Tesla Model S

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tesla Model S
Tesla Model S 2012
Tesla Model S 2012
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Valmistaja Tesla, Inc.
Korimalli 5-ovinen liftback
Luokka full-size
E-segmentti
Muotoilija Franz von Holzhausen
Teknisesti samankaltaisia Tesla Model X
Tesla Model 3
Tekniset tiedot
Henkilöluku 5 tai 7
Moottori 1 tai 2 kolmivaiheista, nelinapaista oikosulkumoottoria [2]
Teho 334–1100 hv
Vääntö 931 Nm
Huippunopeus 322 km/h[3]
Kiihtyvyys <2,0 s (0–100 km/h)[3]
Vetotapa takaveto [1]
neliveto
Vaihteisto 1-vaihteinen kiinteä välityssuhde (9.73:1)
Mitat
Massa 2 108 kg [1]
Pituus 4 978 mm [1]
Akseliväli 2 959 mm [1]
Leveys 1 963 mm [1]
Korkeus 1 435 mm [1]
Facelift-mallin Tesla Model S.

Tesla Model S on Teslan vuodesta 2012 lähtien valmistama viisiovinen hatchback-korinen sähköautomalli. Se esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2009 Frankfurtin autonäyttelyssä ja toimitukset Yhdysvalloissa alkoivat vuoden 2012 kesäkuussa.[4]

Malliversiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin myynnissä oli vain takavetoinen versio, mutta nykyään auton saa myös nelivetoisena. Aluksi autoa oli saatavilla eri kokoisilla akuilla: 40, 60, 70, 75, 85, 90 ja 100 kilowattituntia. Pienimmästä akustosta luovuttiin ennen tuotantovaihetta. 85 kilowattitunnin versiosta oli eri tehoversioita: 85, P85 ja P85+. Syksyllä 2014 esiteltiin nelivetoiset versiot 60D, 85D ja tehokkain P85D. Keväällä 2015 60 korvattiin 70D:llä, 60D-versiosta luovuttiin jo aiemmin. Luku kertoo akun energiamäärän kilowattitunteina, P viittaa suorituskykyyn (engl. performance) ja D kaksoismoottoriin (engl. dual motor). D-malleissa on sähkömoottori sekä etu- että taka-akselilla, joten auto on nelivetoinen. Auton kantama on versiosta riippuen 442–502 kilometriä. Pisin kantama on 100D-mallissa, mutta suurin teho (+1100 hv) ja kiihtyvyys (0–100 km/h <2.0 s) ovat Model S Plaid+-mallissa[5], jonka kantama on toisaalta lyhyempi.[6]

Syksyllä 2015 tuli saataville mahdollisuus päivittää (P)85D-malli suurempiakkuiseksi (P)90D-malliksi, ja keväällä 2016 luovuttiin 85-malleista kokonaan.[7]

Vuonna 2016 julkistettiin malli P100D ja vuonna 2017 malli 100D.

Tesla Model S:n akusto koostuu 18650-kokoisista Panasonicin valmistamista litiumkennoista, joita 85 kilowattitunnin akussa on peräti 7108 kappaletta.[8]

Kosketusnäyttö ja auton toimintojen ohjaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes kaikkia auton toimintoja ohjataan kojelaudan keskellä olevasta 17-tuumaisesta kosketusnäytöstä, ja mekaanisia painikkeita on vain vähän. Näytön saa jaettua kahteen osaan, ja sen toiminnot ovat seuraavat: takakamera, media, puhelin, internet-selain, energiankulutuksen tiedot, kalenteri, auton tiedot ja asetukset. Auton mallitiedot saa painamalla Teslan logoa näytön yläreunassa. Auton akun varaus näytetään mobiililaitteiden tapaan näytön yläreunassa, ja sitä painamalla saa tarkemman tiedon akun toiminnasta ja siihen liittyviä asetuksia. Käyttöjärjestelmä muistuttaa hieman mobiililaitteiden käyttöjärjestelmää.

Auton tiedoista näkyvät seuraavat:

 • VIN-koodi
 • Järjestelmän versio
 • Akku- ja moottorikonfiguraatio ja teho (P = performance) tai perusversio (60, 70D, 75D, 85, 85D, P85D, 100D tai P100D)
 • Useassa kohtaa (eri asetus- ja tietoikkunoissa) kuva autosta, johon on huomioitu auton katto (saatavilla korinvärinen tai täyslasinen), vanteet auton valmistuttua (ei otettu huomioon esim. talvirenkaita eri vanteilla), väri ja hetkellinen ajovalojen tila sekä maavara.
 • Akun varaus

Auton toimintaa saa kosketusnäytöstä muokattua seuraavin tavoin:

 • Ajovalojen tehoa, teemaa ja tilaa sekä sumuvaloja saa mukautettua. Osa näistä onnistuu myös tavalliseen tapaan myös ohjauspylvään viiksistä.
 • Jousituksen tasaus toimii normaalisti automaattisesti ja näytön avulla voi maavaraa säätää manuaalisesti.
 • Ovet ja tavaratilan luukut voi lukita ja avata (autossa ei ole varsinaista konepeltiä, vaan sen paikalla on etutavaratilan luukku, sillä edessä on vain lisätavaratila; elektroniikka on pakattu pieneen tilaan, mikä ei polttomoottorilla onnistuisi samalla tavalla). Lisäksi myös latausluukun voi avata.
 • Akun varausrajaa voi säätää ja näin asettaa rajan, missä vaiheessa auto lopettaa akun latauksen ollessaan laturissa. Lisäksi latauksen saa ajastettua siten, että auto ei lataa aina ollessaan laturissa, vaan esimerkiksi ainoastaan halvemmalla yösähköllä. Latausasetukset voi myös tallentaa lokaatioperusteisesti.

Käynnistys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tesla Model S:n ohjaamo.

Avaimettoman käynnistyksen ajatus on viety Model S:ssä tavallista pidemmälle: mikäli avain on sisällä, auto ”käynnistyy” eli virrat menevät päälle jarrupoljinta painamalla ja auto lähtee liikkeelle, kun vaihdevivusta valitaan vaihde eteen tai taakse sekä painetaan kaasupoljinta. Erillistä käynnistyspainiketta siis ole. Tämän mahdollistaa se, ettei sähkömoottoria tarvitse varsinaisesti käynnistää. Ovenkahvat on piilotettu ovien sisälle, ja ne työntyvät ulos kun avain tulee tunnistimien alueelle. Lukitus aukeaa, kun kahvasta vedetään kevyesti. Ilman avainta lukitsematonta autoa lähestyttäessä kahvan saa ulos painamalla kevyesti kahvan takaosaa. Auto voidaan käynnistää myös etänä mobiilisovelluksella.

Autopilotti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikissa 26. heinäkuuta 2014 ja myöhemmin valmistetuissa Tesloissa on autopilottivarustus. Autossa on kolmet erilaiset anturit ja autopilotti, joka hyödyntää näitä antureita. Auto seuraa liikennettä, tien mutkia ja muita autoja myös sivuilla ja takana sekä tunnistaa nopeusrajoitukset. Auto ohjautuu itse tien mukaan ja pysyttelee kaistalla sekä ohjaa muiden autojen mukaan, mutta kuljettajan on kuitenkin hallittava autoa. Auto myös vaihtaa kaistaa vilkkuviikseä napauttamalla. Täysin itsenäisesti auto ei aja, sillä laki kieltää sen. Monet autonvalmistajat vaativat lain kumoamista siten, että autot voisivat toimia itsenäisesti. Teslassa on itsenäiselle ajolle tekninen valmius, ja se voidaan ottaa lain kumouduttua käyttöön ohjelmistopäivityksenä.[6] Toukokuussa autolle 2016 tapahtui Yhdysvaltain Floridassa maailman ensimmäinen kuolonuhrin vaatinut onnettomuus autopilotilla ajettaessa. Syytä tutkitaan edelleen.[9]

Auton anturit Autopilot 2.5 versiossa

 • Pitkänmatkan tutka
 • Etukamera 150 metrin ja 50 asteen näkymällä
 • Etukamera 250 metrin ja 35 asteen näkymällä
 • Etukamera 60 metrin ja 150 asteen näkymällä
 • Takakamera 50 metrin ja 150 asteen näkymällä
 • 2 eteenpäin suunnattua sivukameraa 80 metrin näkymällä
 • 2 taaksepäin suunnattua sivukameraa 100 metrin näkymällä
 • 12 ultraäänisensoria ympäri auton koria

Lataus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tesla Model S -autoja lataamassa Tesla Supercharger -asemalla.

Nykyiseen Tesla Model S:n järjestelmiin kuuluu sisäänrakennettu 16,5 kilowatin kolmivaihelatauslaite. UMC-kaapelilla maksimi latausnopeus on maksimissaan 11 kW (3 x 16A), jonka avulla voidaan kotitalousvoimavirtapistokkeesta ladata 55 kilometrin ajosuoritteeseen tarvittava varausmäärä tunnissa. Lisävarusteena on saatavilla seinälaturi Wall Charger, jolla voidaan ladata täydellä 16,5 kw:n teholla (80 kilometriä varausta tunnissa). Auton lataus suko- tai voimavirtapistokkeesta tapahtuu Universal Mobile Connector (UMC) -kaapelia käyttäen. Vakiovarusteisena kaapeli on varustettu maakohtaiselle kotitalousliitännälle, mutta valinnaisena on saatavana kaapeli, jonka sovitinkappaleen avulla lataus onnistuu myös muiden Euroopan maidenselvennä liitännöistä. Mukana tulee vakiona suko-adapteri ja punainen kolmivaihevoimavirta-adapteri.

Latausta varten Tesla Model S voidaan vakiovarusteisena kytkeä 230 V/16 A 1 -vaiheiseen, vakiopistoketta käyttävään verkkoliitäntään tai sinistä pistoketta käyttävään (L+N+PE, 6h) campingliitäntään. Lisäksi vakiolatauslaite voidaan kytkeä verkkoon punaisella 400 voltin voimavirtapistokkeella (3L+N+PE). Yleisellä latauspaikalla auton kytkentä tapahtuu latauspistoke Type 2:n avulla.

Akut voidaan ladata myös Tesla Supercharger -latauslaitteella, joka lataa 20 minuutissa 50 prosentin, 40 minuutissa 80 prosentin ja 75 minuutissa 100 prosentin varaustilan. Latausaseman teho on 135 kilowattia, jonka ansiosta latausaikaa on saatu lyhennettyä. Kun auto kytketään Supercharger-järjestelmään, järjestelmä syöttää virtaa auton laturin ohi, suoraan akuille. Teslaan on saatavilla myös lisävarusteena CHAdeMO-adapteri, jolla voidaan pikaladata muilla kuin Teslan omilla Superchargereilla. CCS-adapteri on myös tulossa, minkä jälkeen Teslaa voidaan ladata kaikilla latausasemilla.

Latausrajaa voidaan säätää mobiilisovelluksella myös latauksen aikana.

Mobiilisovellus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teslan toimintoja, kuten lämmitystä, ovien aukomista ja latausta voidaan etäohjata mobiilisovelluksella, joka on saatavilla Android ja iOS -laitteille. Sovelluksesta voidaan myös käynnistää Summon-toiminto jolla auto ajaa ilman kuljettajaa esim. ahtaasta tallista ulos. Mobiilisovelluksella voidaan myös käynnistää auto ilman avainta sekä lukita auto etänä ilman avainta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e f Model S Specs Tesla Motors. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 2. https://www.teslamotors.com/support/model-s-specifications
 3. a b Model S Tesla. Viitattu 15.6.2021.
 4. Boudreau, John: Tesla Motors begins delivering Model S electric cars in a Silicon Valley milestone San Jose Mercury News. 22.6.2012. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
 5. Tesla's S Plaid+ is the ‘Fastest Production Car Ever’ Man of Many. 29.1.2021. Viitattu 7.9.2021. (englanniksi)
 6. a b http://www.teslamotors.com/
 7. Tesla Drops 85 kWh From Model S Offering CleanTechnica. 9.2.2016. Viitattu 30.6.2016. (englanniksi)
 8. Herttua, Ilkka: Tesla Motorsin autotehdas Kaliforniassa: Muutoksen lähteillä. Tekniikan maailma, 15.4.2015, nro 08/2015, s. 37. Otavamedia.
 9. Autopilottia käyttänyt kuski kuoli - Yhdysvaltojen viranomaiset tutkivat tapausta iltalehti.fi. Viitattu 9.7.2016. fi-FI

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]