Constantius I Chlorus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gaius Flavius Valerius Constantius (31. maaliskuuta 250 Dardania25. heinäkuuta 306 Eboracum, Britannia) oli Rooman keisari (305306). Häntä kutsutaan yleensä lisänimellä Chlorus (kalpea). Hän oli kotoisin Illyriasta ja oli Konstantinus Suuren isä.

Hän palveli keisari Probuksen alaisena ja vuonna 288 keisari Maximianus nimitti hänet pretoriaanikaartin prefektiksi. 1. maaliskuuta 293 Maximianus adoptoi hänet ja nimitti hänet caesariksi. Constantius meni myös naimisiin Maximianuksen tytärpuolen Theodoran kanssa. Constantius erosi entisestä vaimostaan Helenasta. Constantius sai hallittavakseen Gallian ja Britannian.

Kun Diocletianus ja Maximianus luopuivat keisarinvallasta Constantiuksesta tuli Rooman valtakunnan länsiosan augustus. Valtakunnan itäosan augustus Galerius vaati että hän valitsi caesarikseen Flavius Valerius Severuksen.

Constantius kuoli sotiessaan piktejä vastaan Eburacumissa (nykyinen York). Sotilaat huudattivat pian tämän jälkeen hänen poikansa Konstantinuksen keisariksi.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Constantius sai ensimmäisen vaimonsa Helenan kanssa yhden lapsen, Konstantinuksen noin 272274. Toisen vaimonsa Theodoran kanssa Constantius sai kuusi lasta:

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Constantius I Chlorus.
Edeltäjä
Diocletianus ja Maximianus
Rooman keisari
Hallitsijakumppani
Galerius
Seuraaja
Galerius ja Flavius Valerius Severus