Autokefalia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Autokefalia (kreik. auto 'itse' tai 'oma' ja kefalos 'pää') on muun muassa ortodoksisessa kirkossa paikalliskirkon täysin itsenäinen ja muista kirkoista hallinnollisesti riippumaton asema. Tällainen asema on ortodoksisen kirkon patriarkaattien lisäksi esimerkiksi Kreikan ja Kyproksen ortodoksisella kirkolla.

Koko ortodoksisen kirkon piirissä autokefaalisiksi tunnustettuja kirkkoja on neljätoista. Lisäksi esimerkiksi Amerikan ortodoksisella kirkolla on sen kantakirkon Moskovan patriarkaatin vuonna 1970 tunnustama autokefalia, mutta tätä asemaa ei Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti ole tunnustanut. Autokefaaliseksi 1990-luvulla julistautuneen ukrainalaisen Kiovan patriarkaatin asemaa ei mikään muu ortodoksikirkko hyväksynyt ennen vuotta 2018. Tälloin Konstantinopolin patriarkka, vastoin Moskovan tahtoa, tunnusti Kiovan ortodoksisen kirkon autokefalisen aseman. Päätös johti vakavaan välirikkoon Moskovan ja Konstantinopolin patriarkaattien välillä.

Suomen ortodoksisen kirkon autokefaliahanke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikalliskirkon autonomia on autokefaliaa heikompi itsenäinen asema. Suomen ortodoksinen kirkkokunta on autonominen ja kuuluu kanonisesti Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin alaisuuteen.

1970-luvulla käynnistettiin Suomen lepäämässä ollut autokefaliahanke uudelleen. Maa jaettiin uudelleen kolmeen hiippakuntaan ja perustettiin nyt vakituisena apulaispiispan virka sekä aivan uusi Oulun metropoliitan virka. Hanke kohtasi kuitenkin niin suurta vastustusta, että se sai jäädä toistaiseksi lepäämään.

Merkittävänä muistona hankkeesta jäi se, että piispojen siihen asti violetin väriset mantiat vaihtuivat joillakin piispoilla toisen värisiin; arkkipiispa Leo käyttää taivaansinistä ja metropoliitta Panteleimon tummanpunaista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.