkea HDI-indeksi
1 Australian lippu Australia 0,939
2 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 0,915
Korkea HDI-indeksi
3 Palaun lippu Palau 0,788
4 Fidži 0,736
5 Tongan lippu Tonga 0,721
6 Samoan lippu Samoa 0,704
Keskitason HDI-indeksi
7 Mikronesian lippu Mikronesian liittovaltio 0,638
8 Vanuatun lippu Vanuatu 0,597
9 Kiribati 0,588
Alhainen HDI-indeksi
10 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 0,516

10 alhaisinta HDI:ita

Sija Valtio HDI
New 2015 estimates for 2014
Alhainen HDI-indeksi
1 Salomonsaarten lippu Salomonsaaret 0,515
2 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 0,516
Keskitason HDI-indeksi
3 Kiribati 0,588
4 Vanuatun lippu Vanuatu 0,597
5 Mikronesian lippu Mikronesian liittovaltio 0,638
Korkea HDI-indeksi
6 Samoan lippu Samoa 0,704
7 Tongan lippu Tonga 0,721
8 Fidži 0,736
9 Palaun lippu Palau 0,788
Hyvin Korkea HDI-indeksi
10 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 0,915

Ei-valtiolliset toimijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabiliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ta

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016-2015
Hyvin korkea HDI
1 Qatarin lippu Qatar 0,856
2 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0,847
3 Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 0,840
4 Bahrainin lippu Bahrain 0,824
5 Kuwait 0,800
Korkea HDI
6 Omanin lippu Oman 0,796
7 Libanon 0,763
8 Algerian lippu Algeria 0,745
9 Jordania 0,741
10 Tunisian lippu Tunisia 0,725

10 alhaisinta HDI:ta

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016-2015
Alhainen HDI
1 Somalian lippu Somalia 0,285
(2012 arvio)
2 Djiboutin lippu Djibouti 0,473
3 Jemen 0,482
4 Sudanin lippu Sudan 0,490
5 Komorit 0,497
6 Mauritanian lippu Mauritania 0,513
7 Syyrian lippu Syyria 0,536
Keskitason HDI
8 Marokon lippu Marokko 0,647
9 Irak 0,649
10 Palestiinan lippu Palestiina 0,684


Kansainyhteisö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ta

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016-2015
Erittäin korkea HDI
1 Australian lippu Australia 0,939
2 Singaporen lippu Singapore 0,925
3 Kanada 0,920
4 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 0,915
5 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 0,909
6 Brunein lippu Brunei 0,865
7 Kypros 0,856
7 Maltan lippu Malta 0,856
Korkea HDI
9 Bahaman lippu Bahama 0,795
10 Barbadoksen lippu Barbados 0,792

10 alhaisinta HDI:ta

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016-2015
Alhainen HDI
1 Mosambikin lippu Mosambik 0,418
2 Sierra Leonen lippu Sierra Leone 0,420
3 Gambia 0,452
4 Malawin lippu Malawi 0,476
5 Ugandan lippu Uganda 0,493
6 Lesotho 0,497
7 Ruandan lippu Ruanda 0,498
8 Salomonsaarten lippu Salomonsaaret 0,515
9 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 0,516
10 Kamerun 0,518

Itä-Aasia- ja Tyynenmeren alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ta

Sija Valtio HDI
New 2015 estimates for 2014
Erittäin korkea HDI
1 Australian lippu Australia 0,939
2 Singaporen lippu Singapore 0,925
3 Hongkong 0,917
4 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 0,915
5 Japani 0,903
6 Etelä-Korea 0,901
7 Brunein lippu Brunei 0,865
Korkea HDI
8 Malesian lippu Malesia 0,789
9 Palaun lippu Palau 0,788
10 Thaimaan lippu Thaimaa 0,740

10 alhaisinta HDI:ta


Sija Valtio HDI
New 2015 estimates for 2014
Alhainen HDI
1 Salomonsaarten lippu Salomonsaaret 0,515
2 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 0,516
Keskitason HDI
3 Myanmarin lippu Myanmar 0,556
4 Kambodža 0,563
5 Laos 0,586
6 Kiribati 0,588
7 Vanuatun lippu Vanuatu 0,597
8 Itä-Timor 0,605
9 Mikronesian lippu Mikronesian liittovaltio 0,638
10 Filippiinit 0,682

Euroopan unioni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 korkeinta HDI:ta

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016-2015
Erittäin korkea HDI
1 Saksan lippu Saksa 0,926
2 Tanskan lippu Tanska 0,925
3 Alankomaiden lippu Alankomaat 0,924
4 Irlanti 0,923
5 Ruotsin lippu Ruotsi 0,913
6 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 0,909
7 Luxemburg 0,898
8 Ranskan lippu Ranska 0,897
9 Belgian lippu Belgia 0,896
10 Suomen lippu Suomi 0,895

10 alhaisinta HDI:ta

Sija Valtio HDI
Uusi arvio 2016-2015
Korkea HDI
1 Bulgarian lippu Bulgaria 0,794
Erittäin korkea HDI
2 Romanian lippu Romania 0,802
3 Kroatia 0,827
4 Latvia 0,830
5 Unkarin lippu Unkari 0,836
6 Portugalin lippu Portugali 0,843
7 Slovakian lippu Slovakia 0,845
8 Liettua 0,848
9 Puolan lippu Puola 0,855
10 Maltan lippu Malta 0,856

HDI alueittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alue 2011
Arvio
HDI[4]
2013
Arvio
HDI[5]
2014
Arvio
HDI[6]
2015
Arvio
HDI
Erittäin korkea HDI
Erittäin korkea HDI 0,889 0,905 0,890 0,892
OECD 0,873 0,887 0,874 0,887
Korkea HDI
Eurooppa ja Keski-Aasia 0,751 0,771 0,738 0,756
Latinalainen Amerikka ja Karibia 0,731 0,741 0,740 0,751
Korkea HDI 0,741 0,758 0,735 0,746
Aasia-Tyynimeri 0,671 Nousua 0,683 0,703 0,720
Maailma 0,682 Nousua 0,694 0,702 0,717
Keskitason HDI
Arabimaat 0,641 Nousua 0,652 0,682 0,687
Pienet kehittyneet saarivaltiot 0,640 Nousua 0,648 0,665 0,667
Keskitason HDI 0,630 Nousua 0,640 0,614 0,631
Etelä-Aasia 0,548 Nousua 0,558 0,588 0,621
Alhainen HDI
Saharan eteläpuolinen Afrikka 0,463 Nousua 0,475 0,502 0,523
Vähiten kehittyneet maat 0,439 Nousua 0,449 0,487 0,508
Alhainen HDI 0,456 Nousua 0,466 0,493 0,497

Valtio jotka eivät ole edellisessä raportissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YK:n jäsenvaltiot (edellinen UNDP tieto )[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Valtio HDI Sija Lähde
Julkaisu Lähde
Erittäin korkea HDI
2009 2008 San Marinon lippu San Marino 0,961 21 [7]
2009 2008 Monacon lippu Monaco 0,956 25 [7]
Korkea HDI
2009 2008 Marshallinsaarten lippu Marshallinsaaret 0,738 155 [7]
2009 2008 Pohjois-Korean lippu Pohjois-Korea 0,733 156 [7]
2009 2008 Naurun lippu Nauru 0,721 164 [7]
2009 2008 Tuvalun lippu Tuvalu 0,711 168 [7]
Alhainen HDI
2009 2008 Somalian lippu Somalia 0,364 229 [7]

Note: 2009 publication uses old HDI formula

Ei-YK:n jäsenvaltiot (edellinen UNDP tieto )[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Valtio HDI Sija Lähde
Publication Data
Korkea HDI
Ei tietoa 2016 Kosovon lippu Kosovo 0,739 Ei tietoa [8]


Ei YK:n jäsenvaltio (UNDP:n ulkopuolella)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Valtio HDI Sija Lähde
Julkaisu Päiväys
Erittäin korkea HDI
2017 2015 Macaon lippu Macao 0,905 17 [9]
2017 2015 Taiwanin lippu Taiwan 0,885 27 [10][11]
2017 2015 Puerto Ricon lippu Puerto Rico 0,845 40 [12]
2012 2010 Guadeloupen lippu Guadeloupe 0,822 39 [13]
2012 2010 Martiniquen lippu Martinique 0,813 41 [13]
2009 2008 Jersey 0,985 2 [7]
2009 2008 Caymansaarten lippu Caymansaaret 0,983 4 [7]
2009 2008 Bermudan lippu Bermuda 0,981 7 [7]
2009 2008 Guernsey 0,975 9 [7]
2009 2008 Gibraltarin lippu Gibraltar 0,961 20 [7]
2009 2008 Norfolkinsaaren lippu Norfolkinsaari 0,958 23 [7]
2009 2008 Färsaaret 0,950 33 [7]
2009 2008 Mansaaren lippu Mansaari 0,950 34 [7]
2009 2008 Brittiläisten Neitsytsaarten lippu Brittiläiset Neitsytsaaret 0,945 35 [7]
2009 2008 Falklandinsaaret 0,933 43 [7]
2009 2008 Aruban lippu Aruba 0,908 49 [7]
2009 2008 Guam 0,901 54 [7]
Korkea HDI
2012 2010 Uuden-Kaledonian lippu Uusi-Kaledonia 0,789 51 [13]
2012 2010 Wallis ja Futunan lippu Wallis ja Futuna 0,763 65 [13]
2012 2010 Saint Pierre ja Miquelon Saint Pierre ja Miquelon 0,762 66 [13]
2012 2010 Réunionin lippu Réunion 0,750 72 [13]
2012 2010 Ranskan Guiana Ranskan Guiana 0,739 76 [13]
2012 2010 Ranskan Polynesia 0,737 77 [13]
2012 2010 Saint Martinin lippu Saint-Martin 0,702 n/a [13]
2009 2008 Yhdysvaltain Neitsytsaarten lippu Yhdysvaltain Neitsytsaaret 0,894 59 [7]
2009 2008 Pohjois-Mariaanien lippu Pohjois-Mariaanit 0,875 71 [7]
2009 2008 Turks- ja Caicossaarten lippu Turks- ja Caicossaaret 0,873 72 [7]
2009 2008 Grönlannin lippu Grönlanti 0,869 76 [7]
2009 2008 Anguillan lippu Anguilla 0,865 79 [7]
2009 2008 Cookinsaarten lippu Cookinsaaret 0,829 101 [7]
2009 2008 Amerikan Samoan lippu Amerikan Samoa 0,827 103 [7]
2009 2008 Montserratin lippu Montserrat 0,821 106 [7]
Keskitason HDI
2012 2010 Saint Barthélemyn lippu Saint Barthélemy 0,688 n/a [13]
2012 2010 Mayotten lippu Mayotte 0,653 104 [13]
2009 2008 Saint Helenan lippu Saint Helena 0,797 125 [7]
2009 2008 Niuen lippu Niue 0,794 129 [7]
2009 2008 Tokelaun lippu Tokelau 0,750 149 [7]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d HDI Indicators By Country 2014 (Vuosia 2012–2013 kuvaava tilanne.) Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelma, undp.org. Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  2. Human Development Report 2013 (Vuoden 2012 tilanne) United Nations. Viitattu 18.7.2013. (englanniksi)
  3. a b c d e f g h i j k l m Human Development Report 2016 – "Human Development for Everyone" Human Development Report HDRO Human Development Report Office United Nations Development Programme. Viitattu 2 September 2017.
  4. 2011 Human Development Report United Nations Development Programme. Viitattu 2 November 2011.
  5. The 2013 Human Development Report – "The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World" Human Development Report. Viitattu 2 March 2013.
  6. Human Development Report 2014 – "Sustaining Human Progress: Reducing Vulnerabilities and Building Resilience" Human Development Report. Viitattu 25 July 2014.
  7. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Filling Gaps in the Human Development Index United Nations ESCAP, February 2009
  8. About Kosovo UNDP. Viitattu 19 February 2017.
  9. DSEC - 統計資料 dsec.gov.mo.
  10. - Human Development Reports hdr.undp.org.
  11. 2017中華民國人類發展指數(HDI) (Excel) Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C.. Viitattu 21.4.2017. Chinese
  12. Fuentes-Ramírez, Ricardo R. (2017). "Human Development Index Trends and Inequality in Puerto Rico 2010-2015" (PDF). Ceteris Paribus: Journal of Socio-Economic Research 7. Viitattu May 15, 2017. 
  13. a b c d e f g h i j k Quel niveau de développement humain dans les outre-mer?, Agence Française de Developpment, 2012 (in French)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]