Tesla Model S

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tesla Model S

kuvateksti=Tesla Model S 2012
Tesla Model S 2012

Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Valmistaja Tesla, Inc.
Valmistusvuodet 2012–
Korimalli 5-ovinen hatchback
Luokka Full-size
F-segmentti
Muotoilija Franz von Holzhausen
Teknisesti samankaltaisia Tesla Model X
Tesla Model 3
Koko ja tekniset tiedot
Massa 2 108 kg [1]
Pituus 4 978 mm [1]
Akseliväli 2 959 mm [1]
Leveys 1 963 mm [1]
Korkeus 1 435 mm [1]
Moottori 1 tai 2 kolmivaiheista, nelinapaista oikosulkumoottoria [2]
Teho 334–700 hv
Vääntö 931 Nm
Huippunopeus 225–250 km/h
Kiihtyvyys 2,7–5,9 s (0–100 km/h)
Vetotapa takaveto [1]
neliveto
Vaihteisto 1-vaihteinen kiinteä välityssuhde (9.73:1)
Henkilöluku 5 tai 7
Facelift-mallin Tesla Model S.

Tesla Model S on Teslan vuodesta 2012 lähtien valmistama viisiovinen hatchback-korinen sähköautomalli. Se esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2009 Frankfurtin autonäyttelyssä ja toimitukset Yhdysvalloissa alkoivat vuoden 2012 kesäkuussa.[3]

Malliversiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin myynnissä oli vain takavetoinen versio, mutta nykyään auton saa myös nelivetoisena. Aluksi autoa oli saatavilla eri kokoisilla akuilla: 40, 60 ja 85 kilowattituntia. Pienimmästä akustosta luovuttiin ennen tuotantovaihetta. 85 kilowattitunnin versiosta oli eri tehoversioita: 85, P85 ja P85+. Syksyllä 2014 esiteltiin nelivetoiset versiot 60D, 85D ja tehokkain P85D. Keväällä 2015 60 korvattiin 70D:llä, 60D-versiosta luovuttiin jo aiemmin. Luku kertoo akun energiamäärän kilowattitunteina, P viittaa suorituskykyyn (engl. performance) ja D kaksoismoottoriin (engl. dual motor). D-malleissa on sähkömoottori sekä etu- että taka-akselilla, joten auto on nelivetoinen. Auton kantama on versiosta riippuen 442–502 kilometriä. Pisin kantama on 85D-mallissa, mutta suurin nopeus (250 km/h), teho (700 hv) ja kiihtyvyys (0–100 km/h 3,3 s) ovat P85D-mallissa, jonka kantama toisaalta on toiseksi lyhin.[4]

Syksyllä 2015 tuli saataville mahdollisuus päivittää (P)85D-malli suurempiakkuiseksi (P)90D-malliksi, ja keväällä 2016 luovuttiin 85-malleista kokonaan.[5]

Vuonna 2016 julkistettiin malli P100D ja vuonna 2017 malli 100D.

Tesla Model S:n akusto koostuu pienistä hieman AA-paristoa suuremmista 18650-kokoisista Panasonicin valmistamista litiumkennoista, joita 85 kilowattitunnin akussa on peräti 7108 kappaletta.[6]

Kosketusnäyttö ja auton toimintojen ohjaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes kaikkia auton toimintoja ohjataan kojelaudan keskellä olevasta 17-tuumaisesta kosketusnäytöstä, ja mekaanisia painikkeita on vain vähän. Näytön saa jaettua kahteen osaan, ja sen toiminnot ovat seuraavat: takakamera, media, puhelin, internet-selain, energiankulutuksen tiedot, kalenteri, auton tiedot ja asetukset. Auton mallitiedot saa painamalla Teslan logoa näytön yläreunassa. Auton akun varaus näytetään mobiililaitteiden tapaan näytön yläreunassa, ja sitä painamalla saa tarkemman tiedon akun toiminnasta ja siihen liittyviä asetuksia. Käyttöjärjestelmä muistuttaa hieman mobiililaitteiden käyttöjärjestelmää.

Auton tiedoista näkyvät seuraavat:

 • VIN-koodi
 • Järjestelmän versio
 • Tehoversio (70D, 85, 85D, P85D, 100D tai P100D)
 • Useassa kohtaa (eri asetus- ja tietoikkunoissa) kuva autosta, johon on huomioitu auton katto (saatavilla korinvärinen tai täyslasinen), vanteet auton valmistuttua (ei otettu huomioon esim. talvirenkaita eri vanteilla), väri ja hetkellinen ajovalojen tila sekä maavara.
 • Akun varaus

Auton toimintaa saa kosketusnäytöstä muokattua seuraavin tavoin:

 • Ajovalojen tehoa, teemaa ja tilaa sekä sumuvaloja saa mukautettua. Osa näistä onnistuu myös tavalliseen tapaan myös ohjauspylvään viiksistä.
 • Jousitus toimii normaalisti automaattisesti, mutta näytön avulla automatiikan voi ohittaa maavaran osalta ja säätä sitä käsikäyttöisesti.
 • Ovet ja tavaratilan luukut voi lukita ja avata (autossa ei ole varsinaista konepeltiä, vaan sen paikalla on etutavaratilan luukku, sillä edessä on vain lisätavaratila; elektroniikka on pakattu pieneen tilaan, mikä ei polttomoottorilla onnistuisi samalla tavalla). Lisäksi myös latausluukun voi avata.
 • Akun varausrajaa voi säätää ja näin asettaa rajan, missä vaiheessa auto lopettaa akun latauksen ollessaan laturissa. Lisäksi latauksen saa ajastettua siten, että auto ei lataa aina ollessaan laturissa, vaan esimerkiksi ainoastaan halvemmalla yösähköllä.

Käynnistys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tesla Model S:n ohjaamo.

Avaimettoman käynnistyksen ajatus on viety Model S:ssä tavallista pidemmälle: mikäli avain on sisällä, auto ”käynnistyy” eli virrat menevät päälle jarrupoljinta painamalla, ja se lähtee liikkeelle, kun vaihdevivusta valitaan vaihde eteen tai taakse ja painetaan kaasupoljinta, eikä erillistä käynnistyspainiketta ole. Tämän mahdollistaa se, ettei sähkömoottoria tarvitse varsinaisesti käynnistää. Ovenkahvat on piilotettu ovien sisälle, ja ne työntyvät ulos kun avain tulee tunnistimien alueelle. Lukitus aukeaa, kun kahvasta ottaa kiinni.

Autopilotti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikissa 26. heinäkuuta 2014 ja myöhemmin valmistetuissa Tesloissa on autopilottivarustus. Autossa on kolmet erilaiset anturit ja autopilotti, joka hyödyntää näitä antureita. Auto seuraa liikennettä, tien mutkia ja muita autoja myös sivuilla ja takana sekä tunnistaa nopeusrajoitukset. Auto ohjautuu itse tien mukaan ja pysyttelee kaistalla sekä ohjaa muiden autojen mukaan, mutta kuljettajan on kuitenkin hallittava autoa. Auto myös vaihtaa kaistaa vilkkuviikseä napauttamallla. Täysin itsenäisesti auto ei aja, sillä laki kieltää sen. Tällä hetkellä monet valmistajat ajavat läpi aloitetta, joka kumoaa lain siten, että autot voivat toimia itsenäisesti. Teslassa on itsenäiselle ajolle tekninen valmius, ja se tulee käyttöön luultavasti ohjelmistopäivityksessä lain kumouduttua.[7] Toukokuussa autolle 2016 tapahtui Yhdysvaltain Floridassa maailman ensimmäinen kuolonuhrin vaatinut onnettomuus autopilotilla ajettaessa. Syytä tutkitaan edelleen.[8]

Auton anturit

 • Pitkänmatkan tutka
 • Etukamera
 • 360° ultraäänisensori

Lataus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tesla Model S -autoja lataamassa Tesla Supercharger -asemalla.

Tesla Model S:n järjestelmiin kuuluu sisäänrakennettu 10 kilowatin latauslaite, jonka avulla voidaan normaalilla kotitaloussähköllä ladata 50 kilometrin ajosuoritteeseen tarvittava varausmäärä tunnissa. Saatavilla on myös 400 voltin ja 22 kilowatin latauslaite, jonka avulla tunnissa ladataan 110 kilometrin ajosuoritteeseen tarvittava varaus. Auton latausliitäntä tapahtuu omaa Mobile Connector -kaapelia käyttäen. Vakiovarusteisena kaapeli on varustettu maakohtaiselle kotitalousliitännälle, mutta valinnaisena on saatavana kaapeli, jonka sovitinkappaleen avulla lataus onnistuu myös muiden Euroopan maiden liitännöistä.

Latausta varten Tesla Model S voidaan vakiovarusteisena kytkeä 230 V/16 A 1 -vaiheiseen, vakiopistoketta käyttävään verkkoliitäntään tai sinistä pistoketta käyttävään (L+N+PE, 6h) campingliitäntään. Lisäksi vakiolatauslaite voidaan kytkeä verkkoon punaisella 400 voltin voimavirtapistokkeella (3L+N+PE). Mikäli auto on varustettu teholaturilla, sen verkkokytkentä tapahtuu latauspistoke Typ 2:n avulla, joko Wallboxin kautta tai latauspisteeltä.

Akut voidaan ladata myös 90 kilowatin Tesla Supercharger -latauslaitteella, joka lataa 20 minuutissa 50 prosentin, 40 minuutissa 80 prosentin ja 75 minuutissa 100 prosentin varaustilan. Latausaseman teho on 135 kilowattia, jonka ansiosta latausaikaa on saatu lyhennettyä. Tesla kehittää omana työnään järjestelmää, jossa latausaika olisi ainoastaan 5–10 minuuttia. Kun auto kytkettäisiin Supercharger-järjestelmän latauspisteellä olevaan kaapeliin, järjestelmä syöttäisi virtaa auton laturin ohi, suoraan akuille. Tesla Motors rakentaa Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan latausasemien verkostoa, jossa pikalataus on Tesla Motorsin valmistamille ajoneuvoille maksutonta. Suomeen latausasemat avattiin vuonna 2015. Koska akusto on asennettu ajoneuvon pohjaan, sen vaihtotyö ei vie aikaa kuin muutaman minuutin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e f Model S Specs Tesla Motors. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 2. https://www.teslamotors.com/support/model-s-specifications
 3. Boudreau, John: Tesla Motors begins delivering Model S electric cars in a Silicon Valley milestone San Jose Mercury News. 22.6.2012. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 4. http://www.teslamotors.com/
 5. Tesla Drops 85 kWh From Model S Offering CleanTechnica. 9.2.2016. Viitattu 30.6.2016. (englanniksi)
 6. Herttua, Ilkka: Tesla Motorsin autotehdas Kaliforniassa: Muutoksen lähteillä. Tekniikan maailma, 15.4.2015, nro 08/2015, s. 37. Otavamedia.
 7. http://www.teslamotors.com/
 8. Autopilottia käyttänyt kuski kuoli - Yhdysvaltojen viranomaiset tutkivat tapausta Viitattu 9.7.2016. fi-FI

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]