MacAnkan klaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

MacAnkan klaani (engl. Clan McDuck) on Disneyn Aku Ankka -sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen skotlantilainen klaani, jonka viimeinen miespuolinen jäsen on Roope Ankka (engl. Scrooge McDuck). Aku Ankka on klaanin jälkeläinen äitinsä Hortensia MacAnkan, Roopen sisaren, kautta. MacAnkkojen sukulinna Ankkapurha sijaitsee Skotlannin Ylämailla Rannochin nummella, liki Ankantaan kylää.

MacAnkat ankkatarinoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Roope mainitaan MacAnkaksi jo hänen esiintyessään ensi kertaa Carl Barksin tarinassa Joulu Karhuvuorella (1947), nousi hänen skotlantilainen sukutaustansa laajemmin esille vasta puoli vuotta myöhemmin julkaistussa tarinassa Vanhan linnan salaisuus (1948), jossa Roope matkasi Akun, Tupun, Hupun ja Lupun kanssa Skotlantiin etsimään sukulinnaansa kätkettyä aarretta. Barks palasi Roopen sukuhistoriaan vielä muutamassa myöhemmässä sarjassaan, huomattavimpana näistä kenties Vaskervillen koira (1960).

Barksin jälkeen MacAnkan klaania on tarinoissaan kehittänyt edelleen eritoten Don Rosa. Hänen kirjoittamassaan Roopen elämäkerrassa on runsaasti viitteitä MacAnkkojen menneisyydestä. Kirjasta tosin karsittiin suurimmalti osin pois Rosan siihen alun perin suunnittelema seitsensivuinen johdanto klaanin historiasta.

Klaanin historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

MacAnkkain klaani asettui aikanaan paikalle, johon he rakensivat Ankkapurhan linnan. Seutu oli julmaa ja Fergus MacAnkan mukaan vain MacAnkoilla riitti sisua sen kesyttämiseen.

Klaani pakeni asuinseudultaan 1600-luvulla, sillä Paholaishurtta ilmestyi pelottelemaan heitä. MacAnkkojen keihäät tai muut aseet eivät vahingoittaneet sitä, joten kauhistuneet MacAnkat jättivät kotinsa ja pakenivat. Myöhemmin (1900-luvulla) Roope Ankka sai tietää, että koira oli vain asu, jonka alle oli puettu haarniska.

MacAnkat pääsivät muuttamaan takaisin Ankkapurhan linnaan 1800-luvulla, jolloin Vaskervillet olivat vähällä saada sen haltuunsa.

Klaani nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klaanin viimeiset elossa olevat jäsenet ovat Roope, Matilda ja Hortensia MacAnkka, jonka kohtalosta ei ole täyttä varmuutta, sillä hän ei ole esiintynyt tarinoissa Ankkalinnasta lähdettyään. Myös Aku Ankka on läheistä sukua klaanille, sillä hän on Hortensia MacAnkan ja Aaron Ankan lapsi.

Klaanin tartaani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MacAnkan klaanille on virallisesti rekisteröity kaksi tartaani-kuviota "Tartaanien taloon" (House of Tartans)[1]. Walt Disney Corporation rekisteröi kuvion "MacAnkan lopullinen versio" (MacDuck Final version) vuonna 1942, ja "MacAnkan" (MacDuck) vuonna 1984. Molemmat tartaanit ovat vapaasti saatavissa kangaspakkoina tai valmiina kiltteinä ja muina vaatteina.

Jotkin lähteet sanovat Disneyn luoneen mallin "MacAnkan lopullisen version" juuri Roope Ankkaa silmällä pitäen.[2] Tämä on kuitenkin epätodennäköistä, koska Roope Ankan ensiesiintyminen oli vasta vuoden 1947 tarinassa "Joulu Karhuvuorella".

"MacAnkan lopullista versiota" muistuttavaa tartaania esiintyy Skotlantiin sijoittuvissa Don Rosan piirtämissä Ankka-tarinoissa.

Klaanin linna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skotlannissa sijaitseva Ankkapurhan linna (engl. McDuck Castle) on kuulunut vuosisatojen ajan MacAnkan klaanille. Linnan nykyinen omistaja on Roope Ankka, klaanin mieslinjan viimeinen.

Klaanin jäseniä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fergus MacAnkka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fergus MacAnkka (engl. Fergus McDuck) on Roope Ankan isä ja Aku Ankan isoisä. Hän syntyi vuonna 1830 ja kuoli 72-vuotiaana 1902. Fergus oli naimisissa Lauha MacAnkan kanssa, jonka kanssa hän sai kolme lasta: Roopen, Matildan ja Hortensian. Fergus kuoli vuonna 1902 vähän sen jälkeen, kun hänen lapsensa olivat lähteneet kohti Amerikkaa muuttaakseen Ankkalinnaan. Hänen kuolemansa esitetään Roope Ankan elämä ja teot -sarjan osassa "Ankantaan miljardööri". Tarinan viimeisissä ruuduissa huomattavasti nuoremman näköinen Fergus puhuu kuolleen vaimonsa Lauha MacAnkan kanssa. Pian Fergus tapaa Sir Rikhard Ankanmielen ja hän ja Lauha astuvat toisiaan kädestä pidellen seinän läpi. Kuvassa näkyy myös Fergusin kuolinvuode, jossa hänen ruumiinsa yhä on.[3]

Fergus MacAnkka oli selvillä myös Temppeliherrojen aarteesta, joka oli kätketty Ankkapurhan linnaan. Hän ei kertonut asiasta Roopelle, koska halusi tämän selvittävän asian itse.[4]

Lauha MacAnkka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lauha MacAnkka, o.s. Lapasorsa[5] (engl. Downy O'Drake) on Roope Ankan äiti ja siten siis Aku Ankan isoäiti. Hän kuolee 57-vuotiaana vuonna 1897, eli hän syntyi noin vuonna 1840. Don Rosan tarinassa Klondiken keisari Roope saa tietää asiasta kirjeen perusteella ollessaan vankina S. Petkunterän jokilaivalla.

Lauha MacAnkka näyttäytyy myös tarinassa Ankantaan miljardööri (joissain suomennoksissa Ankkapurhan miljardööri), jolloin hän esiintyy haamuna ja tapaa juuri kuolleen miehensä Fergus MacAnkan. Myös Aku "tapaa" isoäitinsä, tosin vain Roopen unessa. Tapaus kerrotaan tarinassa Unelmoiden läpi elämän.

Kalle MacAnkka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalle MacAnkka (sukupuun suomennoksessa virheellisesti Kalle Ankanpää; engl. Dingus McDuck) on Fergus, Jake ja Angus MacAnkan isä, Roope Ankan isoisä ja Aku Ankan isoisoisä. Barksin tarinassa Vaskervillen koira Roope mainitsee Akulle ja ankanpojille isoisänsä olleen mainari, ja Rosan tarinassa Klaaninsa viimeinen Fergus kertoo saman asian nuorelle Roopelle. Muuten Kalle ei ole kertaakaan esiintynyt sarjassa.

Joonas MacAnkka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joonas MacAnkka (engl. Quagmire McDuck) on Kalle MacAnkan veli, täten siis Roope Ankan isosetä. Hänet mainitaan muutamaan otteeseen Carl Barksin Perintönauris-tarinassa, muutoin hän ei ole koskaan sarjakuvissa esiintynyt. Hänet voi nähdä ainoastaan Don Rosan laatimassa sukupuussa. Perintönauriissa Roope kuvailee isosetänsä olleen jopa Roopeakin paljon pihimpi ja ettei hänen tiedetty lahjoittaneen mihinkään tai kenellekään rahaa viittä senttiä enempää.

Malcolm MacAnkka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malcolm MacAnkka (engl. Malcolm McDuck) on hahmo, jonka loi Carl Barks. Hahmo teki ensiesiintymisensä Barksin tarinassa Matka menneisyyteen. Myös Don Rosa käytti hahmoa joissain tarinoissaan sivuhenkilönä; yksi tällainen tarina oli sarjaan Roope Ankan elämä ja teot kuulunut Ankkapurhan uusi valtias, jossa Roope Ankka tapaa taivaassa Malcolm MacAnkan samoin kuin monet muut esi-isänsä. Hän on siis Roope Ankan esi-isä.

Malcolm MacAnkka syntyi vuonna 1530. Myöhemmin hän liittyi laivastoon ja purjehti vuodet 1563–1564 Karibianmerellä. Hän kuoli laivansa upotessa erään perunanryöstöretken yhteydessä. Perunat olivat hänen intohimonsa.

Julius "Vaahtopää" MacAnkka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julius "Vaahtopää" MacAnkka (engl. Hugh "Seafoam" McDuck) on Kalle MacAnkan isoisoisä. Kalle MacAnkka taas on Roope Ankan isoisä. Juliuksen ensiesiintyminen tapahtui tarinassa Roope-setä joutuu maksamaan vanhan velan, jonka on piirtänyt ja käsikirjoittanut Carl Barks. Tarinassa selviää, että Aatami Luikuri -niminen huijari teki sopimuksen Juliuksen kanssa piparjuurilastin kuljettamisesta. Julius oli nimittäin kerännyt omaisuutensa purjehtimalla Länsi-Intian kauppareittejä Kultahanhi-laivallaan. Aatami Luikuri upotti Juliuksen aluksen ja Juliuksen oli pakko luovuttaa tälle koko omaisuutensa. Juliuksen onnistui pitää vain kultahampaat suussaan ja perintökello taskussaan. Myöhemmin hänen kultahampaistaan oli Roopelle hyötyä tarinassa Kuparikukkulan kuningas (The Raider of the Copper Hill). Juliuksen kello on mahdollisesti sama kuin Roopen omistama Barksin tarinassa Perintönauris.

Julius esiintyy neljän ruudun verran tarinassa Klaaninsa viimeinen (The Last of the Clan McDuck). Hänet nähdään myös saman Roope Ankan elämä ja teot -sarjan viidennessä luvussa Ankkapurhan uusi valtias (The New Laird of Castle McDuck), missä hänellä on kymmenen puhekuplaa.

Jake MacAnkka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jake MacAnkka (engl. Jake McDuck) on Don Rosan sukupuun mukaan Roope Ankan setä, Fergus MacAnkan veli ja Kalle Ankanpään poika. Jake mainittiin ensimmäisen kerran tarinassa Aku Ankka pelastaa Tyhjälän joulun. Jakella ei koskaan ole ollut isoa roolia yhdessäkään tarinassa. Hän esiintyy ainoastaan sivuhahmona.

Jaken nykyisestä olinpaikasta ei tiedetä mitään, eikä siitä, onko hän kuollut vai ei. Voisi olettaa, että hän on jo kuollut, mutta muutama asia kyseenalaistaa tämän:

 • MacAnkkojen sukulinnan, Ankkapurhan linnan, hautausmaalla ei näytä olevan Jaken hautaa. Fergus ja Lauha MacAnkan haudat ovat uusia ja kiiltäviä, vanhat haudat taas kivisiä ja harmaita. Fergusin ja Lauhan haudat ovat ainoat kiiltävät, eli uudet.
 • Tarinassa Aku Ankka pelastaa Tyhjälän joulun Aku naamioituu Jakeksi ja saapuu Roopen toimistoon. Roope ei epäile mitään, joten voisi olettaa Jaken olevan vielä hengissä tai ainakaan Roope ei tiedä tämän mahdollisesta kuolemasta.

Sir Mahakas MacAnkka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sir Mahakas MacAnkka (engl. Sir Roast McDuck) esiintyy ainoastaan Don Rosan tarinakokoelmassa Roope Ankan elämä ja teot. Tarinassa Klaaninsa viimeinen (The Last of the Clan McDuck) itse Sir Mahakasta ei nähdä, mutta hänen puhekuplansa ja haarniskansa kylläkin. Tarinassa Ankkapurhan linnan uusi valtias (The New Laird of Castle McDuck) nähdään itse hahmokin. Sir Mahakas (kuten myös Sir Rahakas) kuitenkin mainitaan jo Carl Barksin varhaisessa tarinassa "Vanhan linnan salaisuus'.

Sir Mahakas syntyi 1159 ja kuoli ylensyöntiin vuonna 1205 ryöstöretkellään kuninkaan ruokakellariin.

Sir Rahakas MacAnkka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sir Rahakas MacAnkka (engl. Sir Eider McDuck) esiintyy Don Rosan tarinakokoelman Roope Ankan elämä ja teot ensimmäisessä luvussa Klaaninsa viimeinen (The Last of the Clan McDuck) ja viidennessä luvussa Ankkapurhan uusi valtias (The New Laird of Castle Mcduck), mutta hänet mainitaan jo Carl Barksin varhaisessa tarinassa Vanhan linnan salaisuus, kuten Sir Mahakaskin.

Sir Rahakas kaatui saksien piirityksessä vuonna 946. Hänen omat joukkonsa hylkäsivät tämän, koska hän maksoi miehilleen surkean vähän palkkaa (tarkemmin sanottuna 30 kuparirahaa tunnilta koko "revohkalle"), eli saman verran mitä Roope maksaa nykyään Akulle.

Angus "Hiidenkirnu" MacAnkka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angus "Hiidenkirnu" MacAnkka (engl. Angus "Pothole" McDuck) on Roope Ankan setä, Fergus MacAnkan veli ja Kalle McAnkan poika. Hän esiintyi ensimmäisen kerran Carl Barksin tarinassa Uponneet jokilaivat. Tarinassa hänen nimekseen mainittiin Pothole McDuck, mutta Don Rosan mielestä "Pothole" (suom. "Hiidenkirnu") ei kuulostanut kovinkaan skottilaiselta, joten Rosa ilmoitti tarinakokoelmassaan Roope Ankan elämä ja teot hahmon nimeksi Angus "Hiidenkirnu" McAnkka, jolloin nimestä "Pothole" tuli vain lempinimi hahmolle.

Roope Ankan elämä ja teot -sarjan toisessa osassa Mississipin mestari (The Master of the Mississippi) Angus voittaa itselleen jokilaivan pokeripelistä Alvari Karjun kanssa. Hän lähtee etsimään Drennan Whyte -nimisen laivan aarretta ja palkkaa samalla nuoren Roopen ja Petteri Pelottoman laivalleen. Alvari Karju saa vihiä aarteesta ja lähtee perään. Angus saa aarteen, mutta joutuu luovuttamaan sen valtiolle. Myöhemmin Angus myy jokilaivansa Roopelle ja viettää eläkepäivänsä tehden romaaneja (lehtinä), joissa hän liioittelee voimiaan ja urotekojaan.

Angus esiintyy myös tarinoissa Uponneet jokilaivat ja Hämäyksen hurrikaani. Anguksen valokuva näkyy myös tarinassa Ankkapalatsin erakko.

Matilda MacAnkka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matilda MacAnkka (engl. Matilda McDuck) on Roope Ankan pikkusiskoista vanhempi. Matildan nimi esiintyi Carl Barksin tekemässä Aku Ankan sukupuussa, mutta Aku Ankka -piirtäjä Don Rosa on käyttänyt Matildaa myös omissa tarinoissaan, kuten Roope Ankan elämä ja teot -sarjakuvakirjassaan.

Matilda MacAnkka syntyi Glasgow'ssa vuonna 1871. Toisin kuin Roope ja hänen toinen siskonsa, Hortensia MacAnkka, Matilda on hyvin rauhallinen. Don Rosan mukaan Matilda meni naimisiin Taavi Ankan kanssa, sillä Taavi ei voisi olla muilla tavoilla Akun sukulainen. Don Rosan mukaan Matilda hylkäsi Roopen 1930 ja palasi MacAnkkojen vanhaan sukulinnaan. Matilda oli vielä elossa vuonna 1955 ja kuoli joskus tämän jälkeen. Don Rosan tarinassa Kirje kotoa Roope kohtaa Matildan 25 vuotta sen jälkeen, kun hän oli viimeksi tavannut hänet.

Matildalla on yleensä hatussaan kukka, josta putoaa alas joka ruudussa yksi terälehti.

Hortensia MacAnkka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hortensia MacAnkka (engl. Hortense McDuck) on Roopen Ankan nuorempi sisar ja Aku Ankan äiti. Vaikka ei olisi tietoinenkaan siitä, että Hortensia on Akun äiti, sen voisi melkein arvata, koska molemmilla on yhtä tulinen temperamentti.

Kun Roope lähti Amerikkaan 1880, Hortensia oli vasta untuvikko. Juuri ennen kuin Roope lähti matkaan, Hortensia sanoi ensimmäiset selvät sanansa: Glxblt! Hei, Rrpe!

Hortensia pääsi mukaan kuvaan täydellä teholla vasta vuonna 1902, jolloin hän muutti Roopen ja isosiskonsa Matilda McAnkan kanssa Amerikkaan, tarkemmin sanottuna Calisotan osavaltioon, pieneen kylään, jota kutsuttiin Ankkalinnaksi. Melkein heti saavuttuaan Ankkalinnaan Hortensia kohtasi Aaron Ankan, josta tuli hänen puolisonsa ja sitä kautta Akun isä.

1909 Hortensia ja Matilda lähtivät ilkeäksi muuttuneen Roopen kanssa maailmalle, mutta saivat todella pettyä tähän "uuteen" Roopeen. Siskokset palasivat pian takaisin Ankkalinnaan ja Roope jatkoi maailmoilla matkaamista yksin.

Viimeksi Hortensiasta kuultiin 1930, jolloin Roope palasi edellä mainitulta maailmanmatkaltaan. Aku ja hänen siskonsa Della (Tupun, Hupun ja Lupun äiti) olivat jo syntyneet. Roopen tympeyden johdosta Hortensia, Aaron, Matilda, Aku ja Della lähtivät Ankkalinnasta eikä Hortensiasta ole kuultu mitään sen jälkeen.

Matilda esiintyi uudestaan Don Rosan tarinassa Kirje kotoa (julkaistu Aku Ankka -lehden numeroissa 9–11 2004).

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Muita klaaniin kuuluvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Sir Rikhard Ankanmieli, esiintynyt myös nimellä Sir Kääkkä (engl. Sir Quackly McDuck; 1010–1057): kuollut, muurasi itsensä linnan muuriin, koska halusi suojella aarrettaan. Carl Barksin tarinassa "Vanhan linnan salaisuus" Roope, Aku ja Tupu, Hupu ja Lupu lähtevät linnaan etsimään aarretta ja kohtaavat Ankanmielen haamun, joka on suuttunut heille. Haamu on piirretty kyseisessä tarinassa näkymättömänä ja vain Ankanmielen luurangon varjo näkyy seinällä (tarinan lopussa selvisi, että haamu oli huijausta). Don Rosan tarinoissa taas haamu on Ankanmielen oikea hahmo.
 • Sir Ohrapää MacAnkka (engl. Sir Swamphole McDuck; 1190–1260): kuollut, muurasi vankityrmät umpeen, koska niiden ylläpito kävi liian kalliiksi (tunnelit ja kammiot voitiin rakentaa temppeliherrojen aarteen piilottamiseksi). Hänen luurankonsa on haarniskan sisällä Ankkapurhan linnassa.
 • Ritari Kananjalka (engl. Sir Stuft McDuck; 1110–1175): kuollut, hänen johtajuutensa alaisena MacAnkan klaani rikastui ja kukoisti erittäin hyvin.
 • Sir Simon MacAnkka (engl. Sir Simon McDuck; 1437–1509) : kuollut, Temppeliherrain rahastonhoitaja. Kuoli ruttoon.
 • Potcrack MacAnkka (engl. Potcrack McDuck: kuollut, keksi höyrykäyttöisen säkkipillin 1767. Oletetusti joko Kallen ja Joonaksen isä tai isoisä.
 • Sir Murdoch MacAnkka (engl. Sir Murdoch McDuck): kuollut, mainitaan kaupitelleen vuonna 1066 jalkajousia Englannille, kun normannit hyökkäsivät maahan.
 • Sir Viekas MacAnkka (engl. Sir Slye McDuck): kuollut, hänen vakoilunsa avulla kuningas Malcolm II voitti anglit.
 • Sir Aku MacAnkka, tunnettu myös nimellä Musta Aku (engl. Sir "Black Donald" McDuck):kuollut, klaanin uusi toivo vuonna 1440, keksi muun muassa golfin. Tunnettiin hyvin ärhäkästä temperamentistaan.
 • Lordi Locksley MacAnkka (engl. Locksley McDuck): kuollut, liittyi Rosvoaja Royn jengiin palauttaakseen klaanille sen kunnian, mutta lopulta joutui luovuttamaan ryöstämänsä rahat Robin Hoodille.
 • Verneri MacAnkka (engl. Douglas McDuck): Roopen pikkuserkku.

Huomioitavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roope Ankan englanninkielinen nimi on Scrooge McDuck. Suomessa McDuck (eli MacAnkka) on jätetty pois ja tilalle on tullut vain Ankka.

Roope Ankan isoisä on suomennettu Kalle Ankanpääksi, vaikka Don Rosan alkuperäisessä sukupuussa hänen nimekseen mainitaan Dingus McDuck, eli todellisuudessa hänkin on ehta MacAnkka.

Muita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Don Rosa halusi sijoittaa Taavi Ankan Matildan mieheksi, mutta Egmont ei antanut lupaa tähän. Don Rosa ei saisi käyttää Taavia tarinoissaan, sillä tämä katsotaan "virallisesti kuolleeksi". Silti Rosa piirsi kaksi kertaa Taavin, hänen takaraivonsa vilahtaa yhdessä ruudussa tarinassa Kaikkein mieluisin lahja ja hän kurkistaa ikkunasta tarinassa "Ankkalinnan pillipiipari".

Myös muut piirtäjät ovat lisäilleet Roopelle sukulaisia. Tunnetuin heistä lienee William Van Hornin luoma Unkka T. Kumiankka, jota väitetään Roopen velipuoleksi isänsä Fergusin puolelta. Silloin myös hän olisi (ainakin alkujaan) MacAnkka. Aku Ankka -lehdessä on myös esitelty Roopen veljenä Teodor Ankka, joka olisi myös MacAnkkain klaania.

Don Rosan sukupuu perustuu Carl Barksin muistiinpanoihin ja sukupuun luonnostelmaan. Siksi se on sukupuista suosituin ja laajimmin hyväksytty. Teodor Ankka ja Unkka T. Kumiankka eivät ole Barksin luonnostelmassa (eihän Barks niitä keksinytkään), joten heitä ei välttämättä kannata pitää vakavasti MacAnkkoina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Rosa, Don: Roope Ankan elämä ja teot. Suomentanut Lindfors, Jukka; Saarinen, Markku. Helsinki Media, 1997. ISBN 951-32-0481-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]