Osku Kani

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Osku Kani (engl. Oswald the Lucky Rabbit) on Walt Disneyn ja Ub Iwerksin vuonna 1926 luoma kuvitteellinen piirroshahmo, josta on julkaistu tähän mennessä kaikkiaan 26 elokuvaa ja useita sarjakuvajaksoja. Osku Kani oli ulkonäöltään aika samankaltainen kuin Mikki Hiiri. Sillä ei ollut samantapaista, punaista vaatetta kuin Mikillä, vaan siniset housut, joissa ei ollut nappeja. Väriltään Osku oli mustavalkoinen. Silmät, korvat ja nenä olivat mustat ja naama valkoinen.

Disney ja Iwerks kehittelivät hahmon alun perin tilaustyönä sivuosiin, mutta myöhemmin hahmo pääsi myös omiin nimikkorooleihin sekä elokuvissa että sarjakuvissa. Jänis oli menestys silloisille Walt Disney Brothersille ja Walt Disney studioille. Osku Kanin menestys oli siinä määrin suuri, että Osku Kanin elokuvia levittäneen tuotantoyhtiön johtajan, tuottaja Charlie B. Mintzin onnistui huijata huolimattomasti tehdyn sopimuksen turvin hahmon tuotanto-oikeudet Disneyltä omalle yhtiölleen ja palkkaamaan lähes jokaisen hahmon parissa työskennelleen Disneyn työntekijän itselleen. Vuonna 1928 hahmon oikeudet myytiin Universal Studiosille ja Mintz palkkasi myöhemmin muun muassa Nakke Nakuttajaa tuottaneen Walter Lantzin tekemään Osku Kania uudestaan.

Osku Kani ei onnistunut saavuttamaan suurta suosiota ilman Disneyn vetovoimaa, ja sarja lopetettiin vuonna 1938. Viimeinen piirretty, jossa hahmo oli pääosassa, oli 1943 julkaistu The Egg Cracker Suite. Suurin syy Osku Kanin huonoon menestykseen oli ollut kuitenkin Walt Disneyn ja Iwerksin Disneylle kehittämä uusi hahmo Mikki Hiiri, jonka ylivertaisuudelle ei yksikään muu hahmo pärjännyt.

Vuonna 2006 The Walt Disney Company ja Walt Disney Pictures vaihtoi urheiluselostaja Al Michaelsin oikeudet Osku Kaniin, Osku Kanin silloisen omistajan Universalin kanssa. Disney julkaisi Osku Kani -piirroselokuvat DVD:llä joulukuussa 2007. Oswald esiintyy myös vuonna 2010 julkaistussa pelissä Epic Mickey Nintendo Wii konsolille ja sen jatko-osassa Epic Mickey 2: The Power of Two

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.