Raskasmetalli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Metallista elohopeaa lasiastiassa.

Raskasmetalli on lääketieteellinen yleisnimitys erilaisille ympäristölle ja terveydelle haitallisille metalleille. Lääketieteessä merkityksessä terveydelle haitallisiksi metalleiksi luokitellaan myös jaksollisessa järjestelmässä keveitä metalleja kuten mangaani ja beryllium sekä puolimetalliksi luokiteltava arseeni. Osa raskasmetalleista muuttuu ympäristömyrkyiksi, kun ne joutuvat ihmisen takia elolliseen luontoon. Ne saattavat säilyä pitkään elollisen luonnon kierrossa.

Ympäristöministeriön asetuksessa yleisimpien jätteiden sekä ongelmajätteiden luettelosta:

Käsitteellä ”raskasmetalli” tarkoitetaan kaikkia antimoni-, arseeni-, kadmium-, kromi(VI)-, kupari-, lyijy-, elohopea-, nikkeli-, seleeni-, telluuri-, tallium- ja tinayhdisteitä sekä näitä aineita metallisessa muodossa, jos ne ovat kohdassa 1 tarkoitettuja vaarallisia aineita.[1]

Raskasmetalleilla on yllä olevan määritelmän mukaan haitallisia vaikutuksia sekä ympäristöön että terveyteen. Osa tähän luokkaan kuuluvista metalleista on pieninä pitoisuuksina myös elämälle tärkeitä hivenaineita, joiden haitalliset vaikutukset tulevat esille vasta suuremmilla pitoisuuksilla tai pitkäaikaisessa altistumisessa.

Osalla raskasmetalleista on taipumusta rikastua ravintoketjussa ja esimerkiksi arseeni on luokiteltu syöpäsairauden vaaraa aiheuttaviksi[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2000/532/EY
  2. kemikaalikortti CAS: 7440-38-2