Fredrik IX

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fredrik IX
Tanskan kuningas
Valtakausi 20. huhtikuuta 1947 – 14. tammikuuta 1972
Edeltäjä Kristian X
Seuraaja Margareeta II
Syntynyt 11. maaliskuuta 1899
Sorgenfrin palatsi, Tanska
Kuollut 14. tammikuuta 1972 (72 vuotta)
Kööpenhamina, Tanska
Puoliso Kuningatar Ingrid
Lapset Margareeta II
Prinsessa Benedikte
Prinsessa Anne-Marie
Koko nimi Christian Frederik Franz Michael Carl Valdemar Georg
Suku Glücksburg
Isä Kristian X
Äiti Alexandrine
Uskonto protestantti

Fredrik IX (Christian Frederik Franz Michael Carl Valdemar Georg; 11. maaliskuuta 1899 Sorgenfrin palatsi14. tammikuuta 1972 Kööpenhamina) oli Tanskan kuningas 20. huhtikuuta 1947 alkaen aina kuolemaansa asti.[1] Hän oli Tanskan kuninkaan Kristian X:n ja kuningatar Alexandrinen poika.[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän opiskeli Tanskan laivastoakatemiassa ja Kööpenhaminan yliopistossa, ja rikkoi näin sukunsa perinteitä, jotka olisivat edellyttäneet uraa maavoimissa. Ennen kuin hänestä tuli kuningas, hän oli hankkinut kontra-amiraalin arvon. Sen lisäksi kuningas rakasti musiikkia ja oli hyvä pianonsoittaja ja kapellimestari.

Fredrikin valtakaudella tapahtui suuria muutoksia. Tanska kehittyi moderniksi hyvinvointivaltioksi. 1960-luvun talouskasvun seurauksena naisten osuus työvoimasta kasvoi.

Fredrik IX teki valtiovierailun Suomeen kesäkuussa 1958.

Perhe-elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1922 Fredrik oli kihloissa Kreikan prinsessa Olgan kanssa, mutta he eivät koskaan menneet naimisiin. Hän meni naimisiin Ruotsin prinsessa Ingridin (19102000, kruunuprinssi ja myöhemmin Ruotsin kuningas Kustaa VI Aadolfin tytär) kanssa 24. toukokuuta 1935.[2] Tästä avioliitosta syntyi kolme tytärtä:

Koska kuninkaalla ei ollut poikia, oletettiin, että hänen nuorempi veljensä Knud perisi kruunun Tanskan sen aikaisten lakien mukaan. Kuitenkin vuonna 1953 lakia muutettiin ja kruununperijän tuli olla verisukulainen. Koska kuninkaalla ei ollut poikia, hänen vanhin tyttärensä, prinsessa Margareeta peri kruunun ja hänestä tuli kuningatar Margareeta II.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piakkoin vuoden 1972 uudenvuodenpuheensa jälkeen kuningas sairastui. Kuoltuaan kuningas Fredrik IX haudattiin Roskilden tuomiokirkon ulkopuolelle, lähelle Kööpenhaminaa. Aikaisemmat hallitsijat oli haudattu tuomiokirkon sisälle, mutta kuningas itse oli toivonut tulla haudatuksi kirkon ulkopuolelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Frederick IX Encyclopedia Britannica
  2. Möller, Knud: ”Fredrik IX”, teoksessa Huovinen, Pentti ja Siikala, Kalervo (toim.): Maailmanpolitiikan kasvot, s. 53. Helsinki: Weilin & Göös, 1963.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Edeltäjä:
Kristian X
Tanskan kuningas
19471972
Seuraaja:
Margareeta II
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.