Nisäkäsnimistötoimikunta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nisäkäsnimistötoimikunta on nisäkkäiden suomenkielisten nimiä kehittävä työryhmä, joka koostuu suomalaisen eläintieteen tutkimuksen kärkinimistä.[1] Ryhmän perusti Heikki Henttonen 1990-luvun alkupuolella.[2] Nisäkäsnimistötoimikunta on itsenäisesti toimiva vapaaehtoinen ryhmä, eikä kyse ole virallisesta komiteasta. Ryhmään ei kuulu kielitieteen edustajia.

Ryhmän ehdotukset maailman nisäkkäiden uusiksi suomenkielisiksi nimiksi julkaistiin vuonna 2008 Luonnontieteellisen keskusmuseon verkkosivuilla.[3] Ehdotuksesta on käyty kriittistä keskustelua. Suomen kielen lautakunta kiitti ryhmää laajasta työstä ja aiemmin vailla suomenkielistä nimeä olleiden lajien nimeämisestä mutta suhtautui moniin ehdotuksiin kriittisesti. Lautakunta suositti, että nisäkäsnimistötoimikunta tarkastelee aineistoa uudestaan.[4] Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi on todennut, ettei eläinten nimiä Suomessa virallisteta millään tavalla eivätkä lautakunnan tai toimikunnan suositukset ole sitovia. Kuitenkin nimistön käyttöä on suositellut mm. Suomen nisäkästieteellinen yhdistys, ja Helsingin Sanomat pitää ehdotusta painavana.[1] Useiden riistaeläinten vakiintuneet nimet on kuitenkin kirjoitettu metsästyslakiin, ja ovat siinä mielessä virallisia.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nisäkäsnimistötoimikunnan jäsenet vuonna 2008:[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vapauttava 5708/SL/15 Julkisen sanan neuvoston päätös kanteluun Helsingin Sanomien "Kusimanse hämmentää Tampereella" -pakinasta
  2. a b Nisäkäsnimistötoimikunta: Nimistötarkistuksen taustaa ja perusteita. Viitattu 22.6.2010.
  3. Heikkinen, Mikko: Keskustelua nisäkäsnimistä. Luonnontieteellisen museon blogi. 1.9.2008. Helsingin yliopisto. Viitattu 2.11.2010.
  4. Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet: suomen kielen lautakunnan kannanotto 27.10.2008. Viitattu 30.5.2015.
  5. Metsäntutkimuslaitos – Henttonen, Heikki. Viitattu 22.6.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.