Asterix

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kuvitteellista hahmoa. Muita merkityksiä on lisäksi täsmennyssivulla.
Asterix
Asterix.jpg
Luoja(t) René Goscinny
Albert Uderzo
Näyttelijä(t) Ääni:
Roger Carel (1967–2014)
Christian Clavier (2018–)
Live action:
Christian Clavier (1999–2002)
Clovis Cornillac (2008)
Édouard Baer (2012)
Ensiesiintyminen 29. lokakuuta 1959
Kustantaja Dargaud
Albert René
Hatchette
Henkilötiedot
Asuinpaikka Gallia
Suhteet
Tutut Luettelo Asterix-hahmoista

Asterix on ranskalainen sarjakuvahahmo, joka on päähenkilönä hänestä kertovissa sarjakuva-albumeissa. Jokaisella albumilla on eri nimi, mutta ne muodostavat yhdessä sarjan nimeltä Asterix seikkailee.

Asterix on pienikokoinen, mutta älykäs gallialainen soturi, joka ystävänsä, hiidenkivien toimitusmies Obelixin kanssa seikkailee Rooman valtakunnan aikana Julius Caesarin hallituskaudella noin vuonna 50 ennen ajanlaskun alkua. Asterix omistaa siivellisen kypärän joka vaihtaa siipien asentoa omistajan mielialan mukaan sarjakuvissa. Asterixin kotikylä on Gallian (Ranskan) viimeinen maa-alue, jota Rooma ei ole valloittanut. Asterix saa itselleen yli-inhimilliset voimat juomalla tietäjä Akvavitixin tekemää taikajuomaa, jota hän kuljettaa mukanaan pienessä pullossa. Obelixissa taikajuoma vaikuttaa pysyvästi, koska hän putosi pienenä taikajuomapataan. Asterixin ja Obelixin lempipuuhiin kuuluu roomalaisten löylyttäminen sekä villisikojen metsästys.

Obelix on Asterixin aisapari, apurihahmo, jonka Uderzo keksi sen jälkeen, kun Goscinny vaati päähenkilön olevan pieni kooltaan. Uderzo olisi itse halunnut Asterixin olevan päinvastainen; suuri ja vahva soturi, joten Obelixin liittäminen mukaan tarinoihin oli eräänlainen kompromissi.

Asterix kumppaneineen ilmestyi ensimmäisen kerran 29. lokakuuta 1959, jolloin sarjaa alettiin julkaista ranskalaisessa Pilote-lehdessä.[1] Käsikirjoittajana toimi René Goscinny ja piirtäjänä Albert Uderzo.[1] Goscinnyn kuoleman jälkeen (1977) Uderzo on jatkanut sarjan käsikirjoittamista itse. Vuonna 2013 ilmestyi uusin albumi Asterix ja Piktit, joka on Uderzon itsensä valitseman käsikirjoittaja Jean-Yves Ferrin ja kuvittaja Didier Conradin tekemä.[2]

Asterix on myös esiintynyt kahdeksassa piirroselokuvassa ja neljässä näytellyssä elokuvassa, jotka ovat Asterix ja Obelix vastaan Caesar (1999), Asterix ja Obelix: Tehtävä Kleopatra (2002), Asterix olympialaisissa (2008) ja Asterix ja Obelix Britanniassa (2012).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]