Evronit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Evronit (engl. Evronians, ital. Evroniani) ovat fiktiivinen sotaisien avaruusolioiden rotu, joka esiintyy Disneyn sarjakuviin kuuluvassa Taikaviitta 2000 -albumisarjassa. Evronit ovat Taikaviitan arkkivihollisia, ja asuvat avaruusalusplaneetta Evronilla.

Evronit ovat kooltaan hieman Disneyn sarjakuvissa seikkailevia ankkoja pidempiä. Ne muistuttavat ulkomuodoltaan paljolti ankkoja, mutta niiden ruumiinrakenne on atleettisempi. Evronien jalat ovat pitkät ja hoikat ja ylävartalo usein hieman eteenpäin kaartuva. Niillä on pitkä nokka, kuten Disney-sarjakuvien ankoilla, hampaat ja vaaleansiniset silmät joissa ei ole pupilleja. Evroneilla on violetti nahka, mutta heillä kastijärjestyksestä riippuen saattaa olla päällään erivärisiä pukuja. Korkeammassa asemassa olevien Evronien puvun väri voi olla musta tai punainen.

Ravinto ja säästöliekit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evronit elävät muilta elämänmuodoilta varastetuilla tunne- ja aivoenergialla. Heillä on evronaseet, eli sädepyssyt, joiden avulla he voivat imeä tunteet pois elävältä olennolta osittain tai kokonaan, tehden uhreistaan tunteettomia orjia, säästöliekkejä. Evroneilla on harteillaan säiliöt, jonne imetty tunne-energia varastoituu. Säästöliekkien työkelpoisuus riippuu paljolti siitä, kuinka paljon tunteita ja älyä uhrilta on imetty. Tyystin tyhjästä säästöliekistä ei ole monimutkaisiin, pulmanratkaisua vaativiin töihin. Tällaisten säästöliekkien älykkyys ei riitä puhumiseen, mutta miedon säästöliekityksen saaneet uhrit osaavat vielä puhua. Säästöliekitys on mahdollista peruuttaa Xerbalaisten keksimillä palautuskammioilla. Evroneilla on kuitenkin käytössään tavallisen evronaseen lisäksi myös Evronvaac-käsittely, joka tyhjentää uhrin peruuttamattomasti.

Evronien yhteiskuntajärjestelmä on puhtaasti hierarkkinen, ja jakautunut kahteen lohkoon, sotureihin ja tieteilijöihin. Yksittäisen Evronin älykkyys riippuu hyvin pitkälti siitä, mihin kastiin tämä on syntynyt. Evroneita johtaa sotaisa ja julma keisari Evron. Keisari on kastijärjestelmässä ylimmällä tasolla, minkä jälkeen tulee keisarin apuna toimiva keisarillinen neuvosto, jonka 111 jäsentä koostuvat erittäin korkea-arvoisista ja älykkäistä Evroneista. Keisarillisen neuvoston kohdalla kastijärjestelmä jakautuu sotureihin ja tieteilijöihin. Sotureista alaspäin olevat arvot ovat kenraalit, upseerit, soturit ja parveilijat. Tieteilijöiden arvot ovat heimopäälliköt, tieteilijät, teknikot ja parveilijat. Kastijaossa alimmaisena ovat säästöliekit, eli Evronien orjuuttamat toisilta planeetoilta kotoisin olevat asukkaat.

Evroneilla ei ole sukupuolta, sillä ne syntyvät itiöistä. Itiöt kylvää maahan sitä varten suunniteltu avaruusalus, ja itiöstä syntyy Evroni, joka kasvaa täysikasvuiseksi. Evroneilla on äärimmäisen vaaran uhatessa kyky muuttaa itsensä takaisin itiötasolle, ja kasvaa uudelleen luonnollisesti, tai teknologisesti nopeuttaen. Jotkut ylemmän kastin Evronit myös rankaisevat alempiarvoisia lajitovereitaan muuttamalla nämä itiöksi.

Kuuluisia Evroneita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evron oli muinainen, mahtava, kaksipäinen avaruusolio, joka perusti evronien imperiumin. Kaikki olemassa olevat evronit ovat hänen jälkeläisiään. Evron oli julma, kostonhimoinen, häikäilemätön ja despoottinen, ja hänen sanotaan aiheuttaen suurta kauhua ympäri universumia, minkä vuoksi evronit ovat pelätty vastus nykypäivänäkin. Evronien kotiplaneetta Evron on nimetty hänen mukaansa. Taikaviitta-sarjakuvissa nähty keisari on ensimmäisen keisarin jälkeläinen, Evron Yhdestoista VI. Ensimmäinen keisari ei ole kertaakaan esiintynyt sarjassa, mutta Taikaviitta-lehden numerossa 1. Evronien hyökkäys, sanotaan seuraavalla tavalla: "Aikojen alussa Evron oli mahtava muukalaissoturi, kuolematon, tuhatvuotinen olento. Rajattomien voimiensa tunnossa hän on ottanut johtaakseen kokonaisen heimon, evronien valloittajakansan, jonka yhteiskuntarakenne on monimutkainen."

Evron Yhdestoista VI

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evron Yhdestoista VI on ensimmäisen keisari Evron ensimmäisen jälkeläinen. Evron on nähty myös Taikaviitta 2000-albumisarjan suomessa julkaistuissa numeroissa. Hänellä on erityisen korkean asemansa vuoksi punainen asu, sekä kaksi päätä, joista toisella on silmät ja toinen puhuu. Puhuva pää on Evronin muussa vartalossa kiinni "hännällä", ja se kiemurtelee Evronin vartalon ympärillä käärmeen lailla. Evron oletettavasti kuoli albumisarjan 37. osassa (suomessa nro 3/2000) kun Evronien planeettaa tuhottiin.

Gorthan on korkea-arvoinen tiedemies, jolla on myös kenraalin arvonimi. Hänellä on intohimoinen kiinnostus maan sivilisaatiota kohtaan. Hän opiskelee maapallon asukkaiden kulttuuria, ja Shakespeare on hänen lempikirjailijansa. Gorthanilla on yllään evrontiedemiehen asu, jota koristaa reunoilta kuvioitu viitta. Gorthanin päästä roikkuu myös useita, hiuksia muistuttavia tuntemattomia ketjuja. Gorthan johti Evronien hyökkäystä planeetta Xerballe, joka nähtiin Taikaviitta 2000-sarjan numerossa 1/99. Tarkempi kuvaus Xerban hyökkäyksen tapahtumista on esitetty suomessa julkaisemattomassa erikoisalbumissa "La Fine Del Mondo" ("Maailmanloppu"). Gorthan ei ole kertaakaan esiintynyt suomessa julkaistuissa Taikaviitta-lehdissä, ja hänen lopullinen kohtalonsa on tuntematon.

Zondag on evronkenraali, jolla on kauttaaltaan musta puku, sekä musta, käärmemäinen keisarin häntää muistuttava häntä, jossa ei kuitenkaan ole puhuvaa päätä, toisin kuin keisarilla. Zondag on toistuvasti nähty kenraali Zosterin aisaparina. Zondag johti Venuksen kiertoradalla sijaitsevaa taistelualusta, jossa hän teki kenraali Zosterin kanssa kokeita maapallolta kaapatulla Konrad Kiivillä. Heidän kokeenaan oli saada ihmisten negatiivisesta tunne-energiasta uusi energianlähde. Zondag oli avaruusaluksessaan tämän tuhoutuessa, mutta selvisi siitä muuttamalla itsensä hetkeä ennen tuhoa takaisin itiötasolle ja syntymällä uudestaan. Zondagin lopullisesta kohtalosta ei ole tietoa. Zondag ei ole kertaakaan esiintynyt suomessa julkaistuissa Taikaviitta-lehdissä, mutta hän esiintyy Disney's Donald Duck PK -videopelissä Zosterin kanssa, ja on kyseisen pelin loppuvastus.

Arkkiatri Zoster on kenraalin ja arkkiatrin arvonimeä kantava tieteilijä. Hänen elämäntyönään on saada ihmisten negatiivisista tunteista uusi energianlähde. Zoster oli myös venusta kiertävässä aluksessa sen tuhoutuessa, mutta Zondagin tavoin onnistui muuttamaan itsensä takaisin itiötasolle, ja syntymällä uudelleen. Zoster oli yksi harvoista evroneista, joiden tiedetään jääneen eloon planeetta Evronin tuhon jälkeen. Zosterin kuultua planeettansa tuhosta, hän yritti kostaa Taikaviitalle apunaan palkkasotureita, ja onnistui saamaan haltuunsa keinon, jolla tohtori Xado muuttui energiaolento Xadhumiksi. Aurinkokunnasta saatu energia apunaan Zoster muutti itsensä valtavaksi yliolennoksi, mutta koska hän ei kyennyt käsittelemään valtansa voimaa, hänen supervoimansa hiipuivat murentaen Zosterin tomuksi, surmaten tämän lopullisesti. Tämä tapahtui Taikaviitta-lehden numerossa 46, joka on suomessa numero 12/2000, Varjojen mailta, viimeinen suomessa julkaistu numero. Tämän lisäksi hän on esiintynyt Zondagin kanssa myös suomessakin myydyssä Disney's Donald Duck PK -videopelissä välivastuksena.

Zotnam on korkea-arvoinen evroni, jonka ulkomuoto on keisariin verrattuna identtinen. Erona on se, että Zotnam on ruumiinrakenteeltaan paljon heiveröisempi. Zotnamin lisäksi ainoa yksittäinen evroni, jonka ulkonäkö on identtinen keisariin nähden, on amiraali Rradokon, joka on nähty numerossa 8, Silicio. (ei julkaistu suomessa) Myös Zotnamilla on punainen asu ja kaksi päätä. Zotnamin todellista arvoa ei ole albumisarjassa paljastettu, mutta hänen alamaisensa puhuttelevat häntä nimellä "ylevimmistä ylin". Taikaviitta 2000-sarjan yksi pääkirjoittajista, Alessandro Sisti mainitsee eräässä italiankielisessä Taikaviitta-kirjassa julkaistussa artikkelissa, että Zotnam on yksi keisarillisen neuvoston 111 jäsenestä. Zotnamin luonne on ailahtelevainen ja raivokas, ja hän saattaa raivoissaan sädettää toista alempiarvoista evronia, mikäli ei vaikkapa pidä tämän ideasta. Zotnamin kohtalo ja nykyinen olinpaikka on tuntematon.

Evronit ovat esiintyneet ensimmäisen kerran italialaisessa Paperinik New Adventures -sarjassa, jota on suomessa julkaistu 14 numeroa nimellä Taikaviitta 2000/Taikaviitta. Tämän jälkeen he esiintyivät PK-PiKappa -albumisarjassa, jota ei ole suomessa julkaistu. PiKappa-sarja oli uudelleenkirjoitettu versio Taikaviitta 2000-sarjasta. Evronit esiintyvät myös albumisarjasta kehitetyssä pelissä Disney's Donald Duck PK, ja ovat kyseisessä pelissä Taikaviitan perusvihollisia. Tämän lisäksi Evronit on nähty USA:ssa julkaistussa The Secret Origin of The Duck Avenger -sarjakuvassa. Sarjakuva oli yritys tuoda Taikaviitta yhdysvaltalaisen yleisön keskuuteen, ja siinä Taikaviitan syntytarina oli kirjoitettu kokonaan uudelleen. Sarjakuvassa Evronit oli nimetty uudelleen Zondarrialaisiksi, mutta muuten muistuttivat täysin evroneja. Sarjakuvassa esiintyneen Zosterin nimeä ei oltu muutettu.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Evroniani