Sofía (Espanjan kuningatar)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sofía
Espanjan kuningatar
Valtakausi 22. marraskuuta 1975 – 19. kesäkuuta 2014
Edeltäjä Viktoria Eugenie Battenberg
Seuraaja Letizia
Syntynyt 2. marraskuuta 1938 (ikä 85)
Ateena, Kreikka
Puoliso Juan Carlos I
Lapset Elena
Cristina
Felipe VI
Isä Paul I
Äiti Frederika
Uskonto roomalaiskatolilainen (ennen avioliittoa ortodoksi)
Nimikirjoitus

Sofía (koko nimi Sofía Margarita Victoria Federica de Schleswig-Holstein-Sönderborg-Glücksburg, esp. Sofía de Grecia y Dinamarca, kreik. Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας; s. 2. marraskuuta 1938 Ateena, Kreikka) on Espanjan entisen kuninkaan Juan Carlos I:n puoliso ja Espanjan entinen kuningatar sekä maan nykyisen kuninkaan Felipe VI:n äiti. Syntyjään hän on Kreikan ja Tanskan prinsessa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sofía on Kreikan kuningas Paul I:n (1901–1964) ja Hannoverin prinsessa Frederikan (1917–1981) lapsista vanhin. Hänen vanhempansa ovat Britannian kuningattaren Viktorian jälkeläisiä, ja huolimatta hänen synnyinmaastaan molempien puolien sukupuu on lähes yksinomaan saksalaista ja tanskalaista alkuperää. Kreikan kuningashuone on Tanskan kuningashuoneen Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburgin nuorempi sukuhaara, joka puolestaan on Oldenburgin suvun haara. Sofíalla on veli Konstantin II ja sisar Irene.

Sofía vietti lapsuutensa Egyptissä ja Etelä-Afrikassa perheen ollessa maanpaossa Kreikasta toisen maailmansodan aikana. Perhe palasi Kreikkaan vuonna 1946. Sofía kävi koulua Schloss Salemin sisäoppilaitoksessa Saksassa ja opiskeli myöhemmin musiikkia ja arkeologiaa Ateenassa. Hän puhuu espanjaa, kreikkaa, saksaa, ranskaa ja englantia. Sofía on pescovegetaristi eli kasvissyöjä joka syö myös kalaa ja kananmunia. Hän ei katso härkätaistelua toisin kuin miehensä, joka on lajin innokas seuraaja. Sofía edusti Kreikkaa purjehduksessa vuoden 1960 kesäolympialaisissa.

Sofía nai 14. toukokuuta 1962 Espanjan tulevan kuninkaan, prinssi Juan Carlos de Borbón y Borbónin, jonka hän oli tavannut risteilyllä Kreikan saaristossa vuonna 1954. Samalla Sofía luopui oikeudestaan Kreikan kruunuun ja kääntyi ortodoksista katoliseksi. Kuningasparilla on kolme lasta, prinsessat Elena ja Cristina sekä kuningas Felipe VI.

Kuningas Juan Carlos I (oikealla) ja kuningatar Sofía (vasemmalla) sekä Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush ja presidentin puoliso Laura Bush Madridissa vuonna 2001.

Sofía on äitinsä kautta Britannian kuningattaren Viktorian lapsenlapsenlapsenlapsi ja siten miehensä kaukainen serkku. Samasta syystä hän on sukua myös Norjan, Ruotsin ja Tanskan kuningasperheille.

Sofía on nimeään kantavan Fundación Reina Sofían (Kuningatar Sofía -säätiö) puheenjohtaja. Hän on myös Real Academia de Bellas Artes de San Fernandon (San Fernandon kuninkaallinen kuvataideakatemia) ja Real Academia de la Historian (Kuninkaallinen historia-akatemia) kunniajäsen. Rosarion, Valladolidin, Cambridgen, Oxfordin, Georgetownin, Evoran ja New Yorkin yliopistot ovat myöntäneet hänelle kunniatohtorin arvonimen. Hän on erittäin kiinnostunut huumeiden vastaisesta työstä, jonka tehtävissä hän käy kokouksissa Espanjassa ja ulkomailla. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía Madridissa on nimetty hänen mukaansa, samoin Aeropuerto Reina Sofía Teneriffalla.

Kuningattaresta on vuonna 2008 julkaistu journalisti Pilar Urbanon kirjoittama haastattelu- ja elämäkerta La Reina muy de cerca, joka herätti hämminkiä jo ennen julkaisua. Kuningatar ilmaisi haastatteluissa varsin konservatiivisen kannan muun muassa homoseksuaalien parisuhteisiin, uskonnonopetukseen kouluissa sekä aborttiin. Hänen mielestään homoseksuaalien parisuhteita ei pitäisi kutsua avioliitoksi ja uskonnonopetuksen kouluissa on oltava pakollista vähintäänkin tiettyyn ikään asti, ”koska lapset tarvitsevat selityksen maailman ja elämän alusta.”[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]