William Van Horn

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Van Hornin tunnistaa lennokkaasta piirrostyylistä, tarinasta Mikä viheltäen tulee...

William Van Horn (s. 15. helmikuuta 1939 Oakland, Kalifornia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalaissyntyinen, nykyään Kanadassa asuva sarjakuvapiirtäjä, joka teki Disney-yhtiölle ja sen lisensoimille yhtiöille Ankka-sarjakuvia vuosina 19871998. Van Horn piirsi pääasiassa Aku ja Roope Ankkaa ja on piirtänyt myös Ankronikkaa, jonka joidenkin jaksojen pääosassa esiintyi Heimo Huima. William Van Horn on keksinyt Roope Ankan velipuolen ja serkun, Unkka T. Kumiankan, hahmon. Van Hornin piirrosjälki on helposti erotettavista muista Disneyn Ankka-sarjakuvista. Hänen töistään on julkaistu yli 800 sivua.

William Van Hornilla on kaksi lasta, Tish ja Noel. Hänen poikansa Noel Van Horn on myös Disneyn sarjakuvataiteilija.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvulla Van Horn työskenteli San Franciscossa pienessä Imagination-animaatiostudiossa. Saadakseen lisää rahaa hän lopetti työnsä studiossa ja alkoi kirjoittaa ja piirtää lastenkirjoja. Ensimmäisen lastenkirjansa, Harry Hoyle’s Giant Jumping Beanin, ilmestyessä hän muutti perheineen vaimonsa synnyinmaahan, Kanadaan. 1980-luvulla Van Horn teki sarjakuvasarjaa ”Nervous Rex”, joka kertoo samannimisestä hirmuliskosta.

Gladstone-kustantamo julkaisi ensimmäiset Van Hornin Aku Ankka -sarjat vuonna 1987, samoihin aikoihin kuin Don Rosan ensimmäisen Ankka-sarjakuvankin. Disney-yhtiö ei uusinut Gladstonen lisenssiä ja Van Horn siirtyi tekemään sarjakuvia Disney-yhtiön omalle sarjakuvayhtiölle, Disney Comicsille. Disney Comicsin lopetettua toimintansa hän siirtyi Egmont-kustantamolle, vaikka Gladstone alkoikin julkaista jälleen Disney-sarjoja. Van Hornin tarinat voi tunnistaa myös kuvissa usein esiintyvistä hyttysistä.

Disney-taiteilijauransa ensimmäisinä vuosinaan Van Horn sai John Lustigilta avustusta käsikirjoitusten osalta – näitä sarjoja lukuun ottamatta Van Horn on piirtänyt ja käsikirjoittanut sarjakuvansa kokonaan itse. Vuonna 1994 lähes 30 vuotta aikaisemmin eläkkeelle siirtynyt Carl Barks käsikirjoitti vielä yhden Ankka-sarjakuvan, ”Hevostellen halki historian”, jonka kuvittajaksi Barks valitsi Van Hornin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]