Illyrialaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Illyria

Illyrialaiset ovat muinainen kansa, joka asui Länsi-Balkanilla, Illyriassa. He puhuivat illyyrin kieltä.

Kreikkalaiset kutsuivat illyrialaisiksi ihmisiä, jotka asuivat Makedonian ja Traakian takana, Tonavan alapuolella.

Illyrialaiset muodostivat useita kuningaskuntia Keski-Balkanilla. Ensimmäinen tunnettu illyrialainen kuningas oli Bardyllis. Illyrialaiset kuningaskunnat olivat usein sodassa Makedoniaa vastaan, ja illyrialaiset merirosvot olivat tunnettu uhka lähialueiden kansoille.

Kun Rooma oli valloittanut Illyrian, suurin osa illyrialaisista roomalaistui. Latina ja latinalainen kulttuuri juurtui alueelle. Illyrialaisesta kaupungista Sirmiumista tuli yksi Rooman imperiumin hallintokaupungeista ja useat keisarit olivat syntyperältään illyrialaisia.

Illyrialaisten kohtalo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Illyrialaisten kohtalo ei ole täysin selvää. Jotkut uskovat, että illyrialaiset kuolivat sukupuuttoon, kun taas jotkut ylläpitävät teoriaa, että albania on illyyrin sukukieli, ja näin albaanit olisivat sukua muinaiselle kansalle.

Nimen myöhäisempi käyttö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimeä illyrialaiset käytti Habsburgien monarkia määritellessään eteläslaaveja (serbejä, kroaatteja, sloveeneja jne.), koska ajateltiin, että he olivat slaavilaistuneiden illyrialaisten jälkeläisiä. Kun Napoleon valtasi osan eteläslaavien maista 1800-luvun alussa, nämä alueet nimettiin Illyrian provinsseiksi.

Myös albanialaiseen nationalismiin on usein liittynyt ajatus, jonka mukaan albaanit ovat muinaisten illyyrien jälkeläisiä. Tällöin on haluttu korostaa albaanien eroa slaaveihin nähden.