Fabian Society

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fabian Society on brittiläinen, tammikuussa 1884 perustettu sosialismiin suuntautuneiden intellektuellien muodostama liike, tavoitteenaan ”yhteiskunnan uudelleen rakentaminen korkeimpien moraaliperiaatteiden mukaisesti” (”The reconstruction of Society in accordance with the highest moral principles”) kansanvaltaisin ja rauhanomaisin keinoin. Sen aatesuuntaus tunnetaan nimellä fabianismi. Seura sai nimensä roomalaisen sotapäällikkö Fabius Maximuksen mukaan, joka tunnettiin varovaisesta sodankäynnistään Hannibalia vastaan ja joka sai liikanimen Cunctator (viivyttelijä).[1]

Fabianistit eivät uskoneet luokkataistelun hyödyllisyyteen vaan valistukseen ja sivistykseen; vallankumouksen sijaan he kannattivat asteittaista tietä sosialismiin. Heidän visionsa sosialismista oli valtio- ja asiantuntijajohtoinen. Fabianistit olivat pääosin keskiluokkaisia intellektuelleja ja oman puolueen perustamisen sijaan he pyrkivät vaikuttamaan olemassaolevien puolueiden kautta.[1] Vuonna 1900 Fabian Societyn jäsenet perustivat työväenpuolueen edeltäjän Labour Representation Committeen.

Liikkeen jäseniin kuuluivat muun muassa Sidney ja Beatrice Webb, George Bernard Shaw, Graham Wallas ja H. G. Wells.[1] Myöhemmin mukana olivat myös Ramsay MacDonald ja Clement Attlee.

Fabian Society toimii edelleen ajatushautomona.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Fabian Socialism (englanniksi) Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 2.6.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.