Al Taliaferro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Al Taliaferron piirtämä kansikuva.

Charles Alfred ”Al” Taliaferro (29. elokuuta 1905 Montrose, Colorado3. helmikuuta 1969 Glendale, Kalifornia)[1] oli yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä, joka tunnetaan parhaiten Aku Ankka -piirtäjänä. Hän opiskeli piirtäjäksi kirjekurssilla. Taliaferro toimi valaisinsuunnittelijana, opiskeltuaan Kalifornian taideinstituutissa. Sitä ennen hän muutti Glendaleen.[2]

Taliaferro saapui Disneyn studiolle vuonna 1931. Aluksi hän puhtaaksipiirsi Floyd Gottfredsonin kaksisivuisia Mikki Hiiri -strippejä. Hän piirsi Silly Symphonies -animaatioiden pohjalta sarjakuvaa, jonka käsikirjoittajana oli Ted Osborne.

Taliaferro teki käsikirjoittaja Bob Karpin kanssa Aku Ankka -sanomalehtistrippejä vuodesta 1938 vuoteen 1965 saakka. Tavalliset päivästripit olivat noin puolen sivun pituisia ja sunnuntaistripit sivun pituisia. Timo Ronkainen luonnehtii Taliaferron roolia merkittäväksi päivittäisten strippien laadinnassa, myös silloin kun ne aiheuttivat vastustusta. Taliaferron päivästrippejä on julkaistu Suomessa Aku Ankka päivästä päivään -kokoelmissa. Sunnuntaistrippejä on puolestaan julkaistu Aku Ankan Sunnuntaisarjat -albumeissa. Hassunkuriset sinfoniat on julkaistu Juice Leskisen suomentamana.

Al Taliaferron luomia hahmoja ovat muun muassa Tupu, Hupu ja Lupu, Pulivari, Hansu Hanhi ja Mummo Ankka. Hänet nimitettiin Disney-legendaksi 2003. Viimeisin Taliaferron sarjakuvastrippi julkaistiin 15 päivää ennen hänen kuolemaansa. Taliaferro otti hahmoihinsa mallia sukulaisistaan. Mummo Ankka (joka oli alussa ”oikea pirttihirmu”) oli pilaversio hänen anopistaan. Iines puolestaan käyttäytyi (Taliaferron omien sanojen mukaan) kuin hänen vaimonsa Lucy. Eräässä tarinassa Taliaferro käytti Akun puhelinnumerona omaansa, mikä johti pilapuheluvyöryyn.

  1. Inducks
  2. Ronkainen et al, 12/2003
  • Ronkainen Timo et al: Aku Ankka, erikoislehti 12/2003 (Ankantekijät 6)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.