Glücksburg (suku)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suvun vaakuna

Glücksburg (koko nimi saks. Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, tansk. Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg) on eurooppalainen hallitsijasuku ja tanskalaisen Oldenburg-suvun haara. Glücksburg on nykyinen Tanskan ja Norjan hallitsijasuku ja on aiemmin hallinnut myös Kreikkaa.

Suvun historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suku polveutuu Tanskan kuningas Kristan III:n pojasta, Slesvig-Holsten-Sønderborgin herttua Hannu nuoremmasta (1545–1622),[1] joka sai eräitä läänityksiä Schleswig-Holsteinin alueelta, mukaan lukien Sønderborgin, ja rakennutti mailleen vuonna 1587 valmistuneen Glücksburgin linnan. Nimeä Glücksburg käytti alkujaan linnaa hallinnut Hannun pojasta Filipistä polveutunut herttuallinen sukuhaara, joka kuitenkin sammui mieslinjalta vuonna 1779 ja kokonaan vuonna 1825 viimeisen herttuan lesken kuoltua. Nykyinen Glücksburgin suku polveutuu Hannun toisesta pojasta Alexanderista ja se tunnettiin alkujaan nimellä Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck, mutta Tanskan kuningas Fredrik VI antoi vuonna 1825 suvun päämiehelle, herttua Vilhelmille, vapautuneen Glücksburgin herttuan arvon ja samalla myös linnan. Suvun päämiehen asema ja Glücksburgin herttuan arvo periytyivät myöhemmin Vilhelmin toiseksi vanhimman pojan Fredrikin jälkeläisille, kun taas Fredrikin nuorempi veli nimettiin Tanskan kruununperijäksi ja hänestä tuli vuonna 1863 kuningas Kristian IX Oldenburgien alkuperäisen päähaaran sammuttua.[2]

Kaikki Tanskan kuninkaat vuodesta 1863 ovat kuuluneet Glücksburgin sukuun. Kuningas Kristian IX:n pojanpoika Carl valittiin vuonna 1905 Ruotsista itsenäistyneen Norjan kuninkaaksi nimellä Haakon VII, mistä alkaen suku on hallinnut myös Norjan valtaistuinta. Kristian IX:n poika Vilhelm puolestaan valittiin vuonna 1863 Kreikan kuninkaaksi nimellä Yrjö I.[3] Suku hallitsi Kreikkaa vuosina 1863–1924 ja 1935–1973, kunnes maa muutettiin tasavallaksi.

Glücksburgin ja samalla koko Oldenburgin suvun nykyinen päämies on Saksassa asuva Glücksburgin herttua Christoph (s. 1949). Sukuun kuuluvat Tanskan ja Norjan kuningasperheiden ohella nykyisistä kuninkaallisista myös Kreikan kuningasperheeseen syntyneet Ison-Britannian prinssipuoliso Philip ja Espanjan kuningatar Sofía.

Suvun hallitsijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanskan hallitsijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norjan hallitsijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreikan hallitsijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nordisk familjebok (1914), s. 597, 599–600 (ruotsiksi) Runeberg.org. Viitattu 23.9.2017.
  2. Nordisk familjebok (1908), s. 1344 (ruotsiksi) Runeberg.org. Viitattu 23.9.2017.
  3. Kongehusets historie (tanskaksi) Tanskan kuningashuone. Viitattu 23.9.2017.