Konstantin II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Kreikan kuninkaasta. Keskiaikaisesta Skotlannin kuninkaasta kertoo artikkeli Konstantin II (Skotlanti).
Konstantin II
King Constantine.jpg
Kreikan kuningas
Valtakausi 6. maaliskuuta 19641. kesäkuuta 1973
Edeltäjä Paul I
Seuraaja Monarkia lakkautettu (Geórgios Papadópoulos presidenttinä)
Syntynyt 2. kesäkuuta 1940 (ikä 81)
Ateena, Kreikka
Puoliso Anne-Marie
Lapset Prinsessa Alexia
Kruunuprinssi Pavlos
Prinssi Nikolaos
Prinsessa Theodora
Prinssi Philippos
Suku Glücksburg
Isä Paul I
Äiti Friederike von Hannover
Uskonto ortodoksi

Konstantin II (kreik. Κωνσταντίνος Β΄, Konstantínos II, s. 2. kesäkuuta 1940) on Kreikan entinen kuningas ja Tanskan prinssi. Hän toimi Kreikan viimeisenä monarkkina 6. maaliskuuta 19641. kesäkuuta 1973.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konstantin II on Paul I:n ja Friederike (Frederika) von Hannoverin poika. 20-vuotiaana hän kilpaili Rooman vuoden 1960 kesäolympialaisissa ja voitti kultaa purjehduksessa Louhi-luokassa.[1]

Kuninkaana Konstantinilla oli myrskyisät välit keskustalaisen pääministerinsä Geórgios Papandréoun kanssa. Kun Papandréou vuonna 1965 erosijouduttuaan Konstantinin kanssa riitaan armeijan hallinnasta, syntyi sekaannus, joka johti Kreikan sotilasjuntan sotilasvallankaappaukseen 21. huhtikuuta 1967.

Joulukuussa Konstantin yritti syrjäyttää juntan, mutta syrjäytyksen epäonnistuttua hän pakeni perheineen Roomaan. Monarkia jatkui valtionhoitajien alaisuudessa. Vuonna 1973 sotilasjuntta lopetti monarkian ja julisti tasavallan. Joulukuussa 1974 uusi Konstantínos Karamanlíksen demokraattinen hallitus järjesti monarkian lopetuksesta kansanäänestyksen, joka vahvisti tasavaltaisen järjestelmän. Monarkian jatkaminen sai vain yhden kolmasosan annetuista äänistä.

Konstantin oli monta vuotta ei-toivottu henkilö, sillä hän vaati entisen kuninkaallisen omaisuuden palauttamista. Oikeus tuomitsi Kreikan valtion maksamaan murto-osan Konstantinin hakemista korvauksista.[2]

Vuonna 1964 Konstantin II nai Tanskan prinsessa Anne-Marien (s. 1946), joka on Tanskan kuningattaren Margareeta II:n sisar. Avioliiton myötä Anne-Marien nimi muutettiin Anna-Mariaksi. Jos monarkia palaisi, tulisi kuninkaaksi Konstantinin jälkeen hänen vanhin poikansa. Kruununprinssinä on Pavlos (s. 1967). Pavloksen lisäksi Konstantinilla ja Anna-Marialla on neljä lasta: prinssit Nikolaos (s. 1969) ja Philippos (s. 1986) sekä prinsessat Alexia (s. 1965) ja Theodora (s. 1983).

Konstantin II:n sisar Sofía on Espanjan entisen kuninkaan Juan Carlos I:n vaimo. Konstantin II ja Anna-Maria elivät pitkään maanpaossa Lontoossa ja ovat Walesin prinssi Charlesin hyviä ystäviä. Konstantin II on prinssi Williamin kummi.[2]

Vuonna 2013 Konstantin II ja Anna-Maria asettuivat pysyvästi Kreikkaan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Crown Prince Konstantinos Sports Reference. Viitattu 20.3.2016. [vanhentunut linkki]
  2. a b c Greece's former king goes home after 46-year exile The Guardian. 15.12.2013. Viitattu 20.3.2016.
Mitalit
Maa:  Kreikka
miesten purjehdus
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Rooma 1960 Louhi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Edeltäjä:
Paul I
Kreikan kuningas
19641973
Seuraaja:
monarkia päätetty