Knuut Pyhä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Christian Albrecht von Benzonin maalaus Knuut Pyhän kuolema

Knuut Pyhä (Knud IV den Hellige, 10431086) oli Tanskan kuningas 1080–1086.[1]

Knuut nousi kuninkaaksi kun hänen veljensä Harald kuoli lapsettomana vuonna 1080. Ennen kuninkaaksi tuloaan Knuut johti Anglosaksien kronikan mukaan viikinkiretkeä Englantiin vuonna 1075. Kuninkaana hän pyrki kasvattamaan valtaansa, ja julisti kaiken käyttämättömän maan ja hylkytavaran kuuluvan kruunulle. Hän sääti myös lakeja köyhien, leskien ja orpojen suojaksi ja pyrki vakiinnuttamaan kirkollisveron eli kymmenysten maksun.

Koska Knuut Pyhä oli sukua Knuut Suurelle, hän katsoi olevansa oikeutettu Englannin kruunuun, ja suunnitteli laivastohyökkäystä Vilhelm Valloittajaa vastaan. Ennen kuin laivasto pääsi liikkeelle, Juutinmaan eteläosassa syttyi talonpoikaiskapina. Kuninkaan miehet pakenivat kirkkoon Odensessa, mutta kapinalliset murtautuivat sisään ja tappoivat Knuutin ja koko seurueen. Tämän marttyyrikuoleman ja kirkon hyväksi tekemänsä työn takia Knuut julistettiin pyhäksi vuonna 1101. Knuut on Tanskan suojeluspyhimys.[2]

Avioliitostaan Adela Flanderilaisen kanssa hänellä oli lapset: Karl Flanderilainen. Cecilia Tanskalainen sekä Ingegerd Tanskalainen.

Roomalaiskatolinen kirkko muistaa Knuut Pyhää tammikuun 19. päivä, Ruotsin ja Suomen kirkot tammikuun 13. päivä jolloin on samalla kulunut 20 päivää joulupäivästä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kong Knud den Hellige Danmarks Kunger (tanskaksi)
  2. Canute IV Encyclopedia Britannica
Edeltäjä:
Harald Hein
Tanskan kuningas
1080–1086
Seuraaja:
Olavi Hunger
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.