Leenu, Liinu ja Tiinu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leenu, Liinu ja Tiinu Ankka
Don Rosan piirtämä kuva Leenusta (ylh. vas.), Liinusta (ylh. oik.) ja Tiinusta (alh.).
Don Rosan piirtämä kuva Leenusta (ylh. vas.), Liinusta (ylh. oik.) ja Tiinusta (alh.).
Luoja(t) Carl Barks
Ensi-
esiintyminen
helmikuussa 1953 Carl Barksin tarinassa Kruuna vai klaava, Suomessa AA 6/1954
Kustantaja Disney (useilla kustantajilla lisenssi)
Henkilötiedot
Status koululaisia
Asuinpaikka Ankkalinna
Suhteet
Muut sukulaiset Iines Ankka, täti

Leenu, Liinu ja Tiinu (engl. April, May and June) ovat Iines Ankan sisarentyttäriä. Tyttöjen muita sukulaisuussuhteita ei tunneta.

Iineksen sisarentyttäret ovat alun perin Carl Barksin Disneyn eläinmaailmaan luomia hahmoja. He esiintyivät ensimmäisen kerran vuonna 1953 julkaistussa tarinassa Kruuna vai klaava[1], jossa Aku Ankka kokeilee höpsismiä. Tässä tarinassa tytöt esiintyvät vasta sen viimeisellä sivulla, eikä heidän nimiään vielä mainita.[2]

Nykyään tytöt esiintyvät useimmiten Mau Heymansin piirtämissä Aku Ankka -sarjakuvissa. Välillä he seikkailevat sarjakuvissa keskenään, välillä taas haasteena ovat Aku Ankan sisarenpojat Tupu, Hupu ja Lupu, joille tytöt kyllä osaavat pitää puolensa. Iines-lehdessä julkaistuissa sarjakuvissa tyttökolmikko näyttää nykyaikaisemmalta: enää heitä ei erota toisistaan paidan värin perusteella, vaan kaikilla on erilaiset vaatteet ja kampaukset. Leenu, Liinu ja Tiinu kuuluvat Peukaloiset-nimiseen partioon, joka kilpailee usein Tupun, Hupun ja Lupun partion Sudenpentujen kanssa.

Hahmojen englanninkieliset nimet April, May ja June tulevat kuukausien nimistä (April = huhtikuu; May = toukokuu; June = kesäkuu). Suomennoksissa heitä on kutsuttu aiemmin nimillä Tiinu, Liinu ja Viinu.lähde?

Rion olympialaisten aikoihin virolaisten maratoonareiden Leila, Liina ja Lily Luikin yhtäläisyydet sarjakuvahahmoihin todettiin mediassa[3][4].

Leenu, Liinu ja Tiinu esiintyvät DuckTales-televisiosarjan lopussa. Sarjassa Liinu ja Tiinu ovat Tepan klooneja. Myöhemmin paljastuu, että Tepa itsekin on klooni ja että hänen nimensä on oikeasti Leenu. Paljastuu, että he ovat Roope Ankan klooneja.

  1. Simo Sjöblom: Carl Barks ja hänen tuotantonsa, s. 228. Seaflower Oy, 1992. ISBN 952-6666-23-2.
  2. Aku Ankan parhaat XI: Aku taikurina ja muita Aku Ankan parhaita, s. 48. Sanoma Oy, 1989.
  3. Viron maratonkolmikko hätkähdyttää – identtiset kolmoset starttiviivalla Yle Urheilu. 15.8.2014. Viitattu 22.7.2022.
  4. Teijo Piilonen: Kuin Leenu, Liinu ja Tiinu! Viron hätkähdyttävä maratonkolmikko yrittää tehdä olympiahistoriaa Ilta-Sanomat. 21.4.2015. Viitattu 22.7.2022.
Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.