Neuroverkot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eteenpäin kytketty 2x5 monikerrosverkko

Neuroverkot ovat informaation käsittelyn, matematiikan tai laskennan malleja, jotka perustuvat yhdistävään laskentaan. Warren McCulloch ja Walter Pitts esittivät ensimmäisen ihmisaivojen toimintaa ja matemaattista logiikkaa yhdistelevän laskennan mallin vuonna 1943.

Neuroverkkojen perusajatus perustuu luonnollisiin hermoverkkoihin, mutta tarkkaan luonnollisten hermoverkkojen jäljittelyyn ei nykyisin yleensä pyritä, vaan neuroverkkotekniikoiden kehittäminen perustuu enemmän esimerkiksi tilastotieteeseen ja signaalinkäsittelyn teoriaan.

Siinä kun tavallisissa asiantuntijajärjestelmissä käytetään "jos-niin"-sääntöpareja (esim. jos raidat, niin seepra; jos pitkät korvat, niin aasi), neuroverkkoa opetetaan esimerkkien avulla (nämä ovat eri-ikäisiä seeproja, nämä aaseja). Pyritään siihen että neuroverkko oppii muuttujien epälineaariset riippuvuussuhteet suoraan havaintoaineistosta (em. esimerkissä neuroverkko oppii tarkastelemaan korvia ja värin kuvioita, ei esim. jalkojen pituutta). Muilta osin neuraalilaskenta muistuttaa tilastotieteessä käytettyjä yleistettyjä lineaarisia malleja (GLM).

Neuroni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuroverkot koostuvat joukosta (keinotekoisia) neuroneita. Neuronit ovat yksinkertaisia, toisiinsa kytkettyjä tiedonkäsittely-yksiköitä. Neuroni koostuu seuraavista osista:

  • synapseista
  • summaajasta
  • aktivaatiofunktiosta

Synapsi on kahden neuronin välinen kytkentä, jolle on määritelty kytkentäkohtainen paino. Käytännössä neuronin neuronille lähettämän signaalin arvo kerrotaan synaptisella painolla .

Summaajan tehtävä on laskea kaikilta syötesynapseilta tulleiden signaalien summa. Neuronin summain on

missä ovat syötesignaaleita. Aktivaatiofunktio laskee summasta epälineaarisen kuvauksen

missä on ulostulosignaali ja on vakiotermi (bias).

Epälineaarisuus mahdollistaa mielivaltaisen funktion approksimoimisen. Epälineaarinen aktivaatiofunktio voi olla esimerkiksi askelfunktio

tai logistinen (sigmoidi) funktio

Geometrisesti tulkittuna yksi rinnakkaisten neuroneiden muodostama kerros ilmaisee, kummalla puolella synaptisten painojen määräämää tasoa syötevektorin osoittama piste sijaitsee.

Neuroverkkorakenteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avattu takaisinkytketty neuroverkko

Yleisin neuroverkkorakenne on eteenpäinsyöttävä verkko, jossa neuronit on jaettu kerroksiin ja kaikki edellisen kerroksen neuronit on kytketty kaikkiin seuraavan kerroksen neuroneihin. Eri tarkoituksiin on kehitetty lisäksi monia erilaisia neuroverkkorakenteita.


Opetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuroverkkojen opettamisessa kytkentöjen synaptiset painot optimoidaan siten, että opetusnäytteiden vasteiden ja haluttujen vasteiden ero minimoituu.

Opetusnopeutta voidaan parantaa nolla-keskiarvoistamalla opetusdata ja vähentämällä opetusnäytteen piirteiden keskinäistä riippuvuutta esimerkiksi pääkomponenttianalyysillä.

Vastavirta-algoritmi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monikerroksisten neuroverkkojen opetuksessa käytetään vastavirta-algoritmia (engl. backpropagation).[1] Vastavirta-algoritmi nopeuttaa gradientin laskemista, johon neuroverkkojen opettaminen useimmiten perustuu.

Neuroverkkojen erikoistyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haykin, Simon (1999). Neural networks - A comprehensive edition. 2.painos. Prentice Hall International. ISBN 0-13-908385-5.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Orponen, Pekka: Neuroverkot users.ics.aalto.fi. Viitattu 28.04.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]