Luettelo valtioista, joita ei ole tunnustettu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo maantieteellisistä alueista jotka ovat käytännössä itsenäisiä, mutta joiden itsenäisyyttä ei ole yleisesti tunnustettu tai se on tunnustettu vain osittain.

Käytännössä itsenäiset, mutta yleisesti tunnustamattomat maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Status Aluevaatimukset Lähteet
Flag of Somaliland.svg Somalimaa Somalimaa sai itsenäisyyden vuonna 1960, jolloin brittiläinen osa siitä yhdistyi Italian Somalimaan kanssa muodostaen Somalian. Somalian sisällissodasta erkaantumaan pyrkinyt Somalimaa julistautui itsenäiseksi vuonna 1991. Mikään valtio ei tunnusta maan itsenäisyyttä. Somalian lippu Somalia [1]
Flag of Transnistria (state).svg Transnistria Transnistria julistautui itsenäiseksi valtioksi vuonna 1990. Mikään YK:n jäsenvaltio ei tunnusta maan itsenäisyyttä. Moldovan lippu Moldova [2]
Flag of Nagorno-Karabakh.svg Vuoristo-Karabahin tasavalta Armenialaisenemmistöinen Vuoristo-Karabah julistautui itsenäiseksi vuonna 1991. Mikään YK:n jäsenvaltio ei tunnusta maan itsenäisyyttä mutta maalla on erittäin läheiset suhteet Armeniaan. Flag of Azerbaijan.svg Azerbaidžan [3][4][5][6]

Osittain tunnustetut valtiot jotka eivät ole YK:n jäseniä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio status Aluevaatimukset Lähteet
Flag of Abkhazia.svg Abhasia Abhasia julistauti itsenäiseksi valtioksi vuonna 1992. Sen tunnustaa kuusi YK:n jäsenvaltiota (Venäjä, Nicaragua, Venezuela, Nauru, Vanuatu ja Tuvalu). Georgia [7][8][9][10]
Flag of South Ossetia.svg Etelä-Ossetia Etelä-Ossetia julistautui itsenäiseksi valtioksi vuonna 1991. Sen tunnustaa viisi YK:n jäsenvaltiota (Venäjä, Nicaragua, Venezuela, Nauru ja Tuvalu). Georgia [8][9][11]
Kiinan tasavalta (Taiwan) Kiinan sisällissodan hävinnyt Kuomintang pakeni vuonna 1949 Taiwanin saarelle ja pystytti sinne oman hallituksensa jatkumona vuonna 1912 perustetulle Kiinan tasavallalle, Kiinan kansantasavallan julistautuessa sen seuraajavaltioksi mannermaalla. Molemmat osapuolet katsoivat muodostavansa koko Kiinan ainoan laillisen hallituksen ja tasavalta edustikin maata Yhdistyneiden kansakuntien jäsenenä sekä sen turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenmaana vuoteen 1971 jolloin jäsenyys siirrettiin kansantasavallalle. Nykyään kysymys yhden Kiinan politiikasta tai Taiwanin itsenäisyydestä omana maana ja valtiona on sekä sisä- että ulkopoliittisesti kiistelty aihe. 21 YK:n jäsenvaltiota tunnustaa Kiinan tasavallan. Kiina [12]
Kosovon lippu Kosovo Kosovo julistautui itsenäiseksi valtioksi vuonna 2008. Sen tunnustaa 106 YK:n jäsenvaltiota. YK:n turvallisuusneuvoston resoluutio 1244 mukaan vuodelta 1999 UNMIK hallinnoi aluetta. Vuodesta 2008 EULEX Kosovo otti vastuun Kosovon hallinnoimisessa. Serbian lippu Serbia [13][14]
Palestiinan lippu Palestiina PLO julisti Palestiinan itsenäiseksi valtioksi vuonna 1988 Algerissa. Palestiinan tunnustaa virallisesti 134 YK:n jäsenvaltiota ja vuodesta 2012 myös YK itsessään tarkkailijavaltion statuksella äänin 138-9. Israel tunnustaa ainoastaan autonomisen Palestiinalaishallinnon Länsirannalla ja Gazan kaistalla muttei itsenäistä Palestiinan valtiota. Israelin lippu Israel [15][16][17]
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta Pohjois-Kypros julistautui itsenäiseksi valtioksi vuonna 1983 saaren jakauduttua aiemmin Kyproksen kriisissä. Turkki on ainoa itsenäinen valtio, joka tunnustaa maan itsenäisyyden. YK:n turvallisuusneuvoston resoluutio 541 mukaan Pohjois-Kyproksen itsenäisyys on juridisesti laiton. Kansainvälinen tuomioistuin toisaalta päätti vuonna 2010 ettei kansainvälinen laki kiellä itsenäisyysjulistuksia. Kypros [18]
Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Saharan demokraattinen arabitasavalta Saharan demokraattinen arabitasavalta ja Marokko kiistelevät Länsi-Saharan hallinnasta. Saharan demokraattinen arabitasavalta julistautui vuonna 1976 itsenäiseksi valtioksi. Sen on tunnustannut 84 YK:n jäsenvaltiota mutta useat maat ovat myöhemmin peruneet tai "jäädyttäneet" tunnustuksensa lähinnä Marokkon painostuksesta. YK:n päätöslauselmien mukaan alueen asemasta on määrä järjestää kansanäänestys mihin Marokko ei kuitenkaan ole toistaiseksi suostunut. Marokon lippu. Marokko [19]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BBC Country Profiles: Regions and territories: Somaliland. Retrieved 14 September 2009.
  2. Abkhazia: Ten Years On BBC 2. Viitattu 2008-06-16.
  3. BBC Country Profiles: Regions and territories: Nagorno-Karabakh. Retrieved 14 September 2009.
  4. (venäjäksi)Transnistria wants to join Russia (translated title), September 2008.
  5. (venäjäksi)Moldova, September 2008.
  6. In detail: The foreign policy of Pridnestrovie Pridnestrovie.net. Viitattu 2010-06-25.
  7. Clogg, Rachel: Abkhazia: Ten Years On Conciliation Resources. Viitattu 2008-02-26.
  8. a b Russia recognises Georgian rebels - BBC, 2008-08-26 [1]
  9. a b "Venezuela's Chavez draws closer to Moscow", Reuters, 2009-09-10. Luettu 2009-10-20. 
  10. John Pike: Georgia mocks Nauru's recognition of Abkhazia Globalsecurity.org. Viitattu 2010-06-25.
  11. Stojanovic, Srdjan: OCHA Situation Report 2003-09-23. Center for International Disaster Information. Viitattu 2008-02-28.
  12. Lewis, Joe: Taiwan Independence 2002-08-04. Digital Freedom Network. Arkistoitu 1998-12-02. Viitattu 2008-02-28.
  13. "Kosovo MPs proclaim independence", BBC News, 2008-02-17. Luettu 2008-02-28. 
  14. Kosovo (PDF) Viitattu 2010-06-25.
  15. General Assembly Votes Overwhelmingly to Accord Palestine ‘Non-Member Observer State’ Status in United Nations YK. Viitattu 2014-01-09.
  16. Q&A: Palestinians' upgraded UN status BBC. Viitattu 2014-01-09.
  17. Embassies of Palestine Webgaza.net. Viitattu 2010-06-25.
  18. Hadar, Leon: In Praise of 'Virtual States' 2005-11-16. AntiWar. Viitattu 2008-02-28.
  19. Sahrawi Arab Democratic Republic: Sahrawi Arab Democratic Republic 1976-02-27. Western Sahara Online. Viitattu 2008-02-28.