Mikki Hiiren jouluaatto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mikki Hiiren jouluaatto
Mickey's Christmas Carol
Mikki Hiiren jouluaaton englanninkielinen alkuruutu
Mikki Hiiren jouluaaton englanninkielinen alkuruutu
Ohjaaja Burny Mattinson
Käsikirjoittaja Charles Dickens (romaani)
Burny Mattinson
Tony L. Marino
Ed Gombert
Tuottaja Burny Mattinson
Säveltäjä Irwin Kostal
Pääosat Wayne Allwine
Clarence Nash
Hal Smith
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Levittäjä Cinema International Corporation
Fandango at Home (käännä suomeksi)
Disney+
Ensi-ilta Yhdistynyt kuningaskunta 20. lokakuuta 1983
Yhdysvallat 16. joulukuuta 1983
Kesto 24 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Mikki Hiiren jouluaatto, alkuperäisellä teatterikierroksella Mikin jouluaatto, (engl. Mickey's Christmas Carol) on vuonna 1983 valmistunut yhdysvaltalainen lyhytelokuva, jonka tuotti Walt Disney Productions. Elokuva sai ensi-iltansa Yhdistyneessä kuningaskunnassa 20. lokakuuta 1983 ja Yhdysvalloissa 16. joulukuuta. Ensimmäisen suomenkielisen ääniohjauksen teki Matti Ranin.

Mikki Hiiren jouluaatto on mukaelma Charles Dickensin romaanista Jouluaatto, ja Roope Ankka esittää Ebenezer Scroogea ja Mikki Hiiri Bob Cratchitiä. Elokuva oli ensimmäinen Mikki-aiheinen elokuva 30 vuoteen. Mikki Hiiren jouluaatto oli Oscar-ehdokkaana parhaana lyhytanimaationa.

Elokuva oli Clarence Nashin viimeinen suuri rooli Aku Ankkana (hän esiintyi vielä myöhemmin Akuna muun muassa mainoksissa). Elokuvassa nähdään monia Disneyn eläinmaailman hahmoja, kuten muun muassa Mummo Ankka, mutta heillä ei ole vuorosanoja. Pluto on ainoa Disneyn vakiohahmoista, joka ei esiinny elokuvassa.

Englanninkielisessä versiossa hahmoja kutsutaan samoilla nimillä kuin romaanissa, mutta alkuperäisessä suomenkielisessä jälkiäänityksessä hahmoja kutsutaan esittäjiensä mukaan, esimerkiksi Roope Ankkaa Roopeksi ja Mikki Hiirtä Mikiksi. Elokuvan toisessa jälkiäänityksessä 2000-luvulta hahmojen nimet pysyvät romaanin kanssa samoina, paitsi että Ebenezer Scroogen sukunimi on vaihdettu Ankaksi ja Bob Cratchitin sukunimi Hiireksi

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Joulu lähestyy, mutta Ebenezer Ankka (Roope Ankka Ebenezer Scroogen roolissa) ajattelee silti vain rahaa. Hänen alaisensa Bob Hiiri (Mikki Hiiri Bob Cratchitin roolissa) työskentelee sisukkaasti hänen alaisenaan, vaikka onkin ylityöllistetty ja alipalkkainen. Ebenezerin työpaikalle saapuu kaksikko herra Myyrä ja herra Rotta, jotka keräävät rahaa köyhille, mutta saavat poistua paikalta ilman kolikon kolikkoa. Myös Ebenezerin sukulaispoika Fred (Aku Ankka) saapuu paikalle ja pyytää Ebenezeriä jouluaterialle, mutta hänet käännytetään ovelta töykeästi.

Päivää ennen joulua Ebenezerin luo saapuu hänen entisen kollegansa Jacob Marleyn (Hessu Hopo) haamu. Marley, joka oli elinaikanaan yhtä töykeä ja itsekäs kuten Ebenezer, tulee varoittamaan häntä. Jos Ebenezer ei paranna tapojansa, hänen kohtalokseen tulee kuoltuaan Marleyn tapaan kantaa painavia kahleita ikuisesti. Marley kertoo entiselle ystävälleen, että häntä tulee tapaamaan kolme henkeä. Ebenezerin täytyy tehdä kaikki mitä henget tahtovat, sillä muuten hänen "ketjuistaan" tulee painavammat kuin Marleyn.

Kun Ebenezer on nukkumassa, hänen luokseen saapuu Menneiden joulujen henki (Samu Sirkka), joka vie hänet takaisin nuoruuden aikoihin. Silloin Ebenezerillä oli paljon ystäviä ja tyttöystävä Isabelle (ensimmäisessä suomenkielisessä jälkiäänityksessä Kultu Kimallus) (Iines Ankka). Kun ensimmäisen muistelman ajankohdasta on kulunut kymmenen vuotta, Isabelle (Kultu) tiedustelee Ebenezeriltä parin avioutumisaikeista. Mutta Ebenezer särkee naisen sydämen, kun raha osoittautuu Ebenezerille tärkeämmäksi kuin rakkaus. Menneiden joulujen henki vie Ebenezerin takaisin kotiin jättäen hänet tunnon tuskissaan suremaan omaa käytöstään.

Pian ensimmäisen hengen vierailun jälkeen saapuu Nykyisen joulun henki (Vili Jättiläinen), joka vie Scroogen Bob Hiiren kodin ulkopuolelle. Ikkunan takaa katsoessaan Ebenezerille valkeaa, kuinka köyhä perhe onkaan ja että perheen poika Tim on vakavasti sairas. Kun Ebenezer haluaa tietää totuuden Timin tulevaisuudesta, henki ja Hiirien talo katoaa.

Hetken päästä Ebenezer huomaa olevansa hautausmaalla ja Tulevien joulujen henki (Musta Pekka) näyttää Hiiren perheen surevan Timin haudan äärellä. Henki näyttää myös Ebenezerille hänen oman hautansa, ja tönäisee Ebenezerin hautaan. Kun Ebenezer luulee kuolevansa, hän huomaa olevansa omassa huoneessaan. Hän päättää korjata tekemänsä vääryydet ja tuottaa kaikille iloa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Alkuperäinen näyttelijä Suomalainen näyttelijä (vuoden 1983 dubbaus) Suomalainen näyttelijä (vuoden 2002 dubbaus) Rooli
Alan Young Matti Ranin Seppo Mäki Roope Ankka / Ebenezer Ankka
Wayne Allwine Pekka Autiovuori Antti Pääkkönen Mikki Hiiri / Bob Hiiri
Clarence Nash Jukka Puotila Jukka Rasila Aku Ankka / Fred
Hal Smith Olli Tuominen Petri Liski Hessu Hopo / Jacob Marley
Patricia Parris Jaana Oravisto Petra Karjalainen Kultu Kimallus / Isabelle

(Iines Ankka)

Dick Billingsley Jyri Jokinen ? Pikku-Tim

(Mortti tai Vertti Hiiri)

Eddie Carroll Jarno Hiilloskorpi Seppo Mäki Menneiden joulujen henki

(Samu Sirkka)

Will Ryan Kauko Helovirta Rauno Ahonen Nykyisen joulun henki

(Vili Jättiläinen)

? Pertti Koivula Tulevien joulujen henki

(Musta Pekka)

Kauko Helovirta Markus Bäckman Susipukki
Pekka Autiovuori ? Almunkerääjä

(Myyrä)

Hal Smith Matti Olavi Ranin Tom Pöysti Almunkerääjä

(Rotta)

Wayne Allwine, Will Ryan Pekka Autiovuori, Matti Olavi Ranin Jarkko Tamminen, Tom Pöysti Haudankaivajat

Mikki Hiiren jouluaaton VHS-julkaisun mukaan myös Aimo Tepponen ja Pauli Poranen esiintyvät ensimmäisessä dubbauksessa.

Ensimmäisen dubbauksen tuotanto

Suomennos ja ohjaus: Matti Ranin
Suomeksi toimittanut: Finn-Kasper, Matti Ranin ky
Äänitys: Suomen Elokuva-arkiston Äänitysstudiot
Äänitys: Tom Forsström
Miksaus: Tom Forsström & Tuomo Kattilakoski
Laulujen musiikillinen johto: Heikki Laurila
Laulajat: Ritva Laurila, Anita Pajunen, Martti Metsäketo ja Kai Lind

Video-oppaassa vuodelta 1994 Asko Alanen sanoi elokuvaa jotenkin innottomaksi Dickens-tarinan modernisoinniksi ja antoi sille kaksi tähteä viidestä.[1]

  1. Alanen, Asko: ”Mikki Hiiren jouluaatto”, Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.