Sunderland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia. Short Sunderland oli brittiläinen toisen maailmansodan aikainen lentovene.
Sunderland
Wearjoen ylittävä Wearmouth Bridge.
Wearjoen ylittävä Wearmouth Bridge.
vaakuna
vaakuna
Sunderlandin sijainti Englannissa ja Tyne ja Wearissa.
Sunderlandin sijainti Englannissa ja Tyne ja Wearissa.

Koordinaatit: 54°54′21.96″N, 1°22′52.07″W

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Koillis-Englanti
Metropolikreivikunta Tyne ja Wear
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Metropolihallintopiiri
Piirivaltuusto 75 paikkaa
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 39,1 km²
 – Metropolialue 137 km²
Väkiluku (2017) 175 031
 – Väestötiheys 4 476 as./km²
 – Metropolialue 277 249
 – Väestötiheys metropolialue 2 024 as./km²
Suuntanumero(t) 0191
Sunderland on noin 175 000 asukkaan rannikkokaupunki ja 277 000 asukkaan metropolihallintopiiri (metropolitan borough) Tyne ja Wearin metropolikreivikunnassa Koillis-Englannissa.[1][2][3] Se sijaitsee Wearjoen suulla Pohjanmeren rannikolla. Hallintopiiriin kuuluu Sunderlandin kaupungin lisäksi Washingtonin, Houghton-le-Springin ja Hetton-le-Holen kaupungit sekä Rokerin ja Seaburnin rantalomakohteet.[1]

Sunderland on telakoiden ja hiilikaivosten ympärille rakentunut teollisuuskaupunki, jota 1900-luvun lopulla vaivasi massatyöttömyys ja sosiaaliset ongelmat. Viimeinen telakka suljettiin 1988 ja viimeinen hiilikaivos 1994. Vauxin panimo suljettiin 1999.[4]

Uutta teollisuutta on noussut hitaasti alueelle, mm. Nissanin autotehdas, Nike ja Barclays. Eurooppalainen IT-teollisuus on alkanut sijoittaa tukitoimintojaan ja muita puhelinpalveluita alueelle.

Teollisuuskaupunkina Sunderland kärsi pahasti toisen maailmansodan pommituksista. Niinpä sen keskustasta tuhoutuivat monet vanhat rakennukset. Joitakin hienoja kirkkoja on jäljellä, kuten arts and crafts -tyyliä edustava St Andrew’s Roker.[5]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sunderland ja läheinen Newcastle ovat kilpailleet keskenään erinäisissä asioissa joskus hyvinkin vihamielisesti jo vuosisatojen ajan. Kiistojen sanotaan juontavan juurensa Englannin sisällissotaa edeltävään aikaan, jolloin Newcastlen kaupungille myönnettiin yksinoikeus alueen kivihiilikauppaan. Keskinäinen kilpailu ilmenee nykyään etenkin kaupunkien jalkapalloseurojen välillä.

Sunderlandin kaupunki on tunnettu jalkapallojoukkueestaan Sunderland AFC, joka kuului aikoinaan Englannin menestyneimpiin jalkapalloseuroihin, ja joka pelaa Englannin Mestaruussarjassa.

Sunderlandissa puhutussa englannin murteessa on paljon skottivaikutteita.

Sunderlandin ystävyyskaupunkeja ovat Saint-Nazaire Ranskassa ja Essen Saksassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sunderland Encyclopaedia Britannica. Viitattu 8.4.2019. (englanniksi)
  2. Brinkhoff, Thomas: Sunderland (Tyne and Wear, North East England, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 8.4.2019. (englanniksi)
  3. Brinkhoff, Thomas: Sunderland (Metropolitan Borough, Tyne and Wear, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 8.4.2019. (englanniksi)
  4. Vaux Brewery Sunderland Wearside Online
  5. St. Andrew's Church (Arkistoitu – Internet Archive) Visit Sunderland

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]