Popcorn

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ruokaa. Muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Valmista paukkumaissia.

Popcorn, suomeksi myös popkorni, paukkumaissi tai paahtomaissi, on suolainen välipala, joka tunnetaan erityisesti elokuvateattereiden naposteltavana.

Popcorn valmistetaan kuivatuista maissinjyvistä, joita kuumennetaan öljyssä, kunnes ne poksahtavat auki. Valmiit valkoiset ja huokoiset maissinjyvät maustetaan yleensä suolalla. Joissakin maissa, kuten Isossa-Britanniassa, popcornit on tapana kuorruttaa jollakin makealla kastikkeella, esimerkiksi suklaalla tai toffeella.

Vähärasvaisempi tapa valmistaa paahtomaissia on olla paistamatta sitä öljyssä käyttäen paahtokonetta, jossa maissi kypsennettään paahtamalla erittäin kuumassa, iholle polttavassa ilmassa.

Kotitalouksissa popcornit valmistetaan nykyään yleensä mikroaaltouunissa, mutta varsinkin aiemmin myytiin myös pusseissa maissinjyviä, joista tehdään kattilassa, jyviä öljyssä kuumentamalla valmista popcornia. Elokuvateattereissa popcornit valmistetaan erityisissä koneissa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asteekki-intiaanit tekivät jo ennen 1400-lukua popcornia. Intiaanit käyttivät popcornia sekä ruokana että seremonioissa. Vanhimmat löydetyt popcornit ovat 4 000 vuotta vanhoja ja löytyivät Uuden Meksikon luolista.

Valmistusprosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maissinjyvä on suurimmaksi osaksi tärkkelystä, jota ympäröi tiivis, kova kuori. Kuumennettaessa jyvän sisältämä vesi höyrystyy ja tärkkelys pehmenee. Lopulta paine rikkoo kuoren, jolloin sisus laajenee ja jäähtyessään nopeasti se jähmettyy tuttuihin muotoihin. Mikropopcornit myydään pusseissa, jotka sisältävät suolaa ja rasvaa. Mikropopcornin valmistaminen on vaivattomampaa kuin liedellä kattilassa valmistaminen.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta popcorn.