Disney’s PK: Out of the Shadows

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Disney’s PK: Out of the Shadows
Donald duck pk.jpg
Kehittäjä Ubisoft
Julkaisija Ubisoft
Julkaisuaika PlayStation 2
Yhdysvaltain lippu 1. marraskuuta 2002
Euroopan unionin lippu 4. lokakuuta 2002
GameCube
3. marraskuuta 2002
Lajityyppi Toimintaseikkailupeli
Pelimuoto Yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 3+
ESBR: E
Alusta PlayStation 2, Nintendo GameCube
Tallennusväline DVD, optinen levy
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Disney’s PK: Out of the Shadows on videopeli, jossa pelataan Taikaviitalla. Peli on julkaistu myös nimellä Disney's Donald Duck PK, Disney's PK, Platyrhynchos Kineticus, ja Who is PK? Kirjaimet PK ovat alun perin lyhenne Taikaviitain Italiankielisestä nimestä Paperinik. Pelissä se on kuitenkin selitetty toisin: Kirjaimet ovat lyhenne sanoista "Platyrhynchos Kineticus", mikä on Latinaa, ja tarkoittaa epätarkasti käännettynä "Energistä ankkaa"

Peli perustuu kokonaan 90-luvulla Italiassa, ja muualla euroopassa julkaistuun albumisarjaan Taikaviitan uudet seikkailut, tai mahdollisesti vielä enemmän sen jälkeen ilmestyneeseen PiKappa -sarjaan, jota ei edellisestä poiketen julkaistu suomessa ainoankaan numeron verran.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taikaviitan syntytarina on kirjoitettu peliä varten lähes kokonaan uusiksi: Pelin esinäytöksessä esitellään Aku, joka on saanut töitä Ducklair-pilvenpiirtäjän talonmiehenä. Aku väsähtää tuoliinsa, ja näkee unta, jossa hän haaveilee supersankarina olemisesta. Akun nukkuessa Ducklair-tornin salaisessa ullakkokerroksessa majaansa pitävä keinoäly Yksi (One) kuulee Akun höpisseen unissaan. Akun herätessä Yksi sieppaa hänet tornin ullakolle, ja tekee hänestä Taikaviitan.

Samaan aikaan valloittaja-avaruusolioiden "Evronien" emoalus on alkanut lähettää sotureitaan valloittamaan maata. Evronit ovat ankkaa muistuttavia avaruusolioita, jotka imevät tunne-energiaa, ja elävät sillä. Henkilöstä, jonka tunteet on imetty, tulee heidän tunteeton orjansa "säästöliekki" (Coolflame) jonka päätä kehystää sininen liekki.

Yksi kertoo havainneensa Evronien valloitusaikeet, ja varustaa Taikaviitan taisteluun Maan puolesta. Aseekseen Taikaviitta saa Yhdeltä Hypermuuntaja-kilven, (X-transformer) jonka albumisarjan mukaan suunnitteli Yhden valmistaja Everett Ducklair. Pelistä poistetussa dialoginpätkässä Yksi kertoo, että kilpi oli suunniteltu alun perin armeijan käyttöön, mutta siitä olikin valmistettu vain yksi prototyyppikappale.

Tasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on 4 maailmaa, ja 11 tasoa (sekä kaksi boss-tasoa):

Maailma 1, vedenalainen tutkimuskeskus:

 1. observatory (observatorio)
 2. science lab (Vedenalainen laboratorio)
 3. machinery (laboratorion konehuone)
 4. frozen mine (Maanalainen jääkaivos)

Maailma 2: Osasto 52

 1. canyon (Aavikko)
 2. area 52 (Aavikolla sijaitseva salainen sotilastukikohta)
 3. underground (Sotilastukikohdan kellari)
 4. zoster (Ensimmäinen pomotappelu)

Maailma 3: Ducklair-torni Ankkalinnan keskustassa

 1. sewers (Ducklair-tornin viemäriverkosto)
 2. channel 00 (Ducklair-tornin 00-kanavan kerros)
 3. backstage (Ducklair-tornin ullakko)

Maailma 4: Evronien alus

 1. mothership (Evronien emoalus)
 2. zondag (Pääpomotappelu emoaluksessa)

Gameplay[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä kuljetaan kenttiä eteenpäin melko perinteisen platformin tapaan. Tasoilla on checkpointteja, mutta ne aktivoidakseen täytyy kerätä vähintään 15 aktivointitähteä. Kun taikaviitan energiat menevät nollaan, Yksi teleporttaa hänet viimeisen aktivoidun checkpointin luokse. Pelaaja voi myös kerätä energiaa, sekä ammuksia, jotka tehostavat kilven vaikutusta. Joiltain tasoilta löytyy tehosteita Hypermuuntajakilpeen, jotka on pakko kerätä päästäkseen pelissä eteenpäin. Näitä ovat mm. leijuntaliekki, rautanyrkki, sekä X-gharge. Lisäksi pelaaja voi yrittää kerätä jokaiselta tasolta 6 piilotettua panttivankia. Nämä ovat Evronien pakkopaitaan sitomia Xerbalaisia, jotka taikaviitan pitää kerätä aikarajan sisällä, jotta Yksi saa teleportattua ne turvaan. Jos pelaaja epäonnistuu, panttivanki teleporttautuu Evronien emoalukseen. Pelaajan täytyy kerätä vähintään 40 panttivankia koko pelistä päästäkseen neljänteen maailmaan. Koko pelissä panttivankeja on kerättävissä yhteensä 60. Pysäytysvalikon kautta voi palata edelliselle tasolle, ja kerätä keräämättä jääneet panttivangit.

Grafiikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli käyttää cel-shading -3d mallinnustekniikkaa. Se tarkoittaa sitä, että sen 3D-maailma on saatu näyttämään piirrosmaiselta. Tasojen ulkoasusta cel-shading on jätetty pois, mutta joissain objekteissa sitä on käytetty. Pelin ulkoasu ja tasot ovat tarkoituksella sci-fimäisiä. Musiikki on Daniel Massonin säveltämää teknoa. Pelin Ps2-versiossa on myös värinätoiminto. Pelissä on valittavana viisi kieltä: Ranska, Englanti, Saksa, Italia ja Espanja. Ohjekirjasta on olemassa useita eri kielille käännettyjä versioita.

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sai osakseen enimmäkseen huonoja arvosteluja, johtuen mm. siitä, että useita albumisarjan tärkeitä hahmoja oli jätetty pois. Lisäksi sitä kritisoitiin huonosta äänimaailmasta, sekä extrojen täydellisestä puutteesta.