Koordinaatit: 59°N, 3°W

Orkneysaaret

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Arcaibh
Orkney
Orkney Islands Arms.jpg Orkney Islands in Scotland.svg
vaakuna sijainti
ONS-koodi 00RA
Hallintoalueen keskuspaikka Kirkwall
Pinta-ala 990
Väkiluku
- Väestötiheys
19 900
20 as/km²

Orkneysaaret (gaeliksi Arcaibh) on Skotlantiin kuuluva saariryhmä Ison-Britannian saaren pohjoispuolella. Saaristo muodostaa yhden Skotlannin 32:sta hallintoalueesta (council area). Siihen kuuluu 67 matalaa saarta. Pääkaupunki Kirkwall sijaitsee saarista suurimmalla. Saarilla on leuto ilmasto ja niiden pääelinkeinona on maanviljely, karjanhoito ja kalastus. Viikinkien 800-luvulla valloittamat saaret kuuluivat ensin Norjalle ja sitten Tanskalle vuoteen 1468, jolloin ne siirtyivät Skotlannin hallintaan.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orkneysaaret koostuu noin 70 saaresta, joista 20 on asuttuja. Saariryhmän pinta-ala on 974 km² ja asukasluku noin 20 000. Saariston pituus itä–länsi-suunnassa on 37 kilometriä ja pohjois–etelä-suunnassa 85 kilometriä.

Orkneysaarten pääsaari on nimeltään Mainland. Pääsaaren lisäksi puhutaan pohjoissaarista joiden isoimpia saaria ovat Sanday, Rousay, Westray, Stronsay, Shapinsay ja Eday sekä eteläsaarista joiden isoimpia ovat Hoy, South Ronaldsay ja South Walls.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa Orkneysaarten asukkaista asuu joko pääkaupungissa Kirkwallissa tai Stromnessissa.[1] Kolmanneksi suurin asutuskeskus on St Margaret's Hope South Ronaldsayn saarella.

Stromnessin 2 000 asukkaan kylä on Orkneysaarten toiseksi suurin asutus pääkaupunki Kirkwallin jälkeen.

Scapa Flow[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarten keskellä oleva Scapa Flow toimi vuoteen 1956 asti Englannin Kotilaivaston päätukikohtana.

Orkneysaarten arkeologisia kohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurimmalla saarella sijaitsee joukko kuuluisia neoliittisia arkeologisia kohteita: hautakammio, kaksi seremoniallista kiviympyrää ja Skara Braen kylä. Näiden lisäksi saarella on joukko ilmeisiä hautakumpuja ja kivikautisia asuinpaikkoja, joita ei ole vielä tutkittu. Löydöistä on saatu paljon tietoa elämästä esihistoriallisen aikana tällä kaukaisella saarella. Yhdessä ne muodostavat Unescon maailmanperintökohteen.[2] Orkneysaaret tunnetaan myös viikinkiajan jäljistä.

Orkneysaarten lippu
Orkneysaaret ilmasta kuvattuna.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.