ASIC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ASIC (engl. Application Specific Integrated Circuit) tarkoittaa mikropiiriä, joka on suunniteltu johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen. Termin tavanomaisin suomenkielinen vastine lienee sovelluskohtainen mikropiiri.

Tyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten mikropiirit yleensäkin, sovelluskohtaiset mikropiirit voivat olla joko analogisia, digitaalisia tai yhdistelmäpiirejä jotka sisältävät sekä analogisia että digitaalisia osia. Tyypillisiä analogisia osia ovat esimerkiksi vahvistimet, analogiset suotimet, oskillaattorit ja erilaiset radiotekniset piirit. Digitaalisia osia ovat taas erilaiset digitaalipiirit, yksinkertaisimmillaan yksittäiset logiikkaportit, mutta jopa kokonaisia suoritinytimiä voidaan integroida monimutkaisimpiin piireihin, joita kutsutaan järjestelmäpiireiksi (SoC, System-on-a-chip).

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sovelluskohtaisia mikropiirejä käytetään runsaasti elektronisissa laitteissa kuten kelloissa, matkapuhelimissa, sykemittareissa, mikroaaltouuneissa, mp3-soittimissa, televisioissa jne. - sekä myös tietokoneiden laiteohjaimissa. Sulautetuissa järjestelmissä sama toiminto voidaan usein toteuttaa vaihtoehtoisesti joko sovelluskohtaisella mikropiirillä, ohjelmoitavalla mikropiirillä kuten FPGA:lla, tai ohjelmallisesti mikroprosessorin avulla, riippuen suorituskykyvaatimuksista ja tuotteen valmistusmääristä. ASIC-piirien suunnittelu on tyypillisesti erittäin kallista ja hidasta, mutta kappalehinta suurissa erissä pieni. Tämän takia ASIC-piirejä käytetään tyypillisesti laitteissa, joita valmistetaan suuria määriä. ASIC-piirejä käytetään myös jos halutaan säästää piirilevyn pinta-alaa tai minimoida tehonkulutus. Joihinkin erittäin suorituskykykriittisiin tehtäviin ASIC-piiri saattaa olla myös ainoa realistinen vaihtoehtolähde?. Tuotteen kopiointia voidaan myös vaikeuttaa käyttämällä ASIC-piirejälähde?.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mikropiiri
  • FPGA (Field-programmable gate array)
  • EPLD (Erasable programmable logic device)
  • PAL (Programmable array logic)
  • GAL (Generic array logic)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.