Salisbury

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia Englannissa. Muita merkityksiä on Salisbury-täsmennyssivulla.
Salisbury
(Sorvodunum/Old Sarum)

Salisbury

Koordinaatit: 51°4′26.4″N, 1°47′36.96″W

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Lounais-Englanti
Kreivikunta Wiltshire
Hallinto
 – Kaupunginjohtaja Susan Kluttz
Väkiluku (2011) 44 748[1]
 – Kesäaika UTC+1
















Salisbury ([ˈsɒlz.bɹi]) on vanha katedraalikaupunki (city), joka sijaitsee Etelä-Englannin Wiltshiren kreivikunnassa. Kaupunki muodostaa suurimman osan Salisburyn tienoosta. Salisbury on tunnettu katedraalistaan.

Salisbury on viiden joen yhtymäkohta: Nadder, Ebble, Wylye ja Bourne ovat Avonin (”joki” keltiksi) sivujokia, jotka virtaavat Englannin etelärannikolle ja yhtyvät mereen Dorsetin kreivikunnan Christchurchissa.

Salisbury on ollut ranskalaisen Saintesin kaupungin ystävyyskaupunki vuodesta 1990. Vuonna 2006 siitä tuli saksalaisen Xantenin ystävyyskaupunki.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Constablen maalaus vuodelta 1823. Maalaus esittää katedraalia.

Kaupungin juuret ulottuvat aina rautakaudelle. Paikka valittiin asutettavaksi, sillä siellä oli runsaasti vettä. Britannian roomalaiset kutsuivat paikkaa "Sorvodunumiksi". Alueella käytiin taistelu länsisaksien ja brittien välillä. Taistelun jälkeen aluetta alettiin kutsua Searoburhiksi.lähde?

Salisburyn alue oli ensimmäinen paikka, jossa Vilhelm Valloittaja vieraili voitettuaan Harald Godwininpojan Hastingsissä. Sen jälkeen normannit rakensivat paikalle linnan, jota he kutsuivat Searesbyrigiksi tai Seresberiksi. Vuonna 1086 Domesday Bookissa paikkaa kutsuttiin nimellä Salesberie. Vanhan linnan alue tunnetaan nykyään nimellä Old Sarum. Myöhemmin Old Sarum oli niin kutsuttu rotten borough, joten yksi parlamentin jäsen edusti kolmea kotitaloutta. Sana bury on sanan borough muoto, joka esiintyy germaanisten kielien paikkojen nimissä.

Nimen Sarum juuret on hämärän peitossa. Se tuli käyttöön latinankielisten asiakirjojen myötä. Oli helpompaa kirjoittaa Sar merkki r:n yläpuolella kuin kirjoittaa kokonaan sana Saresberie. Merkki oli yleinen symboli latinan termille "um", joten "Sar" merkki r:n yläpuolella kopioitiin SarUMksi.lähde? Yksi ensimmäisistä todisteista Sarum-nimen käytöstä on Pyhän Nicholaksen sairaalan sinetissä, joka otettiin käyttöön vuonna 1239. Piispa Wyville (1330-1375) oli ensimmäinen, joka kutsui itseään "episcopus Sarum":ksi.

Salisburyn toisen katedraalin rakentaminen aloitettiin vuonna 1120.

Nykyistä Salisburya on myös kutsuttu "New Sarumiksi", erotukseksi alkuperäisestä Salisburyn siirtokunnasta, Old Sarumista.[2]

Ensimmäisen katedraalin rakennutti Old Sarumiin piispa Osmund vuosina 1075-1092. Suurempi rakennus rakennettiin samalle paikalle noin vuonna 1120. Papiston ja sotaväen välit kuitenkin huononivat Old Sarumissa, ja tämä johti päätökseen siirtää katedraali muualle. Näin ollen New Sarumin kaupunki, nykyinen Salisbury, perustettiin vuonna 1220, ja uuden katedraalin rakennus alkoi piispa Richard Pooren johdolla vielä samana vuonna. Kirkon keskilaiva rakennettiin vain 38 vuodessa, ja se oli varhaisen englantilaisen arkkitehtuurin mestariteos. Uuden katedraalin kivet olivat peräisin Old Sarumista. Katedraalin 123 metriä korkea tornin huippu rakennettiin myöhemmin. Tämä huippu on Britannian korkein tornin huippu.lähde?

Katedraali on rakennettu sorapatjalle. Harvinaisen matalat, vain 18-tuumaiset, perustukset lepäävät risukimppujen päällä. Kerrotaan, että rakennuspaikka valittiin ampumalla nuoli Old Sarumista, mutta suuren etäisyyden takia tämä on mahdotonta ja kertomus pelkkä legenda. Toisen legendan mukaan samainen Old Sarumista ammuttu nuoli osui valkoiseen peuraan, joka jatkoi juoksemista kunnes kuoli ja lyyhistyi maahan samalla paikalla, missä katedraali nykyään sijaitsee.[3]

Salisburyn laukkarata

Katedraalin kirjastossa on yksi neljästä säilyneestä Magna Cartan jäljennöksestä. Salisburyn jäljennös on näistä neljästä myös parhaiten säilynyt.[4] Vuonna 1386 suuri mekaaninen kello asennettiin Salisburyn katedraalin. Nykyään kello on koko Ison-Britannian vanhin säilynyt mekaaninen kello. Nykyään on katedraalin huipulla öisin punainen valo. On mahdollista ostaa täysin mustia postikortteja, joissa on ainoastaan pieni punainen piste ja teksti ”Salisbury at Night”.

Kaupungin 1300-luvulla rakennettu muuri ympäröi sisäpihaa. Siinä on viisi porttia. Neljä niistä on alkuperäisiä. Viides rakennettiin 1800-luvulla piispa Wordsworthin koulua varten. Koulu sijaitsee katedraalin sisäpihalla. Portit ovat nimeltään High Street Gate, St Ann's Gate, Queen's Gate ja St Nicholas's Gate. Huone St Ann's Gate yläpuolella on huone, jossa säveltäjä Georg Friedrich Händel asui ja sävelsi lukuisia teoksiaan. Lontoon suuren ruttoepidemian aikana vuosina 1665-1666 Englannin kuningas Kaarle II piti hoviaan katedraalin alueella.

Novelli Sarum (1987) on Edward Ruthefurdin kirjoittama, kuvitteellinen uudelleenkerronta Salisburyn historiasta.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maisema Wiltshiressä

Salisbury sijaitsee laaksossa. Sen maaperä muistuttaa muun Wiltshiren maaperää; se on laajalti kalkkia. Kaupungin halki virtaavat joet on uudelleenohjattu ja ohjattu julkisiin puutarhoihin. Puistot ovat suosittuja kesäisin. Erityisesti suosittu kuningatar Elisabetin puutarha (engl. Queen Elisabeth Gardens), koska vesi siellä on matalaa ja hitaasti virtaavaa ja näin turvallisesti ylitettävissä. Kuningatar Elisabetin puutarhan vieressä on vesiniitty, jonka vettä hallitaan patojen avulla. Alavan maan takia joet tulvivat erityisesti talvikuukausien aikana. Kävelyreitti, joka yhdistää Harnhamin ja loput kaupungista, on näihin aikoihin poikki juuri tulvimisen takia.

Tavallinen huolenaihe on tasokkaiden teiden puute. Salisburyssä ei ole moottoritietä, joka yhdistäisi sen Southamptoniin ja Bristoliin, joten kaiken liikenteen pitää kulkea kaupungin läpi. Salisbury on lisäksi viiden joen yhtymäkohta: Nadder, Ebble, Wylye ja Bourne ovat Avonin (keltiksi joki) sivujokia, jotka virtaavat Englannin etelärannikolle ja yhtyvät mereen Dorsetin kreivikunnan Christchurchissa.

Imberin kylä lähellä Salisburya

Salisburyn lähin kaupunki on Wilton, joka on muinaisen Wessexin kreivikunnan ja kuningaskunnan pääkaupunki. Kaupungin pohjoispuolella on Amesburyn kaupunki, johon Stonehenge kuuluu. Muihin läntisiin alueisiin lukeutuvat Barford St Martin, Tisbury ja Gillingham. Idässä on Tidworthin varuskuntakaupunki ja hieman kauempana sijaitsee Andover. Alderbury ja Romsey sijaitsevat Salisburyn eteläpuolella. Etelässä sijaitsee myös Salisburyn suurin naapurikaupunki Southampton. Pohjoispuolella sijaitsevat Warminster ja Westbury.

Kaupungin pohjois- ja itäpuolella sijaitsee suuri ja laakea Salisburyn tasanko. Armeija käyttää tasankoa sotaharjoituksiin ja sotilaallisiin harjoituksiin. Middle Wallopissa on sotilaslentokenttä, siviililentokenttä sijaitsee Thruxtonissa. Toinen lentokenttä on Old Sarumissa, jossa aikoinaan kehitettiin kokeellinen ilma-alus Optica.

Alueita Salisburyssä ja sen ympärillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salisburyn keskusta
  • Bemerton Heath
  • Bishopdown
  • Bishopdown Farm
  • Bodenham
  • Britford
  • Churchfields
  • Clarendon
  • Constable Court
  • East Harnham
  • Ford
  • The Friary
  • Fugglestone Red
  • Homington
  • Laverstock
  • Lower Bemerton
  • Milford
  • Netherhampton
  • Nunton
  • Odstock
  • Paul's Dene
  • Petersfinger
  • Riding's Mead
  • Quidhampton
  • Shady Bower
  • Solstice Park
  • Spire Views
  • Stratford-Sub-Castle
  • West Harnham

Talous ja kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillinen salisburylainen rakennus Yrjöjen aikakaudelta

Salisburyssa on markkinat tiistaisin ja lauantaisin, ja niitä on pidetty säännöllisesti vuodesta 1227. Osa torista oli 1400-luvulla merkitty kiviristein, jotka rajasivat tietyt alueet tietyille kauppiaille ja tuotteille. Nykyisin risteistä on jäljellä ainoastaan niin kutsuttu Siipikarjan risti ("Poultry Cross").[5] Vuonna 1226 kuningas Henrik III myönsi Salisburyn piispalle toimiluvan pitää kahdeksanpäiväinen messu Neitsyt Marian taivaaseenottamisen päivänä 15. elokuuta. Vuosisatojen aikana messun päivämäärät ovat kuitenkin vaihdelleet; nykyinen juhla pidetään lokakuun kolmannesta maanantaista alkaen, ja se kestää kolme päivää. Muinainen voimassa oleva laki turvaa messun pitämisen katedraalin aukiolla.

Maailmankuulu Stonehenge, varhaishistoriallinen kivikehä, sijaitsee Salisburysta 13 kilometriä luoteeseen, ja se auttaa suuresti paikallista taloutta. Se houkuttelee paikalle vuosittain lukuisia matkailijoita. Myös kaupunki itse, Old Sarum ja alkuperäinen katedraali vetävät matkailijoita alueelle.[6] The Haunch of Venison -nimisessä pubissa on näytteillä muumioitu käsi. Käsi kuuluu luultavasti pubin entiselle omistajalle, jolla oli pelivelkaongelmia. Käsi on nykyään tärkeä osa paikallista kulttuuria, ja se myös vetää puoleensa matkailijoita. Kerrotaan, että Winston Churchill ja Dwight Eisenhower tapasivat pienessä huoneessa saman pubin ulkopuolella suunnitellessaan Normandian maihinnousua.[7]

Alueen kauppakeskuksiin lukeutuu Old George Mall, Maltings ja Winchester Street.[8] Vakuutusyhtiö Friends Provident työllisti 450 henkeä ennen kuin se sulki Salisburyn toimistonsa yrityskaupan yhteydessä 2015.[9]

Salisburyssa on vahvat taiteilijapiirit. Jo 1800-luvulla monet taiteilijat tekivät teoksiaan kaupungissa. Esimerkiksi John Constable maalasi monia maalauksia paikallisista maisemista ja Salisburyn katedraalista. Säveltäjä Georg Friedrich Händel sävelsi hänkin useita teoksia alueella. Nykyään Salisburyssa järjestetään vuosittain kansainväliset taidefestivaalit. Festivaalit pidetään toukokuun lopusta kesäkuun alkuun.

Vapaa-aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kävelyreitillä Bishop's Walkilla kaupungin laitamilla on suurenmoiset näkymät. Vuonna 2002 ajattu Viiden joen vapaa-ajankeskus The Five Rivers Leisure Centre sijaitsee hieman kaupungin kehätien ulkopuolella. Paikallinen teatteri on nimeltään Playhouse, ja Salisburyn taidekeskuksessa järjestetään näyttelyitä ja työpajoja. Taidekeskuksessa on myös maanalainen musiikkinäyttämö, jossa yhtyeet soittavat viikonloppuisin. Lisäksi Salisburyn kaupungintalo on monikäyttöinen ajanvietteen pitopaikka, jossa esitetään komedioita ja musiikkia sekä seminaareja ja puoluekokouksia. Kaupungilla on oma jalkapallo- sekä rugbyjoukkue.

Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salisburylla on oma radioasema, Spire FM. Salisbury kuuluu BBC:n eteläiseen alueeseen, ja BBC:n Radio Wiltshire on koko kreivikunnan alueellinen asema. Salisbury Journal on paikallinen sanomalehti. Kaupallisen ohjelmiston televisioon tarjoaa Meridian.

Salisburylla on oma tv-asema Vision News TV Found. Se palvelee Länsi-Hampshiressa, Etelä-Wiltshiressä ja Pohjois-Dorsetissa. Se lähettää lähinnä paikallisuutisia. Suurin osa sen materiaalista on ammattilaisten työtä, mutta asema kannustaa myös yleisöä lähettämään omia videoitaan, kuviaan ja reporttejaan kanavalle.

BBC:n tv-sarja Archer's Goon kuvattiin Salisburyssa.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salisburysta on bussiliikennettä useisiin ympäröiviin kyliin ja kaupunkeihin. Liikenteestä vastaa pääosin paikallinen Go-Ahead groupiin kuuluva Wilts & Dorset -yhtiö. Salisburyn rautatieasemalta on liikennettä mm. Lontooseen, Southamptoniin, Cardiffiin, Bristoliin ja Exeteriin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salisbury citypopulation. Viitattu 1.11.2016.
  2. Old Sarum Sacred Destinations. Viitattu 4.11.2016.
  3. Allen, M. Old Sarum: A Layer-Cake of History Timetravel Britain
  4. Visiting Magna Carta Salisbury Cathedral. Arkistoitu 15.12.2014. Viitattu 2.11.2016.
  5. Salisbury Inside Wiltshire. Viitattu 2.11.2016.
  6. Welcome to Salisbury Visit Wiltshire. Viitattu 2.11.2016.
  7. The Haunch of Venison Visit Britain. Arkistoitu 4.11.2016. Viitattu 2.11.2016.
  8. New shops for the Maltings Salisbury Journal. 2012. Viitattu 2.11.2016.
  9. 450 jobs to go in Salisbury as Aviva shuts Friends Life offices Somerset Live. 2015. Viitattu 2.11.2016. [vanhentunut linkki]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Salisbury

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Salisbury.