David Rockefeller

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

David Rockefeller (s. 12. kesäkuuta 1915, New York) on yhdysvaltalainen liikemies, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja Rockefellerin suvun nykyinen patriarkka. Hänen isänsä oli John D. Rockefeller, Jr.

Opinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Rockefeller valmistui vuonna 1936 cum laudella Harvardista ja täydensi opintojaan Harvardissa sekä London School of Economicsissa. Hän sai vuonna 1940 filosofian tohtorin arvon Chicagon yliopistosta.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rockefeller on toiminut Chase Manhattan Bankin, nykyisen JPMorgan Chasen, toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana. Hän toimii myös Museum of Modern Artin hallituksen kunniapuheenjohtajana. Hän on myös entinen Rockefeller Groupin hallituksen puheenjohtaja.

Rockefeller on kansainvälisellä tasolla toiminut muun muassa trilateraalisessa komissiossa ja Bilderberg-ryhmässä. Lisäksi Rockefeller on ollut aktiivinen kansainvälisten suhteiden neuvostossa (engl. Council on Foreign Relations). Rockefellerin varallisuudeksi on arvioitu 2,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuonna 2007 ja kuuluu 300 maailman rikkaimman ihmisen joukkoon.[1] Vuonna 2008 Rockefeller lahjoitti 100 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria Harvardin yliopistolle, mikä on suurin kenenkään entisen oppilaan koskaan tekemä lahjoitus.[2]

Rockefeller on saanut useita merkittäviä tunnustuksia sekä ulkomailla että kotimaassa, jälkimmäisessä muun muassa Presidential Medal of Freedomin vuonna 1998.

Hänen Rockefeller Centerissä sijaitsevassa toimistossaan Room 5600 on hänen kuuluisa Rolodex-yhteystietoluettelonsa, johon hän on koonnut yhteystietoja 1940-luvulta lähtien. Se sisältää noin 150 000 henkilön yhteystiedot, joiden joukossa on monia vaikutusvaltaisia henkilöitä. Hän on ollut perustamassa filantrooppista järjestöä The Rockefeller Brothers Fundia (RBF), eli 'Rockefeller-veljesten rahastoa' veljiensä John Davison Rockefeller III, Nelson, Winthrop ja Laurancen kera.

Rockefeller kertoo muistelmakirjassaan David Rockefeller’s Memoirs (2002) kuuluvansa vapaamuurareihin.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rockefellerillä oli viisi veljeä Abby, John D. III, Nelson, Laurance ja Winthrop.

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Memoirs, David Rockefeller, New York: Random House, 2002.
  • David: Report on a Rockefeller, William Hoffman, New York: Lyle Stuart, 1971. (Ainoa julkaistu elämäkerta)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. #149 David Rockefeller Sr Forbes. 20.9.2007. Viitattu 27.3.2008. (englanniksi)
  2. David Rockefeller gives $100 million for Harvard undergraduate programs Harvard Gazette. Viitattu 13.9.2009. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.