Paul Murry

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paul Murry (25. marraskuuta 1911 Saint Joseph, Missouri4. elokuuta 1989 Palmdale, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen Mikki Hiiri -sarjakuvan piirtäjä. Murry elätti itsensä aluksi farmarina. Hänen taiteilijanuransa alku oli hyvin samanlainen kuin legendaarisella Carl Barksilla. Kumpikin oli piirtäjänä itseoppinut, kumpikin hakeutui 1930-luvun puolivälissä töihin Disneyn animaatiostudiolle ja kumpikin ryhtyi 1940-luvun puolella kokopäivätoimisesti piirtämään sarjakuvia Western Publishing Companyn parissa. Murry rupesi kynäilemään Disneyn tarinoita 1949. Murryn ensimmäinen Mikki-sarja oli 30-sivuinen "Salaperäinen karjatalo" vuodelta 1951. Murryn parhaina töinä pidetään 1950-luvulla ja 1960-luvun alussa Walt Disney's Comics and Stories ja Mickey Mouse -lehdissä ilmestyneitä pitkiä Mikki-seikkailuja. Murrylle ei kuitenkaan jäänyt vieraaksi Aku Ankkakaan, ja hän piirsi myös Nakke Nakuttajaa.

Murry loi Del Connelin kanssa Superhessun. Murry palautti sarjakuviin Floyd Gottfredsonin vuonna 1939 keksityn Mustakaavun, joka oli välillä ollut muutamia vuosia unohduksissa. Murrya ylisti myös Romano Scarpa, Italian kenties arvostetuin Mikki Hiiri -piirtäjä. Murryn sarjoja ilmestyi runsaasti suomalaisessa Aku Ankka -lehdessä sen ensimmäisten vuosikymmenten aikana. Murry piirsi uudelleen muutamia Floyd Gottfredsonin Mikki-seikkailuja, ja nämä Murryn versiot tulivat useimmille suomalaisille tutuiksi aiemmin kuin Gottfredsonin alkuperäiset.

Murryn piirrostyötä on kehuttu, mutta jatkosarjojen juonia on moitittu toistosta varsinkin loppuaikoina.kenen mukaan? Käsikirjoitukset Murryn sarjoihin teki useimmiten Carl Fallberg. 1970-luvun alussa Murryn Mikki-tarinat muuttuivat jatkosarjoista kahdeksan sivun pituisiksi, ja myös niitä pidetään aika heikkotasoisina.

Paul Murry piirsi viimeisen Mikki-sarjakuvan vuonna 1982 ja vietti rauhallisia eläkepäiviä taiteen ja musiikin parissa. Murry kuoli elokuussa 1989 Palmdalessa, Kaliforniassa.