Odense

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Odense
Pyhän Knuutin tuomiokirkko Odensessa.
Pyhän Knuutin tuomiokirkko Odensessa.
vaakuna
vaakuna

Odense

Koordinaatit: 55°24′0″N, 10°23′0″E

Valtio  Tanska
Alue Etelä-Tanskan alue
Kunta Odensen kunta
Väkiluku 172 512
Ajankohdan 1.1.2014 mukainen väkilukutieto koskee taajamaa (tansk. by), ja sen lähteenä on Danmarks Statistik.[1]

Odense on Tanskassa Etelä-Tanskan alueella sijaitsevan Odensen kunnan keskustaajama. Vuoden 2018 alussa koko kunnassa oli 202 348 asukasta[2].

Odense on Tanskan kolmanneksi suurin kaupunkitaajama Kööpenhaminan ja Aarhusin jälkeen. Se sijaitsee Fynin saarella, ja on Etelä-Tanskan alueen suurin taajama.

Kaupunki sijaitsee Odensejoen (Odense Å) rannalla, 147 km Kööpenhaminasta länteen. Kööpenhaminan ja Jyllannin välinen rautatie kulkee Odensen kautta.

Yksi Etelä-Tanskan yliopiston kampuksista sijaitsee Odensessa. Siellä opiskelee noin 21 000 opiskelijaa.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Odense on Tanskan vanhimpia kaupunkeja ja vietti 1000-vuotisjuhliaan 1988. Kaupungin nimi tulee sanoista "Odinin vi" eli "Odinin kulttipaikka" ja viittaa skandinaavimytologian pääjumalaan Odiniin. Kaupunkiin on haudattu Tanskan suojeluspyhimys kuningas Knuut IV (k. 1086), minkä vuoksi se oli keskiajalla pyhiinvaelluskohde.[4]

Odensen vanhassa kaupunginosassa on monia vanhoja puutaloja kuten 1600-luvun alussa rakennettu Pernille Lykkes Boder, joka on nykyisin osa kaupunginmuseota.[5] Odensen katedraaliin eli pyhän Knuutin kirkkoon on haudattu sen nimikkopyhän lisäksi kolme muuta kuningasta: Eerik III Lam, Hannu I ja Kristian II.[6][7] Lisäksi kuningas Fredrik IV kuoli Odensen linnassa.[8]

Kirjailija H. C. Andersen vietti nuoruusvuotensa kaupungissa. Hänen aikaansa se oli Tanskan toiseksi suurin kaupunki, ja Andersen kutsui Odensea pikku Kööpenhaminaksi.

Odensen kuuluisin nähtävyys oli vuonna 1935 rakennettu Odinstårnet (Odinin torni), joka oli Eiffel-tornin jälkeen Euroopan toiseksi korkein torni. Tanskalainen natsijärjestö räjäytti tornin vuonna 1944, eikä sitä ole uudelleenrakennettu.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki sijaitsee Odensejoen (Odense Å) rannalla, kolme kilometriä merestä. Yhteys mereen on kaivettu kanavaksi, ja sillä oli suuri merkitys kaupungin kehitykselle. Nykyisin sen merkitys kulkuväylänä on pienentynyt, sillä kanava on liian ahdas nykyaluksille.[9]

Kaupunki ulottuu Odensejoen molemmille puolille, ja jokivarsi muodostaa lähes yhtenäisen viheralueen. Sen osia ovat Odensen eläintarha, pallokerho OB:n kentät, H.C. Andersenin puisto, metsäalue Fruens Bøge ja siirtolapuutarha Søndergårds Haver.[9]

Vanhakaupunki on joen vasemmalla puolella. Tärkein ostoskatu on Vestergade.[9]

Odense sijaitsee 147 km Kööpenhaminasta länteen. Kööpenhaminan ja Jyllanin välinen rautatie kulkee Odensen kautta.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Hans Christian Andersenin museo ja synnyinkoti
 • Carl Nielsenin museo ja lapsuudenkoti
 • Vuosina 1081–1093 perustettu ja 1200-luvulla uudelleenrakennettu tuomiokirkko. Tuomiokirkon alttarin alle on haudattu Tanskan suojeluspyhimys kuningas Knuut IV.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Odensen tunnetuin urheiluseura on jalkapallon Superliigassa pelaava Odense BK. Joukkue pelaa kotiottelunsa Nature Energy Parkissa.[10]

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. BEF44: Folketal 1. januar efter byområde (Valitse tilastoyksiköksi 461-10677 Odense) Danmarks Statistik. Viitattu 6.6.2014. (tanskaksi)
 2. BEF44: Folketal 1. januar efter byområde (Valitse tilastoyksiköksi 461-00461 Odense Municipality) Municipality in Syddanmark (Denmark). Viitattu 15.3.2018. (tanskaksi)
 3. Campus Odense University of Southern Denmark
 4. Odense, Denmark Danishnet
 5. Pernille Lykkes Boder Odense Museum
 6. Odense Kathedral[vanhentunut linkki] Visit Odense
 7. King Erik Lam (Arkistoitu – Internet Archive) Danmarks Konger
 8. King Frederik 4th (Arkistoitu – Internet Archive) Danmarks Konger
 9. a b c Odense Den Store Danske]
 10. Klubber Superliga.dk. Viitattu 20.3.2021. (tanskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Odense.