Mikki Hiiren jouluaatto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mikki Hiiren jouluaatto
Mickey's Christmas Carol
Mikki Hiiren jouluaaton englanninkielinen alkuruutu
Mikki Hiiren jouluaaton englanninkielinen alkuruutu
Ohjaaja Burny Mattinson
Käsikirjoittaja Charles Dickens (romaani)
Burny Mattinson
Tony L. Marino
Ed Gombert
Tuottaja Burny Mattinson
Säveltäjä Irwin Kostal
Pääosat Wayne Allwine
Clarence Nash
Hal Smith
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Ensi-ilta Yhdistynyt kuningaskunta 20. lokakuuta 1983
Yhdysvallat 16. joulukuuta 1983
Kesto 24 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Mikki Hiiren jouluaatto (engl. Mickey's Christmas Carol) on vuonna 1983 valmistunut yhdysvaltalainen lyhytelokuva, jonka tuotti Walt Disney Productions. Elokuva sai ensi-iltansa Yhdistyneessä kuningaskunnassa 20. lokakuuta 1983 ja Yhdysvalloissa 16. joulukuuta. Suomenkielisen ääniohjauksen teki Matti Ranin.

Mikki Hiiren jouluaatto on mukaelma Charles Dickensin romaanista Jouluaatto, ja Roope Ankka esittää Ebenezer Scroogea ja Mikki Hiiri Bob Cratchitiä. Elokuva oli ensimmäinen Mikki-aiheinen elokuva 30 vuoteen. Mikki Hiiren jouluaatto oli Oscar-ehdokkaana parhaana lyhytanimaationa.

Elokuva oli Clarence Nashin viimeinen suuri rooli Aku Ankkana (hän esiintyi vielä myöhemmin Akuna muun muassa mainoksissa). Elokuvassa nähdään monia Disneyn eläinmaailman hahmoja, kuten muun muassa Mummo Ankka, mutta heillä ei ole vuorosanoja. Pluto on ainoa Disneyn vakiohahmoista, joka ei esiinny elokuvassa.

Englanninkielisessä versiossa hahmoja kutsutaan samoilla nimillä kuin romaanissa, mutta suomenkielisessä jälkiäänityksessä hahmoja kutsutaan niiden esittäjien mukaan, esimerkiksi Roope Ankkaa Roopeksi ja Mikki Hiirtä Mikiksi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Joulu lähestyy, mutta Ebenezer Scrooge (Roope Ankka) ajattelee silti vain rahaa. Hänen alaisensa Bob Cratchit (Mikki Hiiri) työskentelee sisukkaasti hänen alaisenaan, vaikka onkin ylityöllistetty ja alipalkkainen. Scroogen työpaikalle saapuu kaksikko herra Myyrä ja herra Rotta, jotka keräävät rahaa köyhille, mutta saavat poistua paikalta ilman kolikon kolikkoa. Myös Scroogen sukulaispoika Fred (Aku Ankka) saapuu paikalle ja pyytää Scroogea jouluaterialle, mutta hänet käännytetään ovelta töykeästi.

Päivää ennen joulua Scroogen luo saapuu hänen entisen kollegansa Jacob Marleyn (Hessu Hopo) haamu. Marley, joka oli elinaikanaan yhtä töykeä ja itsekäs kuten Scrooge, tulee varoittamaan häntä. Jos Scrooge ei paranna tapojansa, hänen kohtalokseen tulee kuoltuaan Marleyn tapaan kantaa painavia kahleita ikuisesti. Marley kertoo entiselle ystävälleen, että häntä tulee tapaamaan kolme henkeä. Scroogen täytyy tehdä kaikki mitä henget tahtovat, sillä muuten hänen "ketjuistaan" tulee painavammat kuin Marleyn.

Kun Scrooge on nukkumassa, hänen luokseen saapuu Menneiden joulujen henki (Samu Sirkka), joka vie hänet takaisin nuoruuden aikoihin. Silloin Scroogella oli paljon ystäviä ja tyttöystävä Isabelle (suomenkielisessä jälkiäänityksessä Kultu Kimallus) (Iines Ankka). Kun ensimmäisen muistelman ajankohdasta on kulunut kymmenen vuotta, Isabelle (Kultu) tiedustelee Scroogelta parin avioutumisaikeista. Mutta Scrooge särkee naisen sydämen, kun raha osoittautuu Scroogelle tärkeämmäksi kuin rakkaus. Menneiden joulujen henki vie Scroogen takaisin kotiin jättäen hänet tunnon tuskissaan suremaan omaa käytöstään.

Pian ensimmäisen hengen vierailun jälkeen saapuu Nykyisen joulun henki (Ville Jättiläinen), joka vie Scroogen Bob Cratchitin kodin ulkopuolelle. Ikkunan takaa katsoessaan Scroogelle valkeaa, kuinka köyhä perhe onkaan ja että perheen poika Timi on vakavasti sairas. Kun Scrooge haluaa tietää totuuden Timin tulevaisuudesta, henki ja Cratchitien talo katoaa.

Hetken päästä Scrooge huomaa olevansa hautausmaalla ja Tulevien joulujen henki (Musta Pekka) näyttää Cratchitien perheen surevan Timin haudan äärellä. Henki näyttää myös Scroogelle hänen oman hautansa, ja tönäisee Scroogen hautaan. Kun Scrooge luulee kuolevansa, hän huomaa olevansa omassa huoneessaan. Hän päättää korjata tekemänsä vääryydet ja tuottaa kaikille iloa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Alan Young  … Roope Ankka  
 Wayne Allwine  … Mikki Hiiri  
 Clarence Nash  … Aku Ankka  
 Hal Smith  … Hessu Hopo  
 Patricia Parris  … Iines Ankka  
 Dick Billingsley  … Pikku Timi  
 Will Ryan  … Ville Jättiläinen, Musta Pekka  
 Eddie Carroll  … Samu Sirkka  

Suomenkieliset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Matti Ranin  … Roope Ankka  
 Pekka Autiovuori  … Mikki Hiiri  
 Jukka Puotila  … Aku Ankka  
 Jaana Oravisto  … Iines Ankka  
 Jyri Jokinen  … Pikku Timi  
 Kauko Helovirta  … Ville Jättiläinen  
 Seppo Mäki  … Samu Sirkka  
 Markku Riikonen  … Musta Pekka  
 Petri Liski  … Hessu Hopo  
 Pave Maijanen  … laulu 

Muissa rooleissa ovat Jarno Hiilloskorpi, Olli Tuominen, Aimo Tepponen, Matti Olavi Ranin ja Pauli Poranen.

Suomennos ja ohjaus: Matti Ranin
Suomeksi toimittanut: Finn-Kasper, Matti Ranin ky
Äänitys: Suomen Elokuva-arkiston Äänitysstudiot
Äänitys: Tom Forsström
Miksaus: Tom Forsström & Tuomo Kattilakoski
Laulujen musiikillinen johto: Heikki Laurila
Laulajat: Ritva Laurila, Anita Pajunen, Martti Metsäketo ja Kai Lind

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Asko Alanen sanoi elokuvaa jotenkin innottomaksi Dickens-tarinan modernisoinniksi ja antoi sille kaksi tähteä viidestä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alanen, Asko: ”Mikki Hiiren jouluaatto”, Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.