Popcorn

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ruokaa. Muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Valmista paukkumaissia.

Popcorn, suomeksi popkorni, paukkumaissi tai paahtomaissi, on suolainen välipala, joka tunnetaan erityisesti elokuvateattereiden naposteltavana.

Popcorn valmistetaan kuivatuista maissinjyvistä, joita kuumennetaan öljyssä, kunnes ne poksahtavat auki. Valmiit valkoiset ja huokoiset maissinjyvät maustetaan usein voilla ja suolalla.

Vähärasvaisempi tapa valmistaa paahtomaissia on olla paistamatta sitä öljyssä käyttäen paahtokonetta, jossa maissi kypsennettään paahtamalla erittäin kuumassa, iholle polttavassa ilmassa. Paahtokoneen vähittäishinta Suomessa on 10−20 euroa.

Suomessa popcornit syödään usein suolattuina. Joissakin maissa, kuten Isossa-Britanniassa, popcornit on tapana kuorruttaa jollakin makealla kastikkeella, esimerkiksi suklaalla tai toffeella.

Elokuvateattereissa popcornit valmistetaan erityisissä koneissa. Kotitalouksiin myytävät popcornit valmistetaan yleisesti mikroaaltouunissa mutta varsinkin aiemmin myytiin myös maissinjyviä annospusseissa joista tehdään kattilassa valmista popcornia. Näissä paahtomaisseissa on pakkauksessa sisällä jonkin verran rasvaa. Popcornit voidaan valmistaa myös liedellä kattilassa kasviöljyssä paistamalla, jolloin niistä tulee energiapitoisempia.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asteekki-intiaanit tekivät jo ennen 1400-lukua popcornia. Intiaanit käyttivät popcornia sekä ruokana että seremonioissa. Vanhimmat löydetyt popcornit ovat 4 000 vuotta vanhoja ja löytyivät Uuden Meksikon luolista.

Valmistusprosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maissinjyvä on suurimmaksi osaksi tärkkelystä, jota ympäröi tiivis, kova kuori. Kuumennettaessa jyvän sisältämä vesi höyrystyy ja tärkkelys pehmenee. Lopulta paine rikkoo kuoren, jolloin sisus laajenee ja jäähtyessään nopeasti se jähmettyy tuttuihin muotoihin. Mikropopcornit myydään pusseissa, jotka sisältävät suolaa ja rasvaa. Mikropopcornin valmistaminen on vaivattomampaa kuin liedellä kattilassa valmistaminen.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta popcorn.