Pikku Hukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pikku Hukka on Aku Ankka -sarjakuvajulkaisuissa esiintyvä susihahmo. Hän on Sepe Suden poika. Hän esiintyy nykyisin varsinkin Aku Ankka -ekstran sivuilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikku Hukan ensiesiintyminen sarjakuvassa tapahtui tammikuussa 1945 Walt Disney's Comics and Stories -lehden numerossa 52.[1] Animaatiossa hahmon malli oli nähty jo aiemmin, kun vuonna 1936 julkaistussa lyhytanimaatiossa Three Little Wolves Sepellä oli kolme ilkeää poikaa.[1] Elokuvan pohjalta Al Taliaferron tekemä sarjakuvaversio julkaistiin pian sen jälkeen jatkosarjana yhdysvaltalaisten sanomalehtien sunnuntainumeroissa ja nähtiin myös Suomessa Seura-lehdessä.[1] Toisen maailmansodan loppuvaiheessa käsikirjoittaja-piirtäjä Chase Craig sai idean jatkaa susiperheestä kertovaa sarjakuvaa, mutta Carl Barksin ehdotuksesta kolme ilkeää sudenpentua muutettiin yhdeksi kiltiksi, jotta hahmo toimisi vastavoimana isälleen ja koska sarjakuviin ei haluttu muita kolmosia Tupun, Hupun ja Lupun lisäksi.[1] Koko nimi Pikku paha hukka (Li'l Bad Wolf) oli jo heti aluksi harhaanjohtava, kun mallikelpoista ei voi kutsua pahaksi, ja siksi suomenkielisen Aku Ankka -lehden toinen päätoimittaja Alli Peltonen pudotti pois määritelmän alkuvuodesta 1970.[1]

Pikku Hukka -sarjakuvien kulta-aika jatkui 1940-luvun jälkipuoliskolta 1950-luvun loppuun.[1] Ensimmäisten Pikku Hukka -sarjakuvien piirtäjäksi valittiin Carl Buettner, joka piirsi susiseikkailuja runsaan vuoden ajan ja ensimmäistä sarjaa lukuun ottamatta myös käsikirjoitti kaikki tarinat itse.[1] Hänen jälkeensä susien ja possujen seikkailuja piirsivät esimerkiksi Dick Moores, Paul Murry, Gil Turner, Harvey Eisenberg ja Jack Bradbury.[1]

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sepe Suden ja Pikku Hukan välille on viritetty pysyvä jännite, kun toinen yrittää koko ajan tyydyttää saalistusviettiään ja toinen yrittää estää isäänsä toteuttamasta aikeitaan.[1] Lisäksi Pikku Hukka laitettiin ystävystymään kolmen pienen porsaan kanssa, mikä oli pahojen susien perinteen vastaista.[1] Pikku Hukka on kiltti pieni susi, mutta hänen paha isänsä yrittää kaikin keinoin kasvattaa tästä pahaa (esim. pakottamista, mielistelyä, lahjontaa ja jopa hypnoosia), mutta ei ole siinä onnistunut. Yleensä Pikku Hukka (tai Veli Nalle) on se, joka pelastaa kolmen pienen porsaan, Veli Viulun, Veli Huilun ja Veli Pontevan, isänsä kynsistä.

Pikku Hukan äidistä ei ole mitään tietoa, eikä tätä ole mainittu erityisesti missään tarinassa. Pikku Hukka luultavasti kuitenkin perii kiltteytensä häneltä tai sitten isoäidiltään.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j Markku Kivekäs: Kun kolmesta pahasta saatiin yksi hyvä. Aku Ankka 2/2005.


Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.