Pähkinäallergia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pähkinäallergia tarkoittaa yliherkkyyttä pähkinöille. Virheellisesti pähkinäallergiaksi nimitetään joskus manteli- ja maapähkinäallergiaakin. Maapähkinä kuuluu kuitenkin palkokasveihin ja manteli on hedelmän siemen. Pähkinäallergia on yksi pahimmista ruoka-aineallergioista, se aiheuttaa helposti vaarallisiakin allergiareaktioita (ks. anafylaktinen šokki) eikä se helpota ajan kanssa. Vakavasta allergiasta kärsivien olisi myös hyvä pitää mukanaan adrenaliiniruisketta šokkien varalta. Allergiaan on kehitteillä useita erilaisia hoitoja kuten rokote.

Maapähkinäallergia paranee huonommin kuin muut varhaislapsuuden ruoka-allergiat. Kyky sietää maapähkinää kehittyy itsestään arviolta 20 %:lle.[1] Allergia voi ajan myötä helpottaa lapsilla, joilla se on ollut lievä, ja joilla on vähemmän muita ruoka-allergioita.lähde? Useimmilla se jatkuu läpi elämän ja vaatii jatkuvasti huolellisuutta.

Yleisimpiä oireita ovat suun ja kurkun kutiaminen, oksentaminen, ripuli, iho-oireet, voimakas kutina, hengenahdistus ja mahdollinen anafylaktinen šokki.

Pähkinäallergikon on luettava tarkoin tuoteselosteet, koska tuotteet saattavat sisältää pähkinää, vaikka pähkinä ei kuuluisikaan ruokaan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pähkinäallergia - vaikea ongelma kliinikolle Duodecim. Viitattu 2.5.2016.
  2. Hyvästi Pähkinäallergia iltasanomat. 2009. Viitattu 2.5.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.