Tanskan hallitsija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanskan kuningas
Danmarks Konge
Tunnus
Tunnus
Nykyinen
Puhuttelu Teidän majesteettinne
Virka-asunto Amalienborgin linna
Perustettu  935
Ensimmäinen Gorm Vanha
Kotisivut The Danish Monarchy

Tanska on kuningaskunta, jonka nykyinen hallitsija on Frederik X. Tanskan hallitsijoilla ei käytännössä juurikaan ole poliittista valtaa.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanskan kuningaskunta on nykyisistä Euroopan kuningaskunnista vanhin ja Oldenburgin hallitsijasuku on myös vanhin edelleen vallassa oleva hallitsijasuku Euroopassa.

Suvun ensimmäinen kuningas oli vuonna 1448 valtaan tullut Kristian I, joka oli myös Norjan ja Ruotsin kuningas. Oldenburgin hallitsijasuku hallitsee edelleen Tanskassa ja Norjassa, mutta Ruotsissa suvun valtakausi loppui jo vuonna 1522.

Oldenburgin suvun alkuperäinen päähaara sammui vuonna 1863, kun kuningas Fredrik VII kuoli lapsettomana. Valtaistuimelle nousi Kristian IX suvun nuoremmasta sukuhaarasta Glücksburgin suvusta, joka polveutuu Tanskan kuninkaasta Kristian III:sta (hallitsi 1534–1559).

Tanskan nykyinen kuningas Frederik X nousi valtaistuimelle äitinsä Margareeta II luovuttua vallasta 2024. Tanskan alkuperäinen kruununperimysjärjestys mahdollisti kruunun perimisen vain miehille, mutta koska Fredrik IX:lle syntyi vain tyttäriä, muutettiin kruununperimyslakia vuonna 1953 siten, että hallitsijan tytär saattoi periä kruunun poikien puuttuessa. Vuonna 2009 lakia muutettiin uudelleen siten, että hallitsijan vanhin lapsi perii kruunun automaattisesti sukupuolestaan riippumatta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Esko Korkeamäki: Euroopan monarkit, s. 224–231. Tanska. Jyväskylä: Sukuseurojen Keskusliitto ry, 2004. ISBN 951-692-575-8.