Toffee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pala venäläistä toffeeta.

Toffee on makeinen, joka valmistetaan sokerista ja voista. Sokerin sijaan voidaan myös käyttää melassia. Toffeeseen voidaan lisätä jauhoja ja erilaisia makuaineita.

Toffeen sukulaismakeisia ovat kinuski, joka valmistetaan sokerista ja maidosta tai kermasta, sekä Yhdysvalloista peräisin oleva fudge, joka valmistetaan sokerista, voista ja maidosta.

Toffeeta valmistetaan nykyään myös kasvisrasvoista, muun muassa kookosrasvasta maitoon liittyvien allergioiden ja muiden oireyhtymien lisääntyessä.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toffee valmistetaan kuumentamalla sokerin ja voin seosta kovettumispisteeseen, joka saavutetaan 146–154 °C:ssa. Toffeeseen voidaan lisätä mantelia, rusinaa, vaniljaa, hunajaa tai siirappia. Jäähtyneenä toffeetaikina voidaan leikata sopivan kokoisiksi paloiksi.[1] Valmis toffee on taikinan koostumuksesta riippuen vaihtelevan sitkeää ja väriltään yleensä kellanruskeaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toffee on perinteinen makeinen. Englantilaisessa toffeessa on runsaasti voita, ja siihen lisätään usein mantelia.

Fudge on Yhdysvaltalaisen kansanperinteen mukaan keksitty 1800-luvulla. Tarkka alkuperä on tuntematon. Eräs ensimmäisistä dokumentaatioista on yhdysvaltalaisen opiskelijan Emelyn Battersby Hartridgen kirje, jossa hän kertoo koulutoverinsa serkun valmistaneen toffeeta Baltimoressa vuonna 1886. Hartridge sai fudgen reseptin ja valmisti sitä myytäväksi 14 kilogrammaa vuonna 1888.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kinuski, alun perin venäläinen toffeen lähisukulainen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reseptit – toffee Kotikokki.net. Viitattu 11.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]