Popcorn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ruokaa. Muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Valmista paukkumaissia
Kypsentämättömiä maissinjyviä

Popcorn, paukkumaissi tai paahtomaissi on suolainen välipala, joka tunnetaan erityisesti elokuvateattereiden naposteltavana.

Popcorn valmistetaan kuivatuista maissinjyvistä, joita kuumennetaan öljyssä, kunnes ne poksahtavat auki. Valmiit valkoiset ja huokoiset maissinjyvät maustetaan yleensä suolalla, voilla ja halutessa myös muilla mausteilla kuten grillimausteella tai valkosipulimausteella. Joissakin maissa, kuten Isossa-Britanniassa, popcornit on tapana kuorruttaa jollakin makealla kastikkeella, esimerkiksi suklaalla, toffeella tai karamellilla.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asteekki-intiaanit tekivät jo ennen 1400-lukua popcornia. Intiaanit käyttivät popcornia sekä ruokana että seremonioissa. Vanhimmat löydetyt popcornit ovat 4 000 vuotta vanhoja ja löytyivät Uuden Meksikon luolista.

Valmistusprosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maissinjyvä on suurimmaksi osaksi tärkkelystä, jota ympäröi tiivis, kova kuori. Kuumennettaessa jyvän sisältämä vesi höyrystyy ja tärkkelys pehmenee. Lopulta paine rikkoo kuoren, jolloin sisus laajenee ja jäähtyessään nopeasti se jähmettyy epäsäännölliseen muotoon.

Perinteinen tapa valmistaa paukkumaissia on kuumentaa maissinjyviä öljyssä kattilassa esimerkiksi liedellä, jolloin jyvien poksahdettua saadaan valmista popcornia. Nykyään popcornit valmistetaan kotitalouksissa usein myös mikroaaltouunissa. Mikropopcornit myydään valmiiksi suolaa ja rasvaa sisältävissä pusseissa, jotka kuumennetaan sellaisenaan mikroaaltouunissa. Mikropopcornin valmistaminen on näin ollen vaivattomampaa kuin valmistaminen kattilassa. Elokuvateattereissa popcornit valmistetaan erityisissä koneissa.

Mikropopkornit sisältävät useimmiten huomattavasti enemmän rasvaa ja kaloreita kuin että valmistaisit popkornit itse kattilassa. Lisäksi esim. voinmakuisissa valmispopkorneissa ei ole aitoa voita, vaan maku on tehty esanssilla, eli makuaineella.

Etenkin ennenvanhaan elokuvissa tehdyt popkornit suolattiin tarkoituksella voimakkaasti jotta saatiin myytyä myös virvokkeita.

Vähärasvaisempi tapa valmistaa paahtomaissia on olla paistamatta sitä öljyssä käyttäen paahtokonetta, jossa maissinjyvät kypsennetään paahtamalla erittäin kuumassa ilmassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]