Touho Ankka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Touho Ankka
Touho Ankka
Touho Ankka
Ensi-
esiintyminen
Touho-serkun toilauksia (1964)
Kustantaja Disney (useilla kustantamoilla lisenssi)
Henkilötiedot
Koko nimi Touho Ankka
Status Aku Ankan serkku
Luonteenpiirteet Into ja tarmokkuus
Suhteet
Vanhemmat Unto Ankka (isä)
Aino Kaakkuri (äiti)
Sisarukset Sisuvius Ankka
Isovanhemmat Kaino-Vieno Ankka
Hepsu Ankka
Tädit ja sedät Aaron Ankka (setä)
Dora Ankka (täti)
Sisarusten lapset Toimi Ankka
Serkut Hannu Hanhi
Aku Ankka
Della Ankka
Hansu Hanhi (pikkuserkku)
Into Ankka (pikkuserkku)
Tutut Pelle Peloton
Iines Ankka
Lepakkoankka (Alter Ego)

Touho Ankka (engl. Fethry Duck) on Aku Ankka -sarjakuvissa esiintyvä Akun serkku. Käsikirjoittaja Dick Kinney ja piirtäjä Al Hubbard loivat vuonna 1963[1] tämän pitkätukkaisen, harvahapsisen ja pipopäisen hahmon, joka esiintyi ensi kerran sarjakuvassa The Health Nut (julkaistu 1964, Suomessa nimellä Touho-serkun toilauksia, Aku Ankka -lehdet 16/1966 ja 4/2004). Tarina sai pian jatkoa, ja yhdysvaltalaisten taiteilijoiden (muun muassa Tony Strobl) lisäksi hahmoa kehittivät erityisesti Ranskan, Italian ja Brasilian ankantekijät.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Touho on selvästi aikansa lapsi: hänen ulkomuodossaan ja elämänasenteessaan on selviä viittauksia 1950- ja 1960-lukujen beatnik- ja hippikulttuureihin. Touhon ennakkoluuloton optimismi ja ylitsevuotava itsevarmuus saavat arkisimmankin tapahtuman usein riistäytymään käsistä mitä mielikuvituksellisimmalla tavalla. Monipuolisen vaikkakin hataran sivistyksensä Touho on saanut lähinnä kirjekurssien kautta, ja vaikuttavienkin diplomien ja oppiarvojen myöntäjäksi paljastuu yleensä Leväperän opisto tai jokin muu vähemmän arvovaltainen opinahjo.

Into, tarmokkuus ja liki pohjaton hyväntahtoisuus paikkaavat kuitenkin aukot taidoissa ja värikkäänä ja ennakkoluulottomana elämäntaiteilijana Touho on täydellinen aisapari toisinaan jopa liialliseen varovaisuuteen taipuvaiselle Akulle. Vaikka Touho tarkoittaa aina hyvää, hän ajautuu todella helposti erilaisten muotivirtausten pauloihin ja saa yleensä myös Akun vaikeuksiin. Touho ja Aku nähdään monissa Aku Ankan taskukirjoissa agentteina joko Roope Ankan perustamassa ATP:ssä (Ankan Tiedustelu Palvelussa), muukalaisia vastaan taistelevassa PAM:issa (Päihitämme Avaruuden Muukalaiset) tai Roope Ankan sanomalehden toimituksessa. Brasiliassa Touho nähdään myös Lepakkoankkana Taikaviitan apurina.

Touho on pukeutunut yleensä punaiseen paitaan ja myssyyn, mutta hän esiintyy sarjakuvissa varsin harvoin. Don Rosan luoman Aku Ankan sukupuun mukaan hän on Sisuvius Ankan veli ja Aino ja Unto Ankan poika.

DuckTales-sarjan toisella tuotantokaudella Touho Ankka teki ensimmäisen animaatiodebyyttinsä. Sarjassa hänen äänenään toimii Tom Kenny.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.