Piktit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Piktien merkkikivi
Piktinainen. Käsin väritetty kaiverrus (1588).

Piktit olivat rautakaudella ja varhaiskeskiajalla keskisen ja pohjoisen Skotlannin asukkaita. Roomalaisten antama nimi tulee latinankielisestä sanasta picti, joka tarkoittaa ”maalattuja”[1] [2]. Luultavasti pikteillä oli tapana koristella ihonsa maalatuilla kuvioilla tai tatuoinneilla[3]. Esimerkiksi Julius Caesar mainitsee kirjassaan Gallian sota, että keltit maalasivat itsensä ennen taistelua. Piktit olivat ainakin osittain sama kansa, jota aiemmin kutsuttiin kaledonialaisiksi[2]. Ei tiedetä, millä nimellä piktit itse kutsuivat itseään, sikäli kuin heillä edes oli yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Ensimmäisen kerran piktit mainitsee Tacitus, joka kertoo, että roomalaiset löivät heidät Mons Graupiuksen taistelussa. Piktit tekivät usein sota- ja ryöstöretkiä Britanniaan, ja roomalaiset rakensivat sen vuoksi Englannin ja Skotlannin väliin Hadrianuksen vallin noin vuonna 122, pyrkien siten estämään piktien hyökkäilyt etelään.

Kuningaskunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikteillä on ilmeisesti ollut kaksi kuningaskuntaa, pohjoinen ja eteläinen, jotka yhdistyivät 500- tai 600-luvulla.[1] Myös Orkneysaarilla on saattanut olla pienempi kuningaskunta. Piktit sotivat pitkään skottien perustaman Dalriadan kuningaskunnan kanssa. Vuonna 843 Dalriadan kuningas Kenneth I MacAlpin yhdisti piktien ja skottien valtakunnat Alban kuningaskunnaksi[3]. Piktien kulttuuri hävisi vähitellen viikinkien saapuessa 700-luvun lopussa[1].

Kieli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Piktin kieli

Piktin kielen uskotaan hävinneen keskiajan kuluessa. Piktin kielestä tiedetään hyvin vähän, sillä piktit eivät jättäneet jälkeensä mitään kirjallisia lähteitä. Paikan- ja henkilönnimien perusteella pidetään kuitenkin todennäköisenä, että piktien kieli oli kelttiläinen. Joidenkin mukaan toinen piktien puhuma kieli olisi ollut ei-indoeurooppalainen[1].

Pikteiltä muistokiviin ja merkkikiviin säilyneissä kaiverruksissa näkyy monia eläinaiheita, muun muassa käärmeitä, hirviä, kaloja ja eräässä kaiverruksissa julmannäköinen kirveellä varustautunut mies[1].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e James 2005, s. 170
  2. a b Castrén & Pietilä-Castrén 2000, s. 248 ja 425
  3. a b Pict Encyclopaedia Britannica Online Academic Edition. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 13.10.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Piktien merkkikivet.