Pähkinä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hasselpähkinöitä

Pähkinät ovat kasvitieteellisesti kuivia, aukeamattomia hedelmiä.[1] Kypsänä pähkinöiden sisällä on kuitenkin syötävä sydän. Jotkin eläimet, esimerkiksi oravat, keräävät ja syövät pähkinöitä.

Kaupallinen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupallisesti merkittäviä pähkinöitä:

  • Hasselpähkinä, Corylus avellana. Suurin kasvatusalue on Turkki[2], jossa pähkinää kasvatetaan Mustanmeren alueella, noin 50 km leveällä vyöhykkeellä. Pähkinäpensas kukkii tammi-helmikuussa, siirtyy lepoon kylmimmäksi ajaksi ja jatkaa kasvuaan huhtikuussa. Sadonkorjuu syys-lokakuussa. Turkissa sitä viljellään pienillä perheviljelmillä, jotka saavat pääasiallisen elantonsa parin hehtaarin viljelmiltään. Sato poimitaan käsin puista ja varisseet maasta. Pähkinät varastoidaan säkeissä taivasalla tai takapihojen kojuissa. Hasselpähkinä säilyy kohtalaisesti kuoressaan.
  • Kastanja
  • Pekaanipähkinä

Osa pähkinöistä myydään eteenpäin kuorineen ja osa kuorittuna. Pähkinät voidaan myydä prosessoijille, jotka maksavat kasvattajille pähkinöistä laadun mukaan. Koko ja vioittuneiden osuus vaikuttavat hintaan. Prosessoijat puhdistavat pähkinät, lajittelevat koon mukaan sekä poistavat kuoret. Pähkinät tarkastetaan ja puhdistetaan käsin. Ne voidaan paahtaa, pieniä hakkeeksi ja pakata vakuumiin.

Turkista viedään hasselpähkinöitä pääasiassa Eurooppaan, jossa Saksa on suurin ostajamaa. Hasselpähkinää kasvatetaan myös Italiassa ja Espanjassa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat lajit eivät ole kasvitieteellisesti pähkinöitä vaan luumarjan kiviosia tai muunlaisen hedelmän siemeniä[3], mutta ruoanlaittomielessä ne usein lasketaan pähkinöiksi:

Riskit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pähkinä on yleinen allergeeni, ja pähkinäallergian oireet voivat olla hyvinkin voimakkaat ja vaaralliset.

Joskus pähkinöihin tulee hometta, joiden erittämä aflatoksiini on karsinogeeni.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arne Rousi: Auringonkukasta viiniköynnökseen, viljelyskasvit ihmisen palveluksessa, s. 315, WSOY 1997, ISBN 951-0-21295-4
  2. Rousi, s. 320
  3. Rousi, s. 147, 159, 319, 322
  4. Ruokatieto Yhdistys: Aflatoksiini-määräykset yhtenäisiksi EU:ssa Viitattu 09.11.2017.


Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.