Luettelo itsenäisistä valtioista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo itsenäisistä valtioista. Suomi on tunnustanut 195 valtion itsenäisyyden.[1]

valtioiden tiedot
 Afganistan[1] – Afganistanin islamilainen tasavalta
  • dariksi: افغانستان – جمهوری اسلامی افغانستان (Afgānestān – Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Afgānestān)
  • persiaksi: افغانستان – جمهوری اسلامی افغانستان (Afgānestān – Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Afgānestān)
  • paštuniksi: افغانستان – د افغانستان اسلامي جمهوریت (Afghānistān – Afghānistān Islāmī Jumhūrīyat)
  • Liittyi YK:hon: 1946
 Alankomaat[1] – Alankomaiden kuningaskunta
  • hollanniksi: Nederland – Koninkrijk der Nederlanden
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Albania[1] – Albanian tasavalta
  • albaniaksi: Shqipëria – Republika e Shqipërisë
  • Liittyi YK:hon: 1955
 Algeria[1] – Algerian demokraattinen kansantasavalta
  • arabiaksi: الجزائر – الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية (Al Jazā'ir – Al Jumhūrīyah al Jazā'irīyah ad Dīmuqrāţīyah ash Sha‘bīyah)
  • Liittyi YK:hon: 1962
 Andorra[1] – Andorran ruhtinaskunta
  • katalaaniksi: Andorra – Principat d’Andorra
  • Liittyi YK:hon: 1993
 Angola[1] – Angolan tasavalta
  • portugaliksi: Angola – República de Angola
  • Liittyi YK:hon: 1976
 Antigua ja Barbuda[1]
 Argentiina[1] – Argentiinan tasavalta
  • espanjaksi: Argentina – República Argentina
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Armenia[1] – Armenian tasavalta
  • armeniaksi: Հայաստան – Հայաստանի Հանրապետություն (Hayastan – Hayastani Hanrapetut’yun)
  • Liittyi YK:hon: 1992
 Australia[1] – Australian liittovaltio
  • englanniksi: Australia – Commonwealth of Australia
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Azerbaidžan[1] – Azerbaidžanin tasavalta
  • azeriksi: Azərbaycan – Azərbaycan Respublikası
  • Liittyi YK:hon: 1992
 Bahama[1] – Bahaman liittovaltio
  • englanniksi': The Bahamas – Commonwealth of The Bahamas
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Bahrain[1] – Bahrainin kuningaskunta
  • arabiaksi: البحرين – مملكة البحرين (|Al Baḩrayn – Mamlakat al Baḩrayn)
  • Liittyi YK:hon: 1971
 Bangladesh[1] – Bangladeshin kansantasavalta
  • bengaliksi: বাংলাদেশ – গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ {Bāṁlādesh – Gaṇaprajātantrī Bāṁlādesh)
  • Liittyi YK:hon: 1974
 Barbados[1]
 Belgia[1] – Belgian kuningaskunta
  • hollanniksi: België – Koninkrijk België
  • ranskaksi: Belgique – Royaume de Belgique
  • saksaksi: Belgien – Königreich Belgien
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Belize[1]
 Benin[1] – Beninin tasavalta
  • ranskaksi: Bénin – République du Bénin
  • Liittyi YK:hon: 1960
 Bhutan[1] – Bhutanin kuningaskunta
 Bolivia[1] – Bolivian monikansainen valtio
 Bosnia ja Hertsegovina[1] – Bosnia ja Hertsegovinan tasavalta
  • bosniaksi: Bosna i Hercegovina
  • kroatiaksi: Bosna i Hercegovina
  • serbiaksi: Босна и Херцеговина (Bosna i Hercegovina)
  • Liittyi YK:hon: 1992
 Botswana[1] – Botswanan tasavalta
  • tswanaksi: Botswana – Lefatshe la Botswana
  • englanniksi: Botswana – Republic of Botswana
  • Liittyi YK:hon: 1966
 Brasilia[1] – Brasilian liittotasavalta
  • portugaliksi: Brasil – República Federativa do Brasil
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Brunei[1] – Brunei Darussalamin valtio
  • malaijiksi: Brunei – Negara Brunei Darussalam
  • jawiksi: برني دارالسلام
  • Liittyi YK:hon: 1984
 Bulgaria[1] – Bulgarian tasavalta
  • bulgariaksi: България – Република България (Bǎlgarija – Republika Bǎlgarija)
  • Liittyi YK:hon: 1955
 Burkina Faso[1] – Burkina Fason tasavalta
 Burundi[1] – Burundin tasavalta
  • kirundiksi: Uburundi – Republika y'Uburundi
  • ranskaksi: Burundi – République du Burundi
  • Liittyi YK:hon: 1962
 Chile[1] – Chilen tasavalta
  • espanjaksi: Chile – República de Chile
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Costa Rica[1] – Costa Rican tasavalta
  • espanjaksi: Costa Rica – República de Costa Rica
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Djibouti[1] – Djiboutin tasavalta
  • ranskaksi: Djibouti – République de Djibouti
  • arabiaksi: جيبوتي – جمهورية جيبوتي(Jībūtī – Jumhūrīyat Jībūtī)
  • Liittyi YK:hon: 1977
 Dominica[1] – Dominican liittovaltio
  • englanniksi: Dominica – Commonwealth of Dominica
  • Liittyi YK:hon: 1978
 Dominikaaninen tasavalta[1]
  • espanjaksi: República Dominicana
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Ecuador[1] – Ecuadorin tasavalta
  • espanjaksi: Ecuador – República del Ecuador
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Egypti[1] – Egyptin arabitasavalta
  • arabiaksi: مصر – جمهوريّة مصرالعربيّة(Mişr – Jumhūrīyat Mişr al ‘Arabīyah)
  • Liittyi YK:hon: 1945
 El Salvador[1] – El Salvadorin tasavalta
  • espanjaksi: El Salvador – República de El Salvador
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Eritrea[1] – Eritrean valtio
  • tigreksi: ኤርትራ – ሃግሬ ኤርትራ (Iertra – Hagere Iertra)
  • arabiaksi: إريتريا – دولة إرتريا (Irītrīyā – Dawlat Irītrīyā)
  • Liittyi YK:hon: 1993
 Espanja[1] – Espanjan kuningaskunta
 Etelä-Afrikka[1] Etelä-Afrikan tasavalta
  • afrikaansiksi: Suid-Afrika – Republiek van Suid-Afrika
  • englanniksi: South Africa – Republic of South Africa
  • pohjoissothoksi: Afrika-Borwa – Rephaboliki ya Afrika-Borwa
  • sothoksi: Afrika Borwa – Rephaboliki ya Afrika Borwa
  • ndebeleksi: Sewula Afrika – iRiphabliki yeSewula Afrika
  • swatiksi: Ningizimu Afrika – iRiphabhulikhi yeNingizimu Afrika
  • tsongaksi: Afrika Dzonga – Riphabliki ra Afrika Dzonga
  • tswanaksi: Aforika Borwa – Rephaboliki ya Aforika Borwa
  • vendaksi: Afurika Tshipembe – Riphabuḽiki ya Afurika Tshipembe
  • xhosaksi: uMzantsi Afrika – iRiphabliki yaseMzantsi Afrika
  • zuluksi: Ningizimu Afrika – iRiphabliki yaseNingizimu Afrika
  • Liittyi YK:hon: 1945
Korean tasavalta[1]
  • koreaksi: 한국 – 대한민국 (Han’guk – Taehan Min’guk)
  • Liittyi YK:hon: 1991
 Etelä-Sudan[1] – Etelä-Sudanin tasavalta
  • englanniksi: South Sudan - Republic of South Sudan
  • Liittyi YK:hon: 2011
 Etiopia[1] – Etiopian demokraattinen liittotasavalta
  • amharaksi: ኢትዮጵያ – የኢትዮጵያ ፈደራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ(Ityop'iya – Ityop'iya Fe̱de̱ralawi Dimokrasiyawi Ripe̱blik)
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Fidži[1] – Fidžin tasavalta
  • fidžiksi: Viti – Matanitu ko Viti
  • englanniksi: Fiji – Republic of Fiji
  • fidžinhindiksi: फ़िजी / فیجی – फ़िजी गणराज्य / فیجی رپبلک (Fijī – Fijī dvip samooh ganarajya)
  • Liittyi YK:hon: 1970
 Filippiinit[1] – Filippiinien tasavalta
  • filipinoksi: Pilipinas – Republika ng Pilipinas
  • tagalogiksi: Pilipinas – Republika ng Pilipinas
  • englanniksi: Philippines – Republic of the Philippines
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Gabon[1] – Gabonin tasavalta
  • ranskaksi: Gabon – République gabonaise
  • Liittyi YK:hon: 1960
 Gambia[1] – Gambian tasavalta
  • englanniksi: The Republic of the Gambia
  • Liittyi YK:hon: 1965
 Georgia[1] – Georgian tasavalta
  • georgiaksi: საქართველო(Sak’art’velo)
  • Liittyi YK:hon: 1992
 Ghana[1] – Ghanan tasavalta
  • englanniksi: Ghana – Republic of Ghana
  • Liittyi YK:hon: 1957
 Grenada[1]
 Guatemala[1] – Guatemalan tasavalta
  • espanjaksi: Guatemala – República de Guatemala
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Guinea-Bissau[1] – Guinea-Bissaun tasavalta
  • portugaliksi: Guiné-Bissau – República da Guiné-Bissau
  • Liittyi YK:hon: 1974
 Guinea[1] – Guinean tasavalta
  • ranskaksi: Guinée – République de Guinée
  • Liittyi YK:hon: 1958
 Guyana[1] – Guyanan tasavalta
  • englanniksi: Guyana – Co-operative Republic of Guyana
  • Liittyi YK:hon: 1966
 Haiti[1] – Haitin tasavalta
 Honduras[1] – Hondurasin tasavalta
  • espanjaksi: Honduras – República de Honduras
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Indonesia[1] – Indonesian tasavalta
  • indonesiaksi: Indonesia – Republik Indonesia
  • Liittyi YK:hon: 1950
 Intia[1] – Intian tasavalta
  • hindiksi: भारत – भारत गणराज्य (Bhārat – Bhāratīya Gaṇarājya)
  • englanniksi: India – Republic of India
  • assamiksi: ভাৰত – ভাৰত গণৰাজ্য (Bhārôt – Bhārôt Gôṇrājẏô)
  • bengaliksi: ভারত – ভারতীয় প্রজাতন্ত্র (Bhārôt – Bhārôtīyô Prôjātôntrô)
  • bhodžpuriksi: भारत – भारत गणराज्य (Bhārat – Bhārat Gaṇrādzya)
  • gudžaratiksi: ભારત – ભારતીય ગણરાજ્ય (Bhārat – Bhārat Gaṇrājya)
  • kannadaksi : ಭಾರತ – ಭಾರತ ಗಣರಾಜ್ಯ (Bhārata – Bhārata Gaṇarājya)
  • kašmiriksi: ہِندوستان (Hindustān)
  • konkaniksi: भारत – भारोत गोणराज (Bhārot – Bhārot Goṇrāj)
  • maithiliksi: भारत – भारत गणराज्य (Bhārat – Bhārat Ganarājya)
  • malajalamiksi: ഭാരതം – ഭാരത ഗണരാജ്യം (Bhārataṃ – Bhārata Gaṇarājyaṃ)
  • marathiksi: भारत – भारतीय प्रजासत्ताक (Bhārat – Bhāratīy Pradzāsattāk)
  • meiteiksi: ভারত – ভারত গণরাজ্য (Bhārata – Bhārata Gaṇarājya)
  • nepaliksi: भारत – भारत गणराज्य (Bhārat – Bhārat Gaṇrādzya)
  • orijaksi: ଭାରତ – ଭାରତ ଗଣରାଜ୍ଯ (Bhārôt – Bhārôt Gôṇrājẏô)
  • pandžabiksi: ਭਾਰਤ – ਭਾਰਤ ਗਣਤੰਤਰ (Bhārat – Bhārat Gaṇtãtar)
  • sanskritiksi: भारतम् – भारत गणराज्यम् (Bhārat – Bhāratam Gaṇarājyam)
  • sindhiksi: भारत गणराज्य, هندستانڀارت – भारत, ڀارت (Bhāratu – Bhārat Ganarājya)
  • tamiliksi: இந்தியா – இந்தியக் குடியரசு (Intiyā – Intiyak Kuṭiyaracu)
  • teluguksi: భారత్ – భారత గణతంత్ర రాజ్యము (Bhārata – Bhārata Gaṇataṃtra Rājyamu)
  • urduksi: جمہوریہ بھارت – جمہوریہ بھارت (Bhārat – Jumhūrīyâ-e Bhārat)
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Irak[1] – Irakin tasavalta
  • arabiaksi: العراق – جمهورية العراق (Al ʿIrāq – Jumhūrīyat al ʿIrāq)
  • kurdiksi: عێراق – كۆماری عێراق (ʿÎraq – Komara Îraqę)
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Iran[1] – Iranin islamilainen tasavalta
  • persiaksi: ایران – جمهوری اسلامی ایران (Īrān – Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Īrān
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Irlanti[1] – Irlannin tasavalta
 Islanti[1] – Islannin tasavalta
  • islanniksi: Ísland – Lýðveldið Ísland
  • Liittyi YK:hon: 1946
 Israel[1] – Israelin valtio
  • hepreaksi: ישראל – מדינת ישראל (Yisra'el – Medinat Yisra'el)
  • arabiaksi: اسرائيل – دولة اسرائيل (Isrā'īl – Dawlat Isrā'īl)
  • Liittyi YK:hon: 1949
 Italia[1] – Italian tasavalta
  • italiaksi: Italia – Repubblica Italiana
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Itä-Timor[1] – Itä-Timorin demokraattinen tasavalta
  • portugaliksi: Timor-Leste – República Democrática de Timor-Leste
  • tetumiksi: Timor Lorosa'e – Repúblika Demokrátika Timor Lorosa'e
  • Liittyi YK:hon: 2002
 Itävalta[1] – Itävallan tasavalta
  • saksaksi: Österreich – Republik Österreich
  • Liittyi YK:hon: 1954
 Jamaika[1] – Jamaika
 Japani[1] – Japani
  • japaniksi: 日本 – 日本国 (Nihon/Nippon – Nihon-koku/Nippon-koku)
  • Liittyi YK:hon: 1956
 Jemen[1] – Jemenin tasavalta
  • arabiaksi: اليمن – الجمهوريّة اليمنية (Al Yaman – Al Jumhūrīyah al Yamanīyah)
  • Liittyi YK:hon: 1947
 Jordania[1] – Jordanian hašemiittinen kuningaskunta
  • arabiaksi: الاردن – المملكة الأردنّيّة الهاشميّة (Al Urdun – Al Mamlakah al Urdunīyah al Hāshimīyah)
  • Liittyi YK:hon: 1955
 Kambodža[1] – Kambodžan kuningaskunta
  • khmeriksi: ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា (Kâmpŭchéa – Preăhréachéanachâkr Kâmpŭchéa)
  • Liittyi YK:hon: 1955
 Kamerun[1] – Kamerunin tasavalta
  • ranskaksi: Cameroun – République du Cameroun
  • englanniksi: Cameroon – Republic of Cameroon
  • Liittyi YK:hon: 1960
 Kanada[1] – Kanadan dominio
 Kap Verde[1] – Kap Verden tasavalta
  • portugaliksi: Cabo Verde – República de Cabo Verde
  • Liittyi YK:hon: 1975
 Kazakstan[1] – Kazakstanin tasavalta
  • kazakiksi: Қазақстан – Қазақстан Республикасы (Qazaqstan – Qazaqstan Respūblīkasy)
  • venäjäksi: Казахстан – Республика Казахстан (Kazahstan – Respublika Kazahstan)
  • Liittyi YK:hon: 1992
 Kenia[1] – Kenian tasavalta
 Keski-Afrikan tasavalta[1] – Keski-Afrikan tasavalta
  • ranskaksi: République centrafricaine
  • sangoksi: Ködörösêse tî Bêafrîka
  • Liittyi YK:hon: 1960
 Kiina[1] – Kiinan kansantasavalta
  • kiinaksi: 中国 – 中华人民共和国 (Zhongguo – Zhonghua Renmin Gongheguo)
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Kirgisia[1] – Kirgisian tasavalta
  • kirgiisiksi: Кыргызстан – Кыргыз Республикасы (Kyrgyzstan – Kyrgyz Respublikasy)
  • venäjäksi: Кыргызстан – Кыргызская Республика (Kyrgyzstan – Kyrgyzskaja Respublika)
  • Liittyi YK:hon: 1992
 Kiribati[1] – Kiribatin tasavalta
  • kiribatiksi: Kiribati – Ribaberiki Kiribati
  • englanniksi: Kiribati – Republic of Kiribati
  • Liittyi YK:hon: 1999
 Kolumbia[1] – Kolumbian tasavalta
  • espanjaksi: Colombia – República de Colombia
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Komorit[1] – Komorien liitto
  • šikomoriksi: Komori – Udzima wa Komori
  • ranskaksi: Comores – Union des Comores
  • arabiaksi: جمهورية القمر المتحدة – جزر القمر (rom|Juzur al Qamar – Jumhūrīyat al Qamar al Muttaḩidah)
  • Liittyi YK:hon: 1975
 Kongon demokraattinen tasavalta[1] – Kongon demokraattinen tasavalta
  • ranskaksi: République démocratique du Congo
  • Liittyi YK:hon: 1960
 Kongon tasavalta[1] – Kongon tasavalta
  • ranskaksi: République du Congo
  • Liittyi YK:hon: 1960
 Kosovo - Kosovon tasavalta
  • albaniaksi: Kosova - Republika e Kosovës
  • serbiaksi: Косово - Република Косово (Kosovo - Republika Kosovo)
 Kreikka[1] – Helleenien tasavalta
  • dimotiki-kreikaksi: Ελλάδα – Ελληνική Δημοκρατία (Elláda – Ellinikí Dimokratía)
  • katharevousa-kreikaksi: Ελλάς – Ελληνική Δημοκρατία (Ellás – Ellinikí Dimokratía)
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Kroatia[1] – Kroatian tasavalta
  • kroatiaksi: Hrvatska – Republika Hrvatska
  • Liittyi YK:hon: 1992
 Kuuba[1] – Kuuban tasavalta
  • espanjaksi: Cuba – República de Cuba
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Kuwait[1] – Kuwaitin valtio
  • arabiaksi: الكويت – دولة الكويت (Al Kuwayt – Dawlat al Kuwayt)
  • Liittyi YK:hon: 1963
 Kypros[1] – Kyproksen tasavalta
  • kreikaksi: Κύπρος – Κυπριακή Δημοκρατία (Kýpros – Kypriakí Dimokratía)
  • turkiksi: Kıbrıs – Kıbrıs Cumhuriyeti
  • YK:n jäsen
  • Liittyi YK:hon: 1960
 Laos[1] – Laosin demokraattinen kansantasavalta
  • laoksi: ລາວ – ສາທາລະນະລັດປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ (Lao – Sathalanalat Paxathipatai Paxaxôn Lao)
  • Liittyi YK:hon: 1955
 Latvia[1] – Latvian tasavalta
  • latviaksi: Latvija – Latvijas Republika
  • Liittyi YK:hon: 1991
 Lesotho[1] – Lesothon kuningaskunta
  • englanniksi: Lesotho – Kingdom of Lesotho
  • sothoksi: Lesotho – Mmuso wa Lesotho
  • Liittyi YK:hon: 1966
 Libanon[1] – Libanonin tasavalta
  • arabiaksi: لبنان – الجمهوريّة اللبنانيّة (Lubnān – Al Jumhūrīyah al Lubnānīyah)
  • ranskaksi: République libanaise
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Liberia[1] – Liberian tasavalta
  • englanniksi: Liberia – Republic of Liberia
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Libya[1]
  • arabiaksi: ليبيا (Daulat Lībiyā)
  • Liittyi YK:hon: 1955
 Liechtenstein[1] – Liechtensteinin ruhtinaskunta
  • saksaksi: Liechtenstein – Fürstentum Liechtenstein
  • Liittyi YK:hon: 1990
 Liettua[1] – Liettuan tasavalta
  • liettuaksi: Lietuva – Lietuvos Respublika
  • Liittyi YK:hon: 1991
 Luxemburg[1] – Luxemburgin suurherttuakunta
  • luxemburgiksi: Lëtzebuerg – Groussherzogdem Lëtzebuerg
  • ranskaksi: Luxembourg – Grand-Duché du Luxembourg
  • saksaksi: Luxemburg – Großherzogtum Luxemburg
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Madagaskar[1] – Madagaskarin tasavalta
  • Malagassiksi: Madagasikara – Repoblikan'i Madagasikara
  • ranskaksi: Madagascar – Republique de Madagascar
  • Liittyi YK:hon: 1960
 Malawi[1] – Malawin tasavalta
 Malediivit[1] – Malediivien tasavalta
  • divehiksi: ދިވެހިރާއްޖެ – ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމްހޫރިއްޔާ (Dhivehi Raajje – Dhivehi Raajjeyge Jumhooriyyaa)
  • Liittyi YK:hon: 1965
 Malesia[1]
 Mali[1] – Malin tasavalta
  • ranskaksi: Mali – République du Mali
  • Liittyi YK:hon: 1960
 Malta[1] – Maltan tasavalta
  • maltaksi: Malta – Repubblika ta' Malta
  • englanniksi: Malta – Republic of Malta
  • Liittyi YK:hon: 1964
 Marokko[1] – Marokon kuningaskunta
  • arabiaksi: المغرب – المملكة المغربية (Al Maghrib – Al Mamlakah al Maghribīyah)
  • Liittyi YK:hon: 1956
 Marshallinsaaret[1] – Marshallinsaarten tasavalta
  • marshalliksi: Aelōn̄ in M̧ajeļ – Aolepān Aorōkin M̧ajeļ
  • Liittyi YK:hon: 1991
 Mauritania[1] – Mauritanian islamilainen tasavalta
  • arabiaksi: موريتانيا – الجمهورية الإسلامية الموريتانية (Mūrītāniyā – Al Jumhūrīyah al Islāmīyah al Mūrītānīyah)
  • Liittyi YK:hon: 1961
 Mauritius[1] – Mauritiuksen tasavalta
  • englanniksi: Mauritius – Republic of Mauritius
  • Liittyi YK:hon: 1968
 Meksiko[1] – Meksikon yhdysvallat
  • espanjaksi: México – Estados Unidos Mexicanos
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Mikronesia[1] – Mikronesian liittovaltio
  • englanniksi: Federated States of Micronesia
  • Liittyi YK:hon: 1991
 Moldova[1] – Moldovan tasavalta
  • romaniaksi: Moldova – Republica Moldova
  • moldovaksi: Moldova – Republica Moldova
  • Liittyi YK:hon: 1992
 Monaco[1] – Monacon ruhtinaskunta
  • ranskaksi: Monaco – Principauté de Monaco
  • monegassiksi: Múnegu – Principatu de Múnegu
  • Liittyi YK:hon: 1993
 Mongolia[1]
  • mongoliaksi: Монгол улс (Mongol uls)
  • Liittyi YK:hon: 1961
 Montenegro[1] – Montenegron tasavalta
  • montenegroksi: Црна Гора (Crna Gora)
  • Liittyi YK:hon: 2006
 Mosambik[1] – Mosambikin tasavalta
  • portugaliksi: Moçambique – República de Moçambique
  • Liittyi YK:hon: 1975
 Myanmar[1] – Myanmarin liiton tasavalta
  • burmaksi:Myanmar long form.svg (Myanma – Pyidaungzu Myanma Naingngandaw)
  • Liittyi YK:hon: 1948
 Namibia[1] – Namibian tasavalta
  • englanniksi: Namibia – Republic of Namibia
  • Liittyi YK:hon: 1990
 Nauru[1] – Naurun tasavalta
  • nauruksi: Naoero – Ripublik Naoero
  • englanniksi: Nauru – Republic of Nauru
  • Liittyi YK:hon: 1999
   Nepal[1] – Nepalin demokraattinen liittotasavalta
  • nepaliksi: नेपाल – संघिय लोकतन्त्रिक गणतन्त्र नेपाल (Nepāl – Saṁghīya Loktāntrik Gaṇatantra Nepāl)
  • Liittyi YK:hon: 1955
 Nicaragua[1] – Nicaraguan tasavalta
  • espanjaksi: Nicaragua – República de Nicaragua
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Nigeria[1] – Nigerian liittotasavalta
  • englanniksi: Nigeria – Federal Republic of Nigeria
  • Liittyi YK:hon: 1960
 Niger[1] – Nigerin tasavalta
  • ranskaksi: Niger – République du Niger
  • Liittyi YK:hon: 1960
 Norja[1] – Norjan kuningaskunta
 Norsunluurannikko[1] – Norsunluurannikon tasavalta
  • ranskaksi: Côte d'Ivoire – République de Côte d'Ivoire
  • Liittyi YK:hon: 1960
 Oman[1] – Omanin sulttaanikunta
  • arabiaksi: عُمان – سلطنة عُمان (ʿUmān – Salţanat ʿUmān)
  • Liittyi YK:hon: 1971
 Pakistan[1] – Pakistanin islamilainen tasavalta
  • urduksi: پَاکِسْتَان – جَمْهُورْيَة إِسْلامِی پَاکِسْتَان (Pākistān – Jamhūryat Islāmī Pākistān)
  • englanniksi: Pakistan – Islamic Republic of Pakistan
  • Liittyi YK:hon: 1947
 Palau[1] – Palaun tasavalta
  • palauksi: Belau – Beluu er a Belau
  • englanniksi: Palau – Republic of Palau
  • Liittyi YK:hon: 1994
 Panama[1] – Panaman tasavalta
  • espanjaksi: Panamá – República de Panamá
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Papua-Uusi-Guinea[1] – Papua-Uuden-Guinean itsenäinen valtio
 Paraguay[1] – Paraguayn tasavalta
  • guaraníksi: Paraguay – Paraguay Retãn
  • espanjaksi: Paraguay – República del Paraguay
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Peru[1] – Perun tasavalta
Korean demokraattinen kansantasavalta[1]
  • koreaksi: 조선 – 조선민주주의인민공화국 (Chosŏn – Chosŏn-minjujuŭi-inmin-konghwaguk)
  • Liittyi YK:hon: 1991
 Pohjois-Makedonia[1] – Pohjois-Makedonian tasavalta
  • makedoniaksi: Северна Македонија – Република Северна Македонија (Severna Makedonija – Republika Severna Makedonija)
  • Liittyi YK:hon: 1993
 Portugali[1] – Portugalin tasavalta
  • portugaliksi: Portugal – República Portuguesa
  • Liittyi YK:hon: 1955
 Puola[1] – Puolan tasavalta
  • puolaksi: Polska – Rzeczpospolita Polska
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Päiväntasaajan Guinea[1] – Päiväntasaajan Guinean tasavalta
  • espanjaksi: Guinea Ecuatorial – República de Guinea Ecuatorial
  • ranskaksi: Guinée Équatoriale – République de Guinée équatoriale
  • portugaliksi:Guiné Equatorial – República da Guiné Equatorial
  • Liittyi YK:hon: 1968
 Qatar[1] – Qatarin valtio
  • arabiaksi: قطر – دولة قطر (Qaţar – Dawlat Qaţar)
  • Liittyi YK:hon: 1971
 Ranska[1] – Ranskan tasavalta
  • ranskaksi: France – République française
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Romania[1]
 Ruanda[1] – Ruandan tasavalta
  • ruandaksi: Rwanda – Republika y'u Rwanda
  • ranskaksi: Rwanda – République du Rwanda
  • englanniksi: Rwanda – Republic of Rwanda
  • Liittyi YK:hon: 1962
 Ruotsi[1] – Ruotsin kuningaskunta
  • ruotsiksi: Sverige – Konungariket Sverige
  • Liittyi YK:hon: 1946
 Saint Kitts ja Nevis[1] – Saint Christopherin ja Nevisin federaatio
  • englanniksi: Saint Kitts and Nevis – Federation of Saint Christopher and Nevis
  • Liittyi YK:hon: 1983
 Saint Lucia[1]
 Saint Vincent ja Grenadiinit[1]
  • englanniksi: Saint Vincent and the Grenadines
  • Liittyi YK:hon: 1980
 Saksa[1] – Saksan liittotasavalta
  • saksaksi: Deutschland – Bundesrepublik Deutschland
  • Liittyi YK:hon: 1973
 Salomonsaaret[1]
 Sambia[1] – Sambian tasavalta
  • englanniksi: Zambia – Republic of Zambia
  • Liittyi YK:hon: 1964
 Samoa[1] – Samoan itsenäinen valtio
  • samoaksi: Sāmoa – Malo Sa‘oloto Tuto'atasi o Sāmoa
  • englanniksi: Samoa – Independent State of Samoa
  • Liittyi YK:hon: 1976
 San Marino[1] – San Marinon tasavalta
  • italiaksi: San Marino – Repubblica di San Marino
  • Liittyi YK:hon: 1992
 São Tomé ja Príncipe[1] – São Tomén ja Príncipen demokraattinen tasavalta
  • portugaliksi: São Tomé e Príncipe – República Democrática de São Tomé e Príncipe
  • Liittyi YK:hon: 1975
 Saudi-Arabia[1] – Saudi-Arabian kuningaskunta
  • arabiaksi: السعودية – المملكة العربيّة السّعوديّة (As Su‘ūdīyah – Al Mamlakah al ‘Arabīyah as Su‘ūdīyah)
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Senegal[1] – Senegalin tasavalta
  • ranskaksi: Sénégal – République du Sénégal
  • Liittyi YK:hon: 1960
 Serbia[1] – Serbian tasavalta
  • serbiaksi: Србија – Република Србија (Srbija – Republika Srbija)
  • Liittyi YK:hon: 2000
 Seychellit[1] – Seychellien tasavalta
 Sierra Leone[1] – Sierra Leonen tasavalta
  • englanniksi: Sierra Leone – Republic of Sierra Leone
  • Liittyi YK:hon: 1961
 Singapore[1] – Singaporen tasavalta
  • englanniksi: Singapore – Republic of Singapore
  • malaijiksi: Singapura – Republik Singapura
  • kiinaksi: 新加坡 – 新加坡共和国 (Xinjiapo – Xinjiapo Gongheguo)
  • tamiliksi: சிங்கப்பூர் – சிங்கப்பூர் குடியரசு (rom|Chiṅkappūr – Chiṅkappūr Kuṭiyarachu)
  • Liittyi YK:hon: 1965
 Slovakia[1] – Slovakian tasavalta
  • slovakiaksi: Slovensko – Slovenská republika
  • Liittyi YK:hon: 1993
 Slovenia[1] – Slovenian tasavalta
  • sloveeniksi: Slovenija – Republika Slovenija
  • Liittyi YK:hon: 1992
 Somalia[1] – Somalian tasavalta
  • somaliaksi: Soomaaliya – Jamhuuriyadda Soomaaliya
  • arabiaksi: الصومال – جمهورية الصومال (Aş Şūmāl – Jumhūrīyat aş Şūmāl)
  • Liittyi YK:hon: 1960
 Sri Lanka[1] – Sri Lankan demokraattinen sosialistinen tasavalta
  • sinhaliksi: ශ්‍රී ලංකා – ශ්‍රී ලංකා ප්‍රජාතාන්ත්‍රික සමාජවාදී ජනරජය (Shrī Laṁkā – Shrī Laṁkā Prajātāntrika Samājavādī Janarajaya)
  • tamiliksi: இலங்கை – இலங்கை சனநாயக சோசலிசக் குடியரசு (Ilaṅkai – Ilaṅkai Jaṉanāyaka Choṣhalichak Kuṭiyarachu)
  • Liittyi YK:hon: 1955
 Sudan[1] – Sudanin tasavalta
  • arabiaksi: السودان – جمهورية السودان (As Sūdān – Jumhūrīyat as Sūdān)
  • englanniksi: Sudan – Republic of the Sudan
  • Liittyi YK:hon: 1956
 Suomi[1] – Suomen tasavalta
  • suomeksi: Suomi – Suomen tasavalta
  • ruotsiksi: Finland – Republiken Finland
  • Liittyi YK:hon: 1955
 Suriname[1] – Surinamen tasavalta
  • hollanniksi: Suriname – Republiek Suriname
  • Liittyi YK:hon: 1975
 Swazimaa[1] – Swazimaan kuningaskunta
  • englanniksi: Swaziland – Kingdom of Swaziland
  • swaziksi: eSwatini – Umbuso weSwatini
  • Liittyi YK:hon: 1968
 Sveitsi[1] – Sveitsin valaliitto
  • saksaksi: Schweiz – Schweizerische Eidgenossenschaft
  • ranskaksi: Suisse – Confédération suisse
  • italiaksi: Svizzera – Confederazione Svizzera
  • retoromaaniksi: Svizra – Confederaziun Svizra
  • latinaksi: Helvetia – Confoederatio Helvetica
  • Liittyi YK:hon: 2002
 Syyria[1] – Syyrian arabitasavalta
  • arabiaksi: سورية – الجمهوريّة العربيّة السّوريّة (Sūrīyah – Al Jumhūrīyah al ‘Arabīyah as Sūrīyah)
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Tadžikistan[1] – Tadžikistanin tasavalta
  • tadžikiksi: Тоҷикистон – Ҷумҳурии Тоҷикистон (Tojikiston – Jumhurii Tojikiston)
  • Liittyi YK:hon: 1992
 Tansania[1] – Tansanian yhdistynyt tasavalta
  • swahiliksi: Tanzania – Jamhuri ya Muungano wa Tanzania
  • englanniksi: Tanzania – United Republic of Tanzania
  • Liittyi YK:hon: 1961
 Tanska[1] – Tanskan kuningaskunta
  • tanskaksi: Danmark – Kongeriget Danmark
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Thaimaa[1] – Thaimaan kuningaskunta
  • thaiksi: ประเทศไทย – ราชอาณาจักรไทย (Prathet Thai – Ratcha Anachak Thai)
  • Liittyi YK:hon: 1946
 Togo[1] – Togon tasavalta
  • ranskaksi: Togo – République togolaise
  • Liittyi YK:hon: 1960
 Tonga[1] – Tongan kuningaskunta
  • tongaksi: Tonga – Pule'anga Tonga
  • englanniksi: Tonga – Kingdom of Tonga
  • Liittyi YK:hon: 1999
 Trinidad ja Tobago[1] – Trinidadin ja Tobagon tasavalta
  • englanniksi]: Trinidad and Tobago – Republic of Trinidad and Tobago
  • Liittyi YK:hon: 1962
 Tšad[1] – Tšadin tasavalta
  • ranskaksi: Tchad – République du Tchad
  • arabiaksi: تشاد – جمهوريّة تشاد (Tshād – Jumhūrīyat Tshād)
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Tšekki[1] – Tšekin tasavalta
  • tšekiksi: Česko – Česká republika
  • Liittyi YK:hon: 1993
 Tunisia[1] – Tunisian tasavalta
  • arabiaksi: تونس – الجمهورية التونسية (Tūnis – Al Jumhūrīyah at Tūnisīyah)
  • Liittyi YK:hon: 1956
 Turkki[1] – Turkin tasavalta
  • turkiksi: Türkiye – Türkiye Cumhuriyeti
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Turkmenistan[1]
 Tuvalu[1]
 Uganda[1] – Ugandan tasavalta
 Ukraina[1]
 Unkari[1]
  • unkariksi: Magyarország
  • Liittyi YK:hon: 1955
 Uruguay[1] – Uruguayn itäinen tasavalta
  • espanjaksi: Uruguay – República Oriental del Uruguay
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Uusi-Seelanti[1]
 Uzbekistan[1] – Uzbekistanin tasavalta
  • uzbekiksi: Ўзбекистон – Ўзбекистон Республикаси (O'zbekiston – O‘zbekiston Respublikasi)
  • Liittyi YK:hon: 1992
 Valko-Venäjä[1] – Valko-Venäjän tasavalta
  • valkovenäjäksi: Беларусь – Рэспубліка Беларусь(Bielarus' – Respublika Bielaruś)
  • venäjäksi: Беларусь / Белоруссия – Республика Беларусь (Belarus' – Respublika Belaruś)
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Vanuatu[1] – Vanuatun tasavalta
  • bislamaksi: Vanuatu – Ripablik blong Vanuatu
  • englanniksi: Vanuatu – Republic of Vanuatu
  • ranskaksi: Vanuatu – République du Vanuatu
  • Liittyi YK:hon: 1981
 Vatikaanivaltio [2]
  • latinaksi: Status Civitatis Vaticanæ / Sancta Sedes
  • italiaksi: Stato della Cittá del Vaticano / Santa Sede
  • Liittyi YK:hon: 1964 (tarkkailijajäsen)
 Venezuela[1] – Venezuelan bolivariaaninen tasavalta
  • espanjaksi: Venezuela – República Bolivariana de Venezuela
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Venäjä[1] – Venäjän federaatio
  • venäjäksi: Россия – Российская Федерация (Rossija – Rossijskaja Federatsija)
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Vietnam[1] – Vietnamin sosialistinen tasavalta
  • vietnamiksi: Việt Nam – Cộng Hòa Xã Hội Chủ Nghĩa Việt Nam
  • Liittyi YK:hon: 1977
 Viro[1] – Viron tasavalta
  • viroksi: Eesti – Eesti Vabariik
  • Liittyi YK:hon: 1991
 Yhdistyneet arabiemiirikunnat[1]
  • arabiaksi: اَلإمَارَات – اَلإمَارَات اَلْعَرَبِيَّة اَلْمُتَّحِدَة(Al Imārāt – Al Imārāt al ‘Arabīyah al Muttaḩidah)
  • Liittyi YK:hon: 1971
 Yhdistynyt kuningaskunta[1] – Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta
  • englanniksi: United Kingdom – United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Yhdysvallat[1] – Amerikan yhdysvallat
  • englanniksi: United States – United States of America
  • Liittyi YK:hon: 1945
 Zimbabwe[1] – Zimbabwen tasavalta
  • englanniksi: Zimbabwe – Republic of Zimbabwe
  • Liittyi YK:hon: 1980

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh di dj dk dl dm dn do dp dq dr ds dt du dv dw dx dy dz ea eb ec ed ee ef eg eh ei ej ek el em en eo ep eq er es et eu ev ew ex ey ez fa fb fc fd fe ff fg fh fi fj fk fl fm fn fo fp fq fr fs ft fu fv fw fx fy fz ga gb gc gd ge gf gg gh gi gj gk gl Member States of the United Nations Your United Nations. United Nations. Viitattu 13.04.2013.
  2. Permanent Observer of Mission of the Holy See to the United Nations Your United Nations. United Nations. Viitattu 13.04.2013.