Luettelo Tanskan hallitsijoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanskan kuningas
Danmarks konge
Kuninkaan käyttämä lippu
Kuninkaan käyttämä lippu
Nykyinen kuningas Frederik X vuonna 2021
Nykyinen kuningas Frederik X vuonna 2021
Nykyinen
14. tammikuuta 2024 lähtien
Puhuttelu Teidän Majesteettinne
Virka-asunto Amalienborgin linna
Kauden pituus elinikäinen
Perustettu 936 (?)
Ensimmäinen Gorm Vanha
Kotisivut https://www.kongehuset.dk/

Tämä on luettelo Tanskan hallitsijoista. Tanska on ollut kuningaskunta 900-luvulta asti, ja se on yksi Euroopan vanhimpia kuningaskuntia. Luettelo alkaa Gorm Vanhasta ja loppuu nykyiseen kuninkaaseen Frederik X:teen.

Hardeknud on ensimmäinen historiallinen henkilö, jota voidaan pitää kuninkaana, mutta virallisesti ensimmäiseksi kuninkaaksi tanskalaiset katsovat Gorm Vanhan. Katso myös: luettelo varhaisista Tanskan hallitsijoista.

Luettelo Tanskan hallitsijoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Knýtlinga-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki vallassa syntynyt puoliso(t) kuollut
Gorm Vanha 936 – 958/64 ei tietoa Thyra 958/64
Harald Sinihammas 958/64–985/6 17 .huhtikuuta 963 (1) Gunhild

(2) Tove fra Venden

tammikuu 963

(3)Gyrid Olafsdottir

1. marraskuuta 985 (tai 986 tai 987)

Jomsborgissa

Sven Haaraparta 986–1014 17. huhtikuuta 963 (1 & 2) Gunhild Świętosława tai Sigrid Storråda 3 päivänä helmikuuta 1014

Gainsboroughissa, Lincolnshiressa

Harald II 1014–1018(?) n. 996–998 1018
Knuut Suuri 1019–1035 n. 985/95 (1) Aelfgifu Northamptonilainen

(2) Emma Normandialainen

12. marraskuuta 1035

Shaftesburyssa

Knuut III Hardeknut 1035–1042 n. 1020

Englannissa

naimaton 8. kesäkuuta 1042

Lambethissa

Hårfagreætta-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki vallassa syntynyt puoliso(t) kuollut
Maunu Hyvä
1042–1047 n. 1024

Norjassa

naimaton 25. lokakuuta 1047

Sjællandissa

Estridsen-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki Vallassa Syntynyt Puoliso Kuollut
Sven Estridinpoika 1047–1076 n. 1019
Englannissa
(1) Gyda Ruotsalainen
n. 1048
(2) Gunnhildr Sveinsdóttir
n. 1050
28 .huhtikuuta 1076
Søderupissa
Harald Hein 1076–1080 n. 1040
Margareta Hasbjörnsdatter
17 .huhtikuuta 1080
. Knuut Pyhä 1080–1086 n. 1042
Adela Flanderilainen
n. 1080
10. heinäkuuta 1086
Odensessa
Olavi Hunger 1086–1095 n. 1050
Ingegerd Norjalainen
n. 1070
18.elokuuta 1095
. Eerik I Ejegod 1095–1103 n. 1060
Slangerup
Boedil Thurgotsdatter
before 1086
10 .heinäkuuta 1103
Páfosissa, Kyproksella
. Niilo Sveninpoika 1104–1134 n. 1065
(1) Margaret Fredkulla
n. 1105

(2) Ulvhild Håkansdotter
n. 1130
25.kesäkuuta 1134
Schleswigissä
Eerik II Emune
1134–1137 n. 1090
Malmfred Kiovalainenv
n. 1130
18 .heinäkuuta 1137
Urnehovedissa
. Eerik III Lam
1137–1146
(luopui kruunusta)
n. 1120
Lutgard Salzwedelilainen
n. 1144
27 elokuuta 1146
Odensessa
. Sven Grathe
1146–1157 n. 1125
Adela Meissenilainen
n. 1152
23.lokakuuta 1157
Grathe Heathissa
Knuut Maununpoika
1146–1157 n. 1129
Helena Ruotsalainen
n. 1156
9.elokuuta 1157
Roskildessa
Valdemar I
1154–1182 14 January 1131
Sofia Minskiläinenk
n. 1157
Viborg
12 .toukokuuta 1182
Viborgissa
Knuut VI
1170–1202 n. 1163
Gertrude Baijerilainena
helmikuu 1177
Lundissa
12 .marraskuuta 1202
Valdemar II Sejr
1202–1241 9. toukokuuta/28. kesäkuuta 1170
(1) Dagmar Böömiäinen
n. 1205
Lyypekkiissä

(2) Berengaria Portugalilainen
18/24 toukokuu 1214
28.maaliskuuta 1241
Vordingborgissa
Valdemar nuorempi 1215–1231 n. 1209 Eleanor Portugalilainen
24.kesäkuuta 1229
Ribessa
28. marraskuuta 1231

Refsnæs

Eerik IV Plovpenning
1232–1250 n. 1216 Jutta Saksilainen
17.marraskuuta 1239
9. elokuuta 1250

Schleillä

Abel
1250 – 1252 n. 1218
Matilda Holsteinilainen
25 .huhtikuuta 1237
Schleswigissa
29.kesäkuuta 1252
Eiderstedtissa
. Kristoffer I
25 .joulukuuta
1252 – 1259
n. 1219
Margaret Sambiria
n. 1248
29. toukokuuta 1259
Ribessa
Eerik Klipping
1259–1286 n. 1249
Agnes Brandenburglainen
11.marraskuuta 1273
Schleswigissa
22.marraskuuta 1286
Finderup
Eerik Menved
1286–1319 n. 1274
Ingeborg Ruotsalainen
kesäkuu 1296
Helsingborgissa
13 .marraskuuta 1319

Roskildessa

Kristofer II
25 .tammikuuta
1320 – 1326
(syrjäytettiin)
29.syyskuuta 1276
Euphemia Pommerilainen
n. 1300
2. elokuuta 1332

Nykøbing Falsterissa

Erik Christoffersen
1321–1326
(syrjäytettiin)
n. 1307
Elisabeth Holstein-Rendsburgilainen
1330
noin 1332
Valdemar III
1326–1329
(syrjäytettiin)
n. 1314
Richardis Schweriläinen
n. 1364
Kristofer II
1329–1332
(palautettu)
29 .syyskuuta 1276
Euphemia Pomeranilainen
n. 1300
2. elokuuta 1332

Nykøbing Falsterissa

Erik Christoffersen
1329–1331/32 n. 1307
Elisabeth Holstein-Rendsburgilainen
1330
vuoden 1331 lopulla tai 1332 alkupuolella
Interregnum (1332–1340)
Valdemar IV Atterdag
21 .kesäkuuta
1340 – 1375
n. 1320
Helvig Schleswigilainen
n. 1340
Sønderborgissa
24. lokakuuta 1375

Gurren linnassa

Bjälbo-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Bjälbo-suku
monarkki Vallassa Syntynyt Avioliitto Death

Olavi Haakoninpoika

3. toukokuuta
1376 – 1387
joulukuu 1370

Akershusin linnassa

naimaton 3. elokuuta 1387

Falsterbossa

Estridsen-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki Vallassa Syntynyt Avioliitto Kuollut
Margareeta I

1387–1412 (de facto) n.  1353

Søborgin linnassa

Olavi Haakoninpoika

9. huhtikuuta 1363

Kööpenhaminassa

28 .lokakuuta 1412 laivassa

Flensburginvuonolla

Griffin-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki Vallassa Syntynyt Avioliitto Kuollut
Eerik XIII Pommerilainen 1412 – 1439 n. 1381/82

Rügenwaldessa

Philippa Englantilainen

26. lokakuuta 1406

Lundissa

24. syyskuuta 1459

Rügenwaldessa

Wittelsbach, Palatinate-Neumarkt-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki Syntynyt Avioliitto Kuollut
Kristoffer Baijerilainen 26. helmikuuta 1416

Neumarkt in der Oberpfalzissa

26. helmikuuta 1416

Dorotea Brandenburgilainen

12. syyskuuta 1445

Kööpenhaminassa

5/6 tammikuuta 1448

Helsingborgissa

Oldenburgin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Oldenburg (suku)
monarkki vallassa syntynyt puoliso(t) kuollut
Kristian I 28. syyskuuta 144821. toukokuuta 1481 helmikuu 1426 Oldenburgissa Dorotea Brandenburgilainen 28. lokakuuta 1449 21. toukokuuta 1481 (55 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Interregnum (1481–1483)
Jon Svaleson Smør (valtionhoitajana)
Hannu 1. toukokuuta 148120. helmikuuta 1513 2. helmikuuta 1455 Aalborgissa Christina von Sachsen (1461–1521) 6. syyskuuta 1478 20. helmikuuta 1513 (58 vuotta) Aalborgissa
Kristian II 22. heinäkuuta 151320. tammikuuta 1523 1. heinäkuuta 1481 Nyborgissa Isabella Itävaltalainen 12. elokuuta 1515 25. tammikuuta 1559 (77 vuotta) Kalundborgissa
Fredrik I 152310. huhtikuuta 1533 7. lokakuuta 1471 Haderslev Tanskassa 1. puoliso Anna Brandenburgilainen 10. huhtikuuta 1502
2. puoliso Sofia Pommerilainen 9. lokakuuta 1518
10. huhtikuuta 1533 (61 vuotta) Schleswigissa, Schleswig-Holsteinissa
Interregnum (1533–1537)
Olav Engelbrektsson (valtionhoitajana)
Kristian III 15341559 12. elokuuta 1503 Schleswigissa Schleswig-Holsteinissa Dorothea von Sachsen-Lauenburg (1511–1571) 29. lokakuuta 1525 1. tammikuuta 1559 (55 vuotta) Koldingissa, Tanskassa
Fredrik II 15591588 1. heinäkuuta 1534 Haderslevissa, Tanskassa Sopfia Mecklenburg-Güstrow 20. heinäkuuta 1572 4. huhtikuuta 1588 (53 vuotta) Slagelsessä, Tanskassa
Kristian IV 4. huhtikuuta 158828. helmikuuta 1648 12. huhtikuuta 1577 Hillerødissa, Tanskassa 1. puoliso Anne Brandenburg 27. marraskuuta 1597
2. puoliso Kirsten Munk 31. joulukuuta 1615
28. helmikuuta 1648 (70 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Fredrik III 1. toukokuuta 16489. helmikuuta 1670 18. maaliskuuta 1609 Haderslevissa, Tanskassa Sophie Amalie Braunschweig-Lüneburg 1. lokakuuta 1643 9. helmikuuta 1670 (60 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Kristian V 16701699 15. huhtikuuta 1646 Flensburgissa Charlotte Amalie Hesse-Kassel 25. kesäkuuta 1667 25. elokuuta 1699 (53 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Fredrik IV 25. elokuuta 169912. lokakuuta 1730 11. lokakuuta 1671 Kööpenhaminassa, Tanskassa 1. puoliso Louise Mecklenburg-Güstrow 5. joulukuuta 1695
2. puoliso Elisabeth Helene von Vieregg 6. syyskuuta 1703
3. puoliso Anne Sophie Reventlow 4. huhtikuuta 1721
12. lokakuuta 1730 (59 vuotta) Odensessa, Tanskassa
Kristian VI 12. lokakuuta 17306. elokuuta 1746 30. marraskuuta 1699 Kööpenhaminassa, Tanskassa Sophia Magdalene Brandenburg-Kulmbach 7. elokuuta 1721 6. elokuuta 1746 (46 vuotta) Hørsholmissa, Tanskassa
Fredrik V 6. elokuuta 174614. tammikuuta 1766 31. maaliskuuta 1723 Kööpenhaminassa 1. puoliso Louise Hanover 11. joulukuuta 1743
2. puoliso Juliana Maria Braunschweig-Wolfenbüttel 8. heinäkuuta 1752
14. tammikuuta 1766 (42 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Kristian VII 14. tammikuuta 176613. maaliskuuta 1808 29. tammikuuta 1749 Kööpenhaminassa, Tanskassa Caroline Matilda Hannover 8. marraskuuta 1766 8. maaliskuuta 1808 (59 vuotta) Rendsburgissa, Tanskassa
Fredrik VI 13. maaliskuuta 18083. joulukuuta 1839 28. tammikuuta 1768 Kööpenhaminassa, Tanskassa Marie Sophie Hesse-Kassel 31. heinäkuuta 1790 3. joulukuuta 1839 (71 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Kristian VIII 3. joulukuuta 183920. tammikuuta 1848 18. syyskuuta 1786 Kööpenhaminassa, Tanskassa 1. puoliso Charlotte Frederica Mecklenburg-Schwerin 21. kesäkuuta 1806
2. puoliso Karoliina Amalie Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg 22. toukokuuta 1815
20. tammikuuta 1848 (61 vuotta) Kööpenhaminassa ,Tanskassa
Fredrik VII 20. tammikuuta 184815. marraskuuta 1863 6. lokakuuta 1808 Kööpenhaminassa 1. puoliso Vilhelmine Marie 1. marraskuuta 1828
2. puoliso Caroline Mecklenburg 10. kesäkuuta 1841
3. puoliso Louise Rasmussen 7. elokuuta 1850
15. marraskuuta 1863 (55 vuotta) Glücksburgissa ,Tanskassa

Glücksburgin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Glücksburg (suku)
monarkki vallassa syntynyt puoliso(t) kuollut
Kristian IX 15. marraskuuta 186329. tammikuuta 1906 8. huhtikuuta 1818
Schleswigssa
Louise Hessen-Kassel 29. tammikuuta 1906 (87 vuotta)
Kööpenhaminassa
Fredrik VIII 29. tammikuuta 190614. toukokuuta 1912 3. kesäkuuta 1843
Kööpenhaminassa
Ruotsin prinsessa Louise 14. toukokuuta 1912 (68 vuotta)
Hampurissa
Saksassa
Kristian X 14. toukokuuta 191220. huhtikuuta 1947 26. syyskuuta 1870
Kööpenhaminassa
Alexandrine Mecklenburg-Schwerin 20. huhtikuuta 1947 (76 vuotta)
Kööpenhaminassa
Fredrik IX 20. huhtikuuta 194714. tammikuuta 1972 11. maaliskuuta 1899
Lyngby-Taarbækissa
Ruotsin prinsessa Ingrid 14. tammikuuta 1972 (72 vuotta)
Kööpenhaminassa
Margareeta II 14. tammikuuta 197214. tammikuuta 2024 16. huhtikuuta 1940 (ikä 83)
Kööpenhaminassa
Henri de Laborde de Monpezat
Frederik X 14. tammikuuta 2024 - 26. toukokuuta 1968 (ikä 55)
Kööpenhaminassa
Mary Donaldson