Tesla Motors

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tesla Motors, Inc.
Tesla Motors.svg
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 2003
Toimitusjohtaja Elon Musk
Puheenjohtaja Elon Musk
Avainhenkilöt Ze'ev Drori (varatj., tj. 2007–2008)
Michael Marks (ent. tj.)
Martin Eberhard (perustaja)
Marc Tarpenning (perustaja)
JB Straubel (CTO)
Kotipaikka Palo Alto, Kalifornia
Toimiala Henkilöautot
Uusiutuvat energialähteet
Tuotteet Tesla Model S
Tesla Model X
Tesla Model 3
Henkilökuntaa 13 058 (2015)
Omistaja mm. Elon Musk
Kotisivu www.tesla.com

Tesla Motors on yhdysvaltalainen, Piilaaksossa päämajaansa pitävä, henkilöautovalmistaja, joka keskittyy suorituskykyisiin sähköautoihin. Tesla Motors on nimetty tiedemies Nikola Teslan mukaan. Tesla Motorsin perustivat kesällä 2003 insinöörit Martin Eberhard ja Marc Tarpenning. Yrityksen toimitusjohtaja on Elon Musk. Se työllistää yli 10 000 henkilöä[1]. Teslan ensimmäinen automalli oli Tesla Roadster, jota valmistettiin vuosina 2008-2012. Yritys on julkinen osakeyhtiö, joka on listattu NASDAQ-pörssissä lyhenteellä TSLA.

31. maaliskuuta 2016 mennessä Tesla oli myynyt lähes 125 000 sähköautoa autovalmistuksen aloitettuaan.

Rahoitus ja organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teslan obeliski, jota on käytetty Tesla Supercharger -asemien tunnusmerkkinä Kaliforniassa.

Ensimmäinen Tesla Motorsin rahoituskierros Series A, jolla kerättiin 7,5 miljoonaa dollaria, alkoi huhtikuussa 2004. Sitä johti PayPalin perustajiin kuuluva Musk. Kierrokselle osallistui Compass Technology Partners. Helmikuussa 2005 tehtiin 13 miljoonan dollarin toinen kierros Series B, jota jälleen johti Musk. Hänestä oli tullut myös yrityksen hallituksen puheenjohtaja. tässä vaiheessa sijoittajien joukkoon tuli Valor Equity Partners.

Toukokuussa 2006 Musk ja VantagePoint Venture Partners vetivät yhdessä kolmannen, 40 miljoonan dollarin rahoituskierroksen Series C:n. Sijoituksia saatiin muun muassa Googlen perustajilta Sergey Briniltä ja Larry Pagelta, eBayn entiseltä puheenjohtajalta Jeff Skolilta, Hyatt-hotelli-imperiumin perijä Nick Pritzkeriltä ja rahoitusyrityksiltä Draper Fisher Jurvetson, Capricorn Management ja The Bay Area Equity Fund Management.lähde?

Neljäs rahoituskierros Series D alkoi toukokuussa 2007. Se lisäsi Teslan rahoitusta 45 miljoonalla dollarilla. Elokuussa 2007 Martin Eberhard väistyi toimitusjohtajan paikalta. Hänen tilalleen tuli väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi Michael Marks.[2] Pysyväksi toimitusjohtajaksi valittiin joulukuussa 2007 Ze'ev Drori. Tammikuussa 2008 Tesla Motors erotti noin 10 prosenttia työvoimastaan, mukaan lukien useita avainhenkilöitä, kuten Martin Eberhardin, sen jälkeen kun yrityksen havaittiin käyttävän rahaa liian paljon suhteessa kerättyyn rahoitukseen.[3][4]

Viides rahoituskierros Series E toteutettiin helmikuussa 2008. Se toi lisärahoitusta 40 miljoonaa dollaria. Elon Musk oli käyttänyt tässä vaiheessa yritykseen 70 miljoonaa dollaria omaa rahaansa. Lokakuussa 2008 hän tuli Ze'ev Drorin tilalle toimitusjohtajaksi, ja Drorista tuli varatoimitusjohtaja. Drori säilytti paikkansa yrityksen hallituksessa.lähde?

Tammikuuhun 2009 mennessä Tesla Motors oli kerännyt rahoitusta 187 miljoonaa dollaria ja toimittanut 147 autoa.[4]

Toukokuussa 2009 spekuloitiin, että Teslan rahoitus olisi huvennut ja lisärahoituksen tarve olisi kasvanut huutavaksi, mihin vastasi Daimler. Saksalainen autokonserni solmi Teslan kanssa strategisen kumppanuuden, ja siitä tuli yhtiön osaomistaja 10 prosentin osuudella.

2010 Maailman suurin autovalmistaja Toyota sijoitti myös Teslan rahoitukseen ja liittyi osaomistajien joukkoon 10% osuudella. Halvahkoa, kymmenissä miljoonissa liikkuvaa sijoitusta arveltiin autokonserneille kannattavaksi jopa pelkässä imagon kohottamismielessä. Virallisesti yritykset sopivat läheisemmästä yhteistyöstä akkujärjestelmien ja sähkömoottorien kehittämisessä sekä yksittäisistä ajoneuvoprojekteista.[5][6][7]

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tesla Roadster[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tesla Roadster
Tesla Roadster.

Tesla Roadster oli yrityksen ensimmäinen tuotantoauto. Se on suorituskyvyltään urheiluauton luokkaa oleva sähköauto. Teslan mukaan autolla on yli 322 kilometrin toimintamatka, kiihtyvyys 0–100 km/h neljässä sekunnissa ja huippunopeus 210 km/h (rajoitettu turvallisuussyistä). Auton käyttö maksaa noin 1,25 senttiä kilometriltä. Uudempien mallien julkaisun jälkeen Tesla Roadster ei ole enää myynnissä.[8]

Parhaan kuljetuskeksinnön -palkinnon saanut Tesla Roadster esiteltiin jouluna 2006 Time-lehden kannessa.[9] Prototyyppi esiteltiin heinäkuussa 2006. Ensimmäiset tuotantomallit tuotiin markkinoille alkuvuodesta 2008.[10]

Kysyntä oli vilkasta, ja ensimmäiset sata autoa varattiin alle kolmessa viikossa.[11] Toiset sata varattiin lokakuuhun mennessä. Elokuuhun 2007 mennessä autoja oli varattu yli 550. Tesla Roadster -autojen myynnillä rahoitettiin Tesla Model S -auton kehitystyö. Tesla Roadstereita ei ole tuotettu enää Tesla Model S -mallin toimitusten käynnistymisen jälkeen.lähde?

Tesla Model S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tesla Model S
Tesla Model S.

Tesla palkkasi auton suunnittelijaksi Henrik Fiskerin yrityksen Fisker Coachbuildin. Piakkoin Henrik Fisker perusti Fisker Automotiven tuottamaan Karma-nimistä automallia. Tesla haastoi Fiskerin oikeuteen väittäen, että Fisker teki huonoa työtä, varasti Teslan liikesalaisuudet ja käytti saamansa rahat oman autonsa kehittämiseen. Tesla laati Model S:lle uudet suunnitelmat itse Lotuksen avulla, mutta auton valmistuminen viivästyi puoli vuotta. Tesla ei patentoinut autossaan mitään, koska se halusi, että muutkin valmistajat käyttäisivät sähköautoissaan heidän ideoitansa, jotta maailmasta tulisi puhtaampi.[12]

Model S:n kansainvälinen myynti jokaisen vuoden neljänneksellä (syyskuu 2016).

Viisipaikkainen viiden matkustajan täyssähköauto Tesla Model S vastaa tiloiltaan isoa perheautoa. Tavaratilaa on esimerkiksi lähes kaksi kertaa enemmän kuin Audi A6:ssa, takapenkit kaadettuna lähes 1 800 kuutiodesimetriä eli litraa. Se kiihtyy 0-100 km/h, yhtä nopeasti kuin Lamborghini Gallardo, ja sen toimintamatka on lähes 500 kilometriä. Tesla on myynnissä myös Pohjoismaissa, ja Model S on ollut Norjassa useana kuukautena eniten myyty auto maan historiassa.lähde?

Arvostettu Consumer Reports antoi sille koko historiansa aikana testaamistaan autoista parhaat pisteet, 99/100, kun kilpailijoista esimerkiksi Porsche Panamera sai 84/100 ja Fisker Karma 54/100. Motor Trend -lehti palkitsi auton ”Car of the Year” palkinnolla, ja useat muutkin alan mediat ovat kehuneet autoa niin turvallisuuden, ajo-ominaisuuksien kuin huipputeknologian suhteen.lähde?

Syksyllä 2014 esitelty Model S P85D on maailman nopein neliovinen tuotantoauto, jossa on neliveto ja 700 hevosvoima.lähde? Vuonna 2016 Tesla esitteli mallista uuden version.

Tesla Model X[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tesla Model X
Tesla Model X.

Model X on Teslan seitsemänpaikkainen viistoperäinen katumaasturi. Suomalainen Joonas Vartola on suunnitellut monet sen yksityiskohdat.[13] Model X on tekniikaltaan ja alustaratkaisuiltaan hyvin hyvin samanlainen kuin sisarmallinsa Model S. Model X:n kilpailijoita ovat bensiinikäyttöiset BMW X6 sekä Mercedesin GLE Coupé. Autoa valmistetaan Teslan tehtaalla Fremontissa. Auton prototyyppi esiteltiin yleisölle vuonna 2012 Los Anglesissa. Sarjatuotantoversio julkistettiin viivästysten takia vasta 2015. Huhtikuussa 2016 oli myyty vajaat 2 700 autoa. Auton toisen ja kolmannen istumarivin ovet ovat nykyisin varsin harvinaiset lokinsiipiovet. Ovet toimivat niin että ovi avautuu ylöspäin.

Tesla Model 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tesla Model 3
Tesla Model 3.

Tesla Model 3 (Teslan markkinoinnissa Tesla Model ☰) on Teslan tuleva automalli, joka on jo ennakkovarattavissa. Auton nimi piti alun perin olla Tesla Model E, mutta Fordilla oli jo oikeudet nimeen ja Tesla muutti nimen muotoon Model 3. Autosta tulee Teslan malliston halvin malli. Auton suunnittelu ja rakentaminen rahoitetaan Model S:stä ja X:stä saatavilla tuotoilla. Model 3 esiteltiin 31. maaliskuuta 2016.[14]. Autolla pitäisi pystyä ajamaan ainakin 375 kilometriä yhdellä latauksella. Ensimmäiset autot on suunniteltu toimitettaviksi 2017.

Tulevaisuuden mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tesla on suunnitellut itseajavien autojen tuomista markkinoille. 2014 Elon Musk kertoi, että itseajavat autot ovat markkinoilla kuuden vuoden kuluessa.

Yritys on suunitellut vuosien kuluessa erilaisia autoluokkia. Kesäkuussa 2009 Tesla esitti suunnitelmia sähkökäyttöisistä tila-autoista ja crossovereista. 2010 esiteltiin Model X:n rinnalle ideoita uusista pakettiautoista ja avoautoista. Autoille oli suunniteltu sama pohjalevy kuin Model S:llä. Vuonna 2012 yritys suunnitteli kuorma-autoa.

Heinäkuussa 2015 Tesla ilmoitti että Roadster-malli saa seuraajan vuoden 2019 tienoilla. Lokakuussa 2015 Musk kertoi että seuraava malli Model 3:n jälkeen tulee olemaan Tesla Model Y. Model Y:stä on tarkoitus tulla crossover, lokinsiipisillä takaovilla, ja sen on tarkoitus tulla jopa halvemmaksi kuin Tesla Model 3.

Tesla Powerwall[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tesla Motors toi kesällä 2015 myyntiin yksityishenkilöille Powerwall-kotiakkuja. Powerwall-akkuja on kaksi, pienempi seitsemän kilowattitunnin (kWh) ja suurempi kymmenen kilowattitunnin versio. Akut voi riipustaa vaikka autotallin seinään.

Powerwall-kotiakuilla on kolme toimintoa, halvan sähkön säilyttäminen, latautuminen aurinkopaneelisähköllä, ja hätätilanteissa, esimerkiksi sähkökatkon aikana Powerwallista saa sähköä koko asuntoon.

Tyypilliseen Powerwall-järjestelmään kuuluvat aurinkopaneelit, invertteri, joka muuttaa sähkön tasavirran vaihtovirraksi, akun varaustason ilmoittava mittari ja varmistuskäytössä toinen piiri, joka syöttää sähköä keskeisille laitteille. Eri komponenttien tarve riippuu siitä, kuinka akkua käyttää.[15]

Supercharger-latausasemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tesloja Supercharger-asemalla.

Supercharger-asemat ovat Teslan valmistamièn sähköautojen latausasemia. Asemat on siljoitettu pitkille ja usein liikennöidyille autoreiteille. 30. kesäkuuta 2016 Supercharger-latausasemia oli 655 kappaletta ja latureita 3966.selvennä

Vuoden 2015 ohjelmistopäivityksen jälkeen kaikki Teslan autot saivat toiminnon, jonka avulla kosketusnäyttö kertoo autoa ajettaessa lähimmän Supercharger-aseman. Euroopan ensimmäinen katettu asema avattiin Køgeen, Tanskaan vuonna 2015.

Asemat muuttuvat maksullisiksi 15. tammikuuta 2017. Lataaminen maksaa 0,20 euroa kilowattitunnilta, jolla hinnalla esimerkiksi noin 600 kilometrin matka Tesla Model S P100D:llä maksaisi noin 20 euroa.[16]

Toimitilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääkonttori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teslan pääkonttori.

Tesla Motorsin pääkonttori sijaitsee Kalifornian Palo Altossa. Myös suurin osa tuotekehityksestä tapahtuu siellälähde?.

Tehdas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teslan tehdas Fremontissa.

Tesla suunnitteli alun perin rakentavansa uuden tehtaan Albuquerqueen. Suunnitelma ei toteutunut, ja yritys osti General Motorsin ja Toyotan entisen NUMMI-tehtaan Fremontissa Kaliforniassa. Tesla maksoi siitä 42 miljoonaa dollaria, ja se siirtyi Teslan hallintaan 19. lokakuuta 2010. Se toimii nykyään nimellä Tesla Factory. Ensimmäinen Tesla valmistui 22. kesäkuuta 2012.

Tesla Model S on ensimmäinen Fremontissa valmistettu Tesla. Tehtaalla on käytössä yli 160 erilaista robottia. Kymmenen niistä on maailman suurimpia robotteja. Ne ovat saaneet nimensä Ryhmä-X hahmoista. Useat Model S:n ja Model X:n uniikeista osista on valmistettu samassa rakennuksessa Fremontissa.

Yritys rakentaa Nevadaan Gigafactory 1 -nimistä uutta akkutehdasta, josta tulee maailman suurin tehdas. Sen ensimmäinen vaihe vihittiin 29. heinäkuuta 2016, jolloin on valmiina vasta murto-osa lopullisesta tehtaasta, jonka pinta-ala tulee valmistuttuaan vuonna 2020 olemaan 1,2 miljoonaa neliötä, ja siellä valmistetaan silloin 35 gigawattitunnin edestä akkuja. Tehdas käyttää aurinkoenergiaa ja on energiaomavarainen.[17]

Myynti- ja huoltopiste Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesällä 2015 Tesla avasi Suomeen ensimmäisen myymälänsä Vantaan Kaivokselassa. Myyntipisteen yhteydessä sijaitsee myös huoltokorjaamo.

Michiganin teknillinen keskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tesla Motorsin teknillinen keskus avattiin 26. tammikuuta 2007 Rochester Hillissä Michiganissa. Noin 1 780 neliömetrin toimitiloissa on Teslan tulevien autojen tutkimus- ja kehityskeskus. Keskuksen varusteluun käytettiin noin 47,7 miljoonaa dollaria. Keskuksen ensimmäinen etusijalla oleva projekti oli Tesla Model S -auto.lähde?

Palvelukeskukset, myymälät ja esittelytilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teslan myymälä Washington DC:ssä.

Tesla on rakentanut maailmalle satoja palvelukeskuksia, jotka on tarkoitettu Tesla-autojen huoltoon. Lisäksi se on avannut myymälöitä ja esittelytiloja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Number of Tesla employees as of December 2014 statista. Viitattu 09.09.2015. (englanniksi)
 2. Eberhard, Martin: The Next Leg of the Race Tesla Motors. 15.8.2007. Viitattu 19.5.2009. (englanniksi)
 3. Lienert, Anita: "Stealth Bloodbath" Roils Tesla Motors Edmund's Inside Line. 11.1.2008. Viitattu 19.5.2009. (englanniksi)
 4. a b Ohnsman, Alan: Detroit Auto No-Shows Put Startups Fisker, Tesla in Spotlight Bloomberg. 19.1.2009. Viitattu 19.5.2009. (englanniksi)
 5. Tuormaa, Jussi: Daimler sähköauto-startupin Teslan osakkaaksi Digitoday. 21.5.2009. Viitattu 21.5.2009.
 6. Strategic partnership: Daimler acquires stake in Tesla 19.5.2009. Tesla Motors. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
 7. Strategic partnership: Daimler acquires stake in Tesla 19.5.2009. Daimler. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
 8. Performance, Teslamotors
 9. Best Inventions, Time
 10. About Tesla Tesla motors. Viitattu 09.09.2015. (englanniksi)
 11. Megawatt Motorworks
 12. Tesla, New York Times
 13. Teslalta pian uusi Model X - auton muotoilussa näkyy suomalainen kädenjälki! Ilta-Sanomat. 12.8.2014. Viitattu 18.3.2016.
 14. Tesla vahvisti kauan odotetun Model 3:n julkistuspäivän Uusi Suomi. Viitattu 11.2.2016.
 15. Tesla Powerwall Tesla. 2015. Viitattu 29.6.2016.
 16. Ilmainen muuttui maksulliseksi - tämän verran Tesla laskuttaa suomalaiselta Viitattu 18.1.2017.
 17. Veijo Ojanperä: Elektroniikkalehti - Elektroniikkalehti etn.fi. Viitattu 4.8.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tesla Motors